Maria siktar på OS i Paris – ”Då ska peaken komma”

av | okt 7, 2022

Maria Freij blev fyra på SM i somras. Hon finns bland de allra bästa på 800 m i Sverige. Och nu vill MAI-aren komma med till OS i  Paris 2024 med schweizisk draghjälp och träningsrundor i klassiska Lill-Jansskogen i Stockholm.

– Jag har många bollar i luften. Just nu pluggar jag på heltid i Stockholm, samtidigt som jag elitsatsar, säger Maria till MAI-bloggen.

– I framtiden hoppas jag få jobba på ett stort sportföretag, typ Nike eller Adidas som marknadsförare. Ett tufft mål, javisst, men det är min förhoppning.

 

Härlig träningsmiljö i Schweiz

När Maria Freij hade Malmö som bas några år var det sport management på Malmö universitet som gällde. I Stockholm är inriktningen internationell marknadsföring. Det händer mycket kring Maria Freij, som fyller 24 år i oktober.

– Jo, så är det. Jag har massor av mål med min löpning, både långsiktiga och kortsiktiga.

Hon har alltid sprungit sina egna vägar och tränat mycket på egen hand för att slussa sig fram till svensk elitnivå.

– Jag växte upp i Nyhamnsläge utanför Helsingborg. Egentligen föddes jag i Malmö och bodde där till jag var nio år. Men det är i Nyhamnsläge jsom är hemma för mig och som jag har en stark koppling till, säger Maria.

Det dröjde innan det blev riktigt idrottssatsning.

– Jag började egentligen när jag var 20 år. Jag flyttade till Los Angeles direkt efter gymnasiet när jag var 18 år för att gå på college. Jag studerade där i ett år. Det var där jag började träna och tävla på riktigt, att koncentrera mig mer på löpningen. Tidigare var jag med kanske en tävling om året, sedan försvann intresset igen. Det kunde ta ett år innan jag var tillbaka på tävlingsbanan.

Maria vid tävlingar i USA

Det var i Santa Monica som Maria fick smak på löpningen. En klubb med många Malmökopplingar från tiden då Carl Lewis och andra kända sprintrar tävlade år efter år på Malmö stadion.

– Vi var ett stort team på Santa Monica som åkte runt och tävlade tillsammans. Det tyckte jag gjorde tävlingsgrejen roligare. Och ja, jag fick alltid höra om Malmö när jag var där. Efter ett år i Santa Monica hade jag ännu mer sug.

Efter USA-vistelsen blev det Göteborg ett halvår innan hon flyttade till Malmö för att träna i tidigare mästerskapslöparen Rizak Dirshes grupp. Det blev slutligen MAI som klubbdräkt i november 2019 efter att tidigare ha representerat, Pallas och Öresund.

– Jag var oerfaren när jag kom till Rizak i Malmö, hade inte kommit på hur man tränar. Körde exempelvis aldrig styrka. Jag sprang lite som jag själv ville. Så hade det varit sedan jag var liten när jag tränade själv eller med pappa. Han hjälpte mig och öppnade dörren för mitt löparintresse. Jag hade alltid varit min egen tränare, trivdes med det men det kan bli ensamt också.

– Rizak var den förste tränaren jag träffade flera gånger i veckan.

Maria steget efter Lovisa Lindh.

Så var det i två år. Sedan två månader tillbaka är det Stockholm som gäller med en ganska stor mix av inspiration från Schweiz.

– Jag åkte till Schweiz i våras. Jag tränade där med huvudcoachen för det schweiziska landslaget, Louis Heyer, som även är tränare för Lovisa Lindh. Det var superinspirerande med många duktiga löpare. Jag hängde på Lovisa. La mig i ryggen på henne. Det slutade med att jag fick en massa känningar. Jag åkte dit mycket inspirerad och blev det också och lärde mig massor.

Men en annan omvälvande sak hände också.

– Jag träffade en kille som jag blev kär i. Han är jätteduktig på 800 m har VM-guld i veteranklassen för 35-åringar. Han heter Diego Menzi, och är en sportfotograf som jobbar med de stora mästerskapen. Han hjälper mig jättemycket. Jag har varit i Zürich fyra gånger under sommaren för att träna och tävla. Det är så fint att springa därnere. Jättevackert.

Maria tillsammans med Diego Menzi

Var ska då Maria Freijs löparkarriär ta vägen?

– Mitt stora mål är OS i Paris 2024. Men då måste jag ta några sekunder till på mitt personbästa 2.05,99 från i somras. Det är 800 m som gäller för mig. Jag har haft lite otur med mina tävlingar i år. Jag har inte fått tillräckligt många lopp under säsongen, där jag kunnat plocka tid. Hade hoppats på 2.03 med det blev lite tajt, hann inte riktigt.

2023 inspirerar verkligen.

– Målet nästa sommar 2.00-2.01. Sommaren efter det ska peaken komma när det är OS!

Även om det är Östermalm i Stockholm som Maria utgår från så är kopplingen med Malmö och MAI stark.

– Vi har ett inne-SM i Malmö i vinter. Där ska det väl kunna bli medalj. Gör jag bra tider kan det bli Nordenkampen också.

– Jag försöker hitta en bra balans att träna hårt men inte bli skadad. Det är viktigt att kroppen ska orka med det. Jag kan trycka på för mycket ibland. Jag har haft problem med skador de senaste två åren. Småskador har kommit och gått, det har rubbat planerna.

