Från Stadionområdet till historiskt Texasuniversitet – nu blir det EM för Angel Richmore

av | apr 21, 2023

Angel Richmore flyttade från Stadionområdet i Malmö till historiska marker i Texas för att utveckla sig som friidrottare och mångkampare. 

För några dagar sedan satte Angel, 22 år siste april, personligt rekord i sjukamp med 5691 poäng. En förbättring av hennes bästanotering med 367 poäng och hon klarade kvalgränsen till U23 i Esbo i mitten av juli.

– Säsongen här i USA är lång men allt har rullat på otroligt bra. Vi börjar närma oss de viktiga mästerskapen här som är conference, regionals och nationals och målet är att kvala och prestera som bäst då, berättar hon för Bloggen.

Planen för Angel Richmore är att komma hem till Sverige i mitten på juni och åka tillbaka till Texas i slutet på augusti. 

– Det blir ett par tävlingar ytterligare här i USA innan jag åker hem till Sverige och minst en 7-kamp till. Efter min säsong i USA ligger sedan fokuset på U23 EM, men planen är även att tävla på SM om kroppen tillåter det.

Angel Richmore är bosatt i Nacogdoches, en liten stad i Texas och hon pluggar på stadens universitet – Stephen F Austin State University.

– Jag är snart klar med min fjärde termin. Jag pluggar sociologi och trivs väldigt bra med det. Just nu är planen att bli klar med min utbildning och att utvecklas så mycket som möjligt inom friidrotten. Sedan får vi se vad framtiden har att utvisa.

Nacogdoches är administrativ huvudort i Nacogdoches County i Texas. En gammal men ganska liten stad i Texas med 33 000 invånare men med tidiga indianska bosättningar innan spanjorerna med sin mission tog över området på 1700-talet.

Nacogdoches utvecklades under 1800-talet och blev en centralort för Thomas Jefferson Rusk, känd politiker och armégeneral, som var en av de ledande i kampen när det moderna Texas tog sin form.

Universitet grundades 1845 och det var på hemmaplan på universitetet i Texas som hon gjorde sin fina sjukampsserie.

– Carl Kight invitational är en tävling som hålls varje år på min skola där atleter från olika divisioner har möjligheten att tävla. Just nu är planen att bli klar med min utbildning och att utvecklas så mycket som möjligt inom friidrotten. Sedan får vi se vad framtiden har att utvisa, förklarar hon.

Föräldrarna flyttade till Malmö från Nigeria i början av 1990-talet.

– Jag gick jag på förskola och hela grundskolan på Europaporten skola som ligger precis utanför Atleticum, berättar Angel.

– Under grundskolan var idrott alltid mitt favoritämne och där fick jag möjligheten att testa på olika sporter och jag fick ofta beröm under lektionerna. Via skolan testade jag på aktiviteter som Kalvinknatet och skolmästerskapen och det gav mig ett intresse för friidrott.

Efter att ha vunnit några medaljer på skolmästerskapen beslutade sig Angel för att testa på friidrott och bli medlem i MAI.

– Under mina första år tränade jag i olika grupper och hade otroliga tränare som fick mig att finna gnistan för friidrotten. Men när jag började ta friidrotten mer seriöst blev det svårt att hitta en träningsmiljö som funkade bra för mig. Jag hade grymma Staffan Jönsson som hjälpte mig med kast, medan jag tränade de andra grenarna själv.

Angel valde inte att fortsätta över på FIG utan gjorde sina gymnasiestudier på St Petri istället.

– Att träna på egen hand blev väldigt svårt och det fick mig att ta beslutet att flytta till USA för att ge friidrotten en ärlig chans. Jag försökte hitta kontakter själv i USA först men det var lite svårt. Fick därefter hjälp av en agentur och de hjälpte mig hitta bättre skolor som erbjöd scholarship!

Hon har nu bott snart två år i Texas med korta svenska sommarbesök. Förra året var hon en del av nordiska ungdomslandskampen på Malmö stadion bland annat.

– Resultaten från mångkampen och i de individuella grenarna kommer på grund av att jag är i en omgivning fullt med stöd. Det har fått mig att inse min kapacitet och därmed utvecklat mig mentalt.

– Till följd av det har jag haft en väldigt bra uppbyggnad och sedan har vi bara byggt på efter inomhussäsongen. Mångkampsserien var väldigt stabil med en väldigt bra start i häcken. Jag ser fram emot resten av säsongen då det finns mycket mer att hämta i alla grenar, framförallt kast och sprint.

Så har berättar Angel som sin serie:

100 häck – 14,44

– Bra utfört lopp trots en seg start

Höjd – 1,79

– Väldigt stabil hoppning och kul att vara uppe på höga höjder

Kula – 14,03

– En bra teknisk och lugn stöt för att kunna få godkänt i första försök 

200 m – 26,06

– Nöjd med min insats men energin tog lite slut i sista delen av loppet 

Längd – 5,73

– Otroligt nöjd då jag har haft strul med att få ansatsens att funka men vi har äntligen fått det att funka igen

Spjut – 41,68

– Dålig kastning överlag, men med lite finslipning i tekniken och mer reps i spjut så blir det långt till sommaren.

800 m – 2.25,41

– Bra utfört lopp från start till slut

Totalpoäng: 5 691

 

Foto: Anjelina Suarez o Deca Text&Bild

Dela detta:

Hrelja försvarade sitt NM-guld – ”Nu är jag igång inför EM”

  Max Hrelja gjorde säsongsdebut på Malmö stadion genom att försvara sitt NM-guld på 110 m häck med tiden 13,84. – Det var lite struligt vid starten men huvudsaken är ju att vinna i ett mästerskap, säger Hrelja till Bloggen. Två timmar senare fick häckkillarna...

Julia utmanar Linda Haglunds rekord – ”Känns helt galet”

Sprinterdrottningen Julia Henriksson visar superform. I säsongspremiären i onsdags slog hon till med 11,19 på 100 m vid Dromia International Sprint and Relays Meeting i grekiska Vari. – Tiden var verkligen över förväntan och inget jag vågat hoppas på. Jag är otroligt...

Kasper jagar EM-plats på Stadion – ”Självsäker och lugn”

  Lördag och söndag avgörs Nordiska mästerskapen på Malmö stadion. Nio MAI-are tävlar och för Kasper Kadestål är det en viktig tävling. Han jagar en EM-plats på 400 m. – Nordenkampen på himmaplan är en del av min kvalsatsning inför EM. Minimum kravet tidsmässigt...

Bendéus skapade de stora galorna – så började allt i Malmö

Bengt Bendéus är Växjösonen som flyttade till Lund för att studera. Men han blev ingen långliggare i universitetsstaden utan blev en internationell affärsman. Bendéus hann även med att sätta Malmö och MAI på världskartan som ordförande och tävlingsledare för en gala...

Massor av MAI-form i Formia – ”Bara sol, pasta och stora leenden”

Nästan 30 MAI-are är på läger i italienska Formia. En välbesökt anläggning av svenska friidrottare genom åren och som tillhör den Italienska olympiska kommittén och det italienska idrottsförbundet.  – Bara sol, pasta och stora leenden från oss i Formia. Träningen sker...

Full fart mot Nationals – ”Snart faller allt på plats”

Angel Richmore fortsätter att imponera i USA. Personligt rekord igen vid tävlingarna i Walnut för en tid sedan, en förbättring med 86 poäng i sjukampen till 5 777 poäng. Och nu siktar hon på Nationals. – Efter inomhussäsongen har jag haft problem med min hälsena. För...

Thea på olympisk offensiv – “Jätteroligt läger”

Nu har MAI-talangen Thea Löfman också gått på olympisk offensiv. I Albufeira, Portugal, finns hon och tränare Stellan Kjellander, bland det 70-tal svenskar, aktiva och ledare, som på olika sätt ingår i den svenska olympiska satsningen. Femton av de allra största...

Fanny och “pojkvännen” – vilket kraftcentrum i Malmö

Fanny Roos med pojkvän. Den presentationen blev det lite lättsamt i Baltiska hallen tidigare i veckan när Fanny och Daniel Ståhl satte sig ner i intervjufåtöljerna vid en träff med friidrottsintresserade i Idrottsmuséets vänner. De hymlade lite kring...

William tillbaka med full kraft – ”Över förväntan”

Sprintern William Trulsson kom tillbaka med full kraft under inomhussäsongen. Svenskt juniorrekord på 400 m, personliga rekord på tre distanser, ny SM-medalj på seniorsidan och stora förhoppningar om en intressant JVM-sommar. – Jag är väldigt nöjd. Det var över...

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea Löfman vann Europacupen i kast och Jonas Glans kvalade in till EM i Rom. En bra internationell MAI-helg. Thea noterade 62,74 i första omgången i U23-klassen i portugisiska Leiria. Sedan fick MAI-tjejen till en fullträff i tredje när kastet mätte hela 68,08. Det...

Lyckat universitetsbyte för Angel: ”Det bästa jag gjort”

MAI:s Angel Richmore är i form i USA. Hon följde upp en stark femkamp i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships, med att bli sjua vid den amerikanska universitetsmästerskapen i Boston. – Äntligen kommer de efterlängtade resultaten, säger Angel...

Fanny nią i Glasgow – Tobbe trivs i hetluften

Fanny Roos blev nia kulfinalen vid inne-VM i Glasgow. Lite utanför de bästa men ändå med mersmak. Det fanns tendenser till att tekniken äntligen satt där men fungerade inte riktigt för en fullträff. – Det var surt, menar Fanny. Hon började fredagens längdfinal med...

Dela detta: