Inför ISM-2: Ronny juniorvinnare på Sven-Åkes hemmasnickrade banor

av | dec 4, 2022

Inte en enda MAI-aktiv topp 6 vid ”inne-SM” i Kombihallen 1983. Men det tändes ett hopp på medeldistans på juniorsidan i form av Ronny Olsson.

– Jag kommer ihåg att jag vann ett 1500m-lopp. Men har inte riktigt koll på om det var SM eller inte, säger Ronny.

Och det var inte heller riksmästerskapsstatus på rundloppen den gången. Från början var det tänkt att det inte skulle vara några andra löpningar än 60 m, men eftersom kluriga gubbar på Stadionområdet snickrat ihop några lösstående doserade kurvor för träning beslöts att trots allt ta med 1500m för junior- och ungdomsklasserna.

Ronny i täten i Kombihallen i segerloppet.

Det var kanske inte så konstigt att Ronny vann 1500-loppet. Två år tidigare hade han vunnit RM för seniorer på 1500 m i Scandinavium. Segertiden 3.51,28 var ett prydligt personligt inomhusrekord på distansen. Tidigare bästatiden var från segern i Göteborg och han konstaterade i hemmarapporteringen att det var betydligt bättre att springa i Malmö än i Göteborg. Kanske något grönsvartfärgat.

Kombihallen hade ersatt det tidigare Ballongtältet på samma plats på Stadionområdet. De tuffa snövintrarna i slutet på 1970-talet tog till slut kål på Ballongtältet från tidiga 1960-talet.

1980 ersatte Kombihallen den gamla inomhuslösningen, från början bara en grusplan inomhus men som efter hand kompletterades för friidrottsträning, och även en del klubbtävlingar.

1966 hade riksmästerskap i friidrott börjat arrangeras. Första tävlingen avverkades i Johanneshov i Stockholm, Scandinavium i Göteborg och Lugnet i Falun kom till under 1970-talet.

1983 fick Kombihallen i Malmö chansen – med vissa förbehåll.

Sprint, hopp och kast gick bra. Rundloppen godkändes inte som RM-grenar.

– Vi gjorde banorna själva på Stadion, säger tidigare Stadionchefen Sven-Åke Löfgren.

– Det fanns ju inte permanenta banor i Sverige på den tiden. Vi byggde av plywood och lade på filtmatta. Det fungerade fantastiskt bra. Tror det var 150 meter runt. Det kostade kring 50 000 kr att iordningställa. Så var det under hela 1980-talet innan projekteringen av Atleticum kom. Kombihallen var nästan ett himmelrike om man jämför med Ballongtältet. Där rök det från grusplanen men vi tränade på, det fanns ju inga alternativ, säger Sven-Åke som vid den tiden höll igång ett framgångsrikt sprintgäng i Heleneholm.

Ronny Olsson minns hur det var att vara medeldistanslöpare i Malmö under 1980-talet.

– Det var mycket trixande. Jag växte upp på Lorensborg så jag var på Stadionområdet väldigt mycket. Jag kommer ihåg att vi fixade en 1000m-bana i Pildammarna runt Tallriken. Min pappa Ragnar var snickare så han ordnade markeringspålar var hundrade meter. Han höll pinnen, jag slog ner med slägga. Tyvärr var det inte länge som markeringarna fick stå. Tror det var helt i fyra dar eller så. De försvann en efter en vad man nu skulle med en träpåle till, funderar Ronny.

Innan Atleticum stod klar 1992 fick man göra vad man kunde för att försöka kvala till nationella tävlingar under den lilla innesäsong som fanns.

Ronny tillsammans med “bomullstränaren” Ola.

Tillsammans med tränaren Ola Thorson fick Ronny uppleva en hel del. Han utvecklades från en talangfull tonåring till internationell mästerskapslöpare för MAI och 14-faldig svensk mästare. Doktor Thorson matchade sina adepter – internationellt främst Ronny Olsson och Jill McCabe – ytterst försiktigt.

– Ola gick under smeknamnet bomullstränaren, det startade efter en artikel där han berättade om vårt samarbete. Vi skulle bygga långsiktigt och öka på träningen försiktigt och successivt över åren. Många tyckte det var alltför försiktigt och Ola började kallas bomullstränaren, minns Ronny.

