Caleb Conable har beslutat ge friidrotten en chans: ”Det är många som varit på mig”

av | apr 7, 2023

Han kan nörda ner sig i appar och dataprogram. Detta har hindrat honom från att ha riktigt fokus på friidrotten. Nu har MAI:s Caleb Conable lovat sina kompisar att ge längdhoppet en chans.

– SM-brons i Atleticum efter att ha varit borta hur länge som helst. Det är många som har varit på mig efter det, säger Caleb Conable.

1 Thobias Montler 96 Ullevi FK 7.87
2 Jesper Hellström 95 Hässelby SK 7.42
3 Caleb Conable 01 Malmö AI 7.30 SB

Så när högskolestudierna i datakunskap tar slut i maj ska snart 22-årige Caleb dra igång mer att likna en elitsatsning på friidrott.

– Just nu så håller jag på att avsluta mitt tredje och sista år i ”Engineering in Computer Science”. Jag pluggar på Kristianstads högskola vilket har gått väldigt bra eftersom dom även har varit väldigt stöttande till mig som elitidrottare. 

Men fulltid friidrott. Knappast.

– Som friidrottare har faktiskt aldrig friidrotten varit min första prioritering utan mer till två tredjedelar. Därför har jag under perioder inte haft tränare, tränat regelbundet eller varit kontinuerlig med träningen. Varför jag har gjort friidrott beror på att det har varit kul, passat mig och för att jag varit bra på det, säger Caleb.

En udda personlighet i MAI:s grönsvarta gemenskap. 

Bloggen bad Caleb berätta lite om sin bakgrund: 

– Min historia började när min familj, min mamma, pappa och två bröder flyttade till Sverige från Nigeria år 2008. Mamma flyttade först för att studera och sedan följde övriga familjen efter. Jag var sex år och skulle fylla sju. Det var väldigt nytt för mig, ett nytt land, nytt språk och kultur men jag hade väldigt lätt att anpassa mig.

Caleb började inledningsvis i engelsk skola i Lund. Familjen skulle ju inte stanna i Sverige så länge. Men tankarna att stanna växte fram och det blev på Fågelskolan som hans idrottsintresse började frodas.

– I årskurs 1 så rådde lärarna oss att gå på sommarkollo som Värpinge IF arrangerade, vilket både jag och min lillebror gjorde. Vi fick göra mycket olika fysiska aktiviteter såsom sprint, basket och så vidare. Därifrån blev jag rekommenderad att börja i deras basketlag eftersom dom tyckte jag var snabb, berättar Caleb.

– Det var inte förrän ett år senare jag hamnade på IFK Lunds friidrottsanläggning. Då var jag tio år och hade ingen aning om vad friidrott var. När jag skulle börja i sporten så prioriterade inte mina föräldrar det behovet vilket gjorde jag istället fick göra en ”prova period”.

– Egentligen fick man inte prova på mer än tre veckor, men för mig blev den ett helt år. Sven Åke Olsson, som jobbade för IFK Lunds kansli, var den som finansierade min träning under flera år. Detta berodde på att även han såg potential i mig och mina föräldrar inte prioriterade idrottsbehovet.

15 år gammal bytte Caleb Conable klubb till MAI och började göra sig gällande i ungdomsklasserna, även på nationell nivå. Både som sprinter och som hoppare.

– Jag debuterade i ungdomslandslaget i Ungdomsfinnkampen och då blev jag uttagen till tresteg. Jag hade vunnit ett USM-guld i längd två veckor innan. Men Karin Olsson menade att hon behövde några duktiga i tresteget för att hämta poäng. Tresteg är den ända grenen jag aldrig någonsin har tränat, bara tävlat i det. Det slutade i alla fall med ett nytt klubbrekord för pojkar 17 med resultatet 14,61 och en andra plats. 

– Sedan har jag varit med i Nordenkampen för juniorer där jag körde 200 meter men då gick det inte så bra på grund av den träningsbakgrund jag hade. Jag hade tagit silver på JSM 2019 utomhus då jag bara tränade en gång veckan.

En friidrottens mångsysslare som har talang för många grenar.

– Eftersom det gick så bra med tresteget på Ungdomsfinnkampen så försökte jag träna det, men det gick inte. Jag fick jätteont på grund av den bristande tekniken. Därför bestämde jag mig för att sluta köra tresteg helt och hållet. Nu för tiden kör jag bara tresteg när jag blir inkallad till att göra det.

– Min träning har inte förrän de senaste två åren varit seriös. Jag lyckades få ett brons i längd vid inne-SM i Atleticum 2021. Men blev skadad strax innan utomhussäsongen samma år. Sedan dess har jag haft mycket vila och bytt tränare.

Tränaren Stellan Kjellander har varit med att plocka fram ett bra koncept för Caleb Conable.

– Nu har jag Göran Mörkeberg som tränare. Jag har numera ett träningsschema mer anpassat till vad som fungerar för just min kropp. Innan brukade jag nästan alltid tävla med besvär.

– Denna säsong är första gången jag tävlar utan några besvär, och jag tackar min tränare för det då vi har kommit underfund med en träning som passar mig. 

Caleb har tränat på egen hand mycket genom åren. Nu har Caleb ökat från ett pass i veckan i Malmö till fyra gånger i veckan.

Liksom sprintkollegan i MAI, William Trulsson, bort Caleb i Södra Sandby, mest av en slump.

– Det blir en del pendlande. Mina föräldrar menade att det var dags för mig att stå på egna ben, tyckte att jag satt för mycket framför datorn och höll på.

– Jag hade just gjort klart en app till företaget Combitech. Den tjänade jag 40 000 kronor på. Ett bra startkapital att komma vidare på. Södra Sandby verkade bra.

Den idrottsliga ambitionen har även stigit. I februari tog han sitt andra SM-brons inomhus i längd, även nu i Atleticum. Detta trots skadestrul och byte av avstampsfot bara dagarna före SM.

– Nu hoppar jag med höger ben, för det mesta…

– Om allt håller i sig så ser jag mig själv försöka kvala i längd till U23-EM i Finland i sommar. Det är min prioritet just nu.

För att komma med i truppen måste han förbättra sina längder. Kvalet är 7,60. Som bäst har han hoppat 7,47 – inomhus 2021 – och det bästa uteresultatet är 7,35 från året innan.

– I sommar hoppas jag starta ett eget dataföretag. Då kan jag planera min tid på ett annat sätt. Just nu experimenterar jag med ett nytt träningsbälte. Idrottare måste bli bättre att utnyttja tekniken, menar Caleb Conable.

 

Foto: Deca Text&Bild och privat.

Dela detta:

William tillbaka med full kraft – ”Över förväntan”

Sprintern William Trulsson kom tillbaka med full kraft under inomhussäsongen. Svenskt juniorrekord på 400 m, personliga rekord på tre distanser, ny SM-medalj på seniorsidan och stora förhoppningar om en intressant JVM-sommar. – Jag är väldigt nöjd. Det var över...

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea Löfman vann Europacupen i kast och Jonas Glans kvalade in till EM i Rom. En bra internationell MAI-helg. Thea noterade 62,74 i första omgången i U23-klassen i portugisiska Leiria. Sedan fick MAI-tjejen till en fullträff i tredje när kastet mätte hela 68,08. Det...

Lyckat universitetsbyte för Angel: ”Det bästa jag gjort”

MAI:s Angel Richmore är i form i USA. Hon följde upp en stark femkamp i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships, med att bli sjua vid den amerikanska universitetsmästerskapen i Boston. – Äntligen kommer de efterlängtade resultaten, säger Angel...

Fanny nią i Glasgow – Tobbe trivs i hetluften

Fanny Roos blev nia kulfinalen vid inne-VM i Glasgow. Lite utanför de bästa men ändå med mersmak. Det fanns tendenser till att tekniken äntligen satt där men fungerade inte riktigt för en fullträff. – Det var surt, menar Fanny. Hon började fredagens längdfinal med...

Pers och guld av Bevanda vid USM

Ivano Bevanda etablerar sig mer och mer som ett blivande stort sprinternamn i MAI. Vid USM i Örebro följde han upp två USM-guld utomhus från i somras med ett guld och personligt rekord på 60 m med 6,95. – Det känns bra. Lite grann som en lättnad. Jag var ganska...

SM-segraren Hrelja avstår VM – svenskt rekord igen av Julia

VM-kvalade Max Hrelja försvarade sitt SM-guld på 60 m häck i Karlstad. Men liksom för Julia Henriksson – som satte svenskt rekord igen på 200 m vid sin seger – avstår han VM-resa till Glasgow. – Tråkigt beslut att behöva ta men ett beslut i linje med vad vi bestämde...

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Utvecklingsträff i Malmö – “Vi har en fantastisk stämning”

Ett 50-tal aktiva och ledare fanns i Malmö i helgen för en utvecklingsträff i långsprint och häck. Flera MAI-aktiva var bland de kallade till Atleticum över helgen och flera hade riktigt aktiva roller i träffen som plockats ihop av tidigare landslagssprintern Torbjörn...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Landslagssprinter flyttar till Malmö – ”Vill ha en nystart”

Landslagssprintern Thomas Jones har flyttat till Malmö och ska i fortsättningen tävla för MAI. – Jag vill ha en nystart, säger han. Han har hållit till i Växjö sedan han började gymnasiet. Nu har han nyss fyllt 22 år den flerfaldige SM-medaljören vill få riktigt fart...

Svenskt rekord av VM-tian Glans – ”Ett ovanligt lugn”

MAI:s Jonas Glans gjorde ett imponerande lopp när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Han sänkte även det svenska rekordet med tio sekunder till 13.32. – Inför loppet, både dagarna innan och under tävlingsdagen, kände jag ett ovanligt lugn. Jag blev...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea Löfman vann Europacupen i kast och Jonas Glans kvalade in till EM i Rom. En bra internationell MAI-helg. Thea noterade 62,74 i första omgången i U23-klassen i portugisiska Leiria. Sedan fick MAI-tjejen till en fullträff i tredje när kastet mätte hela 68,08. Det...

Fanny nią i Glasgow – Tobbe trivs i hetluften

Fanny nią i Glasgow – Tobbe trivs i hetluften

Fanny Roos blev nia kulfinalen vid inne-VM i Glasgow. Lite utanför de bästa men ändå med mersmak. Det fanns tendenser till att tekniken äntligen satt där men fungerade inte riktigt för en fullträff. – Det var surt, menar Fanny. Hon började fredagens längdfinal med...

Pers och guld av Bevanda vid USM

Pers och guld av Bevanda vid USM

Ivano Bevanda etablerar sig mer och mer som ett blivande stort sprinternamn i MAI. Vid USM i Örebro följde han upp två USM-guld utomhus från i somras med ett guld och personligt rekord på 60 m med 6,95. – Det känns bra. Lite grann som en lättnad. Jag var ganska...