Idel segrar för William i Finnkampen – “Helt sanslöst”

av | sep 5, 2022

William Trulsson fick vara med både i ungdomskampen och i seniorkampen. När det var dags för de sista grenarna i Olympiastadion kastade förbundskaptenen Kajsa Bergqvist in MAI:s sprintertalang på sista sträckan på 4×400 m.

Alexander Nyström sprang in Sverige i ledning till första växlingen, men det var en knapp ledning. Mattias Waernulf höll tempot upp och finländaren bakom sig inför andra växlingen där Kasper Kadestål tog över pinnen. Han höll undan och kunde hålla Sverige kvar i ledning inför sista sträckan. Finländaren fick jaga Sveriges William Trulsson, som dock kunde hålla undan och ta en klar seger för Sverige. 5-2 till Sverige.


Kasper Kadestål 46,9, William Trulsson 46,3

Segern var klar och William Trulsson hade gjort det igen.

Seger för både damerna och herrarna i Finnkampen. Det blev 227,5 mot 204,5 till herrarna och 225,5 mot 205,5 poäng till damerna. Sverige vann även båda ungdomskamperna.

– 46,3 wordless. Helt sanslöst, var det enda som tränaren David Vendel kunde få ur sig direkt efter loppet.

– Han fick han hoppa in i seniorlaget 4×4 pågrund av sjukdom. En sanslöst bra och kontrollerad sista sträcka, menar David.

Som vanligt tog William Trulsson uppståndelsen med ro. Han var lite förberedd att få hoppa in i Seniorkampen.

– Det kändes bra, en mäktig upplevelse att få springa inför så stor publik. Mycket adrenalin som gav ett riktigt bra lopp, hälsar han Bloggen.

Kasper Kadestål var nära segern individuellt på distansen också.

– Kasper och William. En giftig kombination. Finska fjärde gubben såg ut som att han såg spöken i Trullsons ryggtavla. Väldigt ungt och lovande lag i övrigt som jag tror kommer bjuda på många fina år av 400m, säger Kasper.

Kasper Kadestål kom i väg riktigt bra på herrarnas 400 m och när löparna kom in på upploppet var det knallhårt mellan honom och Viljami Kaasalainen. Tyvärr orkade inte Kasper hela vägen in utan tappade mot Viljami och fick nöja sig med en andraplats på 47,31,

– Trots att jag fick stryk så känns det bra. Jag har varit sjuk dom senaste dagarna så igår var det bara att hoppa ur sängen. Springa ett varv med 25 000 arga finländare och sen ner i sängen igen. Ser det alltid som en vinst när jag inte tar den enkla vägen.

Jonas Glans satte tonen i Finnkampen på lördagen med en trippelseger på 10 km landsväg.

– Vi hade som plan att hålla ett tillräckligt högt tempo så att finländarna successivt skulle släppa. Vid 5,5km var vi tre svenskar ensamma i täten och vi kände redan där att trippeln skulle bli av. Vi hade på förhand bestämt att korsa mållinjen tillsammans, säger Jonas som dömdes som segrare.

Det var ett tajt lopp över 110 meter häck. Max Hjelja blev bästa svensk på en andraplats på 13,79. Anton Levin sprang in som fyra på nya perset 13,89.

– Det var bara ut och köra. Det var grymt bra stämning och härligt att komma in på arenan, jag har haft problem med ljumsken några veckor men på Finnkampen är det bara att köra. Det gjorde ont på uppvärmningen, så jag höll uppvärmningen kort och satsade allt på själva loppet! Sista tävlingen för året så ingen vits att hålla igen. Gött med PB och pluspoäng jämfört med kalkylen. Att jag är 30 år och sätter pers beror till stor del på att jag tränar smartare nu än jag gjort tidigare, säger Anton.

Max Hrelja grämde sig för att det inte blev seger.

– Ett jättebra lopp i åtta häckar. Sen går jag rakt in i nionde häcken och tappar både fart och rytm i slutet. Jag tror att om jag inte hade slagit i den häcken hade jag haft loppet och ett fint PB. Lite synd men skön motivation in till nästa år! Oerhört kul med Finnkamp!

Jean-Christian Zirignon, sprang första sträckan 4×100 m.

– Det var magisk stämning. Debut i seniorlandslaget för mig och det var jättekul att vinna dubbeln. Jag kände även att jag är i bra form och gjorde en bra förstasträcka i stafetten.

Fanny Roos tog som väntat en individuell seger i kula. MAI-stjärnan stötte 18.17 i andra omgången och det blev också lördagskvällens längsta stöt, nästan en meter längre än Sara Lennman. Det blev härliga 15-7 till de svenska damerna.

– Nu är det bara en tävling kvar, Diamond league final i Zürich på onsdag blir den sista för säsongen, säger Fanny.

På 100 meters-loppet det en svensk dubbel genom Helsingborgs Julia Henriksson och Filippa Sivnert. Segertiden för Julia blev 11,52, tiondelen före Filippa i sin Finnkampsdebut.

– Det var så himla roligt att springa!! Häftig atmosfär och ett riktigt bra lopp. Lite tråkigt med motvind och dåliga förhållanden med kyla, annars hade det nog varit personbästa, säger Filippa.

Julia Henriksson, Daniella Busk, Filippa Sivnert och Moa Hjelmer – sprang 4×100 meter. De svenska damerna sprang bra och hade godkända växlingar, men den sista växlingen funkade inte riktigt; Moa Hjelmer fick stanna upp lite och finskan Anna Pursiainen gled ifrån på upploppet.

– De kändes bra, var kul att springa stafett. Valde att stå över 100m på grund av sliten kropp och även mentalt och ville hellre fokusera fullt ut på stafetten. Vi gjorde en bra stafett i tre fjärdedelar av loppet sen missar de på sista växeln och då tappar vi tyvärr för mycket. Vi hade såklart hoppats på att slå Finland i stafetten, men var kul med en dubbelseger totalt sett i alla fall, säger Daniella.

Mathilda Eriksson blev bästa svenska i diskus när hon kastade till sig en andraplats med 56.34

– Jag är väldigt nöjd. Inte helt med serien kanske men såklart bra placering och min näst bästa tävling. Bra punkt för denna säsong.

x x x

Det var även mycket MAI i ungdomskampen där det blev två svenska totalsegrar.

William Trulsson 400m (seger 47,62) 4×100 m (seger 40,77, sprang andra sträckan).

Noah Karlberg 4×100 m (seger 40,77, sprang första sträckan).

– Det kändes bra och var väldigt roligt första gången med landslaget. I stafetten var min och Williams växling lite tajt men eftersom vi hade ett så bra lag så lyckades vi ändå ta hem det på slutet, säger Noah.

 

Marcus Asker 2000m hinder (seger 6.02,85)

– Det kändes rätt bra efter en bra säsong med lite små problem. Målet var att ta maximala poäng till Sverige vilket jag lyckades med och svensk seger på det också. Det kan inte bli bättre, säger Marcus.

 

Linnea Englund 200m (seger), 4x100m (seger andra sträckan) 45,87.

– Helgen har varit jättekul. Det roligaste var stafetten på kvällen inne på stadion. Men 200m var också kul med seger och tangera pers på 24,23. Roligt att springa på den tiden sista tävlingen på säsongen, det blev ett bra avslut, säger Linnea.

Elin Pihlström 400m (fyra 58,81), 4x400m (tvåa 3.46,59, sprang andrasträckan). Debut.

– Det var en upplevelse, jätterolig helg med tufft motstånd och inte de bästa tiderna.  Kändes som jag fick en liten revansch på stafetten då de loppet var lite bättre. Ser framemot fler landskamper och på uppbyggnadsäsongen, säger Elin.

Ella Uddenäs stav (tvåa 3,66) Hoppade bra men slog i ena handen i ett av hoppen vilket gjorde det svårt att hoppa på slutet.

– Helt okej men lite synd att jag skadade handen vid ett hopp så jag kunde inte fortsätta tävlingen som jag ville, säger Ella.

