Kanonpers av Hrelja – tre MAI-are vann i NM

av | maj 29, 2023

Tre MAI-are blev nordiska mästare i helgen. Wictor Petersson inledde med en titel i kula på lördagen och Julia Henriksson och Max Hrelja följde upp med segrar andra dagen.

Det var 60 år sedan NM avgjordes senast och nu var det dags i igen då Danmark och Köpenhamn stod som arrangör på Österbro stadion i helgen.

På herrarnas 110 meter häck var förhållandena perfekta med +1.9 i vind vilket Max kunde utnyttja. Med tiden 13.50 blev det en sänkning av det personliga rekordet med 19 hundradelar och resultatet för upp honom som fyra genom tiderna i Sverige. Framför sig har han nu bara Robert Kronberg, Claes Albihn och MAI:s Philip Nossmy.

HERRAR

Max Hrelja, 110 m häck

Segrare på PB 13,50.

– Känns väldigt kul och skönt att få sätta ett rejält personbästa, säger Max till Bloggen.

– Ett väldigt bra utfört lopp av mig med en bra och stabil start där jag får bra fart med mig över häcken och kan bara bygga vidare på det över hela loppet. Sen flyter det på bra och jag lyckas hålla frekvensen och koncentrationen hela vägen in. Nu hoppas jag kunna bygga vidare på det här loppet och stabilisera mig på de här nivåerna även i nästkommande tävlingar. Loppet ger bra rankingpoäng mot ett eventuellt VM med så det känns grymt bra. En riktigt bra start på säsongen. 

Kanske kan det komma internationella chanser för Max under försäsongen.

– Får se om det dyker upp några möjligheter till bra lopp nu men annars är planen Södertälje den 6 juni och Göteborg GP 18 juni här framöver.

Joel Bengtsson, 110 m häck

Tvåa i finalen på 13,74. Vann extraheat på 13,78

– Helt ok! Hade lite svårt att komma in i en bra rytm. Kroppen känns bra så hoppas tiderna börja komma snart. Närmaste tiden är lite oklar. Tror det blir Södertälje nästa vecka. Jag kommer att bo i Landskrona under sommaren och träna både i Malmö och Helsingborg, berättar Joel.

Anton Levin, 110 m häck

Fyra på 14,15 – 14,09 i extraheat.

– Jag är skadefri och kroppen klarade av två lopp. Det är jag nöjd med. Förbättringspotentialen är stor och jag tror jag kommer komma igång med snabbare tider ganska snart, säger Anton.

# Tränaren Niklas Fernström blev passerad i statistiken av sin adept.

– Något jag väntat på de senaste 2-3 åren att han ska slå mitt personliga rekord 13,62. Men som inte har kommit fast jag känt att det funnits där, säger Niklas till Bloggen.

– I år har träningen flutit på bra och i år har min känsla varit att det är en fråga hur mycket han ska slå det med. Att det skulle bli 13,50 redan nu är inte förvånande men väldigt glädjande och ingen man vågar räkna med.

Häcktraditionerna är stora i MAI.

– En del i framgången tror jag är att de är en grupp häcklöpare som tränar tillsammans, det är inspirerande, vilket har lyft träningarna en nivå. 

Helgen har varit bra för hela gruppen, tycker Niklas. 

– De andra tre var i Eslöv och pannkaksspelen igår. 

Edvin slog personligt rekord och gjorde kvalet till U20 EM. James slog personligt rekord och var under 15,00 för första gången. 

Max RL var vara en tiondel från personliga rekordet i säsongspremiären. 

– Nu när Joel också är hemma i Sverige över sommaren och är med och kör häckpass med oss blir det ännu bättre för häck träningen. Så jag hoppas att Max o Joel kan inspirera varandra till att springa ännu fortare under sommaren och ta Nossmys klubbrekord 13,47.

Wictor Petersson, kula

Seger på säsongsbästa 19,74

– Tycker det känns bättre, det är ett steg i rätt riktning fast det mycket mer att fixa och hämta.

Kasper Kadestål, 400 m

Sexa i A-finalen på 47,20

– Det kändes helt okej. Var lite besviken på mitt utförande då jag känner att det finns mer att hämta. Min träning har varit fantastisk senaste månaden och kanske att jag fått en släng av hybris. Siktar på att trimma ner tiderna på 200m i Sollentuna och 400m i Köpenhamn om två veckor.

KVINNOR

Julia Henriksson, 100 m, 200 m, 4x100m

Tvåa på 100 m med 11,56

Vann 200 m på 23,32.

Sprang andra sträckan i stafetten.

– Det har varit en rolig helg i Danmark. Extra roligt att starta säsongen med blågult, säger hon till Bloggen.

– Jag hade nog förväntat mig mer på 100m men efter en halvdålig start i finalen så kändes tiden ändå okej. Det finns mer att hämta. 

– Söndagen började med stafett med Filippa, Nora Lindahl och Wilma Svensson. Växlingarna satt inte riktigt idag men vi tränar vidare och hoppas det blir bättre under säsongens gång. 

