Inför ISM-13: Linus om största SM-ögonblicket i hallen – ”Det var så häftigt”

av | jan 29, 2023

Det var en söndagseftermiddag i Atleticum, ett förtrollad stund för den friidrottsintresserade. Den 24 februari 2008 inträffade det största SM-ögonblicket i Malmöhallen när MAI passade på att 100-årsfira.

Stefan Holm mot Linus Thörnblad. Ett höjddrama utöver det vanliga och den SM-händelse i Atleticum som de allra flesta väljer som det största under de åtta mästerskap som genomförts.

– Det var så häftigt. Atleticum var ju min hemmaplan. Jag drev på extra. Det var prestige, jag ville vinna på hemmaplan, vara bäst där. Det var så mycket personligt också. Så många i min familj och mina kompisar som alltid var där och hejade på. Jag hade en egen klack vid tävlingarna, säger Linus till Bloggen.

Stefan Holm hoppade felfritt upp till hallrekordet 2,35 som han var högt över. Han var nära i första på 2,37 och gled över i andra försöket.

Linus var felfri till och med 2,31, stod över 2,33 och tog sedan 2,35 i andra. Tävlingen levde verkligen. Han var lika nära som Stefan i första hoppet på 2,37, andra inte riktigt lika bra och Linus sparade det tredje försöket till 2,39 i ett försök att besegra Stefan.

Det blev för högt och inte heller Stefan Holm mäktade med mer trots hyfsade hopp på personliga rekordet 2,41.

– Det här var ju det näst högsta jag har hoppat, jag kan inte göra så mycket mer. Man blir lite rakare i ryggen när man får ut det man har i sig. Jag vann inte, men jag hoppade i alla fall bra, säger Linus.

Året före – 2007 – hoppade Linus sitt personbästa 2,38 m under inomhus-SM i Friidrottens Hus i Göteborg men slutade på en andra plats efter Stefan Holm som också hoppade 2,38 m. Det har bara hänt en gång tidigare att någon har kommit på en andra plats någonsin på en sådan hög höjd. Samma vinter tog Thörnblad och Holm en Svensk dubbel på Inne-EM i Birmingham. Holm vann förstås.

– Första gången jag var med på SM i Atleticum var 2002. Jag var ung men det gick bra, jag blev femma. Holm vann…

2005 kom första SM-titeln. Linus vann i Atleticum – men han tävlade då fortfarande för IFK Lund.

– Och, jo, Stefan var inte med. Två veckor senare hoppade han 2,40 i Madrid och vann EM.

Thörnblad tränades under sina mest framgångsrika år (2005–2009) av Stanley Szczyrba. Innan dess hade han tränats av Sten Keding (2000–2004) och senare av Yannick Tregaro (2010).

Det var i Atleticum som den kraftfulle hopparen med den speciella stilen trivdes allra bäst.

– Jag satsade väl inte seriöst förrän 2004 när jag tog studenten. Då var det många poletter som föll ned. I Atleticum började jag komma i kontakt med så många andra människor som satsade, hade samma liv som jag, samma mål.

– I Lund hade jag ett annat liv. Det var andra förutsättningar. Jag festade med kompisarna på helgen, det var många som drog i mig. När jag klev in i Atleticum var det så många som redan hade ett liv som jag ville ha. Patrik Lövgren, Jimisola Laursen, Jesper Fritz i Stanleys hoppgrupp. Duktiga seriösa aktiva som man kunde se upp till. Alla hade en inställning att vilja bli bra, hade ordning på saker och ting. Detta gav mig ett helt annat lugn.

Han minns väl första gången det var dags för träning i Atleticum med Stanleys grupp.

– Det fanns prestige också. Skulle man träna i hallen kunde man inte sitta och byta om var som helst. Man tillhörde sin grupp. Stanleys var långt nere i hörnan från entrén. Jörgen Becke och Claes Örberg hade sina aktiva i mitten vid rakbanorna. Ivan Premovski och heleneholmarna höll till mer intill kastringen.

– Jag klev in och la jag mina grejer vid starten på 60 m och började värma upp. Jag fick direkt höra vad som gällde av Stanley. Men det var en väldigt härlig atmosfär. Gemenskapen mellan oss aktiva var det fina, alla härliga människor man lärde känna. 

Det var också ett liv som tog mentalt på Linus.

– Där och då var att hoppa höjd det enda jag ville. Världen utanför existerade inte riktigt. Allt gick ut på att ha en bra dag i sin idrott. 

Mellan 2006 och 2010 hade Thörnblad sina mest framgångsrika år, där han bland annat tog två internationella mästerskapsmedaljer, inomhus-EM 2:a 2007, inomhus-VM 3:a 2006, EM 4:a 2006, EM 4:a 2010, VM 5:a 2009, Diamond League-segrar, och rankades 3–5 plats på internationella förbundets IAAF världsranking under dessa år.

Mästerskapsmedaljer. Resor friidrottsvärlden runt med Stefan Holm. Det tog mer på Linus Thörnblad än vad han själv trodde.

2010 gick det inte längre. Han hade drabbats av utmattningssyndrom. Det gick inte att fortsätta. I april 2012 meddelade Linus att han avslutat sin karriär på grund av sviterna efter utbrändhet.

– Hade jag vetat vad jag vet idag, hade jag säkert kunnat balansera min idrott ett bra tag. Men jag var framme vid ett vägskäl, jag hade inget annat val än att sluta. Det fanns ingen chans att gå tillbaka till en elitsatsning, jag hade inte redskap och kunskap för det då.

2018 blev det comeback. 33 år gammal Eskilstuna. Han fick sitt efterlängtade SM-guld utomhus. Något som han aldrig mäktat med under de stora åren.

– När jag reflekterar över min karriär så kunde det blivit så mycket mer. Jag var liten som hoppare men jag levde på min fysik, var spänstig och lättränad. Jag kommer ihåg inne-VM i Moskva 2006 när jag tog brons. Två ryssar var bättre. De var två meter långa. Jag var 1,80. Vi befinner oss i en ny tid nu.

Han drog sig tillbaka och lappade ihop sin idrottssjäl. Skaffade sig ett annat liv vid sidan om idrotten med fru Nazanin. Och lille sonen Frank, idag närmare fyra år gammal.

Linus Thörnblad har gjort sig ett namn som föreläsare med sina egna tunga erfarenheter från en elitsatsning som spårade ur.

– Jag var på väg in i friidrotten igen. 2019 var nästan allt klart att jag skulle bli tränare på Figget i Malmö, dela mina erfarenheter med unga aktiva. Men så försvann riksdelen i Malmö och tjänsten som jag hoppades på försvann också. Då kändes det snopet. Det hade varit fantastiskt kul att bli instruktör.

Så det fick bli en annan väg istället. En satsning mot brandman. Något för ett fysiskt praktexemplar som Linus Thörnblad.

Sedan två år tillbaka studerar han skydd mot olyckor, en tvåårig eftergymnasial utbildning som ger både de teoretiska kunskaperna och de praktiska färdigheterna som krävs för att arbeta inom räddnings- och säkerhetsområdet.

– 90 procent av de som börjar blir brandmän. Innan jag sökte pratade jag med Niklas Fernström i klubben som jobbar som brandman. Jag känner Bosse Svanberg och jag har pratat många gånger med Johan Wissman som håller till i Stockholm, säger Linus.

Men det finns även en plan som innehåller friidrott. Linus känner sig inte riktigt klar med höjd.

– I höstas var jag i Spanien på semester med familjen. Sista dagen kände jag mig sugen på att testa hoppa. Jag tog kontakt med en gammal höjdkompis Ola Karlsson som bor därnere. Han såg till att jag kunde komma in på idrottsplatsen. Där stod jag nio på kvällen, alldeles ensam så när som min fru och min lille son.

– Jag tog 2,10, jo, jag lovar. Det var väldigt omtumlande.

Men att han 37 år gammal skulle göra ett nytt försök i Atleticum.

– Nej, det skulle inte fungera. Men konkurrensen är ju inte så tuff…

Foto: Deca Text&Bild och privat.

Dela detta:

Svenskt rekord av VM-tian Glans – ”Ett ovanligt lugn”

MAI:s Jonas Glans gjorde ett imponerande lopp när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Han sänkte även det svenska rekordet med tio sekunder till 13.32. – Inför loppet, både dagarna innan och under tävlingsdagen, kände jag ett ovanligt lugn. Jag blev...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...

MAI:s häckdubbel blev viktig – ”Verkligen en kämpaseger”

Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster. 14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt...

Tre MAI-segrar i Finnkampen: ”Otroligt roligt och stort”

  Det har blivit dubbelsegrar fyra år i följd. Efter den första dagen leder Sverige Finnkampen både på den manliga och den kvinnliga sidan. De svenskar herrarna har tre poängs ledning, 104-101, medan de blågula damerna har 114,5 mot Finlands 112,5 poäng. Massor...

Den långa vägen till Finnkampen – ”Glad att jag inte gett upp”

Josephine Risberg Thoor är en friidrottare som jobbat sig den långa vägen till landslaget. I Stockholm drar hon på sig de blågula landslagskläderna för första gången och hoppas på en riktigt bra Finnkampsdebut. – Det ska bli roligt. Framför allt glad att jag fortsatt...

Mot Finnkampen med hjälp av bikarbonat – ”Experimenterar lite”

  Friidrottslandslaget kastar sig från VM-staden Budapest till anrika Stockholms stadion och Finnkampen kommande helg. MAI:s Jonas Glans ansluter och gör en intressant start på 5000 m. – Framöver är planen, förutom Finnkampen, är sedan förhoppningsvis 10 000 m på...

Besviken Fanny missade guldkvällen – ”En process som tar tid”

  Det blev guldmedalj, kramar med svensk flagga, segerkyss av flickvännen och ärevarv för Armand Duplantis. Segerhöjden blev 6,10 och världsrekordförsöken gick inte den här kvällen i Budapest. Men suveränen gjorde vad han skulle och tog Sveriges andra guld. – Det...

Fanny blickar mot ny medalj – VM-förberedelser på FaceTime

  Fanny Roos är på plats i Budapest efter en omtumlande vecka i Malmö. Nu blickar hon mot sin medalj i VM-staden. Fanny är sist ut i VM av de fyra MAI-arna. Gulddramat i diskus för pojkvännen Daniel Ståhl följde hon från tv-soffan hemma i gemensamma lägenheten i...

Julia fick inte till löpningen – Staffan på blixtbesök i Malmö

MAI:s sprintdrottning Julia Henriksson fick inte till det i Budapest på 200 m. Hon blev utslagen i försöket. 23,55 räckte inte långt i det här VM-sammanhanget. – Det var inte en av mina bättre tävlingar. Det kändes väldigt bra på uppvärmningen. Men det fanns inte...

Rutinerade Kenth står alltid bakom Julia – ”Han är fantastisk”

  Kenth Olsson är en av Sveriges mest välmeriterade tränare och har ägnat sitt liv åt friidrotten. Han gjorde sitt första mästerskap redan 1971 vid EM i Helsingfors då som aktiv på 110 m häck. Nu har han fyllt 78 och tidigare i år blivit medaljerad av förbundet....

Staffaneffekten gav Ståhl guldharmoni – Hrelja ville för mycket

  Daniel Ståhl är tillbaka på diskustronen. Det som hände i Budapest måndagen den 21 augusti 2023 kommer att bli ett stycke idrottshistoria. VM-guld - i sista kastet. Malmöeffekten - eller rent av Staffaneffekten. Säkert. Till en del. – En helt sjuk tävling och...

Hrelja jagar rekordet i VM-semi – och återväxten är stark

Personligt rekord med 13,42 och semifinalplats för Max Hrelja på 110 m häck vid VM i Budapest. På måndagens kvällspass kommer det att bli svensk rekordjakt för MAI-aren. – Ett riktigt skönt försökslopp. Det var riktigt varmt på uppvärmningen så jag försökte hålla mig...

MAI och häcktraditionerna – fem SM-medaljer i Täby

  Andra VM-dagen. Så är dags för MAI att visa upp sina fina häcktraditioner. Ettan och tvåan från SM, Max Hrelja och Joel Bengtsson till start på 110 m häck, och chanserna till måndagens semifinaler finns där sannerligen. Max tänker så här när han kollat in...

Asker spännande JSM-talang – ”Har ett bra löparhuvud”

  Markus Asker sprang hem guldet på 2000 m hinder första dagen av JSM19 och USM15 på Tibblevallen i Täby.  – Det jag egentligen kan säga är att det var ganska skönt att slå de båda JEM-hinderlöparna och väldigt fint att bärga ett guld redan på första dagen, säger...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...