 

 

Foto: Deca Text&Bild.

Dela detta:

Thea på olympisk offensiv – “Jätteroligt läger”

Nu har MAI-talangen Thea Löfman också gått på olympisk offensiv. I Albufeira, Portugal, finns hon och tränare Stellan Kjellander, bland det 70-tal svenskar, aktiva och ledare, som på olika sätt ingår i den svenska olympiska satsningen. Femton av de allra största...

Fanny och “pojkvännen” – vilket kraftcentrum i Malmö

Fanny Roos med pojkvän. Den presentationen blev det lite lättsamt i Baltiska hallen tidigare i veckan när Fanny och Daniel Ståhl satte sig ner i intervjufåtöljerna vid en träff med friidrottsintresserade i Idrottsmuséets vänner. De hymlade lite kring...

William tillbaka med full kraft – ”Över förväntan”

Sprintern William Trulsson kom tillbaka med full kraft under inomhussäsongen. Svenskt juniorrekord på 400 m, personliga rekord på tre distanser, ny SM-medalj på seniorsidan och stora förhoppningar om en intressant JVM-sommar. – Jag är väldigt nöjd. Det var över...

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea Löfman vann Europacupen i kast och Jonas Glans kvalade in till EM i Rom. En bra internationell MAI-helg. Thea noterade 62,74 i första omgången i U23-klassen i portugisiska Leiria. Sedan fick MAI-tjejen till en fullträff i tredje när kastet mätte hela 68,08. Det...

Lyckat universitetsbyte för Angel: ”Det bästa jag gjort”

MAI:s Angel Richmore är i form i USA. Hon följde upp en stark femkamp i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships, med att bli sjua vid den amerikanska universitetsmästerskapen i Boston. – Äntligen kommer de efterlängtade resultaten, säger Angel...

Fanny nią i Glasgow – Tobbe trivs i hetluften

Fanny Roos blev nia kulfinalen vid inne-VM i Glasgow. Lite utanför de bästa men ändå med mersmak. Det fanns tendenser till att tekniken äntligen satt där men fungerade inte riktigt för en fullträff. – Det var surt, menar Fanny. Hon började fredagens längdfinal med...

Pers och guld av Bevanda vid USM

Ivano Bevanda etablerar sig mer och mer som ett blivande stort sprinternamn i MAI. Vid USM i Örebro följde han upp två USM-guld utomhus från i somras med ett guld och personligt rekord på 60 m med 6,95. – Det känns bra. Lite grann som en lättnad. Jag var ganska...

SM-segraren Hrelja avstår VM – svenskt rekord igen av Julia

VM-kvalade Max Hrelja försvarade sitt SM-guld på 60 m häck i Karlstad. Men liksom för Julia Henriksson – som satte svenskt rekord igen på 200 m vid sin seger – avstår han VM-resa till Glasgow. – Tråkigt beslut att behöva ta men ett beslut i linje med vad vi bestämde...

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Utvecklingsträff i Malmö – “Vi har en fantastisk stämning”

Ett 50-tal aktiva och ledare fanns i Malmö i helgen för en utvecklingsträff i långsprint och häck. Flera MAI-aktiva var bland de kallade till Atleticum över helgen och flera hade riktigt aktiva roller i träffen som plockats ihop av tidigare landslagssprintern Torbjörn...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Landslagssprinter flyttar till Malmö – ”Vill ha en nystart”

Landslagssprintern Thomas Jones har flyttat till Malmö och ska i fortsättningen tävla för MAI. – Jag vill ha en nystart, säger han. Han har hållit till i Växjö sedan han började gymnasiet. Nu har han nyss fyllt 22 år den flerfaldige SM-medaljören vill få riktigt fart...

Dela detta:

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea Löfman vann Europacupen i kast och Jonas Glans kvalade in till EM i Rom. En bra internationell MAI-helg. Thea noterade 62,74 i första omgången i U23-klassen i portugisiska Leiria. Sedan fick MAI-tjejen till en fullträff i tredje när kastet mätte hela 68,08. Det...