Maria siktar på OS i Paris – ”Då ska peaken komma”

av | okt 7, 2022

Maria Freij blev fyra på SM i somras. Hon finns bland de allra bästa på 800 m i Sverige. Och nu vill MAI-aren komma med till OS i  Paris 2024 med schweizisk draghjälp och träningsrundor i klassiska Lill-Jansskogen i Stockholm.

– Jag har många bollar i luften. Just nu pluggar jag på heltid i Stockholm, samtidigt som jag elitsatsar, säger Maria till MAI-bloggen.

– I framtiden hoppas jag få jobba på ett stort sportföretag, typ Nike eller Adidas som marknadsförare. Ett tufft mål, javisst, men det är min förhoppning.

 

Härlig träningsmiljö i Schweiz

När Maria Freij hade Malmö som bas några år var det sport management på Malmö universitet som gällde. I Stockholm är inriktningen internationell marknadsföring. Det händer mycket kring Maria Freij, som fyller 24 år i oktober.

– Jo, så är det. Jag har massor av mål med min löpning, både långsiktiga och kortsiktiga.

Hon har alltid sprungit sina egna vägar och tränat mycket på egen hand för att slussa sig fram till svensk elitnivå.

– Jag växte upp i Nyhamnsläge utanför Helsingborg. Egentligen föddes jag i Malmö och bodde där till jag var nio år. Men det är i Nyhamnsläge jsom är hemma för mig och som jag har en stark koppling till, säger Maria.

Det dröjde innan det blev riktigt idrottssatsning.

– Jag började egentligen när jag var 20 år. Jag flyttade till Los Angeles direkt efter gymnasiet när jag var 18 år för att gå på college. Jag studerade där i ett år. Det var där jag började träna och tävla på riktigt, att koncentrera mig mer på löpningen. Tidigare var jag med kanske en tävling om året, sedan försvann intresset igen. Det kunde ta ett år innan jag var tillbaka på tävlingsbanan.

Maria vid tävlingar i USA

Det var i Santa Monica som Maria fick smak på löpningen. En klubb med många Malmökopplingar från tiden då Carl Lewis och andra kända sprintrar tävlade år efter år på Malmö stadion.

– Vi var ett stort team på Santa Monica som åkte runt och tävlade tillsammans. Det tyckte jag gjorde tävlingsgrejen roligare. Och ja, jag fick alltid höra om Malmö när jag var där. Efter ett år i Santa Monica hade jag ännu mer sug.

Efter USA-vistelsen blev det Göteborg ett halvår innan hon flyttade till Malmö för att träna i tidigare mästerskapslöparen Rizak Dirshes grupp. Det blev slutligen MAI som klubbdräkt i november 2019 efter att tidigare ha representerat, Pallas och Öresund.

– Jag var oerfaren när jag kom till Rizak i Malmö, hade inte kommit på hur man tränar. Körde exempelvis aldrig styrka. Jag sprang lite som jag själv ville. Så hade det varit sedan jag var liten när jag tränade själv eller med pappa. Han hjälpte mig och öppnade dörren för mitt löparintresse. Jag hade alltid varit min egen tränare, trivdes med det men det kan bli ensamt också.

– Rizak var den förste tränaren jag träffade flera gånger i veckan.

Maria steget efter Lovisa Lindh.

Så var det i två år. Sedan två månader tillbaka är det Stockholm som gäller med en ganska stor mix av inspiration från Schweiz.

– Jag åkte till Schweiz i våras. Jag tränade där med huvudcoachen för det schweiziska landslaget, Louis Heyer, som även är tränare för Lovisa Lindh. Det var superinspirerande med många duktiga löpare. Jag hängde på Lovisa. La mig i ryggen på henne. Det slutade med att jag fick en massa känningar. Jag åkte dit mycket inspirerad och blev det också och lärde mig massor.

Men en annan omvälvande sak hände också.

– Jag träffade en kille som jag blev kär i. Han är jätteduktig på 800 m har VM-guld i veteranklassen för 35-åringar. Han heter Diego Menzi, och är en sportfotograf som jobbar med de stora mästerskapen. Han hjälper mig jättemycket. Jag har varit i Zürich fyra gånger under sommaren för att träna och tävla. Det är så fint att springa därnere. Jättevackert.

Maria tillsammans med Diego Menzi

Var ska då Maria Freijs löparkarriär ta vägen?

– Mitt stora mål är OS i Paris 2024. Men då måste jag ta några sekunder till på mitt personbästa 2.05,99 från i somras. Det är 800 m som gäller för mig. Jag har haft lite otur med mina tävlingar i år. Jag har inte fått tillräckligt många lopp under säsongen, där jag kunnat plocka tid. Hade hoppats på 2.03 med det blev lite tajt, hann inte riktigt.

2023 inspirerar verkligen.

– Målet nästa sommar 2.00-2.01. Sommaren efter det ska peaken komma när det är OS!

Även om det är Östermalm i Stockholm som Maria utgår från så är kopplingen med Malmö och MAI stark.

– Vi har ett inne-SM i Malmö i vinter. Där ska det väl kunna bli medalj. Gör jag bra tider kan det bli Nordenkampen också.

– Jag försöker hitta en bra balans att träna hårt men inte bli skadad. Det är viktigt att kroppen ska orka med det. Jag kan trycka på för mycket ibland. Jag har haft problem med skador de senaste två åren. Småskador har kommit och gått, det har rubbat planerna.

Maria trivs med träning i skogen

Maria Freij trivs med att ha skiftat Malmö stadion och Pildammsparken till OS-borgen Stockholms stadion och Lill-Jansskogen med så mycket friidrottshistoria.

