Inför ISM-7: Från resande i friidrott till forskningsresande  – “kyrkbackskungen” om kaxiga stafettår och tuffa klimatutmaningar

av | dec 30, 2022

Fyra raka inomhustitlar på 800 m som innehöll två SM-triumfer i Atleticum 1995 och 1997. Torbjörn Johansson var något av inomhusspecialist som medeldistansare och trivdes i Atleticum när hallen var ung.

– Skulle nog hålla med om att jag var inomhusspecialist, i alla fall om man tittar till medaljskörden och resultaten, säger han till Bloggen.

Sex titlar inomhus på 800 m, den första 1991 och den sista 2000. Fyra raka guld 1994-1997.

Enda titeln på 800 m utomhus tog han 1994. Det blev totalt sju individuella SM-titlar och totalt 15 SM-guld i MAI-linnet.

Främsta internationella framgången var en femte plats på 800 m vid inne-EM i Paris 1994. Utomhus deltog han vid EM i Helsingfors 1994 samt VM i Göteborg 1995. Sista internationella inomhusmästerskapet i Globen 1996.

– Jag är övertygad om att jag inte fick ut hela min potential men det är få som får kan jag tänka. Det är en viktig förmåga att kunna träna på gränsen utan att bli skadad, tyvärr handlar det nog inte bara om klokskap utan även till viss del om tur.

Det var under en period på 1990-talet som MAI dominerade på stafett-SM, långt som kort. Herrsprintrarna utgjorde grunden på 4×100 m vid VM och OS. Jimisola Laursen, inne-EM tvåa 2002 på 400 m och makalösa 20 SM-titlar för MAI men aldrig SM-vinnare i Atleticum.

Gert Möller – 12-faldig SM-guldman för MAI 1975-87 – värvade några unga talanger till Malmö. Torbjörn Johansson var en, Bengt Pettersson en annan och även Jörgen Zaki gjorde ett stort avtryck på 1500 m. SM-vinnare i Atleticum både 1995 och 2002 och 11 SM-guld för MAI.

– Jag började springa för Niko i Osby 1987 och träffade Gert redan efter en av mina första tävlingar. 1990 signade jag för MAI men flyttade inte ner från Hässleholm förrän 1995, säger Torbjörn.

Gert Möller hade en tjänst i mitten av 1990-talet som rekryteringsansvarig i MAI när kansliet fortfarande fanns kvar på Hästhagens idrottsplats.

– Att bli MAI-are var en upplevelse och en möjlighet för att utvecklas som löpare men också att få möjligheten att springa stafetter. När jag kom ner fanns det minst fyra träningsgrupper för medeldistans. Jag har ett vagt minne av att vi något år i början av 90-talet hade tio löpare som sprang på 1,55 eller bättre på 800 meter, en fantastisk bredd och topp.

– Sedan var MAI en stafettklubb av rang och inte bara på bana. Jag kommer ihåg att vi hade uttagningar till Dagbladsstafetten i Pildammsparken. Just stafetterna är något som jag minns med värme, även om löpningen är individuell så kan vi samlas kring stafetten och bygga ett lag. På den tiden var det verkligen vi i MAI mot resten av Sverige, vi var oälskade, näst intill hatade, av alla Stockholmsklubbarna, troligen för vår skånska kaxighet.

– Jag kommer ihåg de nu sedan länge insomnade stafetterna i Eslöv, Sösdala och Beijers park i Malmö, och så klart Dagbladsstafetten och sedan också Holmenkollenstafetten med stor glädje. Lasse Johnsson och MAI lockades även upp till Ekshärad för stafett, under lång tid avslutade vi säsongen med att åka upp till Klarälvsstafetten, där jag blev kyrkbackskung, även om jag fick abdikera sista året för att istället springa gatlopp nerför!

År 2000 tog Torbjörn den sista titeln för MAI sedan blev hälseneproblemen för stora.

