Inför ISM-15: Thobias vill ha ett guld – och tänker på att flytta hem till Skåne

av | feb 10, 2023

I Sverige är Thobias Montler suverän och radar längdtriumfer. Segersviten i SM-sammanhang är lång och han lägger guldmedaljer på hög. Thobias återkommer till Malmö och Atleticum för att försvara sin titel från 2021 och hoppa långt.

Mästerskapskänslan börjar infinna sig och möjligheten till guldet som han saknar internationellt vill han gärna också ska bli verklighet under 2023.

– Den där silvermedaljen jäklas hela tiden. Kan väl säga att jag blivit lite sur på att inte få ta ett guld också. Missförstå mig inte, jag är fortfarande lika hungrig på medaljerna men jag vill så jättegärna stå högst upp på pallen någon gång, säger Thobias Montler till Bloggen.

I Sverige händer det nästan alltid. Han gjorde det på SM 2021, då i MAI-tröja, det senaste mästerskapet i Atleticum där MAI tog sex SM-guld.

Nu är det Ullevi som gäller även om de skånska rötterna finns kvar hos Landskronafostrade Thobias och sambon Lisa Lilja som har MAI-förflutet i många år.

Så inställningen är given:

– Jag ska åka till Malmö och hämta guld!

Han säger det inte stöddigt på något vis, men att hålla segersviterna betyder mycket för motivationen.

– Det är en del av det. Man samlar på sig ett streck. Som Michel Torneus hade, utvecklar han. 

SM inomhus vann Thobias första gången 2019. Han har fyra raka titlar inomhus.

Och fem raka ute när han går in i 2023.

Thobias Montler fyller 27 år i början av SM-veckan i februari och det är i år tio år sedan han erövrade sitt första SM-guld med MAI.

– 2013, 4×200 m. Det var i Norrköping, några dagar efter det att jag fyllt 17. Austin Hamilton var också med, han var bara 16. Nick Ekelund Arenander och Emmanuel Amoh ingick också i laget. Jag sprang sista sträckan.

Thobias Montler var tidigt igång på ungdomsmästerskap internationellt. Det blev ett uppmärksammat JEM-guld på 4×100 m i Eskilstuna 2015. Då var även klubbkompisen Austin Hamilton med i laget.

Genombrottet i längd kom 2019 vid inne-EM i Glasgow då han tog silver på 8,17.

Vid OS i Tokyo 2020 var Thobias endast någon centimeter från en bronsmedalj i ett övertrampshopp i sista omgången.

Vid inomhus-EM 2021 i Toruń blev det silver igen. Thobias satte även svenskt rekord med 8,31.

I mars förra året slog han till igen vid inne-VM i Belgrad. Silver efter ett hopp på 8,38, svenskt rekord. Senare på sommaren nytt silver vid EM i München efter en stor slutdramatik. Montler såg ut att ha missa medalj helt men i sitt sjätte och sista försöket hoppade han 8,06, vilket var precis lika långt som Jules Pommery och Jacob Fincham-Dukes. När de tre konkurrenternas näst bästa hopp sedan räknades innebar det att Fincham-Dukes fick silvret och Montler tog brons. Efter en svensk protest om övertramp för Fincham-Dukes flyttades Montler upp till silverplats.

Vilken upplösning!

– Ändå var väl inne-VM höjdpunkten förra året eftersom jag hoppade 8,38. Men EM-silvret är inte långt efter, inte minst efter hur allt slutade.

Vad minns du mest av SM-titeln i Atleticum förra gången 2021?

– Jag minns att familjen var på plats och att jag har var nöjd med resultatet på 8,13. Sen tyckte jag även det var väldigt roligt att MAI-kompisen Caleb Conable tog en tredje plats. 

Alteticum var ju hemmahall i många år. Vad betyder Atleticum för dig?

– Väldigt mycket. Det är i den hallen som jag gjorde mina första tävlingar och där som jag utan tvivel tävlat i flest gånger. Atleticum kommer alltid vara speciellt för mig! 

Hur trivdes du med Malmö och MAI? 

– Altid väldigt bra. Jag kommer alltid att tycka om både staden och klubben. Jag flyttade tidigt från Landskrona för att gå på gymnasiet i Malmö och då föll det sig naturligt att även byta till MAI i samband med det. Jag tävlade sedan för MAI i många år innan jag tog beslutet att byte miljö flytta till Göteborg och så småningom även byta klubb. 

Hur ser din vardagssituation ut?

– Jag bor Göteborg, har gjort det i snart fem år. Förra året flyttade vi från Majorna inne i stan ut till Askim närmare vattnet. Lite utanför staden, lite mindre stadsbrus. Jag trivs bra i Göteborg, staden är något större än Malmö men fortfarande så pass liten att man kan enkelt ta sig runt på ett enkelt sätt. För tillfället är friidrotten mitt jobb och jag satsar för fullt på det.

Men tankarna att flytta till Skåne igen finns där, kanske till och med för att avsluta karriären.

– Vi trivs jättebra även om vi saknar Malmö. Tror att när karriären är över här flyttar vi ner. Vi har familj och släkt i Skåne. Så går nog tankarna. 

Kontakten med MAI? 

– Jag har fortfarande många kompisar nere i Malmö, så kontakten med Malmö kommer jag aldrig att tappa. Vi springer på varandra på de flesta svenska tävlingar och då är det alltid kul att stanna och snacka.

Thobias Montler tillhör de svenska som har möjlighet att tävla flitigt internationellt. Det har varit mycket World indoor tour i vinter, en säsong där även ett EM i Istanbul finns med i tävlingskalendern.

– Vartannat år är det manlig längd, detta året är det vi killar som har chansen. Det har rullat på bra. Jag har startat på en något högre nivå än vad jag brukar. Kör på hårdare. Vi får se hur det ger resultat.

– Mitt stora problem är att kontrollera farten i ansatsen. Efter hand som jag blir snabbare får jag mycket sprintkänsla i ansatslöpningen. Visst, jag ska vara snabb i ansatsen, men inte sprintstil. Jag har fastnat där lite grann. Men jag och min tränare Yannick Tregaro jobbar på det hela tiden.

 

Huvudmålet för 2023?

– Det största målet är utomhus-VM i Budapest i sommar. Att få en riktig revansch på VM. Jag har ju tagit några silvermedaljer så det är klart att man vill klättra mot guldet, det ska jag inte sticka under stol med. Men det finns ett fokus på inne-EM i mars också.

Vad hoppas du mest av årets SM i Atleticum? 

– Som den vinnarskalle jag är så är det såklart vinst som står högt på listan. Men sen hoppas jag även på mycket publik där vi aktiva kan bjuda på riktigt bra friidrott.

SM-vinnarna 2021

Kasper Kadestål 200 m 21,61

Max Hrelja 60 häck 7,73

Thobias Montler längd 8,13

Wictor Petersson kula 21,13

Fanny Roos kula 18,51

Ida Storm vikt 23,42

Thobias Montler vänder hem till Malmö. Fyra MAI-are vill vinna igen och är i form att kunna göra det – sprintern Kasper Kadestål, Max Hrelja på korta häcken, och kulstötarna Fanny Roos och Wictor Petersson.

Ida Storm har slutat.

Foto: Deca Text&Bild och privat.

Dela detta:

MAI sexa i lag-USM – ”fantastiskt gäng”

Ett stort ungdomsgäng tävlade i Karlskrona i helgen och blev sjätte klubb i lag-USM. – Det var ett fantastiskt gäng ungdomar som vi ledare fick förmånen att hänga med under lag-USM, säger MAI-ledaren Fredrik Wennolf. – Alla i Karlskrona presterade över vad jag...

Kanonpers av Hrelja – tre MAI-are vann i NM

Tre MAI-are blev nordiska mästare i helgen. Wictor Petersson inledde med en titel i kula på lördagen och Julia Henriksson och Max Hrelja följde upp med segrar andra dagen. Det var 60 år sedan NM avgjordes senast och nu var det dags i igen då Danmark och Köpenhamn stod...

Pers med tre meter av Thea – kan bli yngst i EM

Thea Löfman slutade trea i släggtävlingen i 23-klassen på Hallesche Werfertage i helgen. Det blev en riktig fullträff i sista omgången. Kastet mätte 66,74, vilket var en förbättring av det personliga rekordet med 3.22.  Snart 20-åriga Thea kastade dessutom Esbo,...

Säker seger i SM-kval av herrarna – 10 MAI-are till NM i Köpenhamn

Malmö AI:s herrar vann som väntat kvalet till lag-SM. Segerpoängen blev 82,5 och marginalen till tvåan Västerås var nästan nio poäng. Åtta grensegrar i Högbo. En tog Jonas Glans på 5000 m. – Vi vann, så det var ju trevligt och för egen del var det ett bra lopp där jag...

Rapport från MAI Norra: JC först ut på lag-SM – Anton siktar på NM

Malmö AI Norra har även samlat kraft inför utesäsongen tillsammans med massor av annat Malmöfolk i Formia. – Vi har haft en förberedelseperiod som varit lite upp och ner, berättar tränaren Tomas Avebäck för Bloggen. – Efter inomhussäsongen så hade vi fram till...

Öresundsbron firar 25 år med nytt Brolopp för 40 000 löpare

Det blir en ny löparfest på Öresundsbron – äntligen säger många motionärer. 2025 kommer ett nytt Brolopp att arrangeras, 25 år efter Broinvigningen från år 2000 då nästan 100 000 löpare var anmälda. Söndagen den 15 juni 2025 kommer den nya halvmaran att äga rum....

Malmöduon igång i Diamond League – Regnigt avslut i Formia

Så var MAI-tränaren Staffan Jönsson igång i Diamond League tillsammans med stjärnadepten Daniel Ståhl. Malmöduon har intresserade blickar på sig i det nya samarbetet som nyss inleddes. – Skönt att komma igång med tävlingarna. Sen är vi ju i lära känna varandra fasen...

Kasper tar fart i Kroatien – ”Flera som kan sporra varandra”

Ett stort sprintgäng från MAI är på plats i Kroatien för träning tillsammans med landslagslöpare från olika håll. Bland annat har det varit hårdträning på växlingar 4x400 m för Kasper Kadestål inte minst, under överinseende av huvudtränaren David Vendel, även han MAI....

Valborgshälsning från Formia – ”Givande och inspirerande”

Ett stort sprintinriktat MAI-gäng är på plats i italienska Formia. För en del är det en första kontakt med den fina olympiska träningsanläggningen. För nestorn i gruppen, Kenth Olsson, var första besöket för 58 år sedan… – Vi har varit här en vecka och det är...

MAI-are inspirerar I Albufeira – ”mycket bra för kast”

Delar av svenska landslaget i friidrott är i portugisiska Albufeira på ett gemensamt träningsläger. Ofta åker grengrupperna åt olika håll på träningsläger men med det här upplägget hoppas förbundsansvariga att man ska lära sig mer av varandra. MAI-tränaren Staffan...

Kastargänget till SOK-läger – ”Blivit lite show”

Det har snart gått en och en halv månad sedan kastarparet Fanny Roos och Daniel Ståhl etablerade sin träningsbas i Malmö. Efter intensiv grundträning är det nu dags för SOK-läger i Portugal för Fanny och Daniel och även Wictor Petersson som är fullt igång igen efter...

Julia doldisen i kastargruppen – Fanny MAI-bäst 2022

Träningsvardagen är kommen för kastarnas elitgrupp i Malmö. Med i den finns en nykomling i MAI och fortfarande något av en doldis. Julia Scharnell bytte från Eslöv till Malmö i början av året och fick plötsligt Sveriges hetaste kastarduo som träningskompisar. – Det...

Kastartjejer mot nya mästerskap – ”Sjukt rolig resa”

Europacupen i kast är gjord. Nu planeras för sommarens mästerskap för MAI:s släggkastare Thea Löfman och diskuskastare Mathilda Eriksson. – Sjukt rolig resa och jag tar med mig väldigt bra erfarenheter, säger Thea Löfman. Föregående helg bjöd på två MAI-insatser i...

Ståhl och Roos på plats i Malmö – “Extremt laddad för det här”

Så var den första träningen gjord. Samboparet Fanny Roos och Daniel Ståhl på plats i Malmö och Atleticum. För första gången lyssnade man till Staffan Jönsson som huvudtränare. – Jag har varit så extrem laddad för det här. Fullt ös i 45 minuter, sa Daniel Ståhl. Han...

Tea dubbel USM-medaljör – superkast av Erika

Tea Widgren blev dubbel medaljör vid USM i Västerås. Silver på 60 m och brons på 200 m i 15-årsklassen. – Helgen gick superbra. Jag är jättenöjd med mina placeringar och hoppas det kommer fortsätta så här. Det har varit många lopp vilket har både varit roligt men...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

MAI sexa i lag-USM – ”fantastiskt gäng”

MAI sexa i lag-USM – ”fantastiskt gäng”

Ett stort ungdomsgäng tävlade i Karlskrona i helgen och blev sjätte klubb i lag-USM. – Det var ett fantastiskt gäng ungdomar som vi ledare fick förmånen att hänga med under lag-USM, säger MAI-ledaren Fredrik Wennolf. – Alla i Karlskrona presterade över vad jag...

Kanonpers av Hrelja – tre MAI-are vann i NM

Kanonpers av Hrelja – tre MAI-are vann i NM

Tre MAI-are blev nordiska mästare i helgen. Wictor Petersson inledde med en titel i kula på lördagen och Julia Henriksson och Max Hrelja följde upp med segrar andra dagen. Det var 60 år sedan NM avgjordes senast och nu var det dags i igen då Danmark och Köpenhamn stod...

Pers med tre meter av Thea – kan bli yngst i EM

Pers med tre meter av Thea – kan bli yngst i EM

Thea Löfman slutade trea i släggtävlingen i 23-klassen på Hallesche Werfertage i helgen. Det blev en riktig fullträff i sista omgången. Kastet mätte 66,74, vilket var en förbättring av det personliga rekordet med 3.22.  Snart 20-åriga Thea kastade dessutom Esbo,...