MAI och häcktraditionerna – fem SM-medaljer i Täby

av | aug 20, 2023

 

Andra VM-dagen. Så är dags för MAI att visa upp sina fina häcktraditioner. Ettan och tvåan från SM, Max Hrelja och Joel Bengtsson till start på 110 m häck, och chanserna till måndagens semifinaler finns där sannerligen.

Max tänker så här när han kollat in VM-arenan.

– Jag känner mig redo för försökslopp här på VM. Vi har varit en sväng på arenan och det verkar vara riktigt bra tryck där inne och en fin stor arena. Jag springer i heat 5 och det är ett tufft heat men det känns bra, det finns inga lätta heat på ett VM. Topp fyra i heatet är det som gäller och fyra tider vidare till semifinal. Jag hoppas kunna prestera bra och ta mig vidare till en semifinal, säger han till Bloggen.

X X X

Vill ni veta lite mer om MAI och häcklöpning så finns friidrottskännaren Jonas Hedman på plats i Budapest och publicerade de här tankarna på friidrottaren.com inför häckförsöken.

Lite smått och gott om MAI:s häcktraditioner.

Här kommer artikeln:

Max Hrelja och Joel Bengtsson – MAI-löpare redo för VM-debut

Det har gått tio år sedan en svensk var med i VM på 110 m häck och 16 år sedan vi hade en semifinalist. Men på söndag står två killar från Malmö AI på startlinjen i VM i Budapest som båda har kapacitet att ta sig vidare till semifinal – Max Hrelja, 25, och Joel Bengtsson, 24.

Max kommer från Linköping men bor i Malmö sedan 2017 där han har Niklas Fernström som tränare. Den här sommaren har han gjort 14 av 17 lopp på eller under fjolårets pers 13.69 med 2 x 13.43 i topp. Det är bara åtta hundradelar från Robert Kronbergs 22 år gamla svenska rekord.

– Jag blev förvånad i somras när jag märkte att det började gå riktigt snabbt på träning. Att jag sedan lyckades med det även på tävling är riktigt kul. För det är inte självklart att snabba träningslopp innebär bra resultat på tävling, säger Max.

”Hittat nyckeln i häcklöpningen”

– Till skillnad från tidigare år så har jag den här sommaren hållit en jämn, bra nivå hela säsongen och det skapar självförtroende. Jag har kunnat träna på en längre period, förbättrat tekniska detaljer och helt enkelt hittat nyckeln i häcklöpningen.

Sneglar mot rekordet

– Mina två 13.43-lopp var självklart bra men inte perfekta, det perfekta loppet finns nog inte. Jag gjorde 13.47 i Göteborg GP efter att ha pangat i sista häcken ganska rejält så jag tror att jag har ännu lite bättre tider i mig. Speciellt eftersom jag har så många lopp på en bra nivå, säger Max som är tvåa genom tiderna i Sverige med sina 13.43.
– Och visst funderar jag på svenskt rekord, det är inte så långt borta nu.

Läser statsvetenskap

När Max inte tränar och tävlar så läser han statsvetenskap i Lund.
– Jag har läst tre år till en kandidatexamen plus ytterligare ett som är det första av två till en mastersexamen. Eventuellt sänker jag studietempot nästa år, annars har det fungerat bra att läsa på heltid vid sidan av idrotten de här åren.

Konsten att tävla ofta

Joel Bengtsson studerar i USA sedan några år vilket betyder en hel del tävlande hela våren och även under sommaren i Sverige. I år har han gjort två lopp i mars, fem i april, fyra i maj, fem i juni, lika många i juli och i princip alla på en hög nivå. Och i sista loppet före VM – Folksam GP-galan i Malmö den 5 augusti – satte han årsbästa med 13.55 som bara är hundradelen från hans personliga rekord.

Hur är det möjligt att hålla en så hög nivå så länge?
– När jag började i USA för fyra år sedan så gick det inte så bra när jag kom hem till Sverige. Men nu kör jag lite hårdare träning i maj-juni och då lyckas jag hålla formen längre. Det svåraste är det mentala, men nu har jag hittat ett bra upplägg, säger Joel.

Tränar tillsammans

Joel kommer från Landskrona och tävlade länge för IFK Helsingborg men har sedan hösten 2022 Malmö AI som klubbadress. Och han har alltjämt Kenth Olsson som tränare.
Men Joel tränar en hel del i Malmö på sommaren och då tillsammans med Max Hrelja och hans tränare Niklas Fernström.

På väg mot mastersexamen

Joel har läst fyra år i Texas och har tagit examen i finans, men ska läsa till en master vilket innebär ett år till i USA.
– Jag kommer flytta till UCLA i Los Angeles i höst under det sista året. Sedan är planen att flytta hem till Sverige och går det riktigt bra så kan jag tänka mig att satsa heltid på idrotten.

Vad krävs för VM-avancemang?
– Kan vi göra runt 13.5 så har vi chansen att gå vidare till semifinal. Det hade varit kul att bli bland de tolv främsta, säger Joel.
På VM 2022 krävdes 13.58 för semifinal, på OS 2021 13.61 och i VM 2019 13.76. I samma mästerskap krävdes för final 13.31, 13.32 respektive 13.36.

Robban vår senaste finalist

Senast vi hade en svensk i VM på 110 m häck var MAI:s Philip Nossmy som i Moskva 2013 var 15 hundradelar från avancemang (13.66). Senast vi hade en semifinalist var Robert Kronberg – i Osaka 2007 då han med 13.58 var 0.25 från final. Och senast en svensk var i VM-final var Robban i Edmonton 2001 då han slutade femma på 13.51, 26 hundradelar från medalj.

Två topp-8 på 87 år
Robban var i final även i OS 2000 (åtta) men före det får vi backa till 1968 då Bo ”Skackan” Forssander var sexa i Mexico City-OS på 13.73 som stod sig som svenskt rekord i 24 år. Faktum är att Sverige bara haft två globala mästerskapsfinalister i grenen sedan 1936 – alltså på 87 år.
När det sker nästa gång återstår att se men helt klart är att Max och Joel har möjligheten om de i framtiden kan förbättra sig någon respektive några tiondelar. På söndag gör båda global mästerskapsdebut på VM i Budapest och har kapacitet att nå semifinal.

Kolla mer här:

https://www.friidrottaren.com/max-hrelja-och-joel-bengtsson-tva-mai-lopare-redo-for-vm-debut/?fbclid=IwAR0FPi-j_PaSf-OMCIRhMr2LvfhDMta8qGsIJ5YXmvg_-1DmVoi9Dm0aovw

X X X

Från Täby rapporterar David Vendel om två medaljer på 1500 m i P19-klassen. Markus Asker tog ytterligare en medalj

Markus Asker silver 

Albin Öberg brons

Albin är tränad av Ola Thorsson

Dubbla medaljer även i P15 Längd.

Tränaren Fredrik Wennolf förmedlar lite intryck i text och bild.

Silver Lukas Lundh 6,38

Brons August Thompson 6,28

Även i F15

Brons Binta Jammeh längd nytt PB 5,51

Binta:

– Jag har känt att jag haft det inom mig och det är skönt att jag fick till det på just på SM.

Lukas:

– Nu, i efterhand är jag nöjd med silvret trots att det omedelbart efter tävlingen kändes lite surt att bli omhoppad i sista omgången.

August:

– Jag är riktgt nöjd med ett brons men siktar på ännu högre valör nästa gång eftersom nu vet jag att jag kan slå de bästa om jag får till det.

Dela detta:

Fanny och “pojkvännen” – vilket kraftcentrum i Malmö

Fanny Roos med pojkvän. Den presentationen blev det lite lättsamt i Baltiska hallen tidigare i veckan när Fanny och Daniel Ståhl satte sig ner i intervjufåtöljerna vid en träff med friidrottsintresserade i Idrottsmuséets vänner. De hymlade lite kring...

William tillbaka med full kraft – ”Över förväntan”

Sprintern William Trulsson kom tillbaka med full kraft under inomhussäsongen. Svenskt juniorrekord på 400 m, personliga rekord på tre distanser, ny SM-medalj på seniorsidan och stora förhoppningar om en intressant JVM-sommar. – Jag är väldigt nöjd. Det var över...

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea Löfman vann Europacupen i kast och Jonas Glans kvalade in till EM i Rom. En bra internationell MAI-helg. Thea noterade 62,74 i första omgången i U23-klassen i portugisiska Leiria. Sedan fick MAI-tjejen till en fullträff i tredje när kastet mätte hela 68,08. Det...

Lyckat universitetsbyte för Angel: ”Det bästa jag gjort”

MAI:s Angel Richmore är i form i USA. Hon följde upp en stark femkamp i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships, med att bli sjua vid den amerikanska universitetsmästerskapen i Boston. – Äntligen kommer de efterlängtade resultaten, säger Angel...

Fanny nią i Glasgow – Tobbe trivs i hetluften

Fanny Roos blev nia kulfinalen vid inne-VM i Glasgow. Lite utanför de bästa men ändå med mersmak. Det fanns tendenser till att tekniken äntligen satt där men fungerade inte riktigt för en fullträff. – Det var surt, menar Fanny. Hon började fredagens längdfinal med...

Pers och guld av Bevanda vid USM

Ivano Bevanda etablerar sig mer och mer som ett blivande stort sprinternamn i MAI. Vid USM i Örebro följde han upp två USM-guld utomhus från i somras med ett guld och personligt rekord på 60 m med 6,95. – Det känns bra. Lite grann som en lättnad. Jag var ganska...

SM-segraren Hrelja avstår VM – svenskt rekord igen av Julia

VM-kvalade Max Hrelja försvarade sitt SM-guld på 60 m häck i Karlstad. Men liksom för Julia Henriksson – som satte svenskt rekord igen på 200 m vid sin seger – avstår han VM-resa till Glasgow. – Tråkigt beslut att behöva ta men ett beslut i linje med vad vi bestämde...

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Utvecklingsträff i Malmö – “Vi har en fantastisk stämning”

Ett 50-tal aktiva och ledare fanns i Malmö i helgen för en utvecklingsträff i långsprint och häck. Flera MAI-aktiva var bland de kallade till Atleticum över helgen och flera hade riktigt aktiva roller i träffen som plockats ihop av tidigare landslagssprintern Torbjörn...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Landslagssprinter flyttar till Malmö – ”Vill ha en nystart”

Landslagssprintern Thomas Jones har flyttat till Malmö och ska i fortsättningen tävla för MAI. – Jag vill ha en nystart, säger han. Han har hållit till i Växjö sedan han började gymnasiet. Nu har han nyss fyllt 22 år den flerfaldige SM-medaljören vill få riktigt fart...

Svenskt rekord av VM-tian Glans – ”Ett ovanligt lugn”

MAI:s Jonas Glans gjorde ett imponerande lopp när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Han sänkte även det svenska rekordet med tio sekunder till 13.32. – Inför loppet, både dagarna innan och under tävlingsdagen, kände jag ett ovanligt lugn. Jag blev...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea Löfman vann Europacupen i kast och Jonas Glans kvalade in till EM i Rom. En bra internationell MAI-helg. Thea noterade 62,74 i första omgången i U23-klassen i portugisiska Leiria. Sedan fick MAI-tjejen till en fullträff i tredje när kastet mätte hela 68,08. Det...

Fanny nią i Glasgow – Tobbe trivs i hetluften

Fanny nią i Glasgow – Tobbe trivs i hetluften

Fanny Roos blev nia kulfinalen vid inne-VM i Glasgow. Lite utanför de bästa men ändå med mersmak. Det fanns tendenser till att tekniken äntligen satt där men fungerade inte riktigt för en fullträff. – Det var surt, menar Fanny. Hon började fredagens längdfinal med...