En rolig MAI-halvtimma med tre löpguld i rad – ”det känns stort”

av | feb 19, 2023

Det blev en rolig halvtimma för MAI avslutningsdagen på SM.

Max Hrelja, Kasper Kadestål och Julia Henriksson fixade tre löpguld i rad.

Julia krönte sin SM-helg som SM-drottning genom att även vinna 200 titeln.

Kasper jagade dubbel, men två lopp inom loppet av knappa två timmar blev till slut för bra och det slutade med brons på 400 m efter suveräne Carl Bengtström och en hård duell med Emil Johansson.

– Jag är verkligt trött. Nu ska jag vila en vecka, sa Kasper efter sin andra medalj för dagen.

På 200 m var han ohotad och vann liksom i Atleticum för två år sedan.

– Jag är nöjd, 200 har flutit på bra i vinter. Två medaljer är bra. Det är tufft att kombinerad.

Precis som förra helgen under Nordenkampen fixade Julia Henriksson en dubbelseger när hon avslutningsdagen tog hem 200 m med tiden 23,50.

– Jag är jättenöjd, det känns stort att kunna ta en dubbel här på hemmaplan, säger Julia Henriksson.

För det är det nu – Malmö och Atleticum är hemmaplan.

Det märks att sprinterdrottningen trivs. Hon sprang i mål med ett leende på läpparna.

– Det har varit en jätterolig helg, och det är ju EM kvar på 60 m. Det känns som om jag har mer att ge där.

Max Hrelja och Anton Levin lyckades ta en dubbelseger på korta häcken. 

Max sprang på hela vägen i försöksheatet och vann på 7.75, I det andra försöksheatet dominerade Anton Levin som satte årsbästa med 7.87.

I finalen blev Max utmanad hela vägen av Anton och de kunde pressa sig till fina tider, personligt rekord för Max med 7,70 och 7,80 för Anton som silvermedaljör.

– Det är kul, vi planerade att det skulle bli en dubbel, sa Anton med glimten i ögat.

– Jag tycker det var bra drag här inne i arenan med hemmapubliken, jag älskar att tävla här, fyllde Max i.

– Att jag springer såhär bra nu beror på kontinuitet och att jag sprungit mer häck än tidigare även på träning. Jag känner mig självsäker och trygg i löpningen.

Nu väntar EM i Istanbul för Hrelja. Guld och bra tider på SM ger starka rankingpoäng på 60 m häck.

– Pers där och jag kan utmana om finalplats, tycker Max.

Men någon tävling före Istanbul första helgen i mars blir det inte.

– Nej, men dyker det upp en chans vill jag testa. Jag behöver tuffa lopp.

Och det kan bli två häcklöpare till EM. Anton Levins insats i Atleticum kan ge honom chansen. Bara en hundradel från personliga rekordet från 2019, vintern då han var i semifinal på EM i Glasgow.

– Jag skulle gärna vilja ge det chansen igen. Det är nog bäst att hålla igång några dagar till, sa Anton.

Kollega Hrelja var ganska säker på att Anton även skulle komma med till EM på rankingen.

– Jag vet många som inte ska vara med och ligger före. Och det är ju tveksamt om Joel kommer hem heller.

Joel är Joel Bengtsson, helsingborgaren som även han skiftat klubb. SM fick han avstå beroende på skolstrul i USA, och kanske blir det stopp för EM också.

MAI tävlade hem tolv medaljer under de tre SM-dagarna, fem guld, tre silver och tre brons.

Det var mycket dramatik kring bronsmedaljerna på söndagen.

Johanna Carlsson satte två pers på 60 häck i försök och final men slutligen fattades fyra tusendelar från hennes första SM-medalj någonsin.

Något som 28-åringen jobbat för i så många år.

– Jag trodde jag hade det, sa Johanna efter 8,36 i finalen.

Samma tid hade trean Lovisa Karlsson.

Vid granskning blev tiderna 8,353 mot 8,357…

– Jag hann till och med jubla, sa Johanna. 

Hennes bästa tävlingseftermiddag någonsin och den första i mästerskap med MAI.s grönsvarta tävlingslinne, var så när att bli något riktigt stort.

– Som jag jobbat för att få en medalj. Det känns som om jag ska vara fyra hela jävla livet, sa hon med glimten i ögat.

Johanna har bytt från Helsingborgs blå tävlingsdräkt till MAI:s svarta. Hon hänger med i den träningsgrupp där Julia Henriksson ingår och som tränas av Kenth Olsson.

Brons till Helsingborgsfilialen blev det dock lite överraskande på 400 m.

Moa Granat och Linnéa Frobe knuffades rejält några gånger och in i sista kurvan gick Moa om och Linnéa föll olyckligt med 75 m kvar. Efter Frobes fall kunde Klara Helander ta hand om silvret och bronset till MAI:s Josephine Risberg Thor på 55,80.

27 år gammal fick hon sin första SM-medalj.

– Johanna och jag har tränat ihop i så många år. Nu hade jag lite flyt. Jag är väldigt nöjd. Flytten har gett en kick, absolut.

När tävlingarna var i princip slut blev det även ett brons i herrarnas längd – efter felmätning och hopp med fel ben!

Thobias Montler tog sitt väntade guld, vinnaren 2021 för MAI, som den här gången tävlade för Ullevi. Segerresultat 7,87 i första omgången, ett mediokert resultat för honom. Han hoppade bara ett hopp ytterligare och avstod sedan. Njöt i stället av att snacka med den gamla hemmapubliken där släkt och vänner fanns.

– Jag tyckte det var kul att mingla lite, sa Thobias som om knappa två veckor jagar mästerskapsmedalj i Istanbul.

Bronset tillföll, efter väntan och protester, MAI:s Caleb Conable. Både han och Oliwer Danielsson hoppade 7,30, men Oliwer Danielsson hade ett längre andrahopp. Det hoppet ströks dock efter en protest och Caleb Conable blev bronsmedaljör.

Så här beskriver Caleb dramatiken.

– Det kändes bra, efter långt uppehåll och massa skador lyckades jag ta med till SM och jag hoppade med fel ben alla hopp. Första tävlingen med fel ben och det kändes läskigt men fick till tekniken mycket bättre än vad jag brukar göra med rätt ben.

– Det krampade till jättemycket i vader och baksida de tre inledande hoppen, då skippade jag fjärde hoppet så att det kunde släppa sig lite grann. Till slut så kändes det bättre, och mina två sista hopp blev längre fastän sista hoppet var övertramp, sa Caleb som även knep bronset 2021, även då med Montler som guldmedaljör.

– Ja precis, två år sedan så blev det brons i Malmö. Jag är nöjd med medaljen med tanke på att jag har knappat kunna träna någonting.

7,30 i femte omgången gav bronsmedaljen. 7,28 näst bästa hopp. Oliver Danielsson var inte över sju meter i sina övriga hopp.

Foto: Deca Text&Bild.

Dela detta:

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...

MAI:s häckdubbel blev viktig – ”Verkligen en kämpaseger”

Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster. 14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt...

Tre MAI-segrar i Finnkampen: ”Otroligt roligt och stort”

  Det har blivit dubbelsegrar fyra år i följd. Efter den första dagen leder Sverige Finnkampen både på den manliga och den kvinnliga sidan. De svenskar herrarna har tre poängs ledning, 104-101, medan de blågula damerna har 114,5 mot Finlands 112,5 poäng. Massor...

Den långa vägen till Finnkampen – ”Glad att jag inte gett upp”

Josephine Risberg Thoor är en friidrottare som jobbat sig den långa vägen till landslaget. I Stockholm drar hon på sig de blågula landslagskläderna för första gången och hoppas på en riktigt bra Finnkampsdebut. – Det ska bli roligt. Framför allt glad att jag fortsatt...

Mot Finnkampen med hjälp av bikarbonat – ”Experimenterar lite”

  Friidrottslandslaget kastar sig från VM-staden Budapest till anrika Stockholms stadion och Finnkampen kommande helg. MAI:s Jonas Glans ansluter och gör en intressant start på 5000 m. – Framöver är planen, förutom Finnkampen, är sedan förhoppningsvis 10 000 m på...