Maria trivs med träning i skogen

Maria Freij trivs med att ha skiftat Malmö stadion och Pildammsparken till OS-borgen Stockholms stadion och Lill-Jansskogen med så mycket friidrottshistoria.

– På Östermalm är det mycket folk men jag är jätteglad att ha hittade en etta på Valhallavägen. Det blir träning på Stadion några dagar i veckan. Skogen är också jättefin, en härlig träningsmiljö.

I början av oktober började Maria även att träna med en grupp i Täby.

– Två gånger i veckan, mest för att få lite träningssällskap. Jag är van med att köra med killarna i Malmö, det blir tråkigt att köra alla pass själv. Rizak är fortfarande min huvudtränare och vi sätter upp målen tillsammans. Han är snäll, han lyssnar.

Det känns jättebra med honom. Men jag söker influenser från olika håll, plockar det bästa. Och jag lyssnar mycket på Diego också, han är själv löpare med stora erfarenheter.

Dela detta:

William tillbaka med full kraft – ”Över förväntan”

Sprintern William Trulsson kom tillbaka med full kraft under inomhussäsongen. Svenskt juniorrekord på 400 m, personliga rekord på tre distanser, ny SM-medalj på seniorsidan och stora förhoppningar om en intressant JVM-sommar. – Jag är väldigt nöjd. Det var över...

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea Löfman vann Europacupen i kast och Jonas Glans kvalade in till EM i Rom. En bra internationell MAI-helg. Thea noterade 62,74 i första omgången i U23-klassen i portugisiska Leiria. Sedan fick MAI-tjejen till en fullträff i tredje när kastet mätte hela 68,08. Det...

Lyckat universitetsbyte för Angel: ”Det bästa jag gjort”

MAI:s Angel Richmore är i form i USA. Hon följde upp en stark femkamp i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships, med att bli sjua vid den amerikanska universitetsmästerskapen i Boston. – Äntligen kommer de efterlängtade resultaten, säger Angel...

Fanny nią i Glasgow – Tobbe trivs i hetluften

Fanny Roos blev nia kulfinalen vid inne-VM i Glasgow. Lite utanför de bästa men ändå med mersmak. Det fanns tendenser till att tekniken äntligen satt där men fungerade inte riktigt för en fullträff. – Det var surt, menar Fanny. Hon började fredagens längdfinal med...

Pers och guld av Bevanda vid USM

Ivano Bevanda etablerar sig mer och mer som ett blivande stort sprinternamn i MAI. Vid USM i Örebro följde han upp två USM-guld utomhus från i somras med ett guld och personligt rekord på 60 m med 6,95. – Det känns bra. Lite grann som en lättnad. Jag var ganska...

SM-segraren Hrelja avstår VM – svenskt rekord igen av Julia

VM-kvalade Max Hrelja försvarade sitt SM-guld på 60 m häck i Karlstad. Men liksom för Julia Henriksson – som satte svenskt rekord igen på 200 m vid sin seger – avstår han VM-resa till Glasgow. – Tråkigt beslut att behöva ta men ett beslut i linje med vad vi bestämde...

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Utvecklingsträff i Malmö – “Vi har en fantastisk stämning”

Ett 50-tal aktiva och ledare fanns i Malmö i helgen för en utvecklingsträff i långsprint och häck. Flera MAI-aktiva var bland de kallade till Atleticum över helgen och flera hade riktigt aktiva roller i träffen som plockats ihop av tidigare landslagssprintern Torbjörn...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Landslagssprinter flyttar till Malmö – ”Vill ha en nystart”

Landslagssprintern Thomas Jones har flyttat till Malmö och ska i fortsättningen tävla för MAI. – Jag vill ha en nystart, säger han. Han har hållit till i Växjö sedan han började gymnasiet. Nu har han nyss fyllt 22 år den flerfaldige SM-medaljören vill få riktigt fart...

Svenskt rekord av VM-tian Glans – ”Ett ovanligt lugn”

MAI:s Jonas Glans gjorde ett imponerande lopp när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Han sänkte även det svenska rekordet med tio sekunder till 13.32. – Inför loppet, både dagarna innan och under tävlingsdagen, kände jag ett ovanligt lugn. Jag blev...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea Löfman vann Europacupen i kast och Jonas Glans kvalade in till EM i Rom. En bra internationell MAI-helg. Thea noterade 62,74 i första omgången i U23-klassen i portugisiska Leiria. Sedan fick MAI-tjejen till en fullträff i tredje när kastet mätte hela 68,08. Det...

Fanny nią i Glasgow – Tobbe trivs i hetluften

Fanny nią i Glasgow – Tobbe trivs i hetluften

Fanny Roos blev nia kulfinalen vid inne-VM i Glasgow. Lite utanför de bästa men ändå med mersmak. Det fanns tendenser till att tekniken äntligen satt där men fungerade inte riktigt för en fullträff. – Det var surt, menar Fanny. Hon började fredagens längdfinal med...

Pers och guld av Bevanda vid USM

Pers och guld av Bevanda vid USM

Ivano Bevanda etablerar sig mer och mer som ett blivande stort sprinternamn i MAI. Vid USM i Örebro följde han upp två USM-guld utomhus från i somras med ett guld och personligt rekord på 60 m med 6,95. – Det känns bra. Lite grann som en lättnad. Jag var ganska...