Hrelja jagar rekordet i VM-semi – och återväxten är stark

av | aug 21, 2023

Personligt rekord med 13,42 och semifinalplats för Max Hrelja på 110 m häck vid VM i Budapest. På måndagens kvällspass kommer det att bli svensk rekordjakt för MAI-aren.

– Ett riktigt skönt försökslopp. Det var riktigt varmt på uppvärmningen så jag försökte hålla mig i skuggan så mycket det bara gick. Sen känner jag mig trygg och säker trots tillfället och när vi kommer in på stadion känns det riktigt bra. Jag litade på mig själv och gjorde mitt lopp utan att stressa. Det är jag glad över. Jag slår i första häcken och sätter mig sedan på en häck i mitten av loppet där jag tappar lite position och behöver parera där. Men överlag ett bra lopp och vidare till semifinal enligt plan. Nu är det bara att ladda om inför semifinal där jag ska försöka springa riktigt snabbt och slå pers igen. Stort med VM semi, säger Max till Bloggen.

Stämningen då? En del motgång i truppen de första dagarna.

– Jo, men det är ändå bra tycker jag. Lite stolpe ut hittills men en del som går bra med och som går vidare. Överlag är det bra miner, försäkrar Max.

Tränare Niklas Fernström finns på plats i Budapest och skriver till Bloggen.

– Max fick en bra start och acceleration men fastnar med andra benets fot i första häcken. Går i några häckar i mitten av loppet. Så gör Max om loppet i semifinalen och går fri över första häcken så tror jag att det finns ännu bättre tider i honom. Semifinalen går på kvällen vilket jag tror gynnar Max då det inte är lika varmt som det var mitt på dagen idag.

För Joel Bengtsson räckte inte 13,68 att ta sig vidare.

I Friidrottaren rapporterar Jonas Hedman från Budapest:

Malmö AI:s Max Hrelja har en fantastisk säsong bakom sig med nästan alla lopp på 110 m häck under fjolårsperset. Och när det verkligen gällde på VM i Budapest så satte han personligt rekord med 13,42 – blott sju hundradelar från svenskt rekord.

Max hade bana sju i det femte och sista försöksheatet och efter en ovanligt bra start var han som vanligt stark på andra halvan. Det räckte ända till fjärde plats och därmed avancerade han till semi på placering. Imponerande med tanke på att han hade det åttonde bästa årsbästat i fältet.
Det personliga rekordet på 13,43 som Max gjort två gånger denna sommar förbättrades nu med en hundradel.

Svenskt rekord i semin?
– Det var varmt och riktigt nervöst. Men jag tog ett djupt andetag och tänkte att det här har jag gjort många gånger. Jag har varit i mitt livs form hela sommaren men att göra det även i VM-försök är inte självklart så jag är stolt, säger Max till Cmore.
– Jag siktar på en låg 13,30-tid i semin.
Det skulle i så fall betyda nytt svenskt rekord.

Bra lopp av Joel
Joel Bengtsson lottades till första heatet och gjorde ett bra lopp på bana fem. Klockan stannade på 13,68 som räckte till sjätte plats i heatet. Vann gjorde Jamaicas Hansle Parchment på 13,30. De fyra främsta i varje plus fyra tider avancerar till semi och Joels tid kommer inte att räka.
Han hade åttonde bästa årsbästat i fältet och blev alltså sexa så helt okej insats. Till årsbästat fattades 0,13 och till det personliga rekordet 0,14.
Snabbast av alla i försöken var USA:s Grant Holloway med 13,18 och för att gå vidare krävdes 13,56. Max hade 16:e bästa tid totalt av 44 startande och Joel den 30:e bästa.

X X X

I Täby har Edvin Assarsson för traditionerna vidare på JSM. Han tycker att flytten till Malmö gett resultat och att han hamnat på ett bra ställe inspirationsmässigt.

– Ja verkligen! Just det att träna i en så go och målinriktad grupp gör jättemycket för en själv. Jag håller verkligen med att jag har hämmat på ett bra ställe! Sen det med min prestation idag. Ja jag är jättenöjd med hur jag sprang idag. Loppet kändes kontrollerat och bra! Så jag är riktigt nöjd med guldet, säger Edvin till Bloggen.

Lite mer info från 19-gänget från ledaren Lisa Rönn. Här kommer en kort rapport för Bloggen.

– Nu är gänget påväg hem efter en härlig helg.

29 aktiva som har gjort det bra efter sina förmågor men i ryggsäcken har vi med oss 16 PB fast då har Nino och Hugo två var på P15 300m då de lyckats kanon i både kval och final.

