Inför ISM-3: Tobbe blev olympisk sprinter – ”Viktigt dela med sig av de egna erfarenheterna”

av | dec 10, 2022

Det fanns en dubbel guldmedaljör vid första inne-SM i Atleticum 1993. Torbjörn Mårtensson vann både 60 m och 200 m den gången, tog 60-titeln igen två år senare och 2023 finns han med och stöttar MAI:s aktiva gäng i hemmahallen.

Vad minns du mest av SM-titeln i Atleticum?

– Det var här jag slog igenom 21 år gammal. Det mest överraskande var nog segern på 200 m. Jag fick säkert en glädjekick genom segern 60 m som var första dagen och var min första seniortitel. Jag hade fördelen få en bra bana. Jag sprang mot Nicke (Niklas Eriksson/Fernström) då. Normalt hade jag inte slagit honom. Men jag var i riktigt bra form.

– Den helgen var något speciellt för mig och betydde jättemycket för min karriär. Det var starten för mig men som vanligt var det tajt. Jag hade bra tider i mig. Men skadorna satte sina spår så det blev en krokig karriär.

Andra titeln i Atleticum var mer dramatisk.

– 1995 var året då de fyra första alla låg inom en hundradel. Jag vann 6,64. Fyran hade 6,65.

Vad betydde Atleticum när det var nytt för din karriär?

– Jag har alltid känt mig hemma där. Alltid känt mig trygg att kunna prestera. Det var där jag tillbringade nästan alla träningstimmarna.

Jag glömmer aldrig när jag gick in i hallen första gången 1992. Med ordföranden Bengt Bendeus och allt det där. Det var stort, året före första SM-titeln.

En ung Torbjörn Mårtensson upptäcktes i skolidrotten.

– Jag började i Heleneholm ute i Videdals gamla sporthall. Jag gick i mellanstadiet. Det var Masse Månsson som var idrottslärare på skolan och inspirerade till friidrott. Sedan slog jag skolrekorden på Husies skola. Det var där jag fångades upp på riktigt. Man ska inte inte underskatta skolornas betydelse.

Fast det fanns ett konstigt mellanår under tonåren.

– Jag tröttnade och slutade med friidrott helt ett år och spelade bowling istället. Jag var väl 13-14 år. Sedan hoppade jag på MAI igen. Vi vann Buster Cup som 16-åringar. Vi hade jättestora träningsgrupper med bra sammanhållning. Umgicks mycket på fritiden också.

– All kredd till de äldre. De kom alltid ner till oss unga och pratade med oss. Ett gott snack på Hästhagens ip. Det var också viktigt. Det kommer jag ihåg starkt. Man såg upp till personligheterna. Hur är läget, det räckte. Det betydde mycket. Det får man inte tappa.

I dag jobbar Torbjörn – gift Bryde – som fysioterapeut på egen klinik i Vellinge. Han är fritidstränare i IK Finish på orten och hjälper till med sina medicinska kunskaper i MAI och landslaget.

– Det är viktigt att ge igen. Det har jag alltid känt. Att dela med sig av alla de egna erfarenheterna. Jag blev tokfrustrerad av alla de egna skadorna och snabbt intresserad att läsa mycket litteratur. Vad funkar, vad funkar inte. Jag gick min första kurs redan när jag var aktiv, tog olika friskvårdsuppdrag och hjälpte aktiva i min egen träningsgrupp och det spred sig mer och mer.

– Intresset att bli massör och fysioterapeut ökade samtidigt som min egen karriär dalade. Till slut så orkar man inte resa sig. Sprint sliter.

– Jag kommer ihåg år 2000. Jag fick en liten ruptur i baksidan på låret tidigt på säsongen. Men jag rehabiliterade och kom tillbaka till ute-SM och vann det i Uppsala. Det blev min sista säsong. Jag kom inte med i förbundets satsning på sprintsidan de kommande åren. Det blev en energiknäck för mig.

Herrsprint är väl inte som på Torbjörns tid. MAI dominerade det korta stafettlandslaget med Thomas Leandersson, Lars Hedner, Matias Ghansah som bildade stommen till VM-lag 1995 och 1997 och OS-start 1996.

Efterhand har MAI tappat på herrsidan men 2022 slog en ung herre vid namn William Trulsson igenom. Torbjörn Bryde finns med som stöd vid sidan om.

– Tränaren David Vendel ringer ibland. Vi har en bra dialog. Det kittlar någon nerv att hjälpa till. Det var synd att jag själv inte hade någon som jag riktigt kunde vända mig till där jag satt i min lilla bubbla som aktiv. Vad hade jag kunnat göra om jag hade varit frisk i några sammanhängande år.

