Inför ISM-15: Thobias vill ha ett guld – och tänker på att flytta hem till Skåne

av | feb 10, 2023

I Sverige är Thobias Montler suverän och radar längdtriumfer. Segersviten i SM-sammanhang är lång och han lägger guldmedaljer på hög. Thobias återkommer till Malmö och Atleticum för att försvara sin titel från 2021 och hoppa långt.

Mästerskapskänslan börjar infinna sig och möjligheten till guldet som han saknar internationellt vill han gärna också ska bli verklighet under 2023.

– Den där silvermedaljen jäklas hela tiden. Kan väl säga att jag blivit lite sur på att inte få ta ett guld också. Missförstå mig inte, jag är fortfarande lika hungrig på medaljerna men jag vill så jättegärna stå högst upp på pallen någon gång, säger Thobias Montler till Bloggen.

I Sverige händer det nästan alltid. Han gjorde det på SM 2021, då i MAI-tröja, det senaste mästerskapet i Atleticum där MAI tog sex SM-guld.

Nu är det Ullevi som gäller även om de skånska rötterna finns kvar hos Landskronafostrade Thobias och sambon Lisa Lilja som har MAI-förflutet i många år.

Så inställningen är given:

– Jag ska åka till Malmö och hämta guld!

Han säger det inte stöddigt på något vis, men att hålla segersviterna betyder mycket för motivationen.

– Det är en del av det. Man samlar på sig ett streck. Som Michel Torneus hade, utvecklar han. 

SM inomhus vann Thobias första gången 2019. Han har fyra raka titlar inomhus.

Och fem raka ute när han går in i 2023.

Thobias Montler fyller 27 år i början av SM-veckan i februari och det är i år tio år sedan han erövrade sitt första SM-guld med MAI.

– 2013, 4×200 m. Det var i Norrköping, några dagar efter det att jag fyllt 17. Austin Hamilton var också med, han var bara 16. Nick Ekelund Arenander och Emmanuel Amoh ingick också i laget. Jag sprang sista sträckan.

Thobias Montler var tidigt igång på ungdomsmästerskap internationellt. Det blev ett uppmärksammat JEM-guld på 4×100 m i Eskilstuna 2015. Då var även klubbkompisen Austin Hamilton med i laget.

Genombrottet i längd kom 2019 vid inne-EM i Glasgow då han tog silver på 8,17.

Vid OS i Tokyo 2020 var Thobias endast någon centimeter från en bronsmedalj i ett övertrampshopp i sista omgången.

Vid inomhus-EM 2021 i Toruń blev det silver igen. Thobias satte även svenskt rekord med 8,31.

I mars förra året slog han till igen vid inne-VM i Belgrad. Silver efter ett hopp på 8,38, svenskt rekord. Senare på sommaren nytt silver vid EM i München efter en stor slutdramatik. Montler såg ut att ha missa medalj helt men i sitt sjätte och sista försöket hoppade han 8,06, vilket var precis lika långt som Jules Pommery och Jacob Fincham-Dukes. När de tre konkurrenternas näst bästa hopp sedan räknades innebar det att Fincham-Dukes fick silvret och Montler tog brons. Efter en svensk protest om övertramp för Fincham-Dukes flyttades Montler upp till silverplats.

Vilken upplösning!

– Ändå var väl inne-VM höjdpunkten förra året eftersom jag hoppade 8,38. Men EM-silvret är inte långt efter, inte minst efter hur allt slutade.

Vad minns du mest av SM-titeln i Atleticum förra gången 2021?

– Jag minns att familjen var på plats och att jag har var nöjd med resultatet på 8,13. Sen tyckte jag även det var väldigt roligt att MAI-kompisen Caleb Conable tog en tredje plats. 

Alteticum var ju hemmahall i många år. Vad betyder Atleticum för dig?

– Väldigt mycket. Det är i den hallen som jag gjorde mina första tävlingar och där som jag utan tvivel tävlat i flest gånger. Atleticum kommer alltid vara speciellt för mig! 

Hur trivdes du med Malmö och MAI? 

– Altid väldigt bra. Jag kommer alltid att tycka om både staden och klubben. Jag flyttade tidigt från Landskrona för att gå på gymnasiet i Malmö och då föll det sig naturligt att även byta till MAI i samband med det. Jag tävlade sedan för MAI i många år innan jag tog beslutet att byte miljö flytta till Göteborg och så småningom även byta klubb. 

Hur ser din vardagssituation ut?

– Jag bor Göteborg, har gjort det i snart fem år. Förra året flyttade vi från Majorna inne i stan ut till Askim närmare vattnet. Lite utanför staden, lite mindre stadsbrus. Jag trivs bra i Göteborg, staden är något större än Malmö men fortfarande så pass liten att man kan enkelt ta sig runt på ett enkelt sätt. För tillfället är friidrotten mitt jobb och jag satsar för fullt på det.

Men tankarna att flytta till Skåne igen finns där, kanske till och med för att avsluta karriären.