– Värt att nämna om vår träningssituation i Malmö under 1970- och 80-talet, var hur vi härdades under månaderna oktober och november, den så kallade grundträningsperioden. Då sprang vi två kvällar i veckan intervaller i sanden på Ribban, ofta blåsigt, kallt och regnigt. Det var annat än dagens innehallar. Efter en sådan träning satt bastun på Stadion riktigt härligt, konstaterar Ronny.

På den tiden – när det inte fanns någon egentlig innesäsong – genomfördes seniormästerskapet som ett samarrangemang med vad som då kallades ”UP inomhus”, det som numera benämns JSM-USM för åldersgrupperna M/K22, P/F18 och P/F16.

– Jag vet att jag vid ett tillfälle sprang uttagning till USM inne på Bellevuestadion. När träningarna var slut på lördagskvällen plockade vi ner tennisnäten och la ut en yllematta och satte ut koner.

– Vi sprang också ofta uttagningslopp i foajéerna på Isstadion och Baltiska hallen. Vi satte upp dörrarna och sprang 1500-lopp. Det var lite krångligt att löpa i kurvorna men man ska komma ihåg att det var tidigt 70-tal. Alla ville åka till ett SM eller USM i Scandinavium och tävla där. Det var stort. Men man var tvungen att visa upp någon form av kvaltid.

Utan bästa förutsättningar och långt före Atleticum stod klart, utvecklades Ronny Olsson till en av Europas bästa inomhuslöpare. Han blev femma på 800 m vid inne-EM 1984 och tvåa på inne-EM 1988 på 1500 m.

– När jag 1987 sprang på 1.46,77 inomhus var det den nionde bästa tiden genom tiderna i världen. Enligt vad friidrottsexperten A Lennart Julin berättat hade jag de nordiska rekorden samtidigt på 800 m, 1000 m och 1500 m.

– Trots att vi inte hade de bästa förutsättningarna för inomhusträning i Malmö gick det ändå ganska bra, tycker Ronny.

Ronny tillhör de framgångsrika medeldistanslöparna i MAI. Utöver fyra individuella SM-guld vann Ronny tio titlar i stafett mellan åren 1980 och 1990.

I många år tampades Ronny med Johnny Kroon på löparbanorna. Johnny inledde sin karriär i konkurrentklubben Heleneholm men de två Malmökillarna blev slutligen klubbkompisar i MAI.

Vid tävlingarna i Kombihallen 1983 blev 1500m blev bästa grenen för MAI-arna. I M22 1500 m kompletterades Ronnys guld med brons för Håkan Mattisson. I P18 tog Peter Jönsson silver och i K22 1500m tog Ingrid Larsson silver och Martina Persson brons.

I övrigt bestod MAI-medaljskörden av två kvinnliga höjdguld: I F18 genom Pernilla Eriksson och i F16 genom Ulrika Helleberg.

Bilder: Ingvar Ek. Klipp: Privat.

Dela detta:

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...

MAI:s häckdubbel blev viktig – ”Verkligen en kämpaseger”

Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster. 14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt...

Tre MAI-segrar i Finnkampen: ”Otroligt roligt och stort”

  Det har blivit dubbelsegrar fyra år i följd. Efter den första dagen leder Sverige Finnkampen både på den manliga och den kvinnliga sidan. De svenskar herrarna har tre poängs ledning, 104-101, medan de blågula damerna har 114,5 mot Finlands 112,5 poäng. Massor...

Den långa vägen till Finnkampen – ”Glad att jag inte gett upp”

Josephine Risberg Thoor är en friidrottare som jobbat sig den långa vägen till landslaget. I Stockholm drar hon på sig de blågula landslagskläderna för första gången och hoppas på en riktigt bra Finnkampsdebut. – Det ska bli roligt. Framför allt glad att jag fortsatt...

