Kanonpers av Hrelja – tre MAI-are vann i NM

av | maj 29, 2023

Tre MAI-are blev nordiska mästare i helgen. Wictor Petersson inledde med en titel i kula på lördagen och Julia Henriksson och Max Hrelja följde upp med segrar andra dagen.

Det var 60 år sedan NM avgjordes senast och nu var det dags i igen då Danmark och Köpenhamn stod som arrangör på Österbro stadion i helgen.

På herrarnas 110 meter häck var förhållandena perfekta med +1.9 i vind vilket Max kunde utnyttja. Med tiden 13.50 blev det en sänkning av det personliga rekordet med 19 hundradelar och resultatet för upp honom som fyra genom tiderna i Sverige. Framför sig har han nu bara Robert Kronberg, Claes Albihn och MAI:s Philip Nossmy.

HERRAR

Max Hrelja, 110 m häck

Segrare på PB 13,50.

– Känns väldigt kul och skönt att få sätta ett rejält personbästa, säger Max till Bloggen.

– Ett väldigt bra utfört lopp av mig med en bra och stabil start där jag får bra fart med mig över häcken och kan bara bygga vidare på det över hela loppet. Sen flyter det på bra och jag lyckas hålla frekvensen och koncentrationen hela vägen in. Nu hoppas jag kunna bygga vidare på det här loppet och stabilisera mig på de här nivåerna även i nästkommande tävlingar. Loppet ger bra rankingpoäng mot ett eventuellt VM med så det känns grymt bra. En riktigt bra start på säsongen. 

Kanske kan det komma internationella chanser för Max under försäsongen.

– Får se om det dyker upp några möjligheter till bra lopp nu men annars är planen Södertälje den 6 juni och Göteborg GP 18 juni här framöver.

Joel Bengtsson, 110 m häck

Tvåa i finalen på 13,74. Vann extraheat på 13,78

– Helt ok! Hade lite svårt att komma in i en bra rytm. Kroppen känns bra så hoppas tiderna börja komma snart. Närmaste tiden är lite oklar. Tror det blir Södertälje nästa vecka. Jag kommer att bo i Landskrona under sommaren och träna både i Malmö och Helsingborg, berättar Joel.

Anton Levin, 110 m häck

Fyra på 14,15 – 14,09 i extraheat.

– Jag är skadefri och kroppen klarade av två lopp. Det är jag nöjd med. Förbättringspotentialen är stor och jag tror jag kommer komma igång med snabbare tider ganska snart, säger Anton.

# Tränaren Niklas Fernström blev passerad i statistiken av sin adept.

– Något jag väntat på de senaste 2-3 åren att han ska slå mitt personliga rekord 13,62. Men som inte har kommit fast jag känt att det funnits där, säger Niklas till Bloggen.

– I år har träningen flutit på bra och i år har min känsla varit att det är en fråga hur mycket han ska slå det med. Att det skulle bli 13,50 redan nu är inte förvånande men väldigt glädjande och ingen man vågar räkna med.

Häcktraditionerna är stora i MAI.

– En del i framgången tror jag är att de är en grupp häcklöpare som tränar tillsammans, det är inspirerande, vilket har lyft träningarna en nivå. 

Helgen har varit bra för hela gruppen, tycker Niklas. 

– De andra tre var i Eslöv och pannkaksspelen igår. 

Edvin slog personligt rekord och gjorde kvalet till U20 EM. James slog personligt rekord och var under 15,00 för första gången. 

Max RL var vara en tiondel från personliga rekordet i säsongspremiären. 

– Nu när Joel också är hemma i Sverige över sommaren och är med och kör häckpass med oss blir det ännu bättre för häck träningen. Så jag hoppas att Max o Joel kan inspirera varandra till att springa ännu fortare under sommaren och ta Nossmys klubbrekord 13,47.

Wictor Petersson, kula

Seger på säsongsbästa 19,74

– Tycker det känns bättre, det är ett steg i rätt riktning fast det mycket mer att fixa och hämta.

