Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

av | sep 11, 2023

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4×100 m och 4×400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt med MAI på 4×400 m. Med i båda de segrande damlagen.

– Vilken helg! Att avsluta med 4×400 var både skrämmande och spännande. Mitt första 400-lopp någonsin. Nu i efterhand är jag så lättad och glad över ännu ett guld tillsammans med tjejerna, säger Johanna Carlsson till Bloggen.

Johanna fixade ledningen på första sträckan och MAI ledde även efter andra tack genom Emilia Mandl. 800 m-specialisten Maria Freij höll även på tredje. Julia sprang ut i ledning men med 200m kvar av loppet attackerade Upsalas Klara Helander och sprang om. Men med 100m kvar bevisade Julia ännu en gång att hon är sprinterdrottning då hon spurtade förbi och tog ytterligare ett guld till Malmö AI på tiden 3.46.11.

Guldet var MAI:s första i grenen på nio år.

– Otroligt rolig helg. Extra roligt att vi tog en dubbel precis som killarna gjorde. Skön avslutning på säsongen och vi tänker att vi kör repris nästa stafett-SM, säger Julia till Bloggen.

Träningskompisen Johanna har haft några makalösa veckor och lite av ett nationellt genombrott.

– Nu väntar några veckors vila och så ska jag spendera tio veckor på Mallorca för studier, jobb och massa träning, berättar hon.

– Min syster bor där permanent och min familj har boende där. Jag har möjlighet att kunna studera och jobba på distans och också passa på att jobba lite ihop med min syster. Samtidigt har jag väldigt bra träningsmöjligheter där så det känns kul att passa på att spendera lite tid i värmen. Blir en perfekt start på den tuffa uppbyggnaden som väntar.

Emilia Mandl och Maria Freij brukar hålla till på dubbla distansen men fullgjorde sina uppgifter med den äran.

– Det var kul att springa lite 400m igen sen hade vi ett superbra lag också som gör allt mycket roligare, menar Emilia.

– Ett bra taktiskt och roligt lopp. Alla i laget gjorde jättebra ifrån sig och att få ta första stafett-SM guldet känns jätteskoj, säger Maria Freij till Bloggen.

Herrarna ville inte vara sämre. Rutinerade Nick Ekelund-Arenander var på nytt en vinnare på 4×400 och hyllar stämningen i den anrika stafettklubben MAI.

– SM-guld och en Grand Slam för MAI på alla sprint stafetter!

Imponeras verkligen över alla, säger Nick till Bloggen.

Han utvecklar triumfen:

– William är fortfarande jätteung men springer hur bra som helst!

Bonde kämpar och gör det jättebra mot Sveriges bäste 400m löpare Carl Bengtström. Och Joel imponerar med sin aggressiva löpning på en ovan distans.

– Sen en extra tack till David Vendel som analyserar och sätter laget utifrån hur vi kan presterar bäst. Älskar SM med MAI! Utan tvekan Sveriges bästa klubb.

Nick tog ledningen och sedan blixtstartade häcklöparen Joel på andra och ökade avståndet ytterligare. På tredje sträckan hade Örgryte Carl Bengtström, som tog in över 20 m på Viktor Bondesson. Han var ikapp just före växlingen så att MAI och Örgryte gick ut helt lika. På sista övertog William ledningen ut på bortre lång och vann till slut med drygt två sekunder på 3.11,34.

– Ett härligt lopp, alla sprang fantastiskt. Nick sprang riktigt bra taktiskt. Joel fick en galen tid för att vara kort häcklöpare. Viktor gjorde det bästa han kunde för att hålla sig borta från Carl Bengtström vilket han löste fint. Sen var det bara min tur att ta hem vinsten och det gjorde jag. Extremt nöjd är jag, säger William till Bloggen.

– Nu har jag några veckors vila då jag ska se till att göra lite rehab och vara fullt frisk inför att kötta uppbyggnaden. Aldrig känt mig mer motiverad inför en uppbyggnad.  

Viktor Bondesson tillhörde de tre som var med att försvara titeln.

– Vi genomförde vår plan att vara jämna med Örgryte till sista sträckan vilket vi visste skulle göra oss svårslagna idag. Joel ska ha en extra eloge som hoppar in utan någon speciell 400m träning och prestera så bra, säger Viktor till Bloggen.

– Jag är mycket driven att köra igång träningen nu till hösten. Mitt fokus ligger på att utveckla min snabbhet och uthållighet för att nå nya nivåer. Det kommer bli riktigt kul att se vad kontinuitet i min träning kommer göra för mig.

Häcklöpare Joel Bengtsson blev dubbel guldmedaljör i sitt första stafett-SM för MAI.

– Väldigt rolig sista dag med 4×4 laget! Vi hade en plan som höll. Försökte göra en så bra sträcka som möjligt och tyckte jag gjorde mitt bästa, säger Joel till Bloggen.

– Nu blir det avfärd inom kort till Los Angeles för mitt sista år på college.

SM-helgen för MAI för de deltagande lagen: 

KS

Guld 4x100m

Guld 4x400m

F19

5a 1000m

F17

8a 3x800m

DNF 4x100m

F15

Guld 4x80m

MS

Guld 4x100m

Guld 4x400m

M22

6a 3x400m

P19

Silver 4x100m

Måns Bergström-Noah Karlberg-Melvin Vala Tefre-Edvin Assarsson

Brons 1000m

Edvin Assarsson-Noah Karlberg-Melvin Vala Tefre-Marcus Asker

Brons 3x800m

Sander Petri Bere-Theo Hellberg-Marcus Asker

P17

Guld 4x100m

August Thompson-Emil Cimander-Eric Segnon-Ivano Bevanda

Brons 1000m

Eric Segnon-Emil Cimander-Ivano Bevanda-Finn Grindal

Brons 3x800m

Karl Fridolf-Finn Grindal-Andreas Hentrich Hansen

P15

Guld 4x80m

David Vendel funderar kring 19- och 17-åringarna på pojksidan där han håller i den mesta träningen.

# P19 laget 4x100m tar silver efter ha tappat lite i växlingarna. Precis slagen med tre hundradelar! De var inte helt nöjda – hade hoppats på bättre race och tid. 

#I P17 stod sista sträckan (Ivano) för en magisk upphämtning fram till Guld! 

# Även brons i svenska stafetten efter fina sträckor – vi hade lite sjukdom och avhopp som störde inför. Exempelvis fick vi låna in August Thompson, 15år, i 17-årslaget.

#Män 4×100 gick som tänkt och trott. Klar segare! Bra jobbat med få växelpass innan.

#Män 4×400 trots avsaknad av Kasper Kadestål – så efter väldigt fina taktiska lopp var det inte snack på sista sträckan när William drog ifrån Örgrytes sista sträcka med över två sekunder!

 

Foto: Deca Text&Bild

Dela detta:

SM-segraren Hrelja avstår VM – svenskt rekord igen av Julia

VM-kvalade Max Hrelja försvarade sitt SM-guld på 60 m häck i Karlstad. Men liksom för Julia Henriksson – som satte svenskt rekord igen på 200 m vid sin seger – avstår han VM-resa till Glasgow. – Tråkigt beslut att behöva ta men ett beslut i linje med vad vi bestämde...

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Utvecklingsträff i Malmö – “Vi har en fantastisk stämning”

Ett 50-tal aktiva och ledare fanns i Malmö i helgen för en utvecklingsträff i långsprint och häck. Flera MAI-aktiva var bland de kallade till Atleticum över helgen och flera hade riktigt aktiva roller i träffen som plockats ihop av tidigare landslagssprintern Torbjörn...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Landslagssprinter flyttar till Malmö – ”Vill ha en nystart”

Landslagssprintern Thomas Jones har flyttat till Malmö och ska i fortsättningen tävla för MAI. – Jag vill ha en nystart, säger han. Han har hållit till i Växjö sedan han började gymnasiet. Nu har han nyss fyllt 22 år den flerfaldige SM-medaljören vill få riktigt fart...

Svenskt rekord av VM-tian Glans – ”Ett ovanligt lugn”

MAI:s Jonas Glans gjorde ett imponerande lopp när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Han sänkte även det svenska rekordet med tio sekunder till 13.32. – Inför loppet, både dagarna innan och under tävlingsdagen, kände jag ett ovanligt lugn. Jag blev...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...

MAI:s häckdubbel blev viktig – ”Verkligen en kämpaseger”

Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster. 14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt...

Tre MAI-segrar i Finnkampen: ”Otroligt roligt och stort”

  Det har blivit dubbelsegrar fyra år i följd. Efter den första dagen leder Sverige Finnkampen både på den manliga och den kvinnliga sidan. De svenskar herrarna har tre poängs ledning, 104-101, medan de blågula damerna har 114,5 mot Finlands 112,5 poäng. Massor...

Den långa vägen till Finnkampen – ”Glad att jag inte gett upp”

Josephine Risberg Thoor är en friidrottare som jobbat sig den långa vägen till landslaget. I Stockholm drar hon på sig de blågula landslagskläderna för första gången och hoppas på en riktigt bra Finnkampsdebut. – Det ska bli roligt. Framför allt glad att jag fortsatt...

Mot Finnkampen med hjälp av bikarbonat – ”Experimenterar lite”

  Friidrottslandslaget kastar sig från VM-staden Budapest till anrika Stockholms stadion och Finnkampen kommande helg. MAI:s Jonas Glans ansluter och gör en intressant start på 5000 m. – Framöver är planen, förutom Finnkampen, är sedan förhoppningsvis 10 000 m på...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...