En rolig MAI-halvtimma med tre löpguld i rad – ”det känns stort”

av | feb 19, 2023

Det blev en rolig halvtimma för MAI avslutningsdagen på SM.

Max Hrelja, Kasper Kadestål och Julia Henriksson fixade tre löpguld i rad.

Julia krönte sin SM-helg som SM-drottning genom att även vinna 200 titeln.

Kasper jagade dubbel, men två lopp inom loppet av knappa två timmar blev till slut för bra och det slutade med brons på 400 m efter suveräne Carl Bengtström och en hård duell med Emil Johansson.

– Jag är verkligt trött. Nu ska jag vila en vecka, sa Kasper efter sin andra medalj för dagen.

På 200 m var han ohotad och vann liksom i Atleticum för två år sedan.

– Jag är nöjd, 200 har flutit på bra i vinter. Två medaljer är bra. Det är tufft att kombinerad.

Precis som förra helgen under Nordenkampen fixade Julia Henriksson en dubbelseger när hon avslutningsdagen tog hem 200 m med tiden 23,50.

– Jag är jättenöjd, det känns stort att kunna ta en dubbel här på hemmaplan, säger Julia Henriksson.

För det är det nu – Malmö och Atleticum är hemmaplan.

Det märks att sprinterdrottningen trivs. Hon sprang i mål med ett leende på läpparna.

– Det har varit en jätterolig helg, och det är ju EM kvar på 60 m. Det känns som om jag har mer att ge där.

Max Hrelja och Anton Levin lyckades ta en dubbelseger på korta häcken. 

Max sprang på hela vägen i försöksheatet och vann på 7.75, I det andra försöksheatet dominerade Anton Levin som satte årsbästa med 7.87.

I finalen blev Max utmanad hela vägen av Anton och de kunde pressa sig till fina tider, personligt rekord för Max med 7,70 och 7,80 för Anton som silvermedaljör.

– Det är kul, vi planerade att det skulle bli en dubbel, sa Anton med glimten i ögat.

– Jag tycker det var bra drag här inne i arenan med hemmapubliken, jag älskar att tävla här, fyllde Max i.

– Att jag springer såhär bra nu beror på kontinuitet och att jag sprungit mer häck än tidigare även på träning. Jag känner mig självsäker och trygg i löpningen.

Nu väntar EM i Istanbul för Hrelja. Guld och bra tider på SM ger starka rankingpoäng på 60 m häck.

– Pers där och jag kan utmana om finalplats, tycker Max.

Men någon tävling före Istanbul första helgen i mars blir det inte.

– Nej, men dyker det upp en chans vill jag testa. Jag behöver tuffa lopp.

Och det kan bli två häcklöpare till EM. Anton Levins insats i Atleticum kan ge honom chansen. Bara en hundradel från personliga rekordet från 2019, vintern då han var i semifinal på EM i Glasgow.

– Jag skulle gärna vilja ge det chansen igen. Det är nog bäst att hålla igång några dagar till, sa Anton.

Kollega Hrelja var ganska säker på att Anton även skulle komma med till EM på rankingen.

– Jag vet många som inte ska vara med och ligger före. Och det är ju tveksamt om Joel kommer hem heller.

Joel är Joel Bengtsson, helsingborgaren som även han skiftat klubb. SM fick han avstå beroende på skolstrul i USA, och kanske blir det stopp för EM också.

MAI tävlade hem tolv medaljer under de tre SM-dagarna, fem guld, tre silver och tre brons.

Det var mycket dramatik kring bronsmedaljerna på söndagen.

Johanna Carlsson satte två pers på 60 häck i försök och final men slutligen fattades fyra tusendelar från hennes första SM-medalj någonsin.

Något som 28-åringen jobbat för i så många år.

– Jag trodde jag hade det, sa Johanna efter 8,36 i finalen.

Samma tid hade trean Lovisa Karlsson.

Vid granskning blev tiderna 8,353 mot 8,357…

– Jag hann till och med jubla, sa Johanna. 

Hennes bästa tävlingseftermiddag någonsin och den första i mästerskap med MAI.s grönsvarta tävlingslinne, var så när att bli något riktigt stort.

– Som jag jobbat för att få en medalj. Det känns som om jag ska vara fyra hela jävla livet, sa hon med glimten i ögat.

Johanna har bytt från Helsingborgs blå tävlingsdräkt till MAI:s svarta. Hon hänger med i den träningsgrupp där Julia Henriksson ingår och som tränas av Kenth Olsson.

Brons till Helsingborgsfilialen blev det dock lite överraskande på 400 m.

Moa Granat och Linnéa Frobe knuffades rejält några gånger och in i sista kurvan gick Moa om och Linnéa föll olyckligt med 75 m kvar. Efter Frobes fall kunde Klara Helander ta hand om silvret och bronset till MAI:s Josephine Risberg Thor på 55,80.

27 år gammal fick hon sin första SM-medalj.

– Johanna och jag har tränat ihop i så många år. Nu hade jag lite flyt. Jag är väldigt nöjd. Flytten har gett en kick, absolut.

När tävlingarna var i princip slut blev det även ett brons i herrarnas längd – efter felmätning och hopp med fel ben!

Thobias Montler tog sitt väntade guld, vinnaren 2021 för MAI, som den här gången tävlade för Ullevi. Segerresultat 7,87 i första omgången, ett mediokert resultat för honom. Han hoppade bara ett hopp ytterligare och avstod sedan. Njöt i stället av att snacka med den gamla hemmapubliken där släkt och vänner fanns.

– Jag tyckte det var kul att mingla lite, sa Thobias som om knappa två veckor jagar mästerskapsmedalj i Istanbul.

Bronset tillföll, efter väntan och protester, MAI:s Caleb Conable. Både han och Oliwer Danielsson hoppade 7,30, men Oliwer Danielsson hade ett längre andrahopp. Det hoppet ströks dock efter en protest och Caleb Conable blev bronsmedaljör.

Så här beskriver Caleb dramatiken.

– Det kändes bra, efter långt uppehåll och massa skador lyckades jag ta med till SM och jag hoppade med fel ben alla hopp. Första tävlingen med fel ben och det kändes läskigt men fick till tekniken mycket bättre än vad jag brukar göra med rätt ben.

– Det krampade till jättemycket i vader och baksida de tre inledande hoppen, då skippade jag fjärde hoppet så att det kunde släppa sig lite grann. Till slut så kändes det bättre, och mina två sista hopp blev längre fastän sista hoppet var övertramp, sa Caleb som även knep bronset 2021, även då med Montler som guldmedaljör.

– Ja precis, två år sedan så blev det brons i Malmö. Jag är nöjd med medaljen med tanke på att jag har knappat kunna träna någonting.

7,30 i femte omgången gav bronsmedaljen. 7,28 näst bästa hopp. Oliver Danielsson var inte över sju meter i sina övriga hopp.

Foto: Deca Text&Bild.

Dela detta:

MAI sexa i lag-USM – ”fantastiskt gäng”

Ett stort ungdomsgäng tävlade i Karlskrona i helgen och blev sjätte klubb i lag-USM. – Det var ett fantastiskt gäng ungdomar som vi ledare fick förmånen att hänga med under lag-USM, säger MAI-ledaren Fredrik Wennolf. – Alla i Karlskrona presterade över vad jag...

Kanonpers av Hrelja – tre MAI-are vann i NM

Tre MAI-are blev nordiska mästare i helgen. Wictor Petersson inledde med en titel i kula på lördagen och Julia Henriksson och Max Hrelja följde upp med segrar andra dagen. Det var 60 år sedan NM avgjordes senast och nu var det dags i igen då Danmark och Köpenhamn stod...

Pers med tre meter av Thea – kan bli yngst i EM

Thea Löfman slutade trea i släggtävlingen i 23-klassen på Hallesche Werfertage i helgen. Det blev en riktig fullträff i sista omgången. Kastet mätte 66,74, vilket var en förbättring av det personliga rekordet med 3.22.  Snart 20-åriga Thea kastade dessutom Esbo,...

Säker seger i SM-kval av herrarna – 10 MAI-are till NM i Köpenhamn

Malmö AI:s herrar vann som väntat kvalet till lag-SM. Segerpoängen blev 82,5 och marginalen till tvåan Västerås var nästan nio poäng. Åtta grensegrar i Högbo. En tog Jonas Glans på 5000 m. – Vi vann, så det var ju trevligt och för egen del var det ett bra lopp där jag...

Rapport från MAI Norra: JC först ut på lag-SM – Anton siktar på NM

Malmö AI Norra har även samlat kraft inför utesäsongen tillsammans med massor av annat Malmöfolk i Formia. – Vi har haft en förberedelseperiod som varit lite upp och ner, berättar tränaren Tomas Avebäck för Bloggen. – Efter inomhussäsongen så hade vi fram till...

Öresundsbron firar 25 år med nytt Brolopp för 40 000 löpare

Det blir en ny löparfest på Öresundsbron – äntligen säger många motionärer. 2025 kommer ett nytt Brolopp att arrangeras, 25 år efter Broinvigningen från år 2000 då nästan 100 000 löpare var anmälda. Söndagen den 15 juni 2025 kommer den nya halvmaran att äga rum....