Kasper Kadestål, 400 m

Sexa i A-finalen på 47,20

– Det kändes helt okej. Var lite besviken på mitt utförande då jag känner att det finns mer att hämta. Min träning har varit fantastisk senaste månaden och kanske att jag fått en släng av hybris. Siktar på att trimma ner tiderna på 200m i Sollentuna och 400m i Köpenhamn om två veckor.

KVINNOR

Julia Henriksson, 100 m, 200 m, 4x100m

Tvåa på 100 m med 11,56

Vann 200 m på 23,32.

Sprang andra sträckan i stafetten.

– Det har varit en rolig helg i Danmark. Extra roligt att starta säsongen med blågult, säger hon till Bloggen.

– Jag hade nog förväntat mig mer på 100m men efter en halvdålig start i finalen så kändes tiden ändå okej. Det finns mer att hämta. 

– Söndagen började med stafett med Filippa, Nora Lindahl och Wilma Svensson. Växlingarna satt inte riktigt idag men vi tränar vidare och hoppas det blir bättre under säsongens gång. 

– Efter tre lopp var jag lite sliten i benen och det kändes att man varit igång och sprungit snabbt, men jag var ändå taggad på att få springa 200m. Det blev vinst och 23.32. En bra tid för att vara säsongsöppning men det finns mer att hämta där också. I det stora hela så har det varit en toppen helg. Ser fram emot sommaren!

Tränaren Kenth Olsson var nöjd.

– Julias 200 är riktigt bra. Den bästa öppningen någonsin och mycket stark på slutet. 100-finalen blev fördärvad av startern. Han kommenderade set innan Julia var klar. Hon höll på med sitt halsband. Hon var nöjd med löpningen, den var bra. I starten i försöket satt riktigt bra.

Kommande helg väntar den udda distansen 300 m för Julia.

– Jag åker till Bergen i Norge på fredag för att springa 300m. Det blir första gången på den distansen så det blir spännande, berättar Julia.

Filippa Sivnert, 100 m, 4x100m

Åtta på 11,93. Sprang startsträckan i stafetten.

– Det har varit en rolig helg men jag är besviken över mina insatser. Får inte till något lopp vilket känns tråkigt, men det är trots allt säsongsdebut och säsongen är lång. I stafetten nu sprang jag, Julia, Nora Lindahl och Wilma Svensson!

Maria Freij, 800 m

Pers 2.05,89 som trea i finalen.

– Jag är stolt och glad över min tredje plats, men ser fram emot lite snabbare tider de kommande loppen, tycker Maria.

Johanna Carlsson, 100 m häck

Pers 14,14 i försöken som sjua i sitt heat.

– Superkul med landslagsdebut. Jag är så glad för det. PB är kul men jag är trots det lite besviken. Trötta ben över de sista häckarna så det finns helt klart mer att ge under säsongen

Mathilda Eriksson, diskus

Fyra med 54,56.

– Jag är ganska nöjd. Det var rätt svåra vindar så jag tycker jag är långt ifrån ett perfekt kast. Tycker jag har hållit en bra nivå hittills på säsongen så det är bara att köra vidare.

X X X

I Diamond League i Rabat satte Staffan Jönsson-tränade Daniel Ståhl nytt årsbästa i diskus med 69,21. MAI:s Fanny Roos fick även hon till ett nytt årsbästa.

I andra stöten fick hon en bra träff och ökade sitt säsongsbästa från 18,23 till 18,51. Längre än så blev det inte för Fanny och eftersom man måste ligga på topp tre för att få stöta i sista omgången blev det bara fem omgångar och en sjätteplats för Fanny den här gången.

– Det var bättre än förra tävlingen, så där är ett steg i rätt riktning, säger Fanny till Bloggen.

– Det känns som att det blir bättre och bättre och att vi är på rätt väg. Jag kommer in i det mer och mer men självklart vill jag stöta ännu längre.

Vann gjorde portugisiska Dongmo på 19,28.

 

Foto: Deca Text&Bild

Dela detta:

Hrelja försvarade sitt NM-guld – ”Nu är jag igång inför EM”

  Max Hrelja gjorde säsongsdebut på Malmö stadion genom att försvara sitt NM-guld på 110 m häck med tiden 13,84. – Det var lite struligt vid starten men huvudsaken är ju att vinna i ett mästerskap, säger Hrelja till Bloggen. Två timmar senare fick häckkillarna...

