Metaldiggare tog osannolikt höjdbrons i landslagsdebuten – “Det var kanske dumt”

av | jul 18, 2022

Metaldiggare tog osannolikt höjdbrons i landslagsdebuten bakom unge Holm

Från funktionär via metalkonsert i Köpenhamn till snabbinkallad landslagsdebut och JNM-brons hemma på Malmö stadion.

MAI-aren Adam Svensson upplevde en helg som han aldrig kommer allt glömma.

– Ja, vad ska man säga. Det blev mycket på en gång.

Han har samlat sig en del efter de två mest hektiska dygnen i sin friidrottskarriär när MAI-bloggen pratar med honom.

Från början skulle Adam bara ha varit funktionär i höjdhoppet vid juniorlandskamperna på Stadion på lördagen, sedan väntade konserten i KB-hallen med metalbandet Gojira som han sett fram emot i ett helt år.

Så blev det också.

Men plötsligt kom tränarpappan Stefan Holm fram och sa till honom: Du måste hoppa i morgon.

Jacob Thelander kände sig sliten efter längdhoppet så budet gick snabbt till Adam Svensson. Förbundskaptenen Mikael Wennolf tog ut honom ”face to face”.

Där stod Adam i höjdkurvan och försökte greppa allting.

– Jag köpte biljetter till konserten för ett år sedan. Gojira är mitt absoluta favoritband. Det ville jag inte missa.

Det blev en tretimmarskonsert med de franska favoriterna, hem till Bunkeflostrand för några timmars sömn och så samling klockan nio på söndagsmorgonen på landslagshotellet intill Malmö stadion.

Adam fick i all hast samla ihop till en landslagsutrustning. Han hade aldrig haft en blågul dräkt på sig. Det mesta blev hoplånat av klubbkompisen Zacharias Parmatow som sprungit stafett. Tränaren Andreas Leveau hann slutligen också till Stadion för att coacha.

De flesta tittade på Melwin Lycke Holm som var suverän och slutligen svingade sig över 2,16. Dessförinnan hade Adam varit felfri över 1,90 – 1,95 – 2,00. Där tog det stopp – men tredjeplats och juniorbrons i landslagsdebuten.

– Min första reaktion när Stefan och sedan Mikael kom fram till mig var: Jag borde inte tävla i morgon. Men jag ville ju. Kanske dumt. Jag ville inte missa konserten heller. Fast allt blev ju bra.

– Resultatet blev kanske inte det bästa. Men krafterna räckte inte till mer. Det finns mer att plocka ut senare i sommar, till SM kanske. 

Adam hoppade 2,05 inomhus i Atleticum i vintras. Han har blickat länge mot SM senare i sommar.

– Jag har hoppat flitigt den senaste veckan. Det har var tredje tävlingen på en vecka. Dessförinnan gjorde jag en semesterresa till Grekland. I fredags gjorde jag ett grymt gympass med tanke på SM senare. Det känner jag av fortfarande. Egentligen var det ju inga förberedelser man ska ha inför en landslagsdebut.

På söndagkvällen sitter han man en bronsmedalj i alla fall.

19-åringen gick ut från Malmö idrottsgymnasium tidigare i våras. Nu väntar ett sabbatsår innan det är dags att studera vidare.

– Jag ska jobba hos min tränare Andreas kemiföretag är det tänkt.

Varför blev det friidrott för dig?

– När jag var liten så vann min klass i 2:an en provträning med MAI för att många av våra klasskamrater deltagit i Kalvinknatet. Testade då 60 m, längd och kula. Tyckte sporten var kul, och valde att anmäla mig till en av MAI sommarläger.

– Sedan körde jag ett sommarläger 2011 där jag fann att höjdhoppet var den roligaste grenen. Tyckte inte bara att det var roligast utan jag var inte så dålig på det heller. Sen har väl grenen egentligen bara fastnat och kärleken till höjdhopp är fortfarande.

Och nu har Adam Svensson presenterat sig på landslagsnivå också.

HÄR ÄR ALLA MAI-INSATSER

U22-gänget:

Arvid Mägi Theorin kula – personligt rekord 15,97 som trea.

– Det är ett steg i rätt riktning, känner mig inte nöjd. Tekniken var bra men fanns inget tryck i kroppen. Annars hade jag fullt upp som lagkapten, kul det också.

Flippa Sivnert 100m, 4x100m – vann B-finalen på 11,66, fjärde tid totalt. Sprang sistasträcka i laget som hade 46,46 och blev fyra.

– Det kändes bra! Blev fyra i totalen bara några tusendelar från tredjeplatsen, så det var roligt. Loppet var också väldigt roligt! Det blev en bra tid med ett lopp som var genomfört lite halvdåligt emellanåt, så det är positivt att det finns mer att jobba på.

Victoria Quainoo kula 14,38, personligt rekord som trea.

– Jag tyckte att tävlingen gick helt okej för min del. Jag gick in utan förväntningar för att jag visste att jag har haft det lite struligt men jag hade än bra känsla i kroppen. Redan från första instötningen visste jag att det kunde bli långt men måste bara hålla mig till teknik. Tack och lov lämnade jag en grym tävling med ett nytt PB.

Angel Richmore spjut – trea personbästa 46,01

– Otroligt kul att få tävla på hemma plan och ha familj och vänner på plats. Dessutom få prestera på topp och göra ett personligt rekord och få en bronspeng på det hade inte kunnat bli ett bättre säsongsavslut!

# Erika Wärff spjut – återbud

– Skadade knät lite i onsdags så fick lämna återbud tyvärr.

# Wilma Rosenqvist 200m, 4x100m – återbud

– På träningen inför stafetten i torsdags fick jag känning i min baksida igen.

20-årstrion blev en kvartett:

Adam Svensson höjd – trea 2,00.

Zacharias Parmatow 4x100m sprang tredjesträckan i laget som blev tvåa.

– Stafettloppet var verkligen sjukt kul, magiskt att få springa i gulblåa kläderna. Det gick jättebra att låna ut kläderna till Adam, känner verkligen att jag bidrog till något med tanke på medaljen dessutom. Kul även att Sverige vann!

Thea Löfman slägga – trea på 52,64 efter två finskor.

– Mitt sämsta resultat på väldigt väldigt länge. Är långt ifrån nöjd. Efter fyra kryss blev det ett säkerhetskast med tre rotationer som Stellan tänkte skulle räcka en bit, vilket det ju gjorde trots att det kastat inte heller var så bra. Synd bara att jag inte fick ihop det i de andra. Det hade förhoppningsvis räckt längre. Hade problem att hantera ringen och blåsten igår. Men tar med mig tävlingen som en erfarenhet. Och det viktiga är ju att det stämmer i Colombia.

Ida Staafgård 4x100m – sprang tredjesträckan i laget som blev trea.

– Tycker loppet kändes bra, tyvärr blev min och Wilmas växling lite fel och vi fick inte ut vår fulla potential. Men allt i allt är jag jättenöjd med lagets insats och det var en kul helg.

Foto: Mikael Wennolf

Dela detta:

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Utvecklingsträff i Malmö – “Vi har en fantastisk stämning”

Ett 50-tal aktiva och ledare fanns i Malmö i helgen för en utvecklingsträff i långsprint och häck. Flera MAI-aktiva var bland de kallade till Atleticum över helgen och flera hade riktigt aktiva roller i träffen som plockats ihop av tidigare landslagssprintern Torbjörn...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Landslagssprinter flyttar till Malmö – ”Vill ha en nystart”

Landslagssprintern Thomas Jones har flyttat till Malmö och ska i fortsättningen tävla för MAI. – Jag vill ha en nystart, säger han. Han har hållit till i Växjö sedan han började gymnasiet. Nu har han nyss fyllt 22 år den flerfaldige SM-medaljören vill få riktigt fart...

Svenskt rekord av VM-tian Glans – ”Ett ovanligt lugn”

MAI:s Jonas Glans gjorde ett imponerande lopp när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Han sänkte även det svenska rekordet med tio sekunder till 13.32. – Inför loppet, både dagarna innan och under tävlingsdagen, kände jag ett ovanligt lugn. Jag blev...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...

MAI:s häckdubbel blev viktig – ”Verkligen en kämpaseger”

Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster. 14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt...

Tre MAI-segrar i Finnkampen: ”Otroligt roligt och stort”

  Det har blivit dubbelsegrar fyra år i följd. Efter den första dagen leder Sverige Finnkampen både på den manliga och den kvinnliga sidan. De svenskar herrarna har tre poängs ledning, 104-101, medan de blågula damerna har 114,5 mot Finlands 112,5 poäng. Massor...

Den långa vägen till Finnkampen – ”Glad att jag inte gett upp”

Josephine Risberg Thoor är en friidrottare som jobbat sig den långa vägen till landslaget. I Stockholm drar hon på sig de blågula landslagskläderna för första gången och hoppas på en riktigt bra Finnkampsdebut. – Det ska bli roligt. Framför allt glad att jag fortsatt...

Mot Finnkampen med hjälp av bikarbonat – ”Experimenterar lite”

  Friidrottslandslaget kastar sig från VM-staden Budapest till anrika Stockholms stadion och Finnkampen kommande helg. MAI:s Jonas Glans ansluter och gör en intressant start på 5000 m. – Framöver är planen, förutom Finnkampen, är sedan förhoppningsvis 10 000 m på...

Besviken Fanny missade guldkvällen – ”En process som tar tid”

  Det blev guldmedalj, kramar med svensk flagga, segerkyss av flickvännen och ärevarv för Armand Duplantis. Segerhöjden blev 6,10 och världsrekordförsöken gick inte den här kvällen i Budapest. Men suveränen gjorde vad han skulle och tog Sveriges andra guld. – Det...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...