Hon var en av MAI:s guldmedaljörer vid det första inne-SM som avgjordes i Atleticum. 30 år senare är Stina Funke i allra högsta grad med i friidrotten som internationell agent för friidrottare.
1993 dundrade MAI in på bred guldfront. Det var de etablerade herrnamnen Mårtensson, Eriksson, Henriksson och Sunneborn. Ann Larsson vann höjd och Stina Funke steg in i tresteg och tog sitt enda individuella SM-guld i karriären.
– Jag minns inte särskilt mycket av titeln faktiskt. Tresteg var ju väldigt nytt, tror det var allra första gången på ett SM. Men såklart var det kul att få vinna. Det kändes nästan magiskt i hallen. Det blev en rejäl motivationshöjare att gå in i Atleticum efter att ha kört i Kombihallen tidigare. Allt kändes så mycket proffsigare.
Stina Funke är född och uppvuxen i Malmö och visade tidigt talang för friidrott och började som tioåring i Pallas men flyttade över till MAI 14 år gammal.
– Vi var ett stort gäng i MAI med väldigt bra sammanhållning. Vid inne-SM 1997 gjorde jag min sista tävling.
Då hade hon redan börjat jobba i agentbranschen.
– Jag började hjälpa till lite då och då när jag var 19 år. Då satt Kenth Andersson och Daniel Wessfeldt under läktaren på Hästhagens idrottsplats och när jag var där och tränade så gick jag in på kontoret för att kolla om det kommit någon fax. Sen blev det mer och mer efterhand och1993 när Atleticum invigdes så flyttade vi in där.
Kenth är död sedan många och i dag är det Daniel och Stina som jobbar på egen hand i JRS Sports Management. Stina och Daniel har flyttat runt en del i Malmö med sitt kontor men har numera kontor i Percy Nilssons bygge Malmö arena. Inte långt från bostaden i Hyllie och i arenan där sambon Bosse Svanberg, svensk mästare med Mif på 1990-talet, flitigt hjälper Redhawks olika sätt. Sonen Mattias är firat fotbollsproffs och dottern Milla tillhör dagens MAI-generation.
Stina sitter på samma våningsplan som Percy Nilsson med utsikt över Hyllie torg och nedgången till kommunikationerna till Kastrup som utnyttjas flitigt.
Hon följer friidrotten nära.
– Det är ju friidrott 24 seven. Ibland blir det kanske till och med lite för mycket…
Stina har friidrottsvärlden som arbetsfält. Daniel och Stiga äger hälften var i agentföretaget som för närvarande jobbar med 30 aktiva.
Många av de största inom friidrotten inte bara nationellt utan även med världsstjärnor som Armand Duplantis, Mutaz Essa Barshim och norska löparbrödena Ingebrigtsen.
Det finns även andra idrotter representerade, inte minst simvärldens drottning Sarah Sjöström.
Kontakten med MAI finns i allra högsta grad fortfarande.
– Jag har regelbunden kontakt med MAI eftersom min dotter Milla tränar och tävlar och så försöker jag ställa upp som funktionär så ofta jag har möjlighet. Många av deras arrangemang krockar dock rätt ofta med mitt arbete då vi har högsäsong samtidigt och jag dessutom reser en hel del på internationella tävlingar.
Det roligaste du gjorde som aktiv?
– Några Finnkamper står högt på listan men också gemenskapen på träningar och träningsläger. Man tänker kanske inte så mycket på det när man är mitt uppe i det så det skulle jag råda de som idag är 20+ och lägger mycket tid på friidrotten.
– Även om man inte är i världstoppen så stanna upp och njut och inse vilket privilegium det är att ha den möjligheten att få vara med i den gemenskapen det är att tillhöra en förening. Att få åka på läger och tävlingar och lära känna likasinnade människor överallt. Ta chansen och ge ditt bästa!
Stina Funke älskar sin friidrott och för ett antal år sedan skrev hon ett inlägg Perspektivet på Svensk friidrotts hemsida.
Så här formulerade sig friidrottsälskaren Stina bland annat:
”Att arrangera en friidrottstävling kräver mycket folk och som ideell funktionär i MAI har jag provat på det mesta. Från sekretariatet vid ISM, tidtagning vid Skol-DM, efteranmälan vid Vårruset eller till att stå i en vägkorsning och stoppa trafiken vid Malmö 10K.
Variationen på arbetsuppgifter är stor men tyvärr är också bristen på ideella ledare och funktionärer stor. Jag önskar att fler kunde se fördelen med att få ge tillbaka till sin förening och se glädjen hos 300 barn som stormar i mål på Kalvinknatet eller att dela ut bananer till tusentals nöjda långlöpare!”
Vad hoppas du mest av årets SM i Atleticum?
– Att vi får se många MAI:are starta och några dessutom få med sig medaljer hem.
Slutligen – kan det bli en gala igen någon gång i Malmö?
– Det kan det säkert bli. Gärna på en ny mindre arena på Stadionområdet.
Bilder: MAI-arkiv och Deca Text&Bild.