– Efter tre lopp var jag lite sliten i benen och det kändes att man varit igång och sprungit snabbt, men jag var ändå taggad på att få springa 200m. Det blev vinst och 23.32. En bra tid för att vara säsongsöppning men det finns mer att hämta där också. I det stora hela så har det varit en toppen helg. Ser fram emot sommaren!

Tränaren Kenth Olsson var nöjd.

– Julias 200 är riktigt bra. Den bästa öppningen någonsin och mycket stark på slutet. 100-finalen blev fördärvad av startern. Han kommenderade set innan Julia var klar. Hon höll på med sitt halsband. Hon var nöjd med löpningen, den var bra. I starten i försöket satt riktigt bra.

Kommande helg väntar den udda distansen 300 m för Julia.

– Jag åker till Bergen i Norge på fredag för att springa 300m. Det blir första gången på den distansen så det blir spännande, berättar Julia.

Filippa Sivnert, 100 m, 4x100m

Åtta på 11,93. Sprang startsträckan i stafetten.

– Det har varit en rolig helg men jag är besviken över mina insatser. Får inte till något lopp vilket känns tråkigt, men det är trots allt säsongsdebut och säsongen är lång. I stafetten nu sprang jag, Julia, Nora Lindahl och Wilma Svensson!

Maria Freij, 800 m

Pers 2.05,89 som trea i finalen.

– Jag är stolt och glad över min tredje plats, men ser fram emot lite snabbare tider de kommande loppen, tycker Maria.

Johanna Carlsson, 100 m häck

Pers 14,14 i försöken som sjua i sitt heat.

– Superkul med landslagsdebut. Jag är så glad för det. PB är kul men jag är trots det lite besviken. Trötta ben över de sista häckarna så det finns helt klart mer att ge under säsongen

Mathilda Eriksson, diskus

Fyra med 54,56.

– Jag är ganska nöjd. Det var rätt svåra vindar så jag tycker jag är långt ifrån ett perfekt kast. Tycker jag har hållit en bra nivå hittills på säsongen så det är bara att köra vidare.

X X X

I Diamond League i Rabat satte Staffan Jönsson-tränade Daniel Ståhl nytt årsbästa i diskus med 69,21. MAI:s Fanny Roos fick även hon till ett nytt årsbästa.

I andra stöten fick hon en bra träff och ökade sitt säsongsbästa från 18,23 till 18,51. Längre än så blev det inte för Fanny och eftersom man måste ligga på topp tre för att få stöta i sista omgången blev det bara fem omgångar och en sjätteplats för Fanny den här gången.

– Det var bättre än förra tävlingen, så där är ett steg i rätt riktning, säger Fanny till Bloggen.

– Det känns som att det blir bättre och bättre och att vi är på rätt väg. Jag kommer in i det mer och mer men självklart vill jag stöta ännu längre.

Vann gjorde portugisiska Dongmo på 19,28.

 

Foto: Deca Text&Bild

Dela detta:

SM-segraren Hrelja avstår VM – svenskt rekord igen av Julia

VM-kvalade Max Hrelja försvarade sitt SM-guld på 60 m häck i Karlstad. Men liksom för Julia Henriksson – som satte svenskt rekord igen på 200 m vid sin seger – avstår han VM-resa till Glasgow. – Tråkigt beslut att behöva ta men ett beslut i linje med vad vi bestämde...

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Utvecklingsträff i Malmö – “Vi har en fantastisk stämning”

Ett 50-tal aktiva och ledare fanns i Malmö i helgen för en utvecklingsträff i långsprint och häck. Flera MAI-aktiva var bland de kallade till Atleticum över helgen och flera hade riktigt aktiva roller i träffen som plockats ihop av tidigare landslagssprintern Torbjörn...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Landslagssprinter flyttar till Malmö – ”Vill ha en nystart”

Landslagssprintern Thomas Jones har flyttat till Malmö och ska i fortsättningen tävla för MAI. – Jag vill ha en nystart, säger han. Han har hållit till i Växjö sedan han började gymnasiet. Nu har han nyss fyllt 22 år den flerfaldige SM-medaljören vill få riktigt fart...

Svenskt rekord av VM-tian Glans – ”Ett ovanligt lugn”

MAI:s Jonas Glans gjorde ett imponerande lopp när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Han sänkte även det svenska rekordet med tio sekunder till 13.32. – Inför loppet, både dagarna innan och under tävlingsdagen, kände jag ett ovanligt lugn. Jag blev...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...

MAI:s häckdubbel blev viktig – ”Verkligen en kämpaseger”

Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster. 14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt...

Tre MAI-segrar i Finnkampen: ”Otroligt roligt och stort”

  Det har blivit dubbelsegrar fyra år i följd. Efter den första dagen leder Sverige Finnkampen både på den manliga och den kvinnliga sidan. De svenskar herrarna har tre poängs ledning, 104-101, medan de blågula damerna har 114,5 mot Finlands 112,5 poäng. Massor...

Den långa vägen till Finnkampen – ”Glad att jag inte gett upp”

Josephine Risberg Thoor är en friidrottare som jobbat sig den långa vägen till landslaget. I Stockholm drar hon på sig de blågula landslagskläderna för första gången och hoppas på en riktigt bra Finnkampsdebut. – Det ska bli roligt. Framför allt glad att jag fortsatt...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...