Metaldiggare tog osannolikt höjdbrons i landslagsdebuten – “Det var kanske dumt”

av | jul 18, 2022

Metaldiggare tog osannolikt höjdbrons i landslagsdebuten bakom unge Holm

Från funktionär via metalkonsert i Köpenhamn till snabbinkallad landslagsdebut och JNM-brons hemma på Malmö stadion.

MAI-aren Adam Svensson upplevde en helg som han aldrig kommer allt glömma.

– Ja, vad ska man säga. Det blev mycket på en gång.

Han har samlat sig en del efter de två mest hektiska dygnen i sin friidrottskarriär när MAI-bloggen pratar med honom.

Från början skulle Adam bara ha varit funktionär i höjdhoppet vid juniorlandskamperna på Stadion på lördagen, sedan väntade konserten i KB-hallen med metalbandet Gojira som han sett fram emot i ett helt år.

Så blev det också.

Men plötsligt kom tränarpappan Stefan Holm fram och sa till honom: Du måste hoppa i morgon.

Jacob Thelander kände sig sliten efter längdhoppet så budet gick snabbt till Adam Svensson. Förbundskaptenen Mikael Wennolf tog ut honom ”face to face”.

Där stod Adam i höjdkurvan och försökte greppa allting.

– Jag köpte biljetter till konserten för ett år sedan. Gojira är mitt absoluta favoritband. Det ville jag inte missa.

Det blev en tretimmarskonsert med de franska favoriterna, hem till Bunkeflostrand för några timmars sömn och så samling klockan nio på söndagsmorgonen på landslagshotellet intill Malmö stadion.

Adam fick i all hast samla ihop till en landslagsutrustning. Han hade aldrig haft en blågul dräkt på sig. Det mesta blev hoplånat av klubbkompisen Zacharias Parmatow som sprungit stafett. Tränaren Andreas Leveau hann slutligen också till Stadion för att coacha.

De flesta tittade på Melwin Lycke Holm som var suverän och slutligen svingade sig över 2,16. Dessförinnan hade Adam varit felfri över 1,90 – 1,95 – 2,00. Där tog det stopp – men tredjeplats och juniorbrons i landslagsdebuten.

– Min första reaktion när Stefan och sedan Mikael kom fram till mig var: Jag borde inte tävla i morgon. Men jag ville ju. Kanske dumt. Jag ville inte missa konserten heller. Fast allt blev ju bra.

– Resultatet blev kanske inte det bästa. Men krafterna räckte inte till mer. Det finns mer att plocka ut senare i sommar, till SM kanske. 

Adam hoppade 2,05 inomhus i Atleticum i vintras. Han har blickat länge mot SM senare i sommar.

– Jag har hoppat flitigt den senaste veckan. Det har var tredje tävlingen på en vecka. Dessförinnan gjorde jag en semesterresa till Grekland. I fredags gjorde jag ett grymt gympass med tanke på SM senare. Det känner jag av fortfarande. Egentligen var det ju inga förberedelser man ska ha inför en landslagsdebut.

På söndagkvällen sitter han man en bronsmedalj i alla fall.

19-åringen gick ut från Malmö idrottsgymnasium tidigare i våras. Nu väntar ett sabbatsår innan det är dags att studera vidare.

– Jag ska jobba hos min tränare Andreas kemiföretag är det tänkt.

Varför blev det friidrott för dig?

– När jag var liten så vann min klass i 2:an en provträning med MAI för att många av våra klasskamrater deltagit i Kalvinknatet. Testade då 60 m, längd och kula. Tyckte sporten var kul, och valde att anmäla mig till en av MAI sommarläger.

– Sedan körde jag ett sommarläger 2011 där jag fann att höjdhoppet var den roligaste grenen. Tyckte inte bara att det var roligast utan jag var inte så dålig på det heller. Sen har väl grenen egentligen bara fastnat och kärleken till höjdhopp är fortfarande.

