En rolig MAI-halvtimma med tre löpguld i rad – ”det känns stort”

av | feb 19, 2023

Det blev en rolig halvtimma för MAI avslutningsdagen på SM.

Max Hrelja, Kasper Kadestål och Julia Henriksson fixade tre löpguld i rad.

Julia krönte sin SM-helg som SM-drottning genom att även vinna 200 titeln.

Kasper jagade dubbel, men två lopp inom loppet av knappa två timmar blev till slut för bra och det slutade med brons på 400 m efter suveräne Carl Bengtström och en hård duell med Emil Johansson.

– Jag är verkligt trött. Nu ska jag vila en vecka, sa Kasper efter sin andra medalj för dagen.

På 200 m var han ohotad och vann liksom i Atleticum för två år sedan.

– Jag är nöjd, 200 har flutit på bra i vinter. Två medaljer är bra. Det är tufft att kombinerad.

Precis som förra helgen under Nordenkampen fixade Julia Henriksson en dubbelseger när hon avslutningsdagen tog hem 200 m med tiden 23,50.

– Jag är jättenöjd, det känns stort att kunna ta en dubbel här på hemmaplan, säger Julia Henriksson.

För det är det nu – Malmö och Atleticum är hemmaplan.

Det märks att sprinterdrottningen trivs. Hon sprang i mål med ett leende på läpparna.

– Det har varit en jätterolig helg, och det är ju EM kvar på 60 m. Det känns som om jag har mer att ge där.

Max Hrelja och Anton Levin lyckades ta en dubbelseger på korta häcken. 

Max sprang på hela vägen i försöksheatet och vann på 7.75, I det andra försöksheatet dominerade Anton Levin som satte årsbästa med 7.87.

I finalen blev Max utmanad hela vägen av Anton och de kunde pressa sig till fina tider, personligt rekord för Max med 7,70 och 7,80 för Anton som silvermedaljör.

– Det är kul, vi planerade att det skulle bli en dubbel, sa Anton med glimten i ögat.

– Jag tycker det var bra drag här inne i arenan med hemmapubliken, jag älskar att tävla här, fyllde Max i.

– Att jag springer såhär bra nu beror på kontinuitet och att jag sprungit mer häck än tidigare även på träning. Jag känner mig självsäker och trygg i löpningen.

Nu väntar EM i Istanbul för Hrelja. Guld och bra tider på SM ger starka rankingpoäng på 60 m häck.

– Pers där och jag kan utmana om finalplats, tycker Max.

Men någon tävling före Istanbul första helgen i mars blir det inte.

– Nej, men dyker det upp en chans vill jag testa. Jag behöver tuffa lopp.

Och det kan bli två häcklöpare till EM. Anton Levins insats i Atleticum kan ge honom chansen. Bara en hundradel från personliga rekordet från 2019, vintern då han var i semifinal på EM i Glasgow.

– Jag skulle gärna vilja ge det chansen igen. Det är nog bäst att hålla igång några dagar till, sa Anton.

Kollega Hrelja var ganska säker på att Anton även skulle komma med till EM på rankingen.

– Jag vet många som inte ska vara med och ligger före. Och det är ju tveksamt om Joel kommer hem heller.

Joel är Joel Bengtsson, helsingborgaren som även han skiftat klubb. SM fick han avstå beroende på skolstrul i USA, och kanske blir det stopp för EM också.

MAI tävlade hem tolv medaljer under de tre SM-dagarna, fem guld, tre silver och tre brons.

Det var mycket dramatik kring bronsmedaljerna på söndagen.

Johanna Carlsson satte två pers på 60 häck i försök och final men slutligen fattades fyra tusendelar från hennes första SM-medalj någonsin.

Något som 28-åringen jobbat för i så många år.

– Jag trodde jag hade det, sa Johanna efter 8,36 i finalen.

Samma tid hade trean Lovisa Karlsson.

Vid granskning blev tiderna 8,353 mot 8,357…

– Jag hann till och med jubla, sa Johanna. 

Hennes bästa tävlingseftermiddag någonsin och den första i mästerskap med MAI.s grönsvarta tävlingslinne, var så när att bli något riktigt stort.

– Som jag jobbat för att få en medalj. Det känns som om jag ska vara fyra hela jävla livet, sa hon med glimten i ögat.

Johanna har bytt från Helsingborgs blå tävlingsdräkt till MAI:s svarta. Hon hänger med i den träningsgrupp där Julia Henriksson ingår och som tränas av Kenth Olsson.

Brons till Helsingborgsfilialen blev det dock lite överraskande på 400 m.

