Inför ISM-10: Jimmy Nordin överlägsen i kula i många år – ”Atleticum var som mitt eget vardagsrum”

av | jan 8, 2023

2002 vann kulstötaren Jimmy Nordin SM i sin hemmahall Atleticum. Han var på väg att stöta sig in i den internationella eliten, satte personligt rekord med 20,73 det året och var i 

EM-final både inne och ute, sjua respektive elva som mästerskapsplacering.

– Atleticum var nästan som mitt eget vardagsrum, ett andra hem. Jag var ju där nästan jämt och tränade, säger Jimmy.

 

Totalt blev det elva SM-guld för Jimmy Nordin som avslutade sin karriär hemma i Gävle i ett andra försök att bli mästerskapsmedaljör. Han nådde inte dit, det blev några felbeslut på vägen.

Vad minns du mest av SM-titeln i Atleticum 2002?

– Jag kommer ihåg segerresultatet 19,48. Det var i perioden när jag var på väg att göra mina längsta stötar. Jag var i bra form. Anders Holmström var hemma från USA och Andreas Gustafsson hade kommit ner från Skövde för att träna i hallen. En riktigt bra tävling. Kul att få till det när det är hemmaplan också.

Vad betydde Atleticum för dig?

– Jag var ju där nästan jämt. Jag tränade i hallen två gånger om dagen. Det var verkligen hemma. Jag gick iväg och gjorde allt i Atleticum. Jag körde alltid stryka nere i hörnet i hallen. Det var spänst, hopp och sprint i ett annat hörn. Jag tränade nästan aldrig inne på Malmö stadion även om det var sommar. Atleticum blev som ett andra hem, absolut.

Åren i Malmö minns Jimmy Nordin med glädje. Först som heleneholmare och så småningom som MAI-are.

– Jag bodde alldeles bakom kastplanen på Nya Bellevue. Det var supernära Stadion. Jag gick till träningen varje dag. En perfekt tillvaro som idrottare, det kan inte bli bättre.

Dagens MAI-stjärna i kula, Wictor Petersson, följer ungefär samma koncept. Bor på Lorensborg, en kort gångväg från Stadionområdet och lever för sin idrott kula.

– Det är nog det enda sättet att bli riktigt bra, att bo så och vara nära i det. Jag bodde själv också på Lorensborg ett tag. När man får vittring på andra saker än friidrott, då börjar vägen åt fel håll. Så blev det för mig. Man måste hålla sig helt fokuserad.

– Jag hade fin stöttning från MAI och inte minst Lasse Johnsson. Han bidrog mycket till att jag fick några sponsorer, och ha det lite bättre. Lasse har ett stort MAI-hjärta. Malmö var absolut de bästa åren. Den klubben som var mest professionell av alla klubbar jag sprungit på.

Men – Jimmy Nordin var kulstötare nästan i världsklass men kunde inte leva på sin idrott. 

– Tittar man på karriären så här i efterhand fick jag ut för lite resultatmässigt. Jag slutade för tidigt. Det var en felkalkylering att deffa mig ner i vikt. Jag hade kunnat stöta mycket längre med annan träning. Men det är svårt att behålla trycket i träningen när motivationen börjar försvinna.

Den 179 centimeter långe svenske landslagsstjärnan vägde 135 kilo när han stötte som längst. Jimmy plockade bort 47 kilo på ett år.

– Men jag blev inte bättre, det var ett misstag. Jag började deffa under min tid i Malmö. Jag tappade en meter i längd i stället. Jag fick inte till kroppens rörelsemönster igen. Den store Jimmy var så invand. Jag försökte uppfinna hjulet på nytt. Inte den förste, inte den siste. Det är väl så som idrottare på väg mot eliten.

Hur är det med din kontakt med Malmö idag?

– Väldigt lite faktiskt. När det var SM inomhus i Gävle för några år sedan snackade jag med Rizak Dirshe en del. Det var roligt att se honom. Jag har tyvärr lite halvdålig kontakt med Malmöfolket. Men det är jättekul att Wictor Petersson kommit fram. Synd att han blev skadad 2022. Där finns förutsättningar.

Jimmy Nordin är numera Gävlebo, utan direkt kontakt med friidrotten.

– Jag gjorde ett försök till veterancomeback innan covid bröt ut. Jag försökte dra på lite grann, i långsamt tempo. Men det var ingen människa i hallen. Man står där själv. Samma där. Motivationen. Ju äldre man desto mer morot behövs. Som ung är man mer hungrig av naturen på något vis. Så det blev kattskit av det.

– Jag har också varit tränare i Gefle IF en tid. Tyvärr finns inte något riktigt intresse här i stan längre. Friidrotten har dött ut. Vi fick Sveriges finaste inomhushall, lagom till det försvann all friidrott.

