Inför ISM-9: Vala tog fyra internationella medaljer – men fick aldrig ta emot ett SM-guld

av | jan 5, 2023

Medaljåren började med EM-guld i Globen 1996 och avslutades med ett brons vid OS i Sydney 2000.

Stavhopp för damer var nytt i friidrottsvärlden och Vala Flosadottir från MAI tillhörde hopparna som förde utvecklingen framåt.

Men något SM-guld blev det aldrig för MAI:s internationellt kanske mest meriterade genom alla tider.

Hon hoppade högst många gånger i de svenska mästerskapen, vann tävlingen också, men någon SM-medalj fick hon aldrig eftersom Vala från början valt att tävla för Island där hon vuxit upp.

– Det var mycket snack och en del påtryckningar om att skifta medborgarskap efter guldet i Globen. Men det kändes inte rätt för mig. Jag är isländska, säger Vala.

Född 1978 i Reykjavik och uppvuxen i Bildudalur, en liten fiskeby norr om Reykjavik med 600 invånare.

– Jag var väldigt aktiv som barn, var ofta ute och spelade fotboll och basket med pojkarna. Sprang upp och ner för bergen på somrarna och åkte skidor och skridskor om vintrarna. Började med friidrott och fotboll i unga år men vi kunde endast träna under den korta sommaren då vi inte hade någon hall.

– När vi flyttade till Lund 1992 provade jag faktiskt på handboll och om jag hade kunnat språket bättre så hade jag sannolikt stannat kvar inom den idrotten. När jag började på Polhemsskolan 1992 hittade jag till IFK-hallen som låg på andra sidan gatan och träffade så klart Stanley först av alla. Han tyckte att jag var ”Såå klen!”. Jag som inte riktigt förstod vad det betydde, tog till mig ”berömmet”, och så körde vi på. Det var mest höjdhopp och mångkamp tills jag en dag fick prova på stavhopp. Och efter det fanns det ingen återvändo.

1992 flyttade familjen till Lund. Föräldrarna Ragnhildur Jonasdottir och Flosi Magnusson skulle fullborda sina teologistudier och studera klart till distrikssköterska.

– Enligt egen utsago var de båda två väldigt lovande simmare. Just simmargenerna lyser dock med sin frånvaro för min del men kanske att jag har ärvt tävlingsnerverna istället. Jag har en syster, Lára, som är sju år yngre som också bor här i Lund. Hon briljerade i basket när hon var yngre och utgjorde min absolut största hejaklack.

Vala hamnade på Norra Fäladen i Lund och sökte sig ganska snart till friidrotten i IFK Lund. Där fanns en tränare vid namn Stanley Szczyrba.

En krävande man som såg talangen i Vala och formade henne till ett världsnamn.

– Vintern 1995 skiftade han till tränare i MAI och jag var en av hans aktiva som hängde på till Malmö och Atleticum. Det kändes stort. Hallen var så ljus och rymlig, den var full av duktiga och framgångsrika friidrottare och stavhoppsmattan var den mäktigaste jag någonsin hade sett. Allt kändes väldigt proffsigt och vi som kom från Lund blev väl emottagna.

Ett år senare klev Vala Flosadottir upp överst på medaljpallen vid inne-EM i Globen. Hon hoppade 4,16. Ett världsresultat. Australiens Emma George hade fört upp världsrekordet från 4,30 till 4,41 tidigare på året och satte tolv rekord fram till 1999 men lyckades inte vinna i hemma-OS år 2000 då amerikanskan Stacy Dragila tagit över världstronen och blev den första olympiska mästarinnan i grenen.

1997 blev Vala åtta på inne-VM i Patris, och tvåa vid inne-EM för juniorer i Ljubljana.

1998 blev det EM-brons i Valencia, brons även i Goodwill Games och en nionde plats på EM i Budapest.

1999 inledde Vala med silver vid inne-VM i japanska Maebashi. Hon hoppade nationsrekord på 4,45. I Göteborg till sommaren vann Vala U23-EM på 4,30 och avslutade på VM i Sevilla med en tolfte plats i finalen.

2000 i Gent blev det en fjärdeplats på inne-EM som följdes upp med brons vid OS i Sydney med nationsrekord 4,50 – det högsta Vala hoppade under sin karriär. När 2000 summerades hade Dragila fört upp rekordet till 4,63. Vala tillhörde de absolut främsta i världen.

– Stanley var en oerhört engagerad tränare. Han var otroligt kreativ vad gällde olika övningar och redskap samt snickrade ihop en hel del specialare som en barr och en elastisk ”pendlingsstation” för att nämna några. Stanley var en väldigt närvarande tränare samtidigt som han höll en hård disciplin på sina aktiva och krävde en fullhjärtad satsning. Ge allt och lite till, var hans devis.

Vala minns inte minst finalen i Sydneys kokande olympiska stadion.

– Finalen avgjordes samma kväll som Cathy Freeman vann 400 m. En otrolig upplevelse. Hela stadion skakade av publikens jubel på upploppet.

Freeman tände OS-elden i Sydney och blev frontfigur för spelen tillhörande minoritetsbefolkningen aboriginer som kom i blickpunkten som aldrig förr.

Friidrotten blev aldrig densamma för Freeman efter den kvällen, och lite grann blev det samma sak för Vala Flosadottir. Under alla omständigheter var det kulmen på hennes karriär. 

– Det var roliga år. Jag levde för min idrott och jag kunde också leva på min idrott. Den olympiska rörelsen ville hjälpa aktiva från blåbärsnationer. Island var ett sådant litet idrottsland. Jag fick ett bidrag på tusen dollar i månaden, mer än sextusen kronor som det gick att leva på. Lasse Johnsson fixade en bil till mig som gick på någon blandning av rapsolja. Det funkade att ta mig mellan Lund och Malmö i alla fall, skrattar Vala.

Efter OS-framgången kom locktoner från USA och collegestudier.

– Jag var över i USA med hjälp av agenten Daniel Wessfeldt och tittade runt. Bodde i Houston i några månader men kände inte att det var riktigt för mig. Jag slog mig ner i Göteborg och provade träningen där men efter säsongen 2002 fick det vara nog. 

Motivationen fanns inte riktigt där och utvecklingen i grenen gick fort.

– Jag slutade endast 26 år gammal men det gav mig också chansen till en andra karriär – den akademiska liksom föräldrarna.

Vala studerade inledningsvis till sjukgymnast. Fortsatte vid Lunds universitet och tog en Master i idrottsmedicin. Efter det doktorerade hon i klinisk medicin. Avhandlingen handlade om knäproblem.

I dag jobbar Vala som ansvarig förläggare för vård och medicin vid Studentlitteratur i Lund.

– Det passar bra för mig och de erfarenheter jag haft tidigare inom den akademiska världen där jag har ett stort kontaktnät.

Friidrottskontakten kunde dock varit bättre, erkänner hon.

– Barnen har provat friidrott en del och jag följer naturligtvis vad som händer vid de stora mästerskapen. Min man Magnus Hallgrimsson tränade diskus för Vesteinn Hafsteinsson som finns bakom Daniel Ståhl och Simon Pettersson. Man får reda på lite inside.

– Sedan kan jag ju inte annat än som gammal stavhoppare imponeras över Mondo Duplantis. Gud, vad bortskämd man blir över det han presterar.

 

Foto: Deca Text&Bild och privat.

Dela detta:

SM-segraren Hrelja avstår VM – svenskt rekord igen av Julia

VM-kvalade Max Hrelja försvarade sitt SM-guld på 60 m häck i Karlstad. Men liksom för Julia Henriksson – som satte svenskt rekord igen på 200 m vid sin seger – avstår han VM-resa till Glasgow. – Tråkigt beslut att behöva ta men ett beslut i linje med vad vi bestämde...

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Utvecklingsträff i Malmö – “Vi har en fantastisk stämning”

Ett 50-tal aktiva och ledare fanns i Malmö i helgen för en utvecklingsträff i långsprint och häck. Flera MAI-aktiva var bland de kallade till Atleticum över helgen och flera hade riktigt aktiva roller i träffen som plockats ihop av tidigare landslagssprintern Torbjörn...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Landslagssprinter flyttar till Malmö – ”Vill ha en nystart”

Landslagssprintern Thomas Jones har flyttat till Malmö och ska i fortsättningen tävla för MAI. – Jag vill ha en nystart, säger han. Han har hållit till i Växjö sedan han började gymnasiet. Nu har han nyss fyllt 22 år den flerfaldige SM-medaljören vill få riktigt fart...

Svenskt rekord av VM-tian Glans – ”Ett ovanligt lugn”

MAI:s Jonas Glans gjorde ett imponerande lopp när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Han sänkte även det svenska rekordet med tio sekunder till 13.32. – Inför loppet, både dagarna innan och under tävlingsdagen, kände jag ett ovanligt lugn. Jag blev...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...

MAI:s häckdubbel blev viktig – ”Verkligen en kämpaseger”

Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster. 14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt...

Tre MAI-segrar i Finnkampen: ”Otroligt roligt och stort”

  Det har blivit dubbelsegrar fyra år i följd. Efter den första dagen leder Sverige Finnkampen både på den manliga och den kvinnliga sidan. De svenskar herrarna har tre poängs ledning, 104-101, medan de blågula damerna har 114,5 mot Finlands 112,5 poäng. Massor...

Den långa vägen till Finnkampen – ”Glad att jag inte gett upp”

Josephine Risberg Thoor är en friidrottare som jobbat sig den långa vägen till landslaget. I Stockholm drar hon på sig de blågula landslagskläderna för första gången och hoppas på en riktigt bra Finnkampsdebut. – Det ska bli roligt. Framför allt glad att jag fortsatt...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...