Julia utmanar Linda Haglunds rekord – ”Känns helt galet”

Sprinterdrottningen Julia Henriksson visar superform. I säsongspremiären i onsdags slog hon till med 11,19 på 100 m vid Dromia International Sprint and Relays Meeting i grekiska Vari. – Tiden var verkligen över förväntan och inget jag vågat hoppas på. Jag är otroligt...

Kasper jagar EM-plats på Stadion – ”Självsäker och lugn”

  Lördag och söndag avgörs Nordiska mästerskapen på Malmö stadion. Nio MAI-are tävlar och för Kasper Kadestål är det en viktig tävling. Han jagar en EM-plats på 400 m. – Nordenkampen på himmaplan är en del av min kvalsatsning inför EM. Minimum kravet tidsmässigt...

Bendéus skapade de stora galorna – så började allt i Malmö

Bengt Bendéus är Växjösonen som flyttade till Lund för att studera. Men han blev ingen långliggare i universitetsstaden utan blev en internationell affärsman. Bendéus hann även med att sätta Malmö och MAI på världskartan som ordförande och tävlingsledare för en gala...

Massor av MAI-form i Formia – ”Bara sol, pasta och stora leenden”

Nästan 30 MAI-are är på läger i italienska Formia. En välbesökt anläggning av svenska friidrottare genom åren och som tillhör den Italienska olympiska kommittén och det italienska idrottsförbundet.  – Bara sol, pasta och stora leenden från oss i Formia. Träningen sker...

Full fart mot Nationals – ”Snart faller allt på plats”

Angel Richmore fortsätter att imponera i USA. Personligt rekord igen vid tävlingarna i Walnut för en tid sedan, en förbättring med 86 poäng i sjukampen till 5 777 poäng. Och nu siktar hon på Nationals. – Efter inomhussäsongen har jag haft problem med min hälsena. För...

Thea på olympisk offensiv – “Jätteroligt läger”

Nu har MAI-talangen Thea Löfman också gått på olympisk offensiv. I Albufeira, Portugal, finns hon och tränare Stellan Kjellander, bland det 70-tal svenskar, aktiva och ledare, som på olika sätt ingår i den svenska olympiska satsningen. Femton av de allra största...

Fanny och “pojkvännen” – vilket kraftcentrum i Malmö

Fanny Roos med pojkvän. Den presentationen blev det lite lättsamt i Baltiska hallen tidigare i veckan när Fanny och Daniel Ståhl satte sig ner i intervjufåtöljerna vid en träff med friidrottsintresserade i Idrottsmuséets vänner. De hymlade lite kring...

William tillbaka med full kraft – ”Över förväntan”

Sprintern William Trulsson kom tillbaka med full kraft under inomhussäsongen. Svenskt juniorrekord på 400 m, personliga rekord på tre distanser, ny SM-medalj på seniorsidan och stora förhoppningar om en intressant JVM-sommar. – Jag är väldigt nöjd. Det var över...

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea Löfman vann Europacupen i kast och Jonas Glans kvalade in till EM i Rom. En bra internationell MAI-helg. Thea noterade 62,74 i första omgången i U23-klassen i portugisiska Leiria. Sedan fick MAI-tjejen till en fullträff i tredje när kastet mätte hela 68,08. Det...

Lyckat universitetsbyte för Angel: ”Det bästa jag gjort”

MAI:s Angel Richmore är i form i USA. Hon följde upp en stark femkamp i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships, med att bli sjua vid den amerikanska universitetsmästerskapen i Boston. – Äntligen kommer de efterlängtade resultaten, säger Angel...

Fanny nią i Glasgow – Tobbe trivs i hetluften

Fanny Roos blev nia kulfinalen vid inne-VM i Glasgow. Lite utanför de bästa men ändå med mersmak. Det fanns tendenser till att tekniken äntligen satt där men fungerade inte riktigt för en fullträff. – Det var surt, menar Fanny. Hon började fredagens längdfinal med...

Dela detta: