Grand Prix-fest bjöd på galadrömmar – ”Tack Malmö stadion, ni är bäst”

av | aug 6, 2023

Äntligen en friidrottsgala på Malmö stadion igen när sommaren GP-tävlingar avslutades i Malmö. Och genast satte drömmarna igång om något stort på nytt. Det var kanske inte så konstigt eftersom den 5 augusti var det på pricken 32 år sedan den berömda Bubkagalan med världsrekordet i stav 6,10 av Sergej Bubka – på den tiden då Stadion radade upp världsstjärnor år efter år.

Närmare 25 000 åskådare bänkade sig den gången. Nu var det mer återhållsamt. Kanske upp mot 1000 personer tittade på OS-mästaren och världsmästaren Daniel Ståhl i sin nya hemmastad.

Det var ända sedan 2008 som det hölls GP-tävlingar av svensk karaktär på gamla Stadion. För två år sedan gjordes en upprustning av banorna för kring sju miljoner kronor. En ny kastbur fanns till hands för Ståhl och hans konkurrenter och det var riktigt gemytligt i solen denna lördagseftermiddag.

Frågan är bara hur länge som Malmö stadion finns kvar. 2027 ligger inte många år fram då det är meningen att en ny Stadiondel ska ta form på den här platsen. Då en ny mindre friidrottsarena och en inomhusarena med möjlighet till fotboll ska byggas. Principbeslut finns men ingenting är slutligt finansierat och klubbat. Och ska man tro MAI-eldsjälen Lasse Johnsson, en av drivande under de stora galaåren, kommer det som var så inbjudande denna gång att inte försvinna. Det kan vara för kostsamt och komplicerat. Fortfarande ligger tävlingsovalen kvar röd och fin medan läktarutrymmena blir mer och mer uppätna av tidens tand.

X X X

Daniel Ståhl visade på nytt att VM-formen är fin. 67,30 direkt i första kastet. Han ville mer men det blev inte så. Stadionrekordet från lag-SM för några år sedan, 69,89, står kvar. Men det kommer kanske fler tillfällen och Ståhl trivdes.

– Det var kul idag, publiken skrek på och solen sken, sa en nöjd Daniel i arenaintervjun efter tävlingen.

Kastargänget stall Staffan Jönsson trivdes.

Efter två års väntan spräckte Wictor Petersson äntligen 20-metersgränsen på nytt. Han tävlade i ringen där han genom åren genomfört så många träningspass.

Han fick en härlig eftermiddag på Stadion. Han hade inte i en utomhustävling varit över 20 meter sedan Finnkampen för två år sedan. Nu inspirerade han av publiken och drog till med 20,07 i sista stöten.

– Tack Malmö stadion, ni är bäst, sa han i sin arenaintervju.

Till Bloggen utvecklade han:

– Det har varit en lite strulig säsong, men nu är jag på gång, lite sent kanske, men ändå. Att tävla på hemmaplan är det bästa. Familjen och många vänner är på plats.

Hans 20-metersstöt räckte dock inte till seger, den tog norrmannen Marcus Thomsen på 20,20.

Någon VM-resa blir det inte. Nivån är tillräckligt hög den här sommaren.

– Det är bara Finnkampen kvar för mig. Tävlingarna tar slut under VM.

Fanny Roos har haft tre tävlingar över 19 meter under säsongen och visat riktigt god form. Den här gången ville det inte bli riktigt så långt. Hon ledde tävlingen från början till slut men stannade på 18,92.

Men Fanny brukar få till det i mästerskap.

– Stabilt utan träff. Jag har jobbat mig in i den här säsongen. Kan jag bara få till det vi jobbat på blir det bra. Jag hoppas jag är redo om två veckor.

Staffan Jönsson var nöjd med sitt stall. Så här formulerar han sig för Bloggen om sina adepter.

– Stabil serie av Fanny. Hon höjer sin lägsta nivå för varje tävling nu och vi går in i mästerskapsförberedelse. 

– Daniel är Daniel, stabil tävling trots lite fladdrig teknik men blir lätt så när det blir en familjeträff på hemmaplan och där inte är någon Ceh eller Alekna med. Denna tävlingen och nästa på måndag i Helsingborg är till för att köra samma planering som vi gör på VM med kval och final, säger Staffan.

– För Wictor var det skönt att se att han hade två över 20 meter igen, varav en var tramp. Vi ska avsluta säsongen bra på Finnkampen. 

Vidare:

– Julia Scharnell hade en stabil tävling och laddar för JSM som kommer till helgen. Samma sak för Arvid Mägi Theorin, en stabil tävling utan utropstecknet men det börjar närma sig. 

X X X

Max Hreljas goda VM-form håller i sig. Liksom vid SM förra helgen lyckades Max hålla klubbkompisen Joel Bengtsson bakom sig och vann 110 meter häck på snabba 13,50 i motvind. Joel Bengtsson tvåa på nya årsbästat 13,55.

Joel har fått flygbiljetterna till Budapest sig tillsända så det är bara att börja VM-ladda. Officiellt klartecken på måndag.

– Nytt bra och stabilt lopp. Roligt att springa på Stadion och bra stämning dessutom, säger Max till Bloggen.

– Jag hänger på okej i början av loppet och jobbar på bra i andra halvan och känner mig oerhört stark i min löpning och farten jag kommer upp i. Jag slår i en häck i slutet som gör att jag tappar lite balans och kontroll men håller ändå upp det relativt bra och kan springa in på en bra tid i motvinden. Nu väntar en vecka med hård träning för att sedan släppa på det lite veckan efter för att vara i bra form på VM. Väldigt kul att det ges möjlighet att springa på Stadion i Malmö och hemmaplan, det känns alltid speciellt att springa på hemmaplan med hemmapublik!

Johanna Carlsson lyckades inte upprepa segern från SM i Söderhamn utan kom femma på på 100 meter häck på 13,77. 

X X X

Julia Henriksson var snabbast igen och visade att hon är sprinterdrottningen. Julia tog hem SM-guldet på både 100 meter och 200 meter i Söderhamn och visst tog hon hem segern på 100 meter även på hemmaplan i GP. Hon sprang bekvämt ifrån övriga löpare och noterade tiden 11,38, 12 hundradelar före tvåan Veronica Pereira. Julias klubbkompis Filippa Sivnert fyra på 11,63.

Efter målgång snubblade Julia till och föll omkull. Hon fick ont i foten och valde att avstå den avslutande starten på 200 meter. Men det ska inte vara någon fara med VM-start.

– Jag kände mig taggad att springa på hemmaplan och inför vänner och familj i publiken. Fick en väldigt bra start och kunde sen springa ett väldigt bra lopp. Var nog lite i chock att jag vann loppet och tappade krafter och trillade. En del skrapsår och lite ont i foten, förhoppningsvis bara lätt stukad. Ska inte vara några problem inför VM så nu blir det att ta hand om foten och träna på bra inför Budapest, säger hon till Bloggen.

Ida Staafgård kom i mål som femma i det avslutande 200-loppet, på nytt pers, 24,10. Spännande inför JSM.

 

Foto: Deca Text&Bild

Dela detta:

SM-segraren Hrelja avstår VM – svenskt rekord igen av Julia

VM-kvalade Max Hrelja försvarade sitt SM-guld på 60 m häck i Karlstad. Men liksom för Julia Henriksson – som satte svenskt rekord igen på 200 m vid sin seger – avstår han VM-resa till Glasgow. – Tråkigt beslut att behöva ta men ett beslut i linje med vad vi bestämde...

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Utvecklingsträff i Malmö – “Vi har en fantastisk stämning”

Ett 50-tal aktiva och ledare fanns i Malmö i helgen för en utvecklingsträff i långsprint och häck. Flera MAI-aktiva var bland de kallade till Atleticum över helgen och flera hade riktigt aktiva roller i träffen som plockats ihop av tidigare landslagssprintern Torbjörn...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Landslagssprinter flyttar till Malmö – ”Vill ha en nystart”

Landslagssprintern Thomas Jones har flyttat till Malmö och ska i fortsättningen tävla för MAI. – Jag vill ha en nystart, säger han. Han har hållit till i Växjö sedan han började gymnasiet. Nu har han nyss fyllt 22 år den flerfaldige SM-medaljören vill få riktigt fart...

Svenskt rekord av VM-tian Glans – ”Ett ovanligt lugn”

MAI:s Jonas Glans gjorde ett imponerande lopp när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Han sänkte även det svenska rekordet med tio sekunder till 13.32. – Inför loppet, både dagarna innan och under tävlingsdagen, kände jag ett ovanligt lugn. Jag blev...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...

MAI:s häckdubbel blev viktig – ”Verkligen en kämpaseger”

Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster. 14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt...

Tre MAI-segrar i Finnkampen: ”Otroligt roligt och stort”

  Det har blivit dubbelsegrar fyra år i följd. Efter den första dagen leder Sverige Finnkampen både på den manliga och den kvinnliga sidan. De svenskar herrarna har tre poängs ledning, 104-101, medan de blågula damerna har 114,5 mot Finlands 112,5 poäng. Massor...

Den långa vägen till Finnkampen – ”Glad att jag inte gett upp”

Josephine Risberg Thoor är en friidrottare som jobbat sig den långa vägen till landslaget. I Stockholm drar hon på sig de blågula landslagskläderna för första gången och hoppas på en riktigt bra Finnkampsdebut. – Det ska bli roligt. Framför allt glad att jag fortsatt...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...