Inför ISM-10: Jimmy Nordin överlägsen i kula i många år – ”Atleticum var som mitt eget vardagsrum”

av | jan 8, 2023

2002 vann kulstötaren Jimmy Nordin SM i sin hemmahall Atleticum. Han var på väg att stöta sig in i den internationella eliten, satte personligt rekord med 20,73 det året och var i 

EM-final både inne och ute, sjua respektive elva som mästerskapsplacering.

– Atleticum var nästan som mitt eget vardagsrum, ett andra hem. Jag var ju där nästan jämt och tränade, säger Jimmy.

 

Totalt blev det elva SM-guld för Jimmy Nordin som avslutade sin karriär hemma i Gävle i ett andra försök att bli mästerskapsmedaljör. Han nådde inte dit, det blev några felbeslut på vägen.

Vad minns du mest av SM-titeln i Atleticum 2002?

– Jag kommer ihåg segerresultatet 19,48. Det var i perioden när jag var på väg att göra mina längsta stötar. Jag var i bra form. Anders Holmström var hemma från USA och Andreas Gustafsson hade kommit ner från Skövde för att träna i hallen. En riktigt bra tävling. Kul att få till det när det är hemmaplan också.

Vad betydde Atleticum för dig?

– Jag var ju där nästan jämt. Jag tränade i hallen två gånger om dagen. Det var verkligen hemma. Jag gick iväg och gjorde allt i Atleticum. Jag körde alltid stryka nere i hörnet i hallen. Det var spänst, hopp och sprint i ett annat hörn. Jag tränade nästan aldrig inne på Malmö stadion även om det var sommar. Atleticum blev som ett andra hem, absolut.

Åren i Malmö minns Jimmy Nordin med glädje. Först som heleneholmare och så småningom som MAI-are.

– Jag bodde alldeles bakom kastplanen på Nya Bellevue. Det var supernära Stadion. Jag gick till träningen varje dag. En perfekt tillvaro som idrottare, det kan inte bli bättre.

Dagens MAI-stjärna i kula, Wictor Petersson, följer ungefär samma koncept. Bor på Lorensborg, en kort gångväg från Stadionområdet och lever för sin idrott kula.

– Det är nog det enda sättet att bli riktigt bra, att bo så och vara nära i det. Jag bodde själv också på Lorensborg ett tag. När man får vittring på andra saker än friidrott, då börjar vägen åt fel håll. Så blev det för mig. Man måste hålla sig helt fokuserad.

– Jag hade fin stöttning från MAI och inte minst Lasse Johnsson. Han bidrog mycket till att jag fick några sponsorer, och ha det lite bättre. Lasse har ett stort MAI-hjärta. Malmö var absolut de bästa åren. Den klubben som var mest professionell av alla klubbar jag sprungit på.

Men – Jimmy Nordin var kulstötare nästan i världsklass men kunde inte leva på sin idrott. 

– Tittar man på karriären så här i efterhand fick jag ut för lite resultatmässigt. Jag slutade för tidigt. Det var en felkalkylering att deffa mig ner i vikt. Jag hade kunnat stöta mycket längre med annan träning. Men det är svårt att behålla trycket i träningen när motivationen börjar försvinna.

Den 179 centimeter långe svenske landslagsstjärnan vägde 135 kilo när han stötte som längst. Jimmy plockade bort 47 kilo på ett år.

– Men jag blev inte bättre, det var ett misstag. Jag började deffa under min tid i Malmö. Jag tappade en meter i längd i stället. Jag fick inte till kroppens rörelsemönster igen. Den store Jimmy var så invand. Jag försökte uppfinna hjulet på nytt. Inte den förste, inte den siste. Det är väl så som idrottare på väg mot eliten.

Hur är det med din kontakt med Malmö idag?

– Väldigt lite faktiskt. När det var SM inomhus i Gävle för några år sedan snackade jag med Rizak Dirshe en del. Det var roligt att se honom. Jag har tyvärr lite halvdålig kontakt med Malmöfolket. Men det är jättekul att Wictor Petersson kommit fram. Synd att han blev skadad 2022. Där finns förutsättningar.