Elitkarriären tog slut efter en fylleskandal i samband med hemma-EM 2006. Efter några struliga år med som singer-songwriter i krogsvängen och med det personliga problem har 43-åringen åter fått balans i livet. 

– Krogarna var inte någon bra miljö för mig, jag tror det hade en klar påverkan på mitt levnadssätt. Jag saknade även tävlingsmomenten från tiden som friidrottare.

Nu är han gift med Lumia sedan sex år tillbaka. Han har blivit rikskänd igen med sin metalldetektor och letande efter fynd i jorden.

– Jag började för sex år sedan. Det har utvecklat sig till mer än bara en hobby. 

För att vara ute på skattjakt med en metalldetektor måste man söka tillstånd hos länsstyrelsen. Något som Jimmy Nordin inte gjort och därav åtalades han för brott mot kulturmiljölagen och hamnade i tidningsrubrikerna igen.

Jimmy Nordin driver idag en egen firma med verksamheter inom olika områden. Från bygg och hantverk, till webbdesign, musik och metalldetektering.

Mångsysslaren har framför allt blivit snickare.

– Det mesta jag gör är hantverk, bygger och renoverar, säger han.

Det hela började vid översvämning i Gävle sommaren 2021 då hans kolonistuga förstördes.

– Det var kaos överallt i stan. Bara ute där jag håller till i Gävle dränktes 150 stugor i vatten. Jag är inne på min femte stuga nu som jag renoverar efter ovädret. Jag gör allt utom el och rör. Grannarna fick upp ögonen för att jag kunde renovera. Annars ser dom mig mest som en gammal kulstötare.

Då satte byggandet fart. Han bor i lägenhet bara en kilometer bort från Södra kolonin där han mest håller till. 

– Det är väldigt smidigt, tycker han.

Det finns gott om kolonier i Malmö också, inte minst Ärtholmen alldeles intill Stadionområdet. Perfekt med flytt till Malmö igen, undrar Bloggen trevande.

– Det vore jätteintressant faktiskt. Intresset för friidrott är helt annorlunda i Malmö. Bättre kan man nog inte ha det som friidrottare i Sverige.

 

Foto: Deca Text&Bild och privat.

 

MAI-vinnarna 2002

Petronella Dahlerus 200m 23,99

Patrik Lövgren 60m 6,64

Jörgen Zaki 1500m 3,49,85

Jimmy Nordin kula 19,48

Dela detta:

“Nära medalj men en fjärdeplats suger också”

31 augusti Lima, Peru William Trulsson sprang till sig en fjärdeplats i finalen på 200 meter på U20-VM endast en tiondel från pallen. Williams tid blev 20.91 i motvind, bara fem hundradelar från det personliga rekordet. Den bästa svenska placering på mästerskapet och...

”Detta är bara början på allt jag vill uppleva” 

Paris 4 augusti MAI-sprintern Julia Henriksson drog till sig stor uppmärksamhet vid OS i Paris. Hon tog sig till semifinal i favoritgrenen 200 meter när hon blev trea i försöket. Hon gjorde också det med ett nytt svenskt rekord på 22,79 och hyllades stort. Men i...

Lidingösegraren siktar på SM och EM

Jonas Glans har börjat komma tillrätta med familjen i Blekinge. Men långlöpningssatsningen är också stark. Föregående helg vann Jonas herrarnas 15-kilometerslopp i Lidingöloppet. Han sprang i mål på 45.59 och berättar för Bloggen om sina känslor kring de gamla...

“Motivationen att springa häck igen är stor”

Bloggen har på grund av sjukdom legat nere sedan maj månad. Nu rullar vi igång så smått igen och försöker ta igen lite av sommarsäsongen. Vi börjar där vi slutade med Max Hrelja. NM-vinnaren på 110 m häck föll på första häcken vid EM i Rom 7 juni och slet av hälsenan....

Hrelja försvarade sitt NM-guld – ”Nu är jag igång inför EM”

  Max Hrelja gjorde säsongsdebut på Malmö stadion genom att försvara sitt NM-guld på 110 m häck med tiden 13,84. – Det var lite struligt vid starten men huvudsaken är ju att vinna i ett mästerskap, säger Hrelja till Bloggen. Två timmar senare fick häckkillarna...

Julia under drömgräns på 100 m – ”Medvind, men ändå 10,95!”

  Det rådde Juliafeber på Malmö stadion. Sprinterdrottningen Julia Henriksson sprang som första svenska tjej under elva sekunder på 100 m. Och den lilla skaran av friidrottsentusiaster fick se något alldeles extra i det som kan vara den sista riktigt stora...

Julia utmanar Linda Haglunds rekord – ”Känns helt galet”

Sprinterdrottningen Julia Henriksson visar superform. I säsongspremiären i onsdags slog hon till med 11,19 på 100 m vid Dromia International Sprint and Relays Meeting i grekiska Vari. – Tiden var verkligen över förväntan och inget jag vågat hoppas på. Jag är otroligt...

Kasper jagar EM-plats på Stadion – ”Självsäker och lugn”

  Lördag och söndag avgörs Nordiska mästerskapen på Malmö stadion. Nio MAI-are tävlar och för Kasper Kadestål är det en viktig tävling. Han jagar en EM-plats på 400 m. – Nordenkampen på himmaplan är en del av min kvalsatsning inför EM. Minimum kravet tidsmässigt...

Glans blickar mot Broloppet – ”Jag vill att segern ska gå till MAI”

  I Malmö tränas det för fullt för Broloppet nästa år. Halvmaran som på bara några timmar lockade 40 000 till start för några månader sedan.  MAI:s långlöpare Jonas Glans satsar på att vara med – och vinna! – Broloppet 2025 är verkligen ett lopp jag vill ställa...

Bendéus skapade de stora galorna – så började allt i Malmö

Bengt Bendéus är Växjösonen som flyttade till Lund för att studera. Men han blev ingen långliggare i universitetsstaden utan blev en internationell affärsman. Bendéus hann även med att sätta Malmö och MAI på världskartan som ordförande och tävlingsledare för en gala...

Massor av MAI-form i Formia – ”Bara sol, pasta och stora leenden”

Nästan 30 MAI-are är på läger i italienska Formia. En välbesökt anläggning av svenska friidrottare genom åren och som tillhör den Italienska olympiska kommittén och det italienska idrottsförbundet.  – Bara sol, pasta och stora leenden från oss i Formia. Träningen sker...

Full fart mot Nationals – ”Snart faller allt på plats”

Angel Richmore fortsätter att imponera i USA. Personligt rekord igen vid tävlingarna i Walnut för en tid sedan, en förbättring med 86 poäng i sjukampen till 5 777 poäng. Och nu siktar hon på Nationals. – Efter inomhussäsongen har jag haft problem med min hälsena. För...

Thea på olympisk offensiv – “Jätteroligt läger”

Nu har MAI-talangen Thea Löfman också gått på olympisk offensiv. I Albufeira, Portugal, finns hon och tränare Stellan Kjellander, bland det 70-tal svenskar, aktiva och ledare, som på olika sätt ingår i den svenska olympiska satsningen. Femton av de allra största...

Fanny och “pojkvännen” – vilket kraftcentrum i Malmö

Fanny Roos med pojkvän. Den presentationen blev det lite lättsamt i Baltiska hallen tidigare i veckan när Fanny och Daniel Ståhl satte sig ner i intervjufåtöljerna vid en träff med friidrottsintresserade i Idrottsmuséets vänner. De hymlade lite kring...

William tillbaka med full kraft – ”Över förväntan”

Sprintern William Trulsson kom tillbaka med full kraft under inomhussäsongen. Svenskt juniorrekord på 400 m, personliga rekord på tre distanser, ny SM-medalj på seniorsidan och stora förhoppningar om en intressant JVM-sommar. – Jag är väldigt nöjd. Det var över...

Dela detta:

“Nära medalj men en fjärdeplats suger också”

“Nära medalj men en fjärdeplats suger också”

31 augusti Lima, Peru William Trulsson sprang till sig en fjärdeplats i finalen på 200 meter på U20-VM endast en tiondel från pallen. Williams tid blev 20.91 i motvind, bara fem hundradelar från det personliga rekordet. Den bästa svenska placering på mästerskapet och...

”Detta är bara början på allt jag vill uppleva” 

”Detta är bara början på allt jag vill uppleva” 

Paris 4 augusti MAI-sprintern Julia Henriksson drog till sig stor uppmärksamhet vid OS i Paris. Hon tog sig till semifinal i favoritgrenen 200 meter när hon blev trea i försöket. Hon gjorde också det med ett nytt svenskt rekord på 22,79 och hyllades stort. Men i...

Lidingösegraren siktar på SM och EM

Lidingösegraren siktar på SM och EM

Jonas Glans har börjat komma tillrätta med familjen i Blekinge. Men långlöpningssatsningen är också stark. Föregående helg vann Jonas herrarnas 15-kilometerslopp i Lidingöloppet. Han sprang i mål på 45.59 och berättar för Bloggen om sina känslor kring de gamla...

“Motivationen att springa häck igen är stor”

“Motivationen att springa häck igen är stor”

Bloggen har på grund av sjukdom legat nere sedan maj månad. Nu rullar vi igång så smått igen och försöker ta igen lite av sommarsäsongen. Vi börjar där vi slutade med Max Hrelja. NM-vinnaren på 110 m häck föll på första häcken vid EM i Rom 7 juni och slet av hälsenan....