– Vi trivs jättebra även om vi saknar Malmö. Tror att när karriären är över här flyttar vi ner. Vi har familj och släkt i Skåne. Så går nog tankarna. 

Kontakten med MAI? 

– Jag har fortfarande många kompisar nere i Malmö, så kontakten med Malmö kommer jag aldrig att tappa. Vi springer på varandra på de flesta svenska tävlingar och då är det alltid kul att stanna och snacka.

Thobias Montler tillhör de svenska som har möjlighet att tävla flitigt internationellt. Det har varit mycket World indoor tour i vinter, en säsong där även ett EM i Istanbul finns med i tävlingskalendern.

– Vartannat år är det manlig längd, detta året är det vi killar som har chansen. Det har rullat på bra. Jag har startat på en något högre nivå än vad jag brukar. Kör på hårdare. Vi får se hur det ger resultat.

– Mitt stora problem är att kontrollera farten i ansatsen. Efter hand som jag blir snabbare får jag mycket sprintkänsla i ansatslöpningen. Visst, jag ska vara snabb i ansatsen, men inte sprintstil. Jag har fastnat där lite grann. Men jag och min tränare Yannick Tregaro jobbar på det hela tiden.

 

Huvudmålet för 2023?

– Det största målet är utomhus-VM i Budapest i sommar. Att få en riktig revansch på VM. Jag har ju tagit några silvermedaljer så det är klart att man vill klättra mot guldet, det ska jag inte sticka under stol med. Men det finns ett fokus på inne-EM i mars också.

Vad hoppas du mest av årets SM i Atleticum? 

– Som den vinnarskalle jag är så är det såklart vinst som står högt på listan. Men sen hoppas jag även på mycket publik där vi aktiva kan bjuda på riktigt bra friidrott.

SM-vinnarna 2021

Kasper Kadestål 200 m 21,61

Max Hrelja 60 häck 7,73

Thobias Montler längd 8,13

Wictor Petersson kula 21,13

Fanny Roos kula 18,51

Ida Storm vikt 23,42

Thobias Montler vänder hem till Malmö. Fyra MAI-are vill vinna igen och är i form att kunna göra det – sprintern Kasper Kadestål, Max Hrelja på korta häcken, och kulstötarna Fanny Roos och Wictor Petersson.

Ida Storm har slutat.

Foto: Deca Text&Bild och privat.

Dela detta:

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Utvecklingsträff i Malmö – “Vi har en fantastisk stämning”

Ett 50-tal aktiva och ledare fanns i Malmö i helgen för en utvecklingsträff i långsprint och häck. Flera MAI-aktiva var bland de kallade till Atleticum över helgen och flera hade riktigt aktiva roller i träffen som plockats ihop av tidigare landslagssprintern Torbjörn...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Landslagssprinter flyttar till Malmö – ”Vill ha en nystart”

Landslagssprintern Thomas Jones har flyttat till Malmö och ska i fortsättningen tävla för MAI. – Jag vill ha en nystart, säger han. Han har hållit till i Växjö sedan han började gymnasiet. Nu har han nyss fyllt 22 år den flerfaldige SM-medaljören vill få riktigt fart...

Svenskt rekord av VM-tian Glans – ”Ett ovanligt lugn”

MAI:s Jonas Glans gjorde ett imponerande lopp när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Han sänkte även det svenska rekordet med tio sekunder till 13.32. – Inför loppet, både dagarna innan och under tävlingsdagen, kände jag ett ovanligt lugn. Jag blev...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...

MAI:s häckdubbel blev viktig – ”Verkligen en kämpaseger”

Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster. 14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt...

Tre MAI-segrar i Finnkampen: ”Otroligt roligt och stort”

  Det har blivit dubbelsegrar fyra år i följd. Efter den första dagen leder Sverige Finnkampen både på den manliga och den kvinnliga sidan. De svenskar herrarna har tre poängs ledning, 104-101, medan de blågula damerna har 114,5 mot Finlands 112,5 poäng. Massor...

Den långa vägen till Finnkampen – ”Glad att jag inte gett upp”

Josephine Risberg Thoor är en friidrottare som jobbat sig den långa vägen till landslaget. I Stockholm drar hon på sig de blågula landslagskläderna för första gången och hoppas på en riktigt bra Finnkampsdebut. – Det ska bli roligt. Framför allt glad att jag fortsatt...

Mot Finnkampen med hjälp av bikarbonat – ”Experimenterar lite”

  Friidrottslandslaget kastar sig från VM-staden Budapest till anrika Stockholms stadion och Finnkampen kommande helg. MAI:s Jonas Glans ansluter och gör en intressant start på 5000 m. – Framöver är planen, förutom Finnkampen, är sedan förhoppningsvis 10 000 m på...

Besviken Fanny missade guldkvällen – ”En process som tar tid”

  Det blev guldmedalj, kramar med svensk flagga, segerkyss av flickvännen och ärevarv för Armand Duplantis. Segerhöjden blev 6,10 och världsrekordförsöken gick inte den här kvällen i Budapest. Men suveränen gjorde vad han skulle och tog Sveriges andra guld. – Det...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...