Jimmy Nordin är numera Gävlebo, utan direkt kontakt med friidrotten.

– Jag gjorde ett försök till veterancomeback innan covid bröt ut. Jag försökte dra på lite grann, i långsamt tempo. Men det var ingen människa i hallen. Man står där själv. Samma där. Motivationen. Ju äldre man desto mer morot behövs. Som ung är man mer hungrig av naturen på något vis. Så det blev kattskit av det.

– Jag har också varit tränare i Gefle IF en tid. Tyvärr finns inte något riktigt intresse här i stan längre. Friidrotten har dött ut. Vi fick Sveriges finaste inomhushall, lagom till det försvann all friidrott.

Elitkarriären tog slut efter en fylleskandal i samband med hemma-EM 2006. Efter några struliga år med som singer-songwriter i krogsvängen och med det personliga problem har 43-åringen åter fått balans i livet. 

– Krogarna var inte någon bra miljö för mig, jag tror det hade en klar påverkan på mitt levnadssätt. Jag saknade även tävlingsmomenten från tiden som friidrottare.

Nu är han gift med Lumia sedan sex år tillbaka. Han har blivit rikskänd igen med sin metalldetektor och letande efter fynd i jorden.

– Jag började för sex år sedan. Det har utvecklat sig till mer än bara en hobby. 

För att vara ute på skattjakt med en metalldetektor måste man söka tillstånd hos länsstyrelsen. Något som Jimmy Nordin inte gjort och därav åtalades han för brott mot kulturmiljölagen och hamnade i tidningsrubrikerna igen.

Jimmy Nordin driver idag en egen firma med verksamheter inom olika områden. Från bygg och hantverk, till webbdesign, musik och metalldetektering.

Mångsysslaren har framför allt blivit snickare.

– Det mesta jag gör är hantverk, bygger och renoverar, säger han.

Det hela började vid översvämning i Gävle sommaren 2021 då hans kolonistuga förstördes.

– Det var kaos överallt i stan. Bara ute där jag håller till i Gävle dränktes 150 stugor i vatten. Jag är inne på min femte stuga nu som jag renoverar efter ovädret. Jag gör allt utom el och rör. Grannarna fick upp ögonen för att jag kunde renovera. Annars ser dom mig mest som en gammal kulstötare.

Då satte byggandet fart. Han bor i lägenhet bara en kilometer bort från Södra kolonin där han mest håller till. 

– Det är väldigt smidigt, tycker han.

Det finns gott om kolonier i Malmö också, inte minst Ärtholmen alldeles intill Stadionområdet. Perfekt med flytt till Malmö igen, undrar Bloggen trevande.

– Det vore jätteintressant faktiskt. Intresset för friidrott är helt annorlunda i Malmö. Bättre kan man nog inte ha det som friidrottare i Sverige.

 

Foto: Deca Text&Bild och privat.

 

MAI-vinnarna 2002

Petronella Dahlerus 200m 23,99

Patrik Lövgren 60m 6,64

Jörgen Zaki 1500m 3,49,85

Jimmy Nordin kula 19,48

Dela detta:

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...

MAI:s häckdubbel blev viktig – ”Verkligen en kämpaseger”

Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster. 14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt...

Tre MAI-segrar i Finnkampen: ”Otroligt roligt och stort”

  Det har blivit dubbelsegrar fyra år i följd. Efter den första dagen leder Sverige Finnkampen både på den manliga och den kvinnliga sidan. De svenskar herrarna har tre poängs ledning, 104-101, medan de blågula damerna har 114,5 mot Finlands 112,5 poäng. Massor...

Den långa vägen till Finnkampen – ”Glad att jag inte gett upp”

Josephine Risberg Thoor är en friidrottare som jobbat sig den långa vägen till landslaget. I Stockholm drar hon på sig de blågula landslagskläderna för första gången och hoppas på en riktigt bra Finnkampsdebut. – Det ska bli roligt. Framför allt glad att jag fortsatt...

Mot Finnkampen med hjälp av bikarbonat – ”Experimenterar lite”

  Friidrottslandslaget kastar sig från VM-staden Budapest till anrika Stockholms stadion och Finnkampen kommande helg. MAI:s Jonas Glans ansluter och gör en intressant start på 5000 m. – Framöver är planen, förutom Finnkampen, är sedan förhoppningsvis 10 000 m på...

Besviken Fanny missade guldkvällen – ”En process som tar tid”

  Det blev guldmedalj, kramar med svensk flagga, segerkyss av flickvännen och ärevarv för Armand Duplantis. Segerhöjden blev 6,10 och världsrekordförsöken gick inte den här kvällen i Budapest. Men suveränen gjorde vad han skulle och tog Sveriges andra guld. – Det...

Fanny blickar mot ny medalj – VM-förberedelser på FaceTime

  Fanny Roos är på plats i Budapest efter en omtumlande vecka i Malmö. Nu blickar hon mot sin medalj i VM-staden. Fanny är sist ut i VM av de fyra MAI-arna. Gulddramat i diskus för pojkvännen Daniel Ståhl följde hon från tv-soffan hemma i gemensamma lägenheten i...

Julia fick inte till löpningen – Staffan på blixtbesök i Malmö

MAI:s sprintdrottning Julia Henriksson fick inte till det i Budapest på 200 m. Hon blev utslagen i försöket. 23,55 räckte inte långt i det här VM-sammanhanget. – Det var inte en av mina bättre tävlingar. Det kändes väldigt bra på uppvärmningen. Men det fanns inte...

Rutinerade Kenth står alltid bakom Julia – ”Han är fantastisk”

  Kenth Olsson är en av Sveriges mest välmeriterade tränare och har ägnat sitt liv åt friidrotten. Han gjorde sitt första mästerskap redan 1971 vid EM i Helsingfors då som aktiv på 110 m häck. Nu har han fyllt 78 och tidigare i år blivit medaljerad av förbundet....

Staffaneffekten gav Ståhl guldharmoni – Hrelja ville för mycket

  Daniel Ståhl är tillbaka på diskustronen. Det som hände i Budapest måndagen den 21 augusti 2023 kommer att bli ett stycke idrottshistoria. VM-guld - i sista kastet. Malmöeffekten - eller rent av Staffaneffekten. Säkert. Till en del. – En helt sjuk tävling och...

Hrelja jagar rekordet i VM-semi – och återväxten är stark

Personligt rekord med 13,42 och semifinalplats för Max Hrelja på 110 m häck vid VM i Budapest. På måndagens kvällspass kommer det att bli svensk rekordjakt för MAI-aren. – Ett riktigt skönt försökslopp. Det var riktigt varmt på uppvärmningen så jag försökte hålla mig...

MAI och häcktraditionerna – fem SM-medaljer i Täby

  Andra VM-dagen. Så är dags för MAI att visa upp sina fina häcktraditioner. Ettan och tvåan från SM, Max Hrelja och Joel Bengtsson till start på 110 m häck, och chanserna till måndagens semifinaler finns där sannerligen. Max tänker så här när han kollat in...

Asker spännande JSM-talang – ”Har ett bra löparhuvud”

  Markus Asker sprang hem guldet på 2000 m hinder första dagen av JSM19 och USM15 på Tibblevallen i Täby.  – Det jag egentligen kan säga är att det var ganska skönt att slå de båda JEM-hinderlöparna och väldigt fint att bärga ett guld redan på första dagen, säger...

Fyra MAI-are till Budapest – ”Vi ska släppa loss ordentligt”

  Fyra MAI-are är inne i slutskedet av sina VM-förberedelser, ett mästerskap som startar på lördagen i Budapest. Förhoppningarna är stora bland häcklöparna Max Hrelja och Joel Bengtsson, svenska sprinterdrottningen Julia Henriksson samt kulstötaren Fanny Roos....

JSM-3: Träningskompisarna tog 200-guld – ”Shit, vilken vecka”

  Två träningskompisar lade beslag på var sin guldmedalj på 200 m avslutningsdagen av JSM på Heden i Helsingborg. Ivano Bevanda var snabbast i P16-klassen och William Trulsson hann efter en hel del strul den senaste veckan hem till Sverige för att ta titeln i...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...