Inför ISM-10: Jimmy Nordin överlägsen i kula i många år – ”Atleticum var som mitt eget vardagsrum”

av | jan 8, 2023

2002 vann kulstötaren Jimmy Nordin SM i sin hemmahall Atleticum. Han var på väg att stöta sig in i den internationella eliten, satte personligt rekord med 20,73 det året och var i 

EM-final både inne och ute, sjua respektive elva som mästerskapsplacering.

– Atleticum var nästan som mitt eget vardagsrum, ett andra hem. Jag var ju där nästan jämt och tränade, säger Jimmy.

 

Totalt blev det elva SM-guld för Jimmy Nordin som avslutade sin karriär hemma i Gävle i ett andra försök att bli mästerskapsmedaljör. Han nådde inte dit, det blev några felbeslut på vägen.

Vad minns du mest av SM-titeln i Atleticum 2002?

– Jag kommer ihåg segerresultatet 19,48. Det var i perioden när jag var på väg att göra mina längsta stötar. Jag var i bra form. Anders Holmström var hemma från USA och Andreas Gustafsson hade kommit ner från Skövde för att träna i hallen. En riktigt bra tävling. Kul att få till det när det är hemmaplan också.

Vad betydde Atleticum för dig?

– Jag var ju där nästan jämt. Jag tränade i hallen två gånger om dagen. Det var verkligen hemma. Jag gick iväg och gjorde allt i Atleticum. Jag körde alltid stryka nere i hörnet i hallen. Det var spänst, hopp och sprint i ett annat hörn. Jag tränade nästan aldrig inne på Malmö stadion även om det var sommar. Atleticum blev som ett andra hem, absolut.

Åren i Malmö minns Jimmy Nordin med glädje. Först som heleneholmare och så småningom som MAI-are.

– Jag bodde alldeles bakom kastplanen på Nya Bellevue. Det var supernära Stadion. Jag gick till träningen varje dag. En perfekt tillvaro som idrottare, det kan inte bli bättre.

Dagens MAI-stjärna i kula, Wictor Petersson, följer ungefär samma koncept. Bor på Lorensborg, en kort gångväg från Stadionområdet och lever för sin idrott kula.

– Det är nog det enda sättet att bli riktigt bra, att bo så och vara nära i det. Jag bodde själv också på Lorensborg ett tag. När man får vittring på andra saker än friidrott, då börjar vägen åt fel håll. Så blev det för mig. Man måste hålla sig helt fokuserad.

– Jag hade fin stöttning från MAI och inte minst Lasse Johnsson. Han bidrog mycket till att jag fick några sponsorer, och ha det lite bättre. Lasse har ett stort MAI-hjärta. Malmö var absolut de bästa åren. Den klubben som var mest professionell av alla klubbar jag sprungit på.

Men – Jimmy Nordin var kulstötare nästan i världsklass men kunde inte leva på sin idrott. 

– Tittar man på karriären så här i efterhand fick jag ut för lite resultatmässigt. Jag slutade för tidigt. Det var en felkalkylering att deffa mig ner i vikt. Jag hade kunnat stöta mycket längre med annan träning. Men det är svårt att behålla trycket i träningen när motivationen börjar försvinna.

Den 179 centimeter långe svenske landslagsstjärnan vägde 135 kilo när han stötte som längst. Jimmy plockade bort 47 kilo på ett år.

– Men jag blev inte bättre, det var ett misstag. Jag började deffa under min tid i Malmö. Jag tappade en meter i längd i stället. Jag fick inte till kroppens rörelsemönster igen. Den store Jimmy var så invand. Jag försökte uppfinna hjulet på nytt. Inte den förste, inte den siste. Det är väl så som idrottare på väg mot eliten.

Hur är det med din kontakt med Malmö idag?

– Väldigt lite faktiskt. När det var SM inomhus i Gävle för några år sedan snackade jag med Rizak Dirshe en del. Det var roligt att se honom. Jag har tyvärr lite halvdålig kontakt med Malmöfolket. Men det är jättekul att Wictor Petersson kommit fram. Synd att han blev skadad 2022. Där finns förutsättningar.

Jimmy Nordin är numera Gävlebo, utan direkt kontakt med friidrotten.

– Jag gjorde ett försök till veterancomeback innan covid bröt ut. Jag försökte dra på lite grann, i långsamt tempo. Men det var ingen människa i hallen. Man står där själv. Samma där. Motivationen. Ju äldre man desto mer morot behövs. Som ung är man mer hungrig av naturen på något vis. Så det blev kattskit av det.

– Jag har också varit tränare i Gefle IF en tid. Tyvärr finns inte något riktigt intresse här i stan längre. Friidrotten har dött ut. Vi fick Sveriges finaste inomhushall, lagom till det försvann all friidrott.

