Maria siktar på OS i Paris – ”Då ska peaken komma”

av | okt 7, 2022

Maria Freij blev fyra på SM i somras. Hon finns bland de allra bästa på 800 m i Sverige. Och nu vill MAI-aren komma med till OS i  Paris 2024 med schweizisk draghjälp och träningsrundor i klassiska Lill-Jansskogen i Stockholm.

– Jag har många bollar i luften. Just nu pluggar jag på heltid i Stockholm, samtidigt som jag elitsatsar, säger Maria till MAI-bloggen.

– I framtiden hoppas jag få jobba på ett stort sportföretag, typ Nike eller Adidas som marknadsförare. Ett tufft mål, javisst, men det är min förhoppning.

 

Härlig träningsmiljö i Schweiz

När Maria Freij hade Malmö som bas några år var det sport management på Malmö universitet som gällde. I Stockholm är inriktningen internationell marknadsföring. Det händer mycket kring Maria Freij, som fyller 24 år i oktober.

– Jo, så är det. Jag har massor av mål med min löpning, både långsiktiga och kortsiktiga.

Hon har alltid sprungit sina egna vägar och tränat mycket på egen hand för att slussa sig fram till svensk elitnivå.

– Jag växte upp i Nyhamnsläge utanför Helsingborg. Egentligen föddes jag i Malmö och bodde där till jag var nio år. Men det är i Nyhamnsläge jsom är hemma för mig och som jag har en stark koppling till, säger Maria.

Det dröjde innan det blev riktigt idrottssatsning.

– Jag började egentligen när jag var 20 år. Jag flyttade till Los Angeles direkt efter gymnasiet när jag var 18 år för att gå på college. Jag studerade där i ett år. Det var där jag började träna och tävla på riktigt, att koncentrera mig mer på löpningen. Tidigare var jag med kanske en tävling om året, sedan försvann intresset igen. Det kunde ta ett år innan jag var tillbaka på tävlingsbanan.

Maria vid tävlingar i USA

Det var i Santa Monica som Maria fick smak på löpningen. En klubb med många Malmökopplingar från tiden då Carl Lewis och andra kända sprintrar tävlade år efter år på Malmö stadion.

– Vi var ett stort team på Santa Monica som åkte runt och tävlade tillsammans. Det tyckte jag gjorde tävlingsgrejen roligare. Och ja, jag fick alltid höra om Malmö när jag var där. Efter ett år i Santa Monica hade jag ännu mer sug.

Efter USA-vistelsen blev det Göteborg ett halvår innan hon flyttade till Malmö för att träna i tidigare mästerskapslöparen Rizak Dirshes grupp. Det blev slutligen MAI som klubbdräkt i november 2019 efter att tidigare ha representerat, Pallas och Öresund.

– Jag var oerfaren när jag kom till Rizak i Malmö, hade inte kommit på hur man tränar. Körde exempelvis aldrig styrka. Jag sprang lite som jag själv ville. Så hade det varit sedan jag var liten när jag tränade själv eller med pappa. Han hjälpte mig och öppnade dörren för mitt löparintresse. Jag hade alltid varit min egen tränare, trivdes med det men det kan bli ensamt också.

– Rizak var den förste tränaren jag träffade flera gånger i veckan.

Maria steget efter Lovisa Lindh.

Så var det i två år. Sedan två månader tillbaka är det Stockholm som gäller med en ganska stor mix av inspiration från Schweiz.

– Jag åkte till Schweiz i våras. Jag tränade där med huvudcoachen för det schweiziska landslaget, Louis Heyer, som även är tränare för Lovisa Lindh. Det var superinspirerande med många duktiga löpare. Jag hängde på Lovisa. La mig i ryggen på henne. Det slutade med att jag fick en massa känningar. Jag åkte dit mycket inspirerad och blev det också och lärde mig massor.

Men en annan omvälvande sak hände också.