Besviken Fanny missade guldkvällen – ”En process som tar tid”

  Det blev guldmedalj, kramar med svensk flagga, segerkyss av flickvännen och ärevarv för Armand Duplantis. Segerhöjden blev 6,10 och världsrekordförsöken gick inte den här kvällen i Budapest. Men suveränen gjorde vad han skulle och tog Sveriges andra guld. – Det...

Fanny blickar mot ny medalj – VM-förberedelser på FaceTime

  Fanny Roos är på plats i Budapest efter en omtumlande vecka i Malmö. Nu blickar hon mot sin medalj i VM-staden. Fanny är sist ut i VM av de fyra MAI-arna. Gulddramat i diskus för pojkvännen Daniel Ståhl följde hon från tv-soffan hemma i gemensamma lägenheten i...

Julia fick inte till löpningen – Staffan på blixtbesök i Malmö

MAI:s sprintdrottning Julia Henriksson fick inte till det i Budapest på 200 m. Hon blev utslagen i försöket. 23,55 räckte inte långt i det här VM-sammanhanget. – Det var inte en av mina bättre tävlingar. Det kändes väldigt bra på uppvärmningen. Men det fanns inte...

Rutinerade Kenth står alltid bakom Julia – ”Han är fantastisk”

  Kenth Olsson är en av Sveriges mest välmeriterade tränare och har ägnat sitt liv åt friidrotten. Han gjorde sitt första mästerskap redan 1971 vid EM i Helsingfors då som aktiv på 110 m häck. Nu har han fyllt 78 och tidigare i år blivit medaljerad av förbundet....

Staffaneffekten gav Ståhl guldharmoni – Hrelja ville för mycket

  Daniel Ståhl är tillbaka på diskustronen. Det som hände i Budapest måndagen den 21 augusti 2023 kommer att bli ett stycke idrottshistoria. VM-guld - i sista kastet. Malmöeffekten - eller rent av Staffaneffekten. Säkert. Till en del. – En helt sjuk tävling och...

Hrelja jagar rekordet i VM-semi – och återväxten är stark

Personligt rekord med 13,42 och semifinalplats för Max Hrelja på 110 m häck vid VM i Budapest. På måndagens kvällspass kommer det att bli svensk rekordjakt för MAI-aren. – Ett riktigt skönt försökslopp. Det var riktigt varmt på uppvärmningen så jag försökte hålla mig...

MAI och häcktraditionerna – fem SM-medaljer i Täby

  Andra VM-dagen. Så är dags för MAI att visa upp sina fina häcktraditioner. Ettan och tvåan från SM, Max Hrelja och Joel Bengtsson till start på 110 m häck, och chanserna till måndagens semifinaler finns där sannerligen. Max tänker så här när han kollat in...

Asker spännande JSM-talang – ”Har ett bra löparhuvud”

  Markus Asker sprang hem guldet på 2000 m hinder första dagen av JSM19 och USM15 på Tibblevallen i Täby.  – Det jag egentligen kan säga är att det var ganska skönt att slå de båda JEM-hinderlöparna och väldigt fint att bärga ett guld redan på första dagen, säger...

Fyra MAI-are till Budapest – ”Vi ska släppa loss ordentligt”

  Fyra MAI-are är inne i slutskedet av sina VM-förberedelser, ett mästerskap som startar på lördagen i Budapest. Förhoppningarna är stora bland häcklöparna Max Hrelja och Joel Bengtsson, svenska sprinterdrottningen Julia Henriksson samt kulstötaren Fanny Roos....

JSM-3: Träningskompisarna tog 200-guld – ”Shit, vilken vecka”

  Två träningskompisar lade beslag på var sin guldmedalj på 200 m avslutningsdagen av JSM på Heden i Helsingborg. Ivano Bevanda var snabbast i P16-klassen och William Trulsson hann efter en hel del strul den senaste veckan hem till Sverige för att ta titeln i...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...