MAI-Staffan blir Daniel Ståhls nye tränare: “Nu blir det Formel 1 här i Malmö”

av | jan 27, 2023

Malmö kommer att bli ännu starkare kastarfäste. Nu är det klart att Wictor Peterssons tränare Staffan Jönsson tar över ansvaret för den olympiske guldmedaljören och världsmästaren Daniel Ståhl. Fanny Roos blir dessutom ytterligare knuten till Malmö och MAI. Det blir med all sannolikhet aktuellt med en flytt till Malmö för Daniel Ståhl och Fanny Roo har redan bestämt sig för att skifta från Växjö till Malmö som träningsbas.

– Jo, jag kommer att flytta till Malmö, säger Fanny till Bloggen.

Hon startade sin inomhussäsong med 18,66 som femma i Karlsruhe, den säsong som blir den sista med Vésteinn Hafsteinsson ansvarig för träningsupplägget.

– Helt okey för att vara första tävlingen, tycker hon.

 

Det har varit mycket snack kring den starka svenska kastargruppen de senaste dagarna men på fredagen föll alla pusselbitarna på plats.

Så här skriver Svenska Friidrottsförbundet i ett pressmeddelande:

För ett par dagar sedan stod det klart att Simon Petterssons nye tränare heter Henrik Wennberg. Nu kan vi meddela att Staffan Jönsson tar över Daniel Ståhl och Fanny Roos. “Det här känns fantastiskt kul och jättespännande”, säger Staffan.

Förra veckans stora friidrottsnyhet var att succétränaren Vésteinn Hafsteinsson slutar och flyttar till Island för andra uppdrag. Nu har hela hans trio med stjärnadepter – diskusessen Daniel Ståhl och Simon Petterssonoch kulstötaren Fanny Roos. hittat nya lösningar.

I dag kan vi också avslöja vart flyttlasset går för Daniel Ståhl och Fanny Roos. Duon kommer framöver att tränas av Malmöbaserade Staffan Jönsson, som upptäckte Wictor Petersson  för tolv år sedan och har tränat kulstjärnan sedan dess.

– Lysande att två bra lösningar hamnade på plats på bara en vecka! Det är imponerande jobbat av samtliga parter och jag är övertygad om att det här kommer att bli riktigt bra för Simon, Daniel och Fanny. Både Henrik och Staffan har gedigna kunskaper, lång erfarenhet och brinner verkligen för Svensk Friidrott, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Daniel Ståhl, Spårvägen, Fanny Roos, MAI, coach Vesteinn Hafsteinsson, Simon Pettersson, Hässelby vid Friidrottsgalan tidigare i veckan.

Ex-kastare Staffan Jönsson kan bland annat kan ståta med ett SM-guld i diskus 2005 och han ryktas även ha 1-0 på Daniel Ståhl i inbördes möten. Nu går den karismatiske skåningen ned i tjänst på sitt civila bankjobb och ska framöver lägga betydligt mer tid på svenskt kast.

– Det här känns fantastiskt kul och jättespännande, och jag är väldigt tacksam att min arbetsgivare har hjälpt mig hitta en lösning som funkar. Nu längtar jag bara mer och mer efter att få köra igång. Det ska bli så jäkla gött! säger Staffan, som utvecklar:

– Att ta över efter Vésteinn är såklart speciellt och ett uppdrag som jag känner en stor ödmjukhet inför. Det de byggt upp i Växjö är något unikt som vi aldrig tidigare haft i Sverige. Samtidigt känns det jättehäftigt att ta över två världsstjärnor och bygga något fantastiskt här i Malmö. Daniel och Fanny är två individer jag känt i 15 år. Att få bygga vidare med dem och satsa med dem kommer att bli så kul.

Staffan berättar att han sedan en lång tid tillbaka har ett fint samarbete med Vésteinn, och att han känner sig trygg i att tränarlegendaren kommer att finnas där om och när det behövs.

– Vésteinn är en vän, kollega och mentor och han har alltid funnits tillgänglig för mig när jag coachat Wictor. Det har varit allt från månatliga samtal till tekniska diskussioner i hotellobbyn. Det är en relation som jag kan fortsätta ha framöver också, vilket jag är väldigt glad för, säger Staffan.

Vad blir viktigast nu, på kort sikt?

– Det handlar delvis om praktiska bestyr, att Fanny och Daniel kan flytta ner hit till Malmö så snart som möjligt och att det blir så bra som möjligt. Sedan har jag ett jobb att göra innan vi startar formellt vilket sker efter Inomhus-EM i mars. Jag ska få tillgång till deras träningsprogram nu, skriva program framåt för utomhussäsongen, lära känna dem ännu bättre; hur de brukar träna, vad de gör dagen innan tävling, socialt och så vidare. Det blir diskussioner med de aktiva och även med Vésteinn.

Tvekade du någon gång innan du sa ja till uppdraget?

– Nej, det enda jag ville säkerställa var att vi inte hamnade i en situation med stora avstånd geografiskt. Men inte annars. Det känns bara sjukt spännande och kul!

Och vad sa Wictor när han nåddes av beskedet?

– Han är också riktigt taggad! Vi har försökt att bygga vår elitgrupp här så att han inte ska köra ensam. Vi har börjat bygga upp någonting, men nu blir det Formel 1 här i Malmö. Vi kommer få andra resurser och inte minst kommer det bli ett riktigt lyft i den dagliga träningen. Det är skillnad på att köra själv och att göra det ett gäng stjärnor tillsammans. Energin och glädjen på styrkepassen kommer att få en riktig boost.

Nu är det tidigt, men vad tror du att du främst kommer att fokusera på gällande Daniel och Fanny?

– Daniel och Fanny är 30 respektive 28 år, de har stora framgångar. Mitt jobb handlar mycket om att de ska må bra socialt plus att vi till 90 procent ska behålla den teknik och fysik de har i dag. Gör vi justeringar sker det på marginalen, eftersom de redan gör så mycket rätt.

– Det finns saker jag ser som jag skulle vilja jobba med, absolut. Fanny kan bli starkare. Daniel är redan extremt stark (skratt), men det finns tekniska bitar jag vill analysera tillsammans med Daniel. Jag tror att det kan finnas saker att utveckla. Men totalt sett handlar det inte om några stora ändringar för någon. De ska må bra, ha ett gött liv och motorn ska vara redo när det blir tävling.

Hur vill du beskriva dig själv som tränare?

– Jag är mån om individerna. Och jag har en helig regel som säger att jag ska jobba lika hårt som de aktiva. Sedan vill jag alltid vara ärlig i vad jag kan och vad jag inte kan. Jag har mina mentorer, varav Vésteinn är en, och han har lovat vara behjälplig på samma nivå som han varit sedan jag startade med Wictor.

– Jag ser mig själv som vetgirig och jag vet att jag behöver ha ett sjukt driv och en stor passion för att matcha mina aktiva. Jag vill fortsätta att utvecklas tillsammans med de här superstjärnorna och göra allt för att de ska fortsätta vara superstjärnor.

Avslutningsvis; stämmer det att du har 1-0 på Daniel i diskusringen?

– Haha, jag var rätt usel jämfört med de här bjässarna, men det stämmer att jag har 1-0 på Daniel. Jag tror det var ett lag-SM på Stockholms Stadion och Daniel var kanske 16 år … När jag la av sa jag till mig själv att jag aldrig ska möta honom igen på en tävling (skratt).

Foto: Deca Text&Bild

Dela detta:

SM-segraren Hrelja avstår VM – svenskt rekord igen av Julia

VM-kvalade Max Hrelja försvarade sitt SM-guld på 60 m häck i Karlstad. Men liksom för Julia Henriksson – som satte svenskt rekord igen på 200 m vid sin seger – avstår han VM-resa till Glasgow. – Tråkigt beslut att behöva ta men ett beslut i linje med vad vi bestämde...

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Utvecklingsträff i Malmö – “Vi har en fantastisk stämning”

Ett 50-tal aktiva och ledare fanns i Malmö i helgen för en utvecklingsträff i långsprint och häck. Flera MAI-aktiva var bland de kallade till Atleticum över helgen och flera hade riktigt aktiva roller i träffen som plockats ihop av tidigare landslagssprintern Torbjörn...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Landslagssprinter flyttar till Malmö – ”Vill ha en nystart”

Landslagssprintern Thomas Jones har flyttat till Malmö och ska i fortsättningen tävla för MAI. – Jag vill ha en nystart, säger han. Han har hållit till i Växjö sedan han började gymnasiet. Nu har han nyss fyllt 22 år den flerfaldige SM-medaljören vill få riktigt fart...

Svenskt rekord av VM-tian Glans – ”Ett ovanligt lugn”

MAI:s Jonas Glans gjorde ett imponerande lopp när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Han sänkte även det svenska rekordet med tio sekunder till 13.32. – Inför loppet, både dagarna innan och under tävlingsdagen, kände jag ett ovanligt lugn. Jag blev...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...

MAI:s häckdubbel blev viktig – ”Verkligen en kämpaseger”

Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster. 14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt...

Tre MAI-segrar i Finnkampen: ”Otroligt roligt och stort”

  Det har blivit dubbelsegrar fyra år i följd. Efter den första dagen leder Sverige Finnkampen både på den manliga och den kvinnliga sidan. De svenskar herrarna har tre poängs ledning, 104-101, medan de blågula damerna har 114,5 mot Finlands 112,5 poäng. Massor...

Den långa vägen till Finnkampen – ”Glad att jag inte gett upp”

Josephine Risberg Thoor är en friidrottare som jobbat sig den långa vägen till landslaget. I Stockholm drar hon på sig de blågula landslagskläderna för första gången och hoppas på en riktigt bra Finnkampsdebut. – Det ska bli roligt. Framför allt glad att jag fortsatt...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...