Totalt 7 brons 5 silver och 3 guld

– Söndagen var en fin fin dag. För 19 var det Emilia Mandl på 800m som sprang hem ett brons. Vår fantastiska 110 mh löpare Edvin Assarsson som levererade guld – 14,11 – som förväntat samt ett silver för Markus Asker på 800m – 1.57,86 – efter ett spännande lopp som ökade massor i slutet.

Måns Bergström 4a P19 Spjut

Sander Petri Bere 4a P19 5000m

Amanda Rönn 6a F19 Spjut 

X X X

Fredrik Wennolf rapporterar om 15-åringarna. Kommentarer från de som tog medalj:

August Thompson 

Silver på Tresteg 13,27

– Jag är fortfarande helt chockad, det var verkligen ingenting jag trodde skulle hända. Jag trodde knappt att jag skulle komma i topp 8 när jag kom dit!

Nino Kusljic

Guld på 300m – 35,27 – pers.  Ej längt ifrån William Trulossons klubbrekord, väldigt imponerande

– Superbra lopp! E jättestolt och glad överplaceringen och tiden!

Ellinor Wennolf

3:a på 300m 41,84

– Jag är jätteglad för medalj men samtidigt ska det bli skönt att slippa distansen i framtiden… Jag gillar 200m betydligt mycket mer och det är en SM distans för mig nästa år.

Loke Bergström 

3:a Spjut 51,86

– Riktigt skönt att få till det när det väl gällde, speciellt när jag inte fått till det så bra tidigare denna säsongen”

Fredrik Wennolf och Linda Elm sammanfattar:

– 14st 15-åringar var uttagna och gjorde totalt 25 grenstarter. Det resulterade i 18 finalplaceringar och 8 medaljer enligt nedan:

Nino Kusljic

Guld – 300m

August Thompson

Silver – Tresteg

Brons – Längd

Ellinor Wennolf

Silver – 80m

Brons – 300m

Lukas Lundh

Silver – Längd

Binta Jammeh

Brons – Längd

Loke Bergström

Brons – Spjut

Helgen bjöd på många nya personliga rekord men naturligtvis också på en del misslyckade resultat, på grund av ”SM-nerver” eller andra förklarliga orsaker.

Vi ledare är dock extremt stolta över att alla aktiva gjorde sitt yttersta för att representera klubben på ett snyggt sätt både på och utanför arenan. 

Vilket fantastiskt gäng vi fått äran att coacha, skriver Fredrik till Bloggen.

 

Foto: Deca Text&Bild och privat.

Dela detta:

SM-segraren Hrelja avstår VM – svenskt rekord igen av Julia

VM-kvalade Max Hrelja försvarade sitt SM-guld på 60 m häck i Karlstad. Men liksom för Julia Henriksson – som satte svenskt rekord igen på 200 m vid sin seger – avstår han VM-resa till Glasgow. – Tråkigt beslut att behöva ta men ett beslut i linje med vad vi bestämde...

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Utvecklingsträff i Malmö – “Vi har en fantastisk stämning”

Ett 50-tal aktiva och ledare fanns i Malmö i helgen för en utvecklingsträff i långsprint och häck. Flera MAI-aktiva var bland de kallade till Atleticum över helgen och flera hade riktigt aktiva roller i träffen som plockats ihop av tidigare landslagssprintern Torbjörn...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Landslagssprinter flyttar till Malmö – ”Vill ha en nystart”

Landslagssprintern Thomas Jones har flyttat till Malmö och ska i fortsättningen tävla för MAI. – Jag vill ha en nystart, säger han. Han har hållit till i Växjö sedan han började gymnasiet. Nu har han nyss fyllt 22 år den flerfaldige SM-medaljören vill få riktigt fart...

Svenskt rekord av VM-tian Glans – ”Ett ovanligt lugn”

MAI:s Jonas Glans gjorde ett imponerande lopp när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Han sänkte även det svenska rekordet med tio sekunder till 13.32. – Inför loppet, både dagarna innan och under tävlingsdagen, kände jag ett ovanligt lugn. Jag blev...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...

MAI:s häckdubbel blev viktig – ”Verkligen en kämpaseger”

Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster. 14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt...

Tre MAI-segrar i Finnkampen: ”Otroligt roligt och stort”

  Det har blivit dubbelsegrar fyra år i följd. Efter den första dagen leder Sverige Finnkampen både på den manliga och den kvinnliga sidan. De svenskar herrarna har tre poängs ledning, 104-101, medan de blågula damerna har 114,5 mot Finlands 112,5 poäng. Massor...

Den långa vägen till Finnkampen – ”Glad att jag inte gett upp”

Josephine Risberg Thoor är en friidrottare som jobbat sig den långa vägen till landslaget. I Stockholm drar hon på sig de blågula landslagskläderna för första gången och hoppas på en riktigt bra Finnkampsdebut. – Det ska bli roligt. Framför allt glad att jag fortsatt...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...