– Man vet mycket mer numera. Så länge William vill ska jag tillföra med mina kunskaper. Är man osäker går det alltid att skriva ett sms. Det går inte alltid på en större klinik. Du måste ha den personliga kontakten.

Han fanns med i MAI:s medicinska team på SM 2022 och har även ett fast uppdrag i tidigare sprintkollegan Micke Wennolfs juniorlandslag.

– Jag har varit ansvarig fysioterapeut i hans landslag i två år. Under året hann jag även med en kort sväng på EM i München. Jag får själv så mycket energi att vara med. Det har blivit en hjärtesak. Jag möter friidrottare och deras behov, jag märker vad de behöver.

Junior-EM är redan inplanerat 2023 och i februari står han där vid massagebänken i Atleticum.

– Jag upptäckte häromdagen att SM börjar 17 februari. Det är min födelsedag. Men jag står där i alla fall, det gör jag gärna. Det ska bli kul.

– Jag har nära kontakter med gamle sprinterkollegan Lasse Hedner som sitter som ordförande i elitrådet i klubben och bra kommunikation med friidrottsgymnasiet och Alex Tursell .

Enskilda aktiva kommer ofta ner till min klinik i Vellinge. Men jag har inget permanent i Atleticum längre. Jag dyker upp några tillfällen då och då i Atleticum och möter upp de aktiva som önskar.  Klubben skulle nog behövt en mer omfattande lösning, anser Torbjörn.

– Det finns ett gott och härligt gäng igen i klubben. Det kändes på SM. Det hade varit bra att få in lite fler kvinnliga tränare. Det gäller i hela Sverige men det är inte så lätt att rekrytera.

MAI-vinnarna 1993 i Atleticum:

Torbjörn Mårtensson 60m 6,74

Torbjörn Mårtensson 200m 21,46

Niklas Eriksson, 60 häck 7,91

Mattias Sunneborn längd 7,85

Tord Henriksson tresteg 16,57

Ann Larsson höjd 1,82

Kristina Funke, tresteg 12,81

 

Foto: MAI arkiv

Dela detta:

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Utvecklingsträff i Malmö – “Vi har en fantastisk stämning”

Ett 50-tal aktiva och ledare fanns i Malmö i helgen för en utvecklingsträff i långsprint och häck. Flera MAI-aktiva var bland de kallade till Atleticum över helgen och flera hade riktigt aktiva roller i träffen som plockats ihop av tidigare landslagssprintern Torbjörn...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Landslagssprinter flyttar till Malmö – ”Vill ha en nystart”

Landslagssprintern Thomas Jones har flyttat till Malmö och ska i fortsättningen tävla för MAI. – Jag vill ha en nystart, säger han. Han har hållit till i Växjö sedan han började gymnasiet. Nu har han nyss fyllt 22 år den flerfaldige SM-medaljören vill få riktigt fart...

Svenskt rekord av VM-tian Glans – ”Ett ovanligt lugn”

MAI:s Jonas Glans gjorde ett imponerande lopp när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Han sänkte även det svenska rekordet med tio sekunder till 13.32. – Inför loppet, både dagarna innan och under tävlingsdagen, kände jag ett ovanligt lugn. Jag blev...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...

MAI:s häckdubbel blev viktig – ”Verkligen en kämpaseger”

Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster. 14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt...

Tre MAI-segrar i Finnkampen: ”Otroligt roligt och stort”

  Det har blivit dubbelsegrar fyra år i följd. Efter den första dagen leder Sverige Finnkampen både på den manliga och den kvinnliga sidan. De svenskar herrarna har tre poängs ledning, 104-101, medan de blågula damerna har 114,5 mot Finlands 112,5 poäng. Massor...

Den långa vägen till Finnkampen – ”Glad att jag inte gett upp”

Josephine Risberg Thoor är en friidrottare som jobbat sig den långa vägen till landslaget. I Stockholm drar hon på sig de blågula landslagskläderna för första gången och hoppas på en riktigt bra Finnkampsdebut. – Det ska bli roligt. Framför allt glad att jag fortsatt...

Mot Finnkampen med hjälp av bikarbonat – ”Experimenterar lite”

  Friidrottslandslaget kastar sig från VM-staden Budapest till anrika Stockholms stadion och Finnkampen kommande helg. MAI:s Jonas Glans ansluter och gör en intressant start på 5000 m. – Framöver är planen, förutom Finnkampen, är sedan förhoppningsvis 10 000 m på...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...