– Jag träffade en kille som jag blev kär i. Han är jätteduktig på 800 m har VM-guld i veteranklassen för 35-åringar. Han heter Diego Menzi, och är en sportfotograf som jobbar med de stora mästerskapen. Han hjälper mig jättemycket. Jag har varit i Zürich fyra gånger under sommaren för att träna och tävla. Det är så fint att springa därnere. Jättevackert.

Maria tillsammans med Diego Menzi

Var ska då Maria Freijs löparkarriär ta vägen?

– Mitt stora mål är OS i Paris 2024. Men då måste jag ta några sekunder till på mitt personbästa 2.05,99 från i somras. Det är 800 m som gäller för mig. Jag har haft lite otur med mina tävlingar i år. Jag har inte fått tillräckligt många lopp under säsongen, där jag kunnat plocka tid. Hade hoppats på 2.03 med det blev lite tajt, hann inte riktigt.

2023 inspirerar verkligen.

– Målet nästa sommar 2.00-2.01. Sommaren efter det ska peaken komma när det är OS!

Även om det är Östermalm i Stockholm som Maria utgår från så är kopplingen med Malmö och MAI stark.

– Vi har ett inne-SM i Malmö i vinter. Där ska det väl kunna bli medalj. Gör jag bra tider kan det bli Nordenkampen också.

– Jag försöker hitta en bra balans att träna hårt men inte bli skadad. Det är viktigt att kroppen ska orka med det. Jag kan trycka på för mycket ibland. Jag har haft problem med skador de senaste två åren. Småskador har kommit och gått, det har rubbat planerna.

Maria trivs med träning i skogen

Maria Freij trivs med att ha skiftat Malmö stadion och Pildammsparken till OS-borgen Stockholms stadion och Lill-Jansskogen med så mycket friidrottshistoria.

– På Östermalm är det mycket folk men jag är jätteglad att ha hittade en etta på Valhallavägen. Det blir träning på Stadion några dagar i veckan. Skogen är också jättefin, en härlig träningsmiljö.

I början av oktober började Maria även att träna med en grupp i Täby.

– Två gånger i veckan, mest för att få lite träningssällskap. Jag är van med att köra med killarna i Malmö, det blir tråkigt att köra alla pass själv. Rizak är fortfarande min huvudtränare och vi sätter upp målen tillsammans. Han är snäll, han lyssnar.

Det känns jättebra med honom. Men jag söker influenser från olika håll, plockar det bästa. Och jag lyssnar mycket på Diego också, han är själv löpare med stora erfarenheter.

Dela detta:

Hrelja försvarade sitt NM-guld – ”Nu är jag igång inför EM”

  Max Hrelja gjorde säsongsdebut på Malmö stadion genom att försvara sitt NM-guld på 110 m häck med tiden 13,84. – Det var lite struligt vid starten men huvudsaken är ju att vinna i ett mästerskap, säger Hrelja till Bloggen. Två timmar senare fick häckkillarna...

Julia under drömgräns på 100 m – ”Medvind, men ändå 10,95!”

  Det rådde Juliafeber på Malmö stadion. Sprinterdrottningen Julia Henriksson sprang som första svenska tjej under elva sekunder på 100 m. Och den lilla skaran av friidrottsentusiaster fick se något alldeles extra i det som kan vara den sista riktigt stora...

Julia utmanar Linda Haglunds rekord – ”Känns helt galet”

Sprinterdrottningen Julia Henriksson visar superform. I säsongspremiären i onsdags slog hon till med 11,19 på 100 m vid Dromia International Sprint and Relays Meeting i grekiska Vari. – Tiden var verkligen över förväntan och inget jag vågat hoppas på. Jag är otroligt...

Kasper jagar EM-plats på Stadion – ”Självsäker och lugn”

  Lördag och söndag avgörs Nordiska mästerskapen på Malmö stadion. Nio MAI-are tävlar och för Kasper Kadestål är det en viktig tävling. Han jagar en EM-plats på 400 m. – Nordenkampen på himmaplan är en del av min kvalsatsning inför EM. Minimum kravet tidsmässigt...