– På Östermalm är det mycket folk men jag är jätteglad att ha hittade en etta på Valhallavägen. Det blir träning på Stadion några dagar i veckan. Skogen är också jättefin, en härlig träningsmiljö.

I början av oktober började Maria även att träna med en grupp i Täby.

– Två gånger i veckan, mest för att få lite träningssällskap. Jag är van med att köra med killarna i Malmö, det blir tråkigt att köra alla pass själv. Rizak är fortfarande min huvudtränare och vi sätter upp målen tillsammans. Han är snäll, han lyssnar.

Det känns jättebra med honom. Men jag söker influenser från olika håll, plockar det bästa. Och jag lyssnar mycket på Diego också, han är själv löpare med stora erfarenheter.

Dela detta:

Svenskt rekord av VM-tian Glans – ”Ett ovanligt lugn”

MAI:s Jonas Glans gjorde ett imponerande lopp när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Han sänkte även det svenska rekordet med tio sekunder till 13.32. – Inför loppet, både dagarna innan och under tävlingsdagen, kände jag ett ovanligt lugn. Jag blev...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...

MAI:s häckdubbel blev viktig – ”Verkligen en kämpaseger”

Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster. 14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt...

Tre MAI-segrar i Finnkampen: ”Otroligt roligt och stort”

  Det har blivit dubbelsegrar fyra år i följd. Efter den första dagen leder Sverige Finnkampen både på den manliga och den kvinnliga sidan. De svenskar herrarna har tre poängs ledning, 104-101, medan de blågula damerna har 114,5 mot Finlands 112,5 poäng. Massor...

Den långa vägen till Finnkampen – ”Glad att jag inte gett upp”

Josephine Risberg Thoor är en friidrottare som jobbat sig den långa vägen till landslaget. I Stockholm drar hon på sig de blågula landslagskläderna för första gången och hoppas på en riktigt bra Finnkampsdebut. – Det ska bli roligt. Framför allt glad att jag fortsatt...

Mot Finnkampen med hjälp av bikarbonat – ”Experimenterar lite”

  Friidrottslandslaget kastar sig från VM-staden Budapest till anrika Stockholms stadion och Finnkampen kommande helg. MAI:s Jonas Glans ansluter och gör en intressant start på 5000 m. – Framöver är planen, förutom Finnkampen, är sedan förhoppningsvis 10 000 m på...

Besviken Fanny missade guldkvällen – ”En process som tar tid”

  Det blev guldmedalj, kramar med svensk flagga, segerkyss av flickvännen och ärevarv för Armand Duplantis. Segerhöjden blev 6,10 och världsrekordförsöken gick inte den här kvällen i Budapest. Men suveränen gjorde vad han skulle och tog Sveriges andra guld. – Det...

Fanny blickar mot ny medalj – VM-förberedelser på FaceTime

  Fanny Roos är på plats i Budapest efter en omtumlande vecka i Malmö. Nu blickar hon mot sin medalj i VM-staden. Fanny är sist ut i VM av de fyra MAI-arna. Gulddramat i diskus för pojkvännen Daniel Ståhl följde hon från tv-soffan hemma i gemensamma lägenheten i...

Julia fick inte till löpningen – Staffan på blixtbesök i Malmö

MAI:s sprintdrottning Julia Henriksson fick inte till det i Budapest på 200 m. Hon blev utslagen i försöket. 23,55 räckte inte långt i det här VM-sammanhanget. – Det var inte en av mina bättre tävlingar. Det kändes väldigt bra på uppvärmningen. Men det fanns inte...

Rutinerade Kenth står alltid bakom Julia – ”Han är fantastisk”

  Kenth Olsson är en av Sveriges mest välmeriterade tränare och har ägnat sitt liv åt friidrotten. Han gjorde sitt första mästerskap redan 1971 vid EM i Helsingfors då som aktiv på 110 m häck. Nu har han fyllt 78 och tidigare i år blivit medaljerad av förbundet....

Staffaneffekten gav Ståhl guldharmoni – Hrelja ville för mycket

  Daniel Ståhl är tillbaka på diskustronen. Det som hände i Budapest måndagen den 21 augusti 2023 kommer att bli ett stycke idrottshistoria. VM-guld - i sista kastet. Malmöeffekten - eller rent av Staffaneffekten. Säkert. Till en del. – En helt sjuk tävling och...

Hrelja jagar rekordet i VM-semi – och återväxten är stark

Personligt rekord med 13,42 och semifinalplats för Max Hrelja på 110 m häck vid VM i Budapest. På måndagens kvällspass kommer det att bli svensk rekordjakt för MAI-aren. – Ett riktigt skönt försökslopp. Det var riktigt varmt på uppvärmningen så jag försökte hålla mig...

MAI och häcktraditionerna – fem SM-medaljer i Täby

  Andra VM-dagen. Så är dags för MAI att visa upp sina fina häcktraditioner. Ettan och tvåan från SM, Max Hrelja och Joel Bengtsson till start på 110 m häck, och chanserna till måndagens semifinaler finns där sannerligen. Max tänker så här när han kollat in...

Asker spännande JSM-talang – ”Har ett bra löparhuvud”

  Markus Asker sprang hem guldet på 2000 m hinder första dagen av JSM19 och USM15 på Tibblevallen i Täby.  – Det jag egentligen kan säga är att det var ganska skönt att slå de båda JEM-hinderlöparna och väldigt fint att bärga ett guld redan på första dagen, säger...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...