På bilden från vänster: Charles Mitala, Adriana Janic, Irene Ekelund och Thobias Nilsson Montler
Foto: Theo Söderberg

Sveriges nya sprinterstjärna Irene Ekelund lämnar Kils AIK och att har nu skrivit på för Malmö Allmänna Idrottsförening, MAI. Bakgrunden till övergången är MAI:s framgångsrika ungdomar och sprinters och satsningen TEAM CHAMPION.

Fyra unga MAI:are deltog i UVM i somras i Ukraina, där Irene vann ett guld på 200 m för Sverige. De hade där tillfälle att lära känna varandra. MAI:are som var i Ukraina: Adriana Janic, 100 m häck, Thobias Nilsson-Montler, längd, Charles Mitala 110 m häck och Jacob Gardenkrans, diskus.

Irene har blivit imponerad av MAI:s stora satsning på ungdomarna med professionell uppföljning och generösa stipendier för medaljer. Hon vill också gärna vara ankare i ett starkt och vinnande stafettlag. MAI har ett starkt stafettlag med Josefin Magnusson, Pernilla Tornemark, Daniella Busk och Linnea Killander, som blev svenska mästare i år på nytt svenskt rekord, 45.22 sek.

Irene skall fortsätta att bo och studera i Karlstad och träna för Lars Eriksson. Under det gångna året gjorde Irene ett flertal remarkabla prestationer. Vid Ungdoms-VM i Donetsk i Ukraina blev hon världsmästare på 200 m med tiden 22.92. Hon överraskade också flera seniorer vid DN-galan där hon blev 6:a i A-heatet på 100m före kända världssprinters.

MAI har starka traditioner inom sprint och föreningen har under sina 105 år tagit 30 svenska senior-mästerskap individuellt på 100 m för män och 9 för kvinnor. Med Irene och våra andra lovande sprinters i föreningen står vi nu starkt rustade för att återta tronen inom svensk sprint med sikte mot internationell elit.

Irene är i Malmö över helgen för att bekanta sig med sin nya klubb och träffa en del av sina nya klubbkompisar från juniorlandslaget.