Mot Finnkampen med hjälp av bikarbonat – ”Experimenterar lite”

  Friidrottslandslaget kastar sig från VM-staden Budapest till anrika Stockholms stadion och Finnkampen kommande helg. MAI:s Jonas Glans ansluter och gör en intressant start på 5000 m. – Framöver är planen, förutom Finnkampen, är sedan förhoppningsvis 10 000 m på...

Besviken Fanny missade guldkvällen – ”En process som tar tid”

  Det blev guldmedalj, kramar med svensk flagga, segerkyss av flickvännen och ärevarv för Armand Duplantis. Segerhöjden blev 6,10 och världsrekordförsöken gick inte den här kvällen i Budapest. Men suveränen gjorde vad han skulle och tog Sveriges andra guld. – Det...

Fanny blickar mot ny medalj – VM-förberedelser på FaceTime

  Fanny Roos är på plats i Budapest efter en omtumlande vecka i Malmö. Nu blickar hon mot sin medalj i VM-staden. Fanny är sist ut i VM av de fyra MAI-arna. Gulddramat i diskus för pojkvännen Daniel Ståhl följde hon från tv-soffan hemma i gemensamma lägenheten i...

Julia fick inte till löpningen – Staffan på blixtbesök i Malmö

MAI:s sprintdrottning Julia Henriksson fick inte till det i Budapest på 200 m. Hon blev utslagen i försöket. 23,55 räckte inte långt i det här VM-sammanhanget. – Det var inte en av mina bättre tävlingar. Det kändes väldigt bra på uppvärmningen. Men det fanns inte...

Rutinerade Kenth står alltid bakom Julia – ”Han är fantastisk”

  Kenth Olsson är en av Sveriges mest välmeriterade tränare och har ägnat sitt liv åt friidrotten. Han gjorde sitt första mästerskap redan 1971 vid EM i Helsingfors då som aktiv på 110 m häck. Nu har han fyllt 78 och tidigare i år blivit medaljerad av förbundet....

Staffaneffekten gav Ståhl guldharmoni – Hrelja ville för mycket

  Daniel Ståhl är tillbaka på diskustronen. Det som hände i Budapest måndagen den 21 augusti 2023 kommer att bli ett stycke idrottshistoria. VM-guld - i sista kastet. Malmöeffekten - eller rent av Staffaneffekten. Säkert. Till en del. – En helt sjuk tävling och...

Hrelja jagar rekordet i VM-semi – och återväxten är stark

Personligt rekord med 13,42 och semifinalplats för Max Hrelja på 110 m häck vid VM i Budapest. På måndagens kvällspass kommer det att bli svensk rekordjakt för MAI-aren. – Ett riktigt skönt försökslopp. Det var riktigt varmt på uppvärmningen så jag försökte hålla mig...

MAI och häcktraditionerna – fem SM-medaljer i Täby

  Andra VM-dagen. Så är dags för MAI att visa upp sina fina häcktraditioner. Ettan och tvåan från SM, Max Hrelja och Joel Bengtsson till start på 110 m häck, och chanserna till måndagens semifinaler finns där sannerligen. Max tänker så här när han kollat in...

Asker spännande JSM-talang – ”Har ett bra löparhuvud”

  Markus Asker sprang hem guldet på 2000 m hinder första dagen av JSM19 och USM15 på Tibblevallen i Täby.  – Det jag egentligen kan säga är att det var ganska skönt att slå de båda JEM-hinderlöparna och väldigt fint att bärga ett guld redan på första dagen, säger...

Fyra MAI-are till Budapest – ”Vi ska släppa loss ordentligt”

  Fyra MAI-are är inne i slutskedet av sina VM-förberedelser, ett mästerskap som startar på lördagen i Budapest. Förhoppningarna är stora bland häcklöparna Max Hrelja och Joel Bengtsson, svenska sprinterdrottningen Julia Henriksson samt kulstötaren Fanny Roos....

JSM-3: Träningskompisarna tog 200-guld – ”Shit, vilken vecka”

  Två träningskompisar lade beslag på var sin guldmedalj på 200 m avslutningsdagen av JSM på Heden i Helsingborg. Ivano Bevanda var snabbast i P16-klassen och William Trulsson hann efter en hel del strul den senaste veckan hem till Sverige för att ta titeln i...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...