Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster.
14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt bättre än kalkylen.
I det läget såg det bra ut för herrarna med några grenar kvar. 1500-meterslöparna följde upp med 14-8 men 7-15 i spjut och längd gjorde att det blev helt jämnt i totalen 227-227.
Antalet grensegrare fick avgöra. Hrelja var en.
– Vi hade bra koll, såg poängställningen och taggades av det, säger Max.
Han fick en ganska dålig start men segade sig långsamt upp genom fältet och vann till slut loppet. Och bakom honom krigade sig Joel Bengtsson till en fin andraplats, precis på mållinjen.
– Det var verkligen en kämpaseger som satt långt inne. Usel start men jobbar på bra och kommer bra in i loppet sedan. Poängen som räknas på Finnkampen så jag är nöjd med det och oerhört kul med dubbel i häckloppet och få vinna mot Lakka som jag har förlorat många Finnkamper mot. Nu väntar tävling på onsdag i Rovereto i Italien där hoppas jag på snabbare tider, säger Max till Bloggen
Viktor Bondesson fanns med på 400 häck och blev sexa på 53,26.
– Det var verkligen en minnesvärd upplevelse, även om min prestation inte var på topp på grund av skadeproblemen i en ljumske inför tävlingen. Det var en spännande sammandragning med poängställningen. Det var en otroligt spännande stund och visade på den härliga konkurrensen mellan våra två länder.
– Jag ser verkligen fram emot framtida Finnkamper och nya spännande tävlingar. Det är alltid en ära att representera vårt land, och jag är fast besluten att fortsätta förbättra mig och ge mitt bästa i kommande evenemang, säger Viktor till Bloggen.
På 4×400 m var Kasper Kadestål nära att fixa svensk stafettseger med en ännu stark spurt. Det fattades åtta hundradelar för att hinna ifatt finländaren.
– Vi fick en lite brokig stafett. Jag blev för ivrig på pinnen när jag såg att tredje sträckan började kämpa med mjölksyran. Jag vill ta pinnen tidigt för att kunna komma iväg men blev istället trampad på köpet. Det var helt och hållet mitt fel. På upploppet känner jag att baksidorna krampar upp och jag hinner tyvärr inte förbi min finska motståndare denna gången. Stadion var fantastisk så bortsett förlusten så är jag väldigt glad över att ha fått chansen att visa vad jag går för, säger Kasper till Bloggen.
Jonas Glans var med om att fixa en dubbelseger och 15-7 på 5000m. Noterade 13,41,30 som tvåa, halvsekunden bakom Simon Sundström.
– Finnkampen var kul. Det blev ett roligt lopp att springa med bra publiktryck på läktaren. Stämmer 10 000 åskådare?. Vi hade som taktik att trötta ut finländarna med fart i nivå med deras personliga rekord, vilket i stort sett funkade även om det inte blev en trippelseger. Jag kände mig bra, men lyckades inte ta den individuella segern. Jag kunde inte riktigt växla tempo på upploppet, vilket jag tror beror på att jag inte gjort just den träningen som krävs för det samt att jag tävlat för sparsamt, säger Jonas till Bloggen
Wictor Petersson bidrog även med en dubbelseger i kula 19,03 som tvåa efter Jesper Arbinge.
Damerna vann i totalen med tre poäng, 228,5 mot 225,5. Julia Henriksson följde upp 100-segern med en triumf även på 200 m med tiden 23,54
– Otroligt glad och stolt att kunna ta en seger även på 200m. Stort att kunna göra en repris från förra året och det är viktiga poäng till laget, säger Julia till Bloggen.
– Det var en spännande kamp detta år och till slut stod Sverige som segrare. Verkligen en riktigt bra helg!
I slägga kämpade Thea Löfman med 64,44 som sexa.
– Jättestort att få vara med! Det var så motiverande med hela atmosfären och känslan på arenan. Har kollat på Finnkampen sedan jag var jätteliten och alltid velat uppleva det. Detta var verkligen bara ett drömscenario i våras. Sjukt stolt över säsongen och mitt och tränare Stellan Kjellanders samarbete. Kände tyvärr att jag hade mycket mer i kroppen, men jag ville nog lite för mycket. Förhoppningsvis blir det fler Finnkamper och då lovar jag längre kast, säger Thea till Bloggen.
Josephine Risberg Thoor sprang den långa stafetten.
X X X
William Trulsson tog steget ner i Ungdomskampen och vann 200 m på Finnkampsrekord 21,21. Personbästa av Ivano Bevanda 21,90 som trea.
Emil Cimbander sprang 100m individuellt, 11,15 som fyra. Ivano och Emil sprang 4x100m och blev tvåa.
Willam sprang även jämnt med seniorerna på första sträckan på 4×400 som Sverige vann.
– Väldigt glad att jag klara mitt mål att slå Finnkampsrekordet på 200m. Hyfsat nöjd med min insats på 4×400 då jag öppnade lite för hårt men det var oerhört mäktigt med all publik, säger William till Bloggen.
Både de finska pojkarna och de finska flickorna vann sina kamper.
Han gjorde även ett sent inhopp på korta stafetten i Seniorkampen under lördagen.
– Väldigt nervöst! Jag fick samma känsla som förra året när jag blev inkastad i 4x400m-stafetten. Men det var extremt roligt efteråt även fast vi inte vann. Jag tyckte att min sträcka i stafetten gick bra, fina växlingar och min fullfartslöppning var bra tekniskt. Kommer bli grymt inför stafett-SM med Jean-Christian.
Foto: Deca Text&Bild
X X X
Slutligen info från Lidingövallen:
Årets kraftmätning var verkligen en rejäl kämpainsats från hela gänget.
Lagtävling med grenarna 80mh, höjd, längd, kula, spjut, 800m & stafett.
En kanonstafett på Stockholm stadion där de sprang 6x200m,
mixat 3 flickor och 3 pojkar, BÄSTA TIDEN (1:a) som gav 5 749 poäng
Det slutade med en fin-fin 2:a plats så nu åker gänget nöjda hem med ett silver – wow!
Det blev en riktigt bra 2:a dag med hela 21 PB och totalt blev det 30 PB av dessa 15 fantastiska MAI:are.
En härlig laganda och kämpaglöd – bäst när det gäller!
Ett stort grattis till detta fantastiska team!
Amanda Söderlin, Binta Jammeh, Ebba Elm, Ella Svensson, Emma Berglund, Lo Linghagen, Matilda Blixt och Michelle Olsson
samt August Thompson, Hugo Kjellander, Lucas Palmqvist, Måns Trulsson, Nino Kusljic Radosavljevic, Olle Lindberg och Theo Lyden
tillsammans med ledarna – Linda Elm, Greger Berglund och Anders Söderlin.