Glans blickar mot Broloppet – ”Jag vill att segern ska gå till MAI”

  I Malmö tränas det för fullt för Broloppet nästa år. Halvmaran som på bara några timmar lockade 40 000 till start för några månader sedan.  MAI:s långlöpare Jonas Glans satsar på att vara med – och vinna! – Broloppet 2025 är verkligen ett lopp jag vill ställa...

Bendéus skapade de stora galorna – så började allt i Malmö

Bengt Bendéus är Växjösonen som flyttade till Lund för att studera. Men han blev ingen långliggare i universitetsstaden utan blev en internationell affärsman. Bendéus hann även med att sätta Malmö och MAI på världskartan som ordförande och tävlingsledare för en gala...

Massor av MAI-form i Formia – ”Bara sol, pasta och stora leenden”

Nästan 30 MAI-are är på läger i italienska Formia. En välbesökt anläggning av svenska friidrottare genom åren och som tillhör den Italienska olympiska kommittén och det italienska idrottsförbundet.  – Bara sol, pasta och stora leenden från oss i Formia. Träningen sker...

Full fart mot Nationals – ”Snart faller allt på plats”

Angel Richmore fortsätter att imponera i USA. Personligt rekord igen vid tävlingarna i Walnut för en tid sedan, en förbättring med 86 poäng i sjukampen till 5 777 poäng. Och nu siktar hon på Nationals. – Efter inomhussäsongen har jag haft problem med min hälsena. För...

Thea på olympisk offensiv – “Jätteroligt läger”

Nu har MAI-talangen Thea Löfman också gått på olympisk offensiv. I Albufeira, Portugal, finns hon och tränare Stellan Kjellander, bland det 70-tal svenskar, aktiva och ledare, som på olika sätt ingår i den svenska olympiska satsningen. Femton av de allra största...

Fanny och “pojkvännen” – vilket kraftcentrum i Malmö

Fanny Roos med pojkvän. Den presentationen blev det lite lättsamt i Baltiska hallen tidigare i veckan när Fanny och Daniel Ståhl satte sig ner i intervjufåtöljerna vid en träff med friidrottsintresserade i Idrottsmuséets vänner. De hymlade lite kring...

William tillbaka med full kraft – ”Över förväntan”

Sprintern William Trulsson kom tillbaka med full kraft under inomhussäsongen. Svenskt juniorrekord på 400 m, personliga rekord på tre distanser, ny SM-medalj på seniorsidan och stora förhoppningar om en intressant JVM-sommar. – Jag är väldigt nöjd. Det var över...

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea Löfman vann Europacupen i kast och Jonas Glans kvalade in till EM i Rom. En bra internationell MAI-helg. Thea noterade 62,74 i första omgången i U23-klassen i portugisiska Leiria. Sedan fick MAI-tjejen till en fullträff i tredje när kastet mätte hela 68,08. Det...

Lyckat universitetsbyte för Angel: ”Det bästa jag gjort”

MAI:s Angel Richmore är i form i USA. Hon följde upp en stark femkamp i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships, med att bli sjua vid den amerikanska universitetsmästerskapen i Boston. – Äntligen kommer de efterlängtade resultaten, säger Angel...

Fanny nią i Glasgow – Tobbe trivs i hetluften

Fanny Roos blev nia kulfinalen vid inne-VM i Glasgow. Lite utanför de bästa men ändå med mersmak. Det fanns tendenser till att tekniken äntligen satt där men fungerade inte riktigt för en fullträff. – Det var surt, menar Fanny. Hon började fredagens längdfinal med...

Inomhusspecialisten Fanny har 21 mästerskap – nu blir det final igen

  På fredag ska inomhusspecialisten Fanny Roos åter gå in i tävlingsringen på ett internationellt mästerskap när VM startar i Glasgow. MAI-aren har två EM-medaljer de senaste åren och var fyra senast på IVM. Har inomhus blivit något av en specialitet? – Jag vet...

Dela detta: