Idel segrar för William i Finnkampen – “Helt sanslöst”

av | sep 5, 2022

William Trulsson fick vara med både i ungdomskampen och i seniorkampen. När det var dags för de sista grenarna i Olympiastadion kastade förbundskaptenen Kajsa Bergqvist in MAI:s sprintertalang på sista sträckan på 4×400 m.

Alexander Nyström sprang in Sverige i ledning till första växlingen, men det var en knapp ledning. Mattias Waernulf höll tempot upp och finländaren bakom sig inför andra växlingen där Kasper Kadestål tog över pinnen. Han höll undan och kunde hålla Sverige kvar i ledning inför sista sträckan. Finländaren fick jaga Sveriges William Trulsson, som dock kunde hålla undan och ta en klar seger för Sverige. 5-2 till Sverige.


Kasper Kadestål 46,9, William Trulsson 46,3

Segern var klar och William Trulsson hade gjort det igen.

Seger för både damerna och herrarna i Finnkampen. Det blev 227,5 mot 204,5 till herrarna och 225,5 mot 205,5 poäng till damerna. Sverige vann även båda ungdomskamperna.

– 46,3 wordless. Helt sanslöst, var det enda som tränaren David Vendel kunde få ur sig direkt efter loppet.

– Han fick han hoppa in i seniorlaget 4×4 pågrund av sjukdom. En sanslöst bra och kontrollerad sista sträcka, menar David.

Som vanligt tog William Trulsson uppståndelsen med ro. Han var lite förberedd att få hoppa in i Seniorkampen.

– Det kändes bra, en mäktig upplevelse att få springa inför så stor publik. Mycket adrenalin som gav ett riktigt bra lopp, hälsar han Bloggen.

Kasper Kadestål var nära segern individuellt på distansen också.

– Kasper och William. En giftig kombination. Finska fjärde gubben såg ut som att han såg spöken i Trullsons ryggtavla. Väldigt ungt och lovande lag i övrigt som jag tror kommer bjuda på många fina år av 400m, säger Kasper.

Kasper Kadestål kom i väg riktigt bra på herrarnas 400 m och när löparna kom in på upploppet var det knallhårt mellan honom och Viljami Kaasalainen. Tyvärr orkade inte Kasper hela vägen in utan tappade mot Viljami och fick nöja sig med en andraplats på 47,31,

– Trots att jag fick stryk så känns det bra. Jag har varit sjuk dom senaste dagarna så igår var det bara att hoppa ur sängen. Springa ett varv med 25 000 arga finländare och sen ner i sängen igen. Ser det alltid som en vinst när jag inte tar den enkla vägen.

Jonas Glans satte tonen i Finnkampen på lördagen med en trippelseger på 10 km landsväg.

– Vi hade som plan att hålla ett tillräckligt högt tempo så att finländarna successivt skulle släppa. Vid 5,5km var vi tre svenskar ensamma i täten och vi kände redan där att trippeln skulle bli av. Vi hade på förhand bestämt att korsa mållinjen tillsammans, säger Jonas som dömdes som segrare.

Det var ett tajt lopp över 110 meter häck. Max Hjelja blev bästa svensk på en andraplats på 13,79. Anton Levin sprang in som fyra på nya perset 13,89.

– Det var bara ut och köra. Det var grymt bra stämning och härligt att komma in på arenan, jag har haft problem med ljumsken några veckor men på Finnkampen är det bara att köra. Det gjorde ont på uppvärmningen, så jag höll uppvärmningen kort och satsade allt på själva loppet! Sista tävlingen för året så ingen vits att hålla igen. Gött med PB och pluspoäng jämfört med kalkylen. Att jag är 30 år och sätter pers beror till stor del på att jag tränar smartare nu än jag gjort tidigare, säger Anton.

Max Hrelja grämde sig för att det inte blev seger.

– Ett jättebra lopp i åtta häckar. Sen går jag rakt in i nionde häcken och tappar både fart och rytm i slutet. Jag tror att om jag inte hade slagit i den häcken hade jag haft loppet och ett fint PB. Lite synd men skön motivation in till nästa år! Oerhört kul med Finnkamp!

Jean-Christian Zirignon, sprang första sträckan 4×100 m.

– Det var magisk stämning. Debut i seniorlandslaget för mig och det var jättekul att vinna dubbeln. Jag kände även att jag är i bra form och gjorde en bra förstasträcka i stafetten.

Fanny Roos tog som väntat en individuell seger i kula. MAI-stjärnan stötte 18.17 i andra omgången och det blev också lördagskvällens längsta stöt, nästan en meter längre än Sara Lennman. Det blev härliga 15-7 till de svenska damerna.

– Nu är det bara en tävling kvar, Diamond league final i Zürich på onsdag blir den sista för säsongen, säger Fanny.

På 100 meters-loppet det en svensk dubbel genom Helsingborgs Julia Henriksson och Filippa Sivnert. Segertiden för Julia blev 11,52, tiondelen före Filippa i sin Finnkampsdebut.

– Det var så himla roligt att springa!! Häftig atmosfär och ett riktigt bra lopp. Lite tråkigt med motvind och dåliga förhållanden med kyla, annars hade det nog varit personbästa, säger Filippa.

Julia Henriksson, Daniella Busk, Filippa Sivnert och Moa Hjelmer – sprang 4×100 meter. De svenska damerna sprang bra och hade godkända växlingar, men den sista växlingen funkade inte riktigt; Moa Hjelmer fick stanna upp lite och finskan Anna Pursiainen gled ifrån på upploppet.

– De kändes bra, var kul att springa stafett. Valde att stå över 100m på grund av sliten kropp och även mentalt och ville hellre fokusera fullt ut på stafetten. Vi gjorde en bra stafett i tre fjärdedelar av loppet sen missar de på sista växeln och då tappar vi tyvärr för mycket. Vi hade såklart hoppats på att slå Finland i stafetten, men var kul med en dubbelseger totalt sett i alla fall, säger Daniella.

Mathilda Eriksson blev bästa svenska i diskus när hon kastade till sig en andraplats med 56.34

– Jag är väldigt nöjd. Inte helt med serien kanske men såklart bra placering och min näst bästa tävling. Bra punkt för denna säsong.

x x x

Det var även mycket MAI i ungdomskampen där det blev två svenska totalsegrar.

William Trulsson 400m (seger 47,62) 4×100 m (seger 40,77, sprang andra sträckan).

Noah Karlberg 4×100 m (seger 40,77, sprang första sträckan).

– Det kändes bra och var väldigt roligt första gången med landslaget. I stafetten var min och Williams växling lite tajt men eftersom vi hade ett så bra lag så lyckades vi ändå ta hem det på slutet, säger Noah.

 

Marcus Asker 2000m hinder (seger 6.02,85)

– Det kändes rätt bra efter en bra säsong med lite små problem. Målet var att ta maximala poäng till Sverige vilket jag lyckades med och svensk seger på det också. Det kan inte bli bättre, säger Marcus.

 

Linnea Englund 200m (seger), 4x100m (seger andra sträckan) 45,87.

– Helgen har varit jättekul. Det roligaste var stafetten på kvällen inne på stadion. Men 200m var också kul med seger och tangera pers på 24,23. Roligt att springa på den tiden sista tävlingen på säsongen, det blev ett bra avslut, säger Linnea.

Elin Pihlström 400m (fyra 58,81), 4x400m (tvåa 3.46,59, sprang andrasträckan). Debut.

– Det var en upplevelse, jätterolig helg med tufft motstånd och inte de bästa tiderna.  Kändes som jag fick en liten revansch på stafetten då de loppet var lite bättre. Ser framemot fler landskamper och på uppbyggnadsäsongen, säger Elin.

Ella Uddenäs stav (tvåa 3,66) Hoppade bra men slog i ena handen i ett av hoppen vilket gjorde det svårt att hoppa på slutet.

– Helt okej men lite synd att jag skadade handen vid ett hopp så jag kunde inte fortsätta tävlingen som jag ville, säger Ella.

 

 

Foto: Deca Text&Bild.

Dela detta:

Tre MAI-segrar när Skåne vann i Eslöv – “Glad och stolt”

Det blev tre individuella MAI-segrar när Götalandsmästerskapen för 13-14 åringar genomfördes i helgen på Ekevalla idrottsplats i Eslöv. Vinsten för sprintern Tea Widegren på 80m var en av helgens stora överraskningar. Helgens främsta poängsamlare, Uros Brankovic,...

JC gjorde landslagsdebut i Finnkampen: ”Ger mig mersmak”

Mycket i sprinterväg handlade om unge William Trulsson och hans landslagsdebut i Finnkampen. Men i skymundan gjorde en annan MAI-are, Jean-Christian Zirignon, också debut i blågult 27 år gammal. – Det var verkligen jättekul och det ger mig mersmak att satsa hårdare...

Fanny analyserar svängigt 2022: ”Jag behöver höja min lägstanivå”

Det blev inte en så lyckad avslutning på Diamond League-säsongen för Fanny Roos. Hon stötte som längst 18,37 och det räckte till en sjätte plats i Zürich. Vann gjorde Chase Ealey från USA med en stöt på 20,19. – Så har det varit i tävlingarna hela året, upp och ner,...

Ungdomsvinnaren på Olympiastadion – “Det är väl nice”

William Trulsson är ett av de hetaste framtidsnamnen i svensk friidrott. Hans framfart under året diskuteras bland alla friidrottsintresserade. Det verkar inte finnas något stopp i utvecklingen. David Vendel är tränaren som format OS-ettan och den svenske senior- och...

Elin debuterar i landslaget – ”Jag hoppas bli en stjärna”

Ännu en MAI-are kastar sig in i landslaget. Elin Pihlström gör blågul debut i Ungdomsfinnkampen. En framåt tjej som vann 400 m på USM i helgen. Hon hoppas mycket av sin friidrottsframtid. – Jag hoppas bli en stjärna, säger Elin till Bloggen. Hon säger det med glimten...

Dramatik när MAI tog två hindermedaljer

Det var hinderdramatik när Marcus Asker vann 2000 m hinder i P17-klassen på Sollentunavallen vid JSM. Trots ett fall blev det ändå två medaljer till MAI och Marcus höll sig på benen men olyckan var framme för Sander Petri Bere i spurten. Segertid för Marcus 6.15,60....

Silver-Filippa till Helsingfors – Linnea och William på sprintertronen

MAI-duon från ungdoms-OS – Linnea Englund och William Trulsson – ställde sig som väntat på sprintertronen i Uppsala i 16-årsklassen. Snabbast på 100 m. – Jag är jätteglad. Jätteskönt att få ett 100 m-lopp som verkligen kändes bra i starten och allting, säger Linnea...

Filippa fick chansen i stafetten – ”Häftigt”

Filippa Sivnert fick sin chans att i det svenska stafettlaget på 4x100 m, och finalplatsen var inte långt borta. Sverige blev tionde lag med tiden 44,10 - 35 hundradelar från åttonde lag och sista finaltid. – Vi visste det skulle bli tufft men det var en häftig...

MAI-arna tar oss med bakom EM-kulisserna

MAI-gänget gladdes åt tidigare klubbkompisen Thobias Montlers silverpeng och det är laddat för nya medaljer nu när Daniel Ståhl ska in i finalringen i diskus och Armand Duplantis ta sats mot de höga stavhöjderna. Stämningen är på topp och det är många som stöttar...

Glans tia i EM-finalen – “fantastisk inramning”

Två svenskar startade i 5000-meterloppet och två svenskar slutade topp 10. Andreas Almgren sprang sig till en utmärkt fjärdeplats på en ny personlig rekordtid och MAI-aren Jonas Glans blev tia. – Väldigt nöjd med placeringen och det var en fantastisk inramning på...

Fanny EM-fyra – “en sur placering”

Fanny Roos blev fyra i EM-finalen i kula i München. – Nöjd är jag absolut inte, säger hon. Fanny kom till EM som en möjlig medaljör. Hennes nysatta svenska rekord på 19,42 var tredje längsta årsbästat. I finalen blev det en slutlig fjärdeplats på 18,55, nästan fyra...

Fem MAI-are till EM – “ska bara bli väldigt kul”

Fem MAI-are åker till EM i München. Fyra har varit med i mästerskapssammahang förr, men Filippa Sivnert gör debut på den här nivån. – Det känns som om jag hoppar över nånting. Jag har ju inte ens varit med i Finnkampen någon gång. Enda riktiga landslagsuppdragen är...

Williams första individuella seniorguld – Fannys artonde…

Sverige främste kulstötare Fanny Roos tog sitt artonde raka SM-guld. William Trulsson tog sitt första guld på seniorsidan. Det kommer att bli fler. – SM-guld, det trodde jag inte på, säger Sandbypågen William. – Jag var faktiskt lite osäker på start i SM. Kände mig...

Helsingborg före MAI-arna igen – svenskt rekord av Fanny

Även andra SM-dagen fanns Helsingborg i vägen för Malmös guldförhoppningar. Joel Bengtsson vann guldet på 110 m häck före Max Hrelja och Anton Levin. Den starka medvinden gjorde det svårt för många men de båda EM-uttagna löparna lyckades bäst och Helsingborgs-Joel...

Silver och brons räckte ända till EM i München

Silver och brons på 100 m räckte för att föra MAI-duon Daniella Busk och Filippa Sivnert rakt in i EM-truppen. Regerande mästarinnan Busk fick ge sig för Helsingborgs Julia Henriksson som befäste sin position som sprinterdrottning för tillfället. I finalen var Julia...

Thea MAI:s hopp i JVM – Wictor tillbaka och EM-uttagen

JVM är igång i Cali, Colombia. Thea Löfman är MAI:s representant i slägga. Förbundskaptenen Mikael Wennolf, tidigare MAI-sprinter som nu jobbar i IFK Lund, är full av beundran över Theas utveckling i år. – Fantastiskt kul att Thea övertygar i kastringen. Thea och...

Glans har bara börjat glänsa – “har hittat min modell”

VM hade knappt hunnit läggas till handlingarna och lovorden kring stavhoppande Mondo klinga av, förrän en av de mest oförutsägbara svenska friidrottarna plötsligt sprudlande glad stod bakom intervjumikrofonen igen. Jonas Glans upphör aldrig att förvåna. MAI-aren slog...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Dramatik när MAI tog två hindermedaljer

Dramatik när MAI tog två hindermedaljer

Det var hinderdramatik när Marcus Asker vann 2000 m hinder i P17-klassen på Sollentunavallen vid JSM. Trots ett fall blev det ändå två medaljer till MAI och Marcus höll sig på benen men olyckan var framme för Sander Petri Bere i spurten. Segertid för Marcus 6.15,60....