Inför ISM-11: Sprintdominansen var stor – men var på väg att ta slut

av | jan 15, 2023

60 m-titlar i hemma-SM 2002, 2005 och 2008. Patrik Lövgren, Daniel Persson och Per Strandquist var snabbast.

Men sprinteran i MAI var på väg att ta slut. 

Klubben som under Atleticums inledande decennier dominerade svensk sprint och var stommen i det korta stafettlandslaget.

Amerikanen Marty Krulee rekryterades som tränare och vann två år i rad. Thomas Leandersson tog vid, Torbjörn Mårtensson efter det och de pressades hela tiden av mästerskapslöpare som Lars Hedner och Matias Ghansah.

Därpå vann Patrik Lövgren fyra titlar för MAI och Daniel Persson två.

Austin Hamilton blixtrade till under några år – innemästare 2018 – och nu hoppas alla på något stort kring William Trulsson.

MAI har 15 SM-titlar på 60 m. Kan MAI få bredd på sprint igen?

– Jag hoppas på det. Skillnaden i dag är att standarden är ojämn. Vi var många som var jämna och triggade varandra. Känns som om man inte riktigt förvaltat talangerna som kommit, säger Patrik Lövgren till Bloggen.

Lövgren var något av 60-metersspecialist som tog sig till VM-final och blev sexa i Paris 1997 på distansen. Han vann SM inomhus i MAI-tröja 99, 01, 02, 03.

Vad minns du mest av SM-titeln i Atleticum 2002?

– Åren går ihop, det var så många saker på 60 m under några år, säger han till Bloggen. 

– Jag hade segertid 6,64 – ett av de bättre åren för mig. Kommer ihåg att jag vann med nästan två tiondelar. Näst bästa tiden på ett SM för mig. Patrik Strenius och Peter Karlsson pressade på. Vi var ett ganska hyfsat gäng.

6,61 noterade Patrik 1997 i Atleticum, då tävlade han för Helenholm.

– Jag gick över det året tillsammans med Rikard Rasmusson. Heleneholm hade inte resurserna. Det var inför VM i Paris. Lasse Johnsson skickade telegram till mig efter finalen, det kommer jag ihåg. 

Du blev något av en inomhusspecialist på 60 m.

– Ja, det var ju så på något vis. I alla fall konkurrensmässigt internationellt. Tiderna håller sig hyfsat fortfarande. Fyra mästerskapsfinaler är inte dåligt. I Paris hade 6,58 både i försök och semifinal. 6,61 som sexa i finalen. Det var tufft, men man ökade målen hela tiden. De åren kommer jag inte att glömma.

Vad betydde Atleticum för dig?

– Jag började med farsan Sven-Åke i Kombihallen. Sedan blev Tomas Sandberg tränare efter det. 1996 flyttade landslagslöparen Patrik Strenius till Malmö. Han och jag tränade ihop. Hösten 1996 blev även Ingemar Skärvstrand min tränare. Ett halvår senare sprang jag VM-final. Roliga år med lite tryck. 

Din kontakt med MAI i dag?

– Det är inte mycket. Sonen Vincent tränar friidrott två gånger i veckan. Han är elva år nu. Det blir nog ingen kortsprinter. Det brukar man kunna se. Han gillar kula. Ganska stor och stark och explosiv.

Efter flera år av skador i slutet av karriären drog sig Patrik tillbaka från tävlandet 2006.

– Skulle jag engagera mig i friidrotten igen skulle vara en elitgrupp. Det är det som är utmaningen. Ibland känner jag ett sug. Jag har mycket att dela med mig av. Var ju med lite bakom Daniel Persson när han kom fram. Vet att jag skulle kunna passa som coach.

Daniel är Daniel Persson som dominerade 60 m i en lång följd av år. Två SM-titlar, 2005 och 2006, och han var även mästerskapslöpare vid inne-EM i Madrid och VM i Moskva de åren. Han var även med som stafettlöpare på 4×100 m vid Göteborg-EM 2006.

Titeln i Atleticum 2005 var något av höjdpunkten i hans sprinterkarriär,

– Det var bra tryck hela det mästerskapet. Nationellt det bästa jag gjorde utan tvivel. Ett SM som jag skulle vinna. Patrik skadade sig säsongen innan och hade tappat lite. Det är alltid speciellt med en titel på hemmaplan med familjen och alla nära som åskådare. 