Malmöduon igång i Diamond League – Regnigt avslut i Formia

Så var MAI-tränaren Staffan Jönsson igång i Diamond League tillsammans med stjärnadepten Daniel Ståhl. Malmöduon har intresserade blickar på sig i det nya samarbetet som nyss inleddes. – Skönt att komma igång med tävlingarna. Sen är vi ju i lära känna varandra fasen...

Kasper tar fart i Kroatien – ”Flera som kan sporra varandra”

Ett stort sprintgäng från MAI är på plats i Kroatien för träning tillsammans med landslagslöpare från olika håll. Bland annat har det varit hårdträning på växlingar 4x400 m för Kasper Kadestål inte minst, under överinseende av huvudtränaren David Vendel, även han MAI....

Valborgshälsning från Formia – ”Givande och inspirerande”

Ett stort sprintinriktat MAI-gäng är på plats i italienska Formia. För en del är det en första kontakt med den fina olympiska träningsanläggningen. För nestorn i gruppen, Kenth Olsson, var första besöket för 58 år sedan… – Vi har varit här en vecka och det är...

MAI-are inspirerar I Albufeira – ”mycket bra för kast”

Delar av svenska landslaget i friidrott är i portugisiska Albufeira på ett gemensamt träningsläger. Ofta åker grengrupperna åt olika håll på träningsläger men med det här upplägget hoppas förbundsansvariga att man ska lära sig mer av varandra. MAI-tränaren Staffan...

Kastargänget till SOK-läger – ”Blivit lite show”

Det har snart gått en och en halv månad sedan kastarparet Fanny Roos och Daniel Ståhl etablerade sin träningsbas i Malmö. Efter intensiv grundträning är det nu dags för SOK-läger i Portugal för Fanny och Daniel och även Wictor Petersson som är fullt igång igen efter...

Julia doldisen i kastargruppen – Fanny MAI-bäst 2022

Träningsvardagen är kommen för kastarnas elitgrupp i Malmö. Med i den finns en nykomling i MAI och fortfarande något av en doldis. Julia Scharnell bytte från Eslöv till Malmö i början av året och fick plötsligt Sveriges hetaste kastarduo som träningskompisar. – Det...

Kastartjejer mot nya mästerskap – ”Sjukt rolig resa”

Europacupen i kast är gjord. Nu planeras för sommarens mästerskap för MAI:s släggkastare Thea Löfman och diskuskastare Mathilda Eriksson. – Sjukt rolig resa och jag tar med mig väldigt bra erfarenheter, säger Thea Löfman. Föregående helg bjöd på två MAI-insatser i...

Ståhl och Roos på plats i Malmö – “Extremt laddad för det här”

Så var den första träningen gjord. Samboparet Fanny Roos och Daniel Ståhl på plats i Malmö och Atleticum. För första gången lyssnade man till Staffan Jönsson som huvudtränare. – Jag har varit så extrem laddad för det här. Fullt ös i 45 minuter, sa Daniel Ståhl. Han...

Tea dubbel USM-medaljör – superkast av Erika

Tea Widgren blev dubbel medaljör vid USM i Västerås. Silver på 60 m och brons på 200 m i 15-årsklassen. – Helgen gick superbra. Jag är jättenöjd med mina placeringar och hoppas det kommer fortsätta så här. Det har varit många lopp vilket har både varit roligt men...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

MAI sexa i lag-USM – ”fantastiskt gäng”

MAI sexa i lag-USM – ”fantastiskt gäng”

Ett stort ungdomsgäng tävlade i Karlskrona i helgen och blev sjätte klubb i lag-USM. – Det var ett fantastiskt gäng ungdomar som vi ledare fick förmånen att hänga med under lag-USM, säger MAI-ledaren Fredrik Wennolf. – Alla i Karlskrona presterade över vad jag...

Kanonpers av Hrelja – tre MAI-are vann i NM

Kanonpers av Hrelja – tre MAI-are vann i NM

Tre MAI-are blev nordiska mästare i helgen. Wictor Petersson inledde med en titel i kula på lördagen och Julia Henriksson och Max Hrelja följde upp med segrar andra dagen. Det var 60 år sedan NM avgjordes senast och nu var det dags i igen då Danmark och Köpenhamn stod...

Pers med tre meter av Thea – kan bli yngst i EM

Pers med tre meter av Thea – kan bli yngst i EM

Thea Löfman slutade trea i släggtävlingen i 23-klassen på Hallesche Werfertage i helgen. Det blev en riktig fullträff i sista omgången. Kastet mätte 66,74, vilket var en förbättring av det personliga rekordet med 3.22.  Snart 20-åriga Thea kastade dessutom Esbo,...