Metaldiggare tog osannolikt höjdbrons i landslagsdebuten – “Det var kanske dumt”

av | jul 18, 2022

Metaldiggare tog osannolikt höjdbrons i landslagsdebuten bakom unge Holm

Från funktionär via metalkonsert i Köpenhamn till snabbinkallad landslagsdebut och JNM-brons hemma på Malmö stadion.

MAI-aren Adam Svensson upplevde en helg som han aldrig kommer allt glömma.

– Ja, vad ska man säga. Det blev mycket på en gång.

Han har samlat sig en del efter de två mest hektiska dygnen i sin friidrottskarriär när MAI-bloggen pratar med honom.

Från början skulle Adam bara ha varit funktionär i höjdhoppet vid juniorlandskamperna på Stadion på lördagen, sedan väntade konserten i KB-hallen med metalbandet Gojira som han sett fram emot i ett helt år.

Så blev det också.

Men plötsligt kom tränarpappan Stefan Holm fram och sa till honom: Du måste hoppa i morgon.

Jacob Thelander kände sig sliten efter längdhoppet så budet gick snabbt till Adam Svensson. Förbundskaptenen Mikael Wennolf tog ut honom ”face to face”.

Där stod Adam i höjdkurvan och försökte greppa allting.

– Jag köpte biljetter till konserten för ett år sedan. Gojira är mitt absoluta favoritband. Det ville jag inte missa.

Det blev en tretimmarskonsert med de franska favoriterna, hem till Bunkeflostrand för några timmars sömn och så samling klockan nio på söndagsmorgonen på landslagshotellet intill Malmö stadion.

Adam fick i all hast samla ihop till en landslagsutrustning. Han hade aldrig haft en blågul dräkt på sig. Det mesta blev hoplånat av klubbkompisen Zacharias Parmatow som sprungit stafett. Tränaren Andreas Leveau hann slutligen också till Stadion för att coacha.

De flesta tittade på Melwin Lycke Holm som var suverän och slutligen svingade sig över 2,16. Dessförinnan hade Adam varit felfri över 1,90 – 1,95 – 2,00. Där tog det stopp – men tredjeplats och juniorbrons i landslagsdebuten.

– Min första reaktion när Stefan och sedan Mikael kom fram till mig var: Jag borde inte tävla i morgon. Men jag ville ju. Kanske dumt. Jag ville inte missa konserten heller. Fast allt blev ju bra.

– Resultatet blev kanske inte det bästa. Men krafterna räckte inte till mer. Det finns mer att plocka ut senare i sommar, till SM kanske. 

Adam hoppade 2,05 inomhus i Atleticum i vintras. Han har blickat länge mot SM senare i sommar.

– Jag har hoppat flitigt den senaste veckan. Det har var tredje tävlingen på en vecka. Dessförinnan gjorde jag en semesterresa till Grekland. I fredags gjorde jag ett grymt gympass med tanke på SM senare. Det känner jag av fortfarande. Egentligen var det ju inga förberedelser man ska ha inför en landslagsdebut.

På söndagkvällen sitter han man en bronsmedalj i alla fall.

19-åringen gick ut från Malmö idrottsgymnasium tidigare i våras. Nu väntar ett sabbatsår innan det är dags att studera vidare.

– Jag ska jobba hos min tränare Andreas kemiföretag är det tänkt.

Varför blev det friidrott för dig?

– När jag var liten så vann min klass i 2:an en provträning med MAI för att många av våra klasskamrater deltagit i Kalvinknatet. Testade då 60 m, längd och kula. Tyckte sporten var kul, och valde att anmäla mig till en av MAI sommarläger.

– Sedan körde jag ett sommarläger 2011 där jag fann att höjdhoppet var den roligaste grenen. Tyckte inte bara att det var roligast utan jag var inte så dålig på det heller. Sen har väl grenen egentligen bara fastnat och kärleken till höjdhopp är fortfarande.

Och nu har Adam Svensson presenterat sig på landslagsnivå också.

HÄR ÄR ALLA MAI-INSATSER

U22-gänget:

Arvid Mägi Theorin kula – personligt rekord 15,97 som trea.

– Det är ett steg i rätt riktning, känner mig inte nöjd. Tekniken var bra men fanns inget tryck i kroppen. Annars hade jag fullt upp som lagkapten, kul det också.

Flippa Sivnert 100m, 4x100m – vann B-finalen på 11,66, fjärde tid totalt. Sprang sistasträcka i laget som hade 46,46 och blev fyra.

– Det kändes bra! Blev fyra i totalen bara några tusendelar från tredjeplatsen, så det var roligt. Loppet var också väldigt roligt! Det blev en bra tid med ett lopp som var genomfört lite halvdåligt emellanåt, så det är positivt att det finns mer att jobba på.

Victoria Quainoo kula 14,38, personligt rekord som trea.

– Jag tyckte att tävlingen gick helt okej för min del. Jag gick in utan förväntningar för att jag visste att jag har haft det lite struligt men jag hade än bra känsla i kroppen. Redan från första instötningen visste jag att det kunde bli långt men måste bara hålla mig till teknik. Tack och lov lämnade jag en grym tävling med ett nytt PB.

Angel Richmore spjut – trea personbästa 46,01

– Otroligt kul att få tävla på hemma plan och ha familj och vänner på plats. Dessutom få prestera på topp och göra ett personligt rekord och få en bronspeng på det hade inte kunnat bli ett bättre säsongsavslut!

# Erika Wärff spjut – återbud

– Skadade knät lite i onsdags så fick lämna återbud tyvärr.

# Wilma Rosenqvist 200m, 4x100m – återbud

– På träningen inför stafetten i torsdags fick jag känning i min baksida igen.

20-årstrion blev en kvartett:

Adam Svensson höjd – trea 2,00.

Zacharias Parmatow 4x100m sprang tredjesträckan i laget som blev tvåa.

– Stafettloppet var verkligen sjukt kul, magiskt att få springa i gulblåa kläderna. Det gick jättebra att låna ut kläderna till Adam, känner verkligen att jag bidrog till något med tanke på medaljen dessutom. Kul även att Sverige vann!

Thea Löfman slägga – trea på 52,64 efter två finskor.

– Mitt sämsta resultat på väldigt väldigt länge. Är långt ifrån nöjd. Efter fyra kryss blev det ett säkerhetskast med tre rotationer som Stellan tänkte skulle räcka en bit, vilket det ju gjorde trots att det kastat inte heller var så bra. Synd bara att jag inte fick ihop det i de andra. Det hade förhoppningsvis räckt längre. Hade problem att hantera ringen och blåsten igår. Men tar med mig tävlingen som en erfarenhet. Och det viktiga är ju att det stämmer i Colombia.

Ida Staafgård 4x100m – sprang tredjesträckan i laget som blev trea.

– Tycker loppet kändes bra, tyvärr blev min och Wilmas växling lite fel och vi fick inte ut vår fulla potential. Men allt i allt är jag jättenöjd med lagets insats och det var en kul helg.

Foto: Mikael Wennolf

Dela detta:

MAI-arna tar oss med bakom EM-kulisserna

MAI-gänget gladdes åt tidigare klubbkompisen Thobias Montlers silverpeng och det är laddat för nya medaljer nu när Daniel Ståhl ska in i finalringen i diskus och Armand Duplantis ta sats mot de höga stavhöjderna. Stämningen är på topp och det är många som stöttar...

Glans tia i EM-finalen – “fantastisk inramning”

Två svenskar startade i 5000-meterloppet och två svenskar slutade topp 10. Andreas Almgren sprang sig till en utmärkt fjärdeplats på en ny personlig rekordtid och MAI-aren Jonas Glans blev tia. – Väldigt nöjd med placeringen och det var en fantastisk inramning på...

Fanny EM-fyra – “en sur placering”

Fanny Roos blev fyra i EM-finalen i kula i München. – Nöjd är jag absolut inte, säger hon. Fanny kom till EM som en möjlig medaljör. Hennes nysatta svenska rekord på 19,42 var tredje längsta årsbästat. I finalen blev det en slutlig fjärdeplats på 18,55, nästan fyra...

Fem MAI-are till EM – “ska bara bli väldigt kul”

Fem MAI-are åker till EM i München. Fyra har varit med i mästerskapssammahang förr, men Filippa Sivnert gör debut på den här nivån. – Det känns som om jag hoppar över nånting. Jag har ju inte ens varit med i Finnkampen någon gång. Enda riktiga landslagsuppdragen är...

Williams första individuella seniorguld – Fannys artonde…

Sverige främste kulstötare Fanny Roos tog sitt artonde raka SM-guld. William Trulsson tog sitt första guld på seniorsidan. Det kommer att bli fler. – SM-guld, det trodde jag inte på, säger Sandbypågen William. – Jag var faktiskt lite osäker på start i SM. Kände mig...

Helsingborg före MAI-arna igen – svenskt rekord av Fanny

Även andra SM-dagen fanns Helsingborg i vägen för Malmös guldförhoppningar. Joel Bengtsson vann guldet på 110 m häck före Max Hrelja och Anton Levin. Den starka medvinden gjorde det svårt för många men de båda EM-uttagna löparna lyckades bäst och Helsingborgs-Joel...

Silver och brons räckte ända till EM i München

Silver och brons på 100 m räckte för att föra MAI-duon Daniella Busk och Filippa Sivnert rakt in i EM-truppen. Regerande mästarinnan Busk fick ge sig för Helsingborgs Julia Henriksson som befäste sin position som sprinterdrottning för tillfället. I finalen var Julia...

Thea MAI:s hopp i JVM – Wictor tillbaka och EM-uttagen

JVM är igång i Cali, Colombia. Thea Löfman är MAI:s representant i slägga. Förbundskaptenen Mikael Wennolf, tidigare MAI-sprinter som nu jobbar i IFK Lund, är full av beundran över Theas utveckling i år. – Fantastiskt kul att Thea övertygar i kastringen. Thea och...

Glans har bara börjat glänsa – “har hittat min modell”

VM hade knappt hunnit läggas till handlingarna och lovorden kring stavhoppande Mondo klinga av, förrän en av de mest oförutsägbara svenska friidrottarna plötsligt sprudlande glad stod bakom intervjumikrofonen igen. Jonas Glans upphör aldrig att förvåna. MAI-aren slog...

William gjorde det igen – guld i ungdoms-OS

Det var massor av blågula framgångar i friidrottsarenan i Banská Bystrica där Europeiska Ungdomsolympiaden, EYOF. Mest glänste MAI-aren William Trulsson på fredagen som vann 200 m med en halv sekund och höll för favorittrycket. – Just nu är allting bara kul, jag vet...

Jonas Glans stora GP-skräll – pers med 16 sekunder och EM-plats

MAI-aren Jonas Glans blev den stora skrällen vid GP-tävlingarna i Söderhamn. Han gjorde något av sitt livs lopp på 5000 meter. 31-åringen var helt överlägsen, sänkte sitt personbästa med 16 sekunder och klarade kvalgränsen till EM i München. – Jag har inte riktigt...

Rekordgruppen mot OS – “Jätteroligt med allt runt omkring”

Det är träningsgruppen som bara sätter rekord på rekord, av alla möjliga och omöjliga slag. Linnea Englund har varit en plusvariant hela försäsongen. Nu bränner det till på allvar och snart blir det start i European Youth Olympic Festival, europeiska ungdoms-OS. – Det...

Dubbla juniortriumfer på Stadion – “All cred till MAI”

Det blev två svenska triumfer när Nordiska juniorlandskampen för 19-åringar och Nordisk-Baltiska mästerskapen för 22-åringar avgjordes i helgen på Malmö stadion.  Sverige vann herrkampen för 19-åringar med 203 poäng mot Norges 193, Finlands 176 och Danmark/Islands...

Fanny elva i VM-finalen

Fanny Roos fick inte heller till det i kulfinalen vid VM i Eugene. MAI-aren slutade elva. Det har resultatmässigt varit en motig första del av säsongen. Fanny hade 18,27, 18,22 och valde att trampa över i sista sedan kulan landat på fel sida om 18 m-linjen och fick...

Fanny i första VM-finalen – “Får se hur långt det räcker”

Fanny Roos lyckades ta sig till sin första VM-final i kula. Men de riktigt långa stötarna uteblev även i VM-kvalförsöket. Men OS-sjuan är fortfarande hoppfull inför finalen som avgörs natten till söndag i Eugene. – Jag försöker bara fokusera på mig själv och stöta så...

Fanny nöjd med VM-läger – “Vi hjälper och stöttar varandra”

Inledningen på VM-laddningen kunde blivit enklare för MAI:s kulstötare Fanny Roos. Hon och flera andra i kastargänget hamnade mitt i hetluften när SAS-strejken inleddes. Avresan från Arlanda till Kalifornien i USA fick skjutas upp ett dygn. Dessutom finns inte...

Hrejla hade en rolig kväll i Kortrijk

Max Hrelja fortsätter att göra stabila tider på 110 m häck. Vid tävlingar i belgiska Kortrijk på lördagskvällen noterade han 13,72 (vind) i försök och 13,80 i finalen där han blev trea. – En rolig kväll, konstaterar Max. – Känner igen mig själv igen efter ett Karlstad...

Skrällbrons av Ella – “Helt sjukt när jag insåg jag tog medalj”

Ella Uddenäs skrällde med en bronsmedalj i stav under sista dagens tävlingar vid U18EM i Jerusalem. Ett skrällbrons. Hon kom till mästerskapet med det tolfte bästa årsbästat. – Det kändes helt sjukt när jag insåg jag tog medalj. Var oväntat och var inte beredd på det,...

Hinderpers och stavstrul i Jerusalem – MAI-duo till EM-final

  Två MAI-are I försök i Jerusalem och båda till EM-final. Marcus Asker var först ut i försökspasset på 2000 m hinder och bättrade sitt pers från 6.00,39 till 5.58,64. – Det var jobbigt att springa så tidigt på morgonen. Ändå nöjd med taktiken i loppet och gjorde...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

MAI-arna tar oss med bakom EM-kulisserna

MAI-arna tar oss med bakom EM-kulisserna

MAI-gänget gladdes åt tidigare klubbkompisen Thobias Montlers silverpeng och det är laddat för nya medaljer nu när Daniel Ståhl ska in i finalringen i diskus och Armand Duplantis ta sats mot de höga stavhöjderna. Stämningen är på topp och det är många som stöttar...

Glans tia i EM-finalen – “fantastisk inramning”

Glans tia i EM-finalen – “fantastisk inramning”

Två svenskar startade i 5000-meterloppet och två svenskar slutade topp 10. Andreas Almgren sprang sig till en utmärkt fjärdeplats på en ny personlig rekordtid och MAI-aren Jonas Glans blev tia. – Väldigt nöjd med placeringen och det var en fantastisk inramning på...

Fanny EM-fyra – “en sur placering”

Fanny EM-fyra – “en sur placering”

Fanny Roos blev fyra i EM-finalen i kula i München. – Nöjd är jag absolut inte, säger hon. Fanny kom till EM som en möjlig medaljör. Hennes nysatta svenska rekord på 19,42 var tredje längsta årsbästat. I finalen blev det en slutlig fjärdeplats på 18,55, nästan fyra...

Fem MAI-are till EM – “ska bara bli väldigt kul”

Fem MAI-are till EM – “ska bara bli väldigt kul”

Fem MAI-are åker till EM i München. Fyra har varit med i mästerskapssammahang förr, men Filippa Sivnert gör debut på den här nivån. – Det känns som om jag hoppar över nånting. Jag har ju inte ens varit med i Finnkampen någon gång. Enda riktiga landslagsuppdragen är...

Helsingborg före MAI-arna igen – svenskt rekord av Fanny

Helsingborg före MAI-arna igen – svenskt rekord av Fanny

Även andra SM-dagen fanns Helsingborg i vägen för Malmös guldförhoppningar. Joel Bengtsson vann guldet på 110 m häck före Max Hrelja och Anton Levin. Den starka medvinden gjorde det svårt för många men de båda EM-uttagna löparna lyckades bäst och Helsingborgs-Joel...

Silver och brons räckte ända till EM i München

Silver och brons räckte ända till EM i München

Silver och brons på 100 m räckte för att föra MAI-duon Daniella Busk och Filippa Sivnert rakt in i EM-truppen. Regerande mästarinnan Busk fick ge sig för Helsingborgs Julia Henriksson som befäste sin position som sprinterdrottning för tillfället. I finalen var Julia...

Thea MAI:s hopp i JVM – Wictor tillbaka och EM-uttagen

Thea MAI:s hopp i JVM – Wictor tillbaka och EM-uttagen

JVM är igång i Cali, Colombia. Thea Löfman är MAI:s representant i slägga. Förbundskaptenen Mikael Wennolf, tidigare MAI-sprinter som nu jobbar i IFK Lund, är full av beundran över Theas utveckling i år. – Fantastiskt kul att Thea övertygar i kastringen. Thea och...