– Synd att man inte var lite äldre så man hade varit med i det tidigare gänget när Atleticum var nytt och utvecklingen stark. Vi var till slut inte så många. Lite början av slutet. Rätt synd. 

Daniel bor i Tygelsjö men har inte så stor friidrottskontakt längre.

– Barnen har varit med och gästspelat i hallen. Då var jag där ett tag. Det är klart att man saknar tugget och atmosfären, det sociala. Där är svårt att komma nära på något annat sätt än att vara mitt i, många med samma driv, samma känsla.

Daniel Persson var favorit att vinna 60-titeln 2008 också. Men talangen Per Strandquist gjorde comeback och vann oerhört knappt före Daniel Persson. De två MAI-arna hade samma tid 6,81, det skilde tusendelar mellan ettan och tvåan.

– Det blev min innehöjdpunkt, säger Per.

– Jag skulle inte ha vunnit. Jag hade haft en envis körtelfeber och SM blev första tävlingen den innesäsongen. Att jag startade berodde på att det var i Malmö. Daniel Persson var kraftigt överlägsen men jag lyckades med minsta möjliga marginal. En sån grej som är speciell.

– Det var min första SM-titel inne. Det blev bara en, och en ute på 100 m då jag bara var 18 år gammal, säger sprintertalangen som sprang Golden League på Bislett som 18-åring 2005.

– Sedan gick det tyvärr inte spikrakt uppåt. Jag fick jättemycket skador, bristningar genom åren. Ett år efter segern i Atleticum flyttade jag till college i Idaho. Jag var i USA i ett och ett halvt år. Mycket skador där också.

– När jag kom hem gjorde ny satsning bland annat med Jens Löfgren. Kroppen höll inte då heller. Tänkte, nu får det vara nog. Mitt toppresultat 10,42 kom när jag var 19 år. Det är inte då man ska vara som bäst. Hade jag kommit fram i dag hade jag nog tränat på ett annat sätt. Men då var var jag ung och ville bara vara bäst. Tänkte inte riktigt efter.

Inte heller Per Strandquist har någon större kontakt med friidrotten nuförtiden.

– Nej, jag försökte hitta annat än friidrott när jag slutade. Det är bara att erkänna att jag hållit igång väldigt dåligt. Följer ju friidrott lite grann. Jag har koll på min kompis Alex Tursells grupp.

Vad tycker du om sprintstandarden idag?

– Inte nån som är topptopp precis. Tråkigt att det inte är så i MAI. Malmö alltid varit ett sprint-Mecka. Det blir mindre och mindre av det. Grupperna skulle vara fler. Det fanns en tid då MAI hade tre fulla träningsheat en lördagmorgon. Det fanns en anledning att det var bra årgångar och gick bra för sprint. Jag nästan ensam som elittränade på slutet.

Alla de tre tidigare mästarna är spända på att se William Trulsson, kanske inte 60-metersspecialist men en sprinttalang utöver det vanliga,

– Lovande med William Trulsson. Man får bara hoppas att han får fortsätta utvecklas i lugn och ro. Hoppas han tänker en gång extra som jag inte själv gjorde, säger Per.

 

Foto: Deca Text&Bild

 

SM-vinnarna 2005 

Daniel Persson 60 m 6,69

Pernilla Tornemark längd 6,00

Dela detta:

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...

MAI:s häckdubbel blev viktig – ”Verkligen en kämpaseger”

Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster. 14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt...

Tre MAI-segrar i Finnkampen: ”Otroligt roligt och stort”

  Det har blivit dubbelsegrar fyra år i följd. Efter den första dagen leder Sverige Finnkampen både på den manliga och den kvinnliga sidan. De svenskar herrarna har tre poängs ledning, 104-101, medan de blågula damerna har 114,5 mot Finlands 112,5 poäng. Massor...

Den långa vägen till Finnkampen – ”Glad att jag inte gett upp”

Josephine Risberg Thoor är en friidrottare som jobbat sig den långa vägen till landslaget. I Stockholm drar hon på sig de blågula landslagskläderna för första gången och hoppas på en riktigt bra Finnkampsdebut. – Det ska bli roligt. Framför allt glad att jag fortsatt...

Mot Finnkampen med hjälp av bikarbonat – ”Experimenterar lite”

  Friidrottslandslaget kastar sig från VM-staden Budapest till anrika Stockholms stadion och Finnkampen kommande helg. MAI:s Jonas Glans ansluter och gör en intressant start på 5000 m. – Framöver är planen, förutom Finnkampen, är sedan förhoppningsvis 10 000 m på...

Besviken Fanny missade guldkvällen – ”En process som tar tid”

  Det blev guldmedalj, kramar med svensk flagga, segerkyss av flickvännen och ärevarv för Armand Duplantis. Segerhöjden blev 6,10 och världsrekordförsöken gick inte den här kvällen i Budapest. Men suveränen gjorde vad han skulle och tog Sveriges andra guld. – Det...

Fanny blickar mot ny medalj – VM-förberedelser på FaceTime

  Fanny Roos är på plats i Budapest efter en omtumlande vecka i Malmö. Nu blickar hon mot sin medalj i VM-staden. Fanny är sist ut i VM av de fyra MAI-arna. Gulddramat i diskus för pojkvännen Daniel Ståhl följde hon från tv-soffan hemma i gemensamma lägenheten i...

Julia fick inte till löpningen – Staffan på blixtbesök i Malmö

MAI:s sprintdrottning Julia Henriksson fick inte till det i Budapest på 200 m. Hon blev utslagen i försöket. 23,55 räckte inte långt i det här VM-sammanhanget. – Det var inte en av mina bättre tävlingar. Det kändes väldigt bra på uppvärmningen. Men det fanns inte...

Rutinerade Kenth står alltid bakom Julia – ”Han är fantastisk”

  Kenth Olsson är en av Sveriges mest välmeriterade tränare och har ägnat sitt liv åt friidrotten. Han gjorde sitt första mästerskap redan 1971 vid EM i Helsingfors då som aktiv på 110 m häck. Nu har han fyllt 78 och tidigare i år blivit medaljerad av förbundet....

Staffaneffekten gav Ståhl guldharmoni – Hrelja ville för mycket

  Daniel Ståhl är tillbaka på diskustronen. Det som hände i Budapest måndagen den 21 augusti 2023 kommer att bli ett stycke idrottshistoria. VM-guld - i sista kastet. Malmöeffekten - eller rent av Staffaneffekten. Säkert. Till en del. – En helt sjuk tävling och...

Hrelja jagar rekordet i VM-semi – och återväxten är stark

Personligt rekord med 13,42 och semifinalplats för Max Hrelja på 110 m häck vid VM i Budapest. På måndagens kvällspass kommer det att bli svensk rekordjakt för MAI-aren. – Ett riktigt skönt försökslopp. Det var riktigt varmt på uppvärmningen så jag försökte hålla mig...

MAI och häcktraditionerna – fem SM-medaljer i Täby

  Andra VM-dagen. Så är dags för MAI att visa upp sina fina häcktraditioner. Ettan och tvåan från SM, Max Hrelja och Joel Bengtsson till start på 110 m häck, och chanserna till måndagens semifinaler finns där sannerligen. Max tänker så här när han kollat in...

Asker spännande JSM-talang – ”Har ett bra löparhuvud”

  Markus Asker sprang hem guldet på 2000 m hinder första dagen av JSM19 och USM15 på Tibblevallen i Täby.  – Det jag egentligen kan säga är att det var ganska skönt att slå de båda JEM-hinderlöparna och väldigt fint att bärga ett guld redan på första dagen, säger...

Fyra MAI-are till Budapest – ”Vi ska släppa loss ordentligt”

  Fyra MAI-are är inne i slutskedet av sina VM-förberedelser, ett mästerskap som startar på lördagen i Budapest. Förhoppningarna är stora bland häcklöparna Max Hrelja och Joel Bengtsson, svenska sprinterdrottningen Julia Henriksson samt kulstötaren Fanny Roos....

JSM-3: Träningskompisarna tog 200-guld – ”Shit, vilken vecka”

  Två träningskompisar lade beslag på var sin guldmedalj på 200 m avslutningsdagen av JSM på Heden i Helsingborg. Ivano Bevanda var snabbast i P16-klassen och William Trulsson hann efter en hel del strul den senaste veckan hem till Sverige för att ta titeln i...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...