Elitkarriären tog slut efter en fylleskandal i samband med hemma-EM 2006. Efter några struliga år med som singer-songwriter i krogsvängen och med det personliga problem har 43-åringen åter fått balans i livet. 

– Krogarna var inte någon bra miljö för mig, jag tror det hade en klar påverkan på mitt levnadssätt. Jag saknade även tävlingsmomenten från tiden som friidrottare.

Nu är han gift med Lumia sedan sex år tillbaka. Han har blivit rikskänd igen med sin metalldetektor och letande efter fynd i jorden.

– Jag började för sex år sedan. Det har utvecklat sig till mer än bara en hobby. 

För att vara ute på skattjakt med en metalldetektor måste man söka tillstånd hos länsstyrelsen. Något som Jimmy Nordin inte gjort och därav åtalades han för brott mot kulturmiljölagen och hamnade i tidningsrubrikerna igen.

Jimmy Nordin driver idag en egen firma med verksamheter inom olika områden. Från bygg och hantverk, till webbdesign, musik och metalldetektering.

Mångsysslaren har framför allt blivit snickare.

– Det mesta jag gör är hantverk, bygger och renoverar, säger han.

Det hela började vid översvämning i Gävle sommaren 2021 då hans kolonistuga förstördes.

– Det var kaos överallt i stan. Bara ute där jag håller till i Gävle dränktes 150 stugor i vatten. Jag är inne på min femte stuga nu som jag renoverar efter ovädret. Jag gör allt utom el och rör. Grannarna fick upp ögonen för att jag kunde renovera. Annars ser dom mig mest som en gammal kulstötare.

Då satte byggandet fart. Han bor i lägenhet bara en kilometer bort från Södra kolonin där han mest håller till. 

– Det är väldigt smidigt, tycker han.

Det finns gott om kolonier i Malmö också, inte minst Ärtholmen alldeles intill Stadionområdet. Perfekt med flytt till Malmö igen, undrar Bloggen trevande.

– Det vore jätteintressant faktiskt. Intresset för friidrott är helt annorlunda i Malmö. Bättre kan man nog inte ha det som friidrottare i Sverige.

 

Foto: Deca Text&Bild och privat.

 

MAI-vinnarna 2002

Petronella Dahlerus 200m 23,99

Patrik Lövgren 60m 6,64

Jörgen Zaki 1500m 3,49,85

Jimmy Nordin kula 19,48

Dela detta:

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Utvecklingsträff i Malmö – “Vi har en fantastisk stämning”

Ett 50-tal aktiva och ledare fanns i Malmö i helgen för en utvecklingsträff i långsprint och häck. Flera MAI-aktiva var bland de kallade till Atleticum över helgen och flera hade riktigt aktiva roller i träffen som plockats ihop av tidigare landslagssprintern Torbjörn...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Landslagssprinter flyttar till Malmö – ”Vill ha en nystart”

Landslagssprintern Thomas Jones har flyttat till Malmö och ska i fortsättningen tävla för MAI. – Jag vill ha en nystart, säger han. Han har hållit till i Växjö sedan han började gymnasiet. Nu har han nyss fyllt 22 år den flerfaldige SM-medaljören vill få riktigt fart...

Svenskt rekord av VM-tian Glans – ”Ett ovanligt lugn”

MAI:s Jonas Glans gjorde ett imponerande lopp när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Han sänkte även det svenska rekordet med tio sekunder till 13.32. – Inför loppet, både dagarna innan och under tävlingsdagen, kände jag ett ovanligt lugn. Jag blev...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...

MAI:s häckdubbel blev viktig – ”Verkligen en kämpaseger”

Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster. 14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt...

Tre MAI-segrar i Finnkampen: ”Otroligt roligt och stort”

  Det har blivit dubbelsegrar fyra år i följd. Efter den första dagen leder Sverige Finnkampen både på den manliga och den kvinnliga sidan. De svenskar herrarna har tre poängs ledning, 104-101, medan de blågula damerna har 114,5 mot Finlands 112,5 poäng. Massor...

Den långa vägen till Finnkampen – ”Glad att jag inte gett upp”

Josephine Risberg Thoor är en friidrottare som jobbat sig den långa vägen till landslaget. I Stockholm drar hon på sig de blågula landslagskläderna för första gången och hoppas på en riktigt bra Finnkampsdebut. – Det ska bli roligt. Framför allt glad att jag fortsatt...

Mot Finnkampen med hjälp av bikarbonat – ”Experimenterar lite”

  Friidrottslandslaget kastar sig från VM-staden Budapest till anrika Stockholms stadion och Finnkampen kommande helg. MAI:s Jonas Glans ansluter och gör en intressant start på 5000 m. – Framöver är planen, förutom Finnkampen, är sedan förhoppningsvis 10 000 m på...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...