Moa Granat och Linnéa Frobe knuffades rejält några gånger och in i sista kurvan gick Moa om och Linnéa föll olyckligt med 75 m kvar. Efter Frobes fall kunde Klara Helander ta hand om silvret och bronset till MAI:s Josephine Risberg Thor på 55,80.

27 år gammal fick hon sin första SM-medalj.

– Johanna och jag har tränat ihop i så många år. Nu hade jag lite flyt. Jag är väldigt nöjd. Flytten har gett en kick, absolut.

När tävlingarna var i princip slut blev det även ett brons i herrarnas längd – efter felmätning och hopp med fel ben!

Thobias Montler tog sitt väntade guld, vinnaren 2021 för MAI, som den här gången tävlade för Ullevi. Segerresultat 7,87 i första omgången, ett mediokert resultat för honom. Han hoppade bara ett hopp ytterligare och avstod sedan. Njöt i stället av att snacka med den gamla hemmapubliken där släkt och vänner fanns.

– Jag tyckte det var kul att mingla lite, sa Thobias som om knappa två veckor jagar mästerskapsmedalj i Istanbul.

Bronset tillföll, efter väntan och protester, MAI:s Caleb Conable. Både han och Oliwer Danielsson hoppade 7,30, men Oliwer Danielsson hade ett längre andrahopp. Det hoppet ströks dock efter en protest och Caleb Conable blev bronsmedaljör.

Så här beskriver Caleb dramatiken.

– Det kändes bra, efter långt uppehåll och massa skador lyckades jag ta med till SM och jag hoppade med fel ben alla hopp. Första tävlingen med fel ben och det kändes läskigt men fick till tekniken mycket bättre än vad jag brukar göra med rätt ben.

– Det krampade till jättemycket i vader och baksida de tre inledande hoppen, då skippade jag fjärde hoppet så att det kunde släppa sig lite grann. Till slut så kändes det bättre, och mina två sista hopp blev längre fastän sista hoppet var övertramp, sa Caleb som även knep bronset 2021, även då med Montler som guldmedaljör.

– Ja precis, två år sedan så blev det brons i Malmö. Jag är nöjd med medaljen med tanke på att jag har knappat kunna träna någonting.

7,30 i femte omgången gav bronsmedaljen. 7,28 näst bästa hopp. Oliver Danielsson var inte över sju meter i sina övriga hopp.

Foto: Deca Text&Bild.

Dela detta:

SM-segraren Hrelja avstår VM – svenskt rekord igen av Julia

VM-kvalade Max Hrelja försvarade sitt SM-guld på 60 m häck i Karlstad. Men liksom för Julia Henriksson – som satte svenskt rekord igen på 200 m vid sin seger – avstår han VM-resa till Glasgow. – Tråkigt beslut att behöva ta men ett beslut i linje med vad vi bestämde...

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Utvecklingsträff i Malmö – “Vi har en fantastisk stämning”

Ett 50-tal aktiva och ledare fanns i Malmö i helgen för en utvecklingsträff i långsprint och häck. Flera MAI-aktiva var bland de kallade till Atleticum över helgen och flera hade riktigt aktiva roller i träffen som plockats ihop av tidigare landslagssprintern Torbjörn...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Landslagssprinter flyttar till Malmö – ”Vill ha en nystart”

Landslagssprintern Thomas Jones har flyttat till Malmö och ska i fortsättningen tävla för MAI. – Jag vill ha en nystart, säger han. Han har hållit till i Växjö sedan han började gymnasiet. Nu har han nyss fyllt 22 år den flerfaldige SM-medaljören vill få riktigt fart...

Svenskt rekord av VM-tian Glans – ”Ett ovanligt lugn”

MAI:s Jonas Glans gjorde ett imponerande lopp när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Han sänkte även det svenska rekordet med tio sekunder till 13.32. – Inför loppet, både dagarna innan och under tävlingsdagen, kände jag ett ovanligt lugn. Jag blev...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...

MAI:s häckdubbel blev viktig – ”Verkligen en kämpaseger”

Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster. 14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt...

Tre MAI-segrar i Finnkampen: ”Otroligt roligt och stort”

  Det har blivit dubbelsegrar fyra år i följd. Efter den första dagen leder Sverige Finnkampen både på den manliga och den kvinnliga sidan. De svenskar herrarna har tre poängs ledning, 104-101, medan de blågula damerna har 114,5 mot Finlands 112,5 poäng. Massor...

Den långa vägen till Finnkampen – ”Glad att jag inte gett upp”

Josephine Risberg Thoor är en friidrottare som jobbat sig den långa vägen till landslaget. I Stockholm drar hon på sig de blågula landslagskläderna för första gången och hoppas på en riktigt bra Finnkampsdebut. – Det ska bli roligt. Framför allt glad att jag fortsatt...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...