– Jag var ändå 30 år fyllda, och även om jag säkert hade kunnat bli skadefri och hålla mig kvar inom friidrotten några år till kände jag att min tid som löpare var slut. Jag hade vunnit en del och även om mycket blev ogjort var jag tillfreds med vad jag uträttat, det som grämde mig mest var att jag inte tagit det svenska rekordet på 800 m, även om jag under 1994 hade fyra tider på låga 1.46. En annan sak som tyvärr har fastnat på näthinnan är när jag slog pinnen i låret på upploppet i Gävle på stafett SM 1995, jag hade precis sprungit ifrån Martin Enholm, när pinnen helt plötsligt låg på banan. Det var ett år som det verkligen gick troll i pinnen, tror det var överväxling på 4×100, och om jag kommer ihåg rätt blev det knas även på 4×1500.

Det var även år av MAI-insatser som håller bra än idag.

– Jag gick in på friidrott.se och tittade hur det ser ut nu 22 år senare. Jag är fortfarande med på 10 bästa listan på 800 m, Tobias (Illeboo) Andersson, Joel Johansson, jag och Jörgen Zaki har kvar rekordet på 4×800 på 7.19.44 ifrån Huddinge 1996. Märkligast av allt är nog att jag har kvar mitt innerekord på 1000 m. Det måste vara så att det fortfarande springs för få lopp på 1000 m inomhus.

Torbjörn hade när han lade av med löpningen, avslutat sina studier vid Lunds universitet och började en annan resa i klimatets tjänst.

– 2000 var mitt sista tävlingsår. Idag tittar jag knappt på mästerskapen på tv. Men det är kul med framgång på medeldistans i Sverige. Jag läser nog mer om friidrott än sitter och tittar. Jag var väl aldrig så jätteintresserad av idrott, det handlade mest om min egen idrott och att utvecklas själv.

Torbjörn Johansson studerade klimatfrågor i många år och jobbar med geografiska informationssystem (GIS) numera.

– Enkelt uttryckt jobbar jag med digitala kartor med kopplad information vilket vi använder för att analysera och visualisera lägesbunden information.

Nu sitter Torbjörn Johansson som enhetschef i Helsingborg stad.

Medeldistansaren som också blev orienterare en tid.

– Min fru Lotten orienterade. När barnen var små åkte vid alltid till O-ringen och sprang femdagars. Jag försökte introducera barnen för friidrott bland annat på Pannkaksspelen i Eslöv där min lilla familj bor sedan tio år tillbaka. Men det blev aldrig något riktigt allvar av det. Jag har nog varit mer motionscyklist än orienterare sedan jag slutade springa på grund av gubbvader.

Torbjörn Johansson tillhör det gäng elitaktiva som tränat hårt dagligen i många år, representerat Sverige i många länder men inte tjänat några större pengar på sin idrott.

– SOK presenterade nyligen en analys över OS-idrottares, inom  Topp- och talang programmet, och deras ekonomiska förutsättningar. När stipendium räknats bort låg 44 % av de aktiva i Topp och talang under existensminimum. De som tagits ut till denna satsning kan antas vara de som ändå har de bästa förutsättningarna att satsa på sina idrotter. Jag kan tänka mig att det är många som satsar som har en ännu sämre plattform för att lyckas. Det var en svårighet för nästan alla utanför de stora lagidrotterna att hålla sig flytande på min tid.

– Jag hade tur och bra stöd av MAI under mina framgångsrika år. Men det är tufft ekonomiskt att satsa på idrott. Det jag kände tidigt är att det är viktigt att skaffa sig en annan tillvaro vid sidan om idrotten, säger han.

Mellan åren 1994 och 2000 studerade Torbjörn naturgeografi och forskade därefter vid Lunds universitet, och även på universitet i Köpenhamn.

Resan i klimatets tjänst tog sin början och han tappade slutligen kollen på friidrotten även om han har en del kontakt med gamla träningskompisar i Team Möller och Team Strandberg.

– Abisko var mitt andra hem under sex års tid och sedan jobbade jag i Ryssland i perioder under några år. Efter cirka tio år inom forskning landade jag i Sverige, Eslöv och för tillfället Helsingborgs stad, berättar han.

– Det var spännande tider, fältarbete kring palsmyrar i norra Sverige och i tundraområden i norra Ryssland, ekosystem med underliggande permafrost, det vill säga mark som inte kommer upp till temperaturer över noll grader under minst två år i rad är som alla förstår temperaturkänsliga system.

– Med ett varmare klimat så smälter permafrost som varit frusen under lång tid. När permafrost smälter påverkas ekosystemet, artsammansättningen förändras men det som är mest problematiskt är att gammalt organiskt material blir tillgängligt och bryts ner till koldioxid eller metan, växthusgaser som driver ytterligare klimatförändring.

Han lämnade forskningen för över tio år sedan för att jobba med andra uppgifter.

– Jag önskade att se en tydligare effekt av mitt arbete. Diskussionen kring klimatförändringar och dess effekter diskuterades redan då, även om ord som klimatförnekare och alarmister ännu inte hade sett dagens ljus.

Är du orolig för klimatet och framtiden?

– Ja, det är jag, jag är bekymrad över hur lite vi egentligen gör av de förändringar som krävs för att om möjligt hålla den globala temperaturökningen under 1,5 grader, utsläppsminskningarna är otillräckliga, tiden rinner ut. Vi tar inte de beslut som vi borde med den kunskap vi har idag.

– Där var en FN-konferens (COP 27) i Egypten nyligen där egentligen inte mycket hände. Mer positivt kom ut från en liknade konferens gällande biodiversitet som hölls i Montreal, Kanada (COP 15) i december, där ett ramverk togs fram för att skydda 30 procent av planeten fram till 2030. Nu ska vi bara leva upp till vad som beslutades av 188 länder. Vi behöver alla bli ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara i allt vi gör, det gäller både inom idrotten och i samhället i stort.

Foto: Deca Text&Bild, MAI-arkiv och privat.

Dela detta:

SM-segraren Hrelja avstår VM – svenskt rekord igen av Julia

VM-kvalade Max Hrelja försvarade sitt SM-guld på 60 m häck i Karlstad. Men liksom för Julia Henriksson – som satte svenskt rekord igen på 200 m vid sin seger – avstår han VM-resa till Glasgow. – Tråkigt beslut att behöva ta men ett beslut i linje med vad vi bestämde...

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Utvecklingsträff i Malmö – “Vi har en fantastisk stämning”

Ett 50-tal aktiva och ledare fanns i Malmö i helgen för en utvecklingsträff i långsprint och häck. Flera MAI-aktiva var bland de kallade till Atleticum över helgen och flera hade riktigt aktiva roller i träffen som plockats ihop av tidigare landslagssprintern Torbjörn...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Landslagssprinter flyttar till Malmö – ”Vill ha en nystart”

Landslagssprintern Thomas Jones har flyttat till Malmö och ska i fortsättningen tävla för MAI. – Jag vill ha en nystart, säger han. Han har hållit till i Växjö sedan han började gymnasiet. Nu har han nyss fyllt 22 år den flerfaldige SM-medaljören vill få riktigt fart...

Svenskt rekord av VM-tian Glans – ”Ett ovanligt lugn”

MAI:s Jonas Glans gjorde ett imponerande lopp när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Han sänkte även det svenska rekordet med tio sekunder till 13.32. – Inför loppet, både dagarna innan och under tävlingsdagen, kände jag ett ovanligt lugn. Jag blev...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...

MAI:s häckdubbel blev viktig – ”Verkligen en kämpaseger”

Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster. 14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt...

Tre MAI-segrar i Finnkampen: ”Otroligt roligt och stort”

  Det har blivit dubbelsegrar fyra år i följd. Efter den första dagen leder Sverige Finnkampen både på den manliga och den kvinnliga sidan. De svenskar herrarna har tre poängs ledning, 104-101, medan de blågula damerna har 114,5 mot Finlands 112,5 poäng. Massor...

Den långa vägen till Finnkampen – ”Glad att jag inte gett upp”

Josephine Risberg Thoor är en friidrottare som jobbat sig den långa vägen till landslaget. I Stockholm drar hon på sig de blågula landslagskläderna för första gången och hoppas på en riktigt bra Finnkampsdebut. – Det ska bli roligt. Framför allt glad att jag fortsatt...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...