Och nu har Adam Svensson presenterat sig på landslagsnivå också.

HÄR ÄR ALLA MAI-INSATSER

U22-gänget:

Arvid Mägi Theorin kula – personligt rekord 15,97 som trea.

– Det är ett steg i rätt riktning, känner mig inte nöjd. Tekniken var bra men fanns inget tryck i kroppen. Annars hade jag fullt upp som lagkapten, kul det också.

Flippa Sivnert 100m, 4x100m – vann B-finalen på 11,66, fjärde tid totalt. Sprang sistasträcka i laget som hade 46,46 och blev fyra.

– Det kändes bra! Blev fyra i totalen bara några tusendelar från tredjeplatsen, så det var roligt. Loppet var också väldigt roligt! Det blev en bra tid med ett lopp som var genomfört lite halvdåligt emellanåt, så det är positivt att det finns mer att jobba på.

Victoria Quainoo kula 14,38, personligt rekord som trea.

– Jag tyckte att tävlingen gick helt okej för min del. Jag gick in utan förväntningar för att jag visste att jag har haft det lite struligt men jag hade än bra känsla i kroppen. Redan från första instötningen visste jag att det kunde bli långt men måste bara hålla mig till teknik. Tack och lov lämnade jag en grym tävling med ett nytt PB.

Angel Richmore spjut – trea personbästa 46,01

– Otroligt kul att få tävla på hemma plan och ha familj och vänner på plats. Dessutom få prestera på topp och göra ett personligt rekord och få en bronspeng på det hade inte kunnat bli ett bättre säsongsavslut!

# Erika Wärff spjut – återbud

– Skadade knät lite i onsdags så fick lämna återbud tyvärr.

# Wilma Rosenqvist 200m, 4x100m – återbud

– På träningen inför stafetten i torsdags fick jag känning i min baksida igen.

20-årstrion blev en kvartett:

Adam Svensson höjd – trea 2,00.

Zacharias Parmatow 4x100m sprang tredjesträckan i laget som blev tvåa.

– Stafettloppet var verkligen sjukt kul, magiskt att få springa i gulblåa kläderna. Det gick jättebra att låna ut kläderna till Adam, känner verkligen att jag bidrog till något med tanke på medaljen dessutom. Kul även att Sverige vann!

Thea Löfman slägga – trea på 52,64 efter två finskor.

– Mitt sämsta resultat på väldigt väldigt länge. Är långt ifrån nöjd. Efter fyra kryss blev det ett säkerhetskast med tre rotationer som Stellan tänkte skulle räcka en bit, vilket det ju gjorde trots att det kastat inte heller var så bra. Synd bara att jag inte fick ihop det i de andra. Det hade förhoppningsvis räckt längre. Hade problem att hantera ringen och blåsten igår. Men tar med mig tävlingen som en erfarenhet. Och det viktiga är ju att det stämmer i Colombia.

Ida Staafgård 4x100m – sprang tredjesträckan i laget som blev trea.

– Tycker loppet kändes bra, tyvärr blev min och Wilmas växling lite fel och vi fick inte ut vår fulla potential. Men allt i allt är jag jättenöjd med lagets insats och det var en kul helg.

Foto: Mikael Wennolf

Dela detta:

MAI sexa i lag-USM – ”fantastiskt gäng”

Ett stort ungdomsgäng tävlade i Karlskrona i helgen och blev sjätte klubb i lag-USM. – Det var ett fantastiskt gäng ungdomar som vi ledare fick förmånen att hänga med under lag-USM, säger MAI-ledaren Fredrik Wennolf. – Alla i Karlskrona presterade över vad jag...

Kanonpers av Hrelja – tre MAI-are vann i NM

Tre MAI-are blev nordiska mästare i helgen. Wictor Petersson inledde med en titel i kula på lördagen och Julia Henriksson och Max Hrelja följde upp med segrar andra dagen. Det var 60 år sedan NM avgjordes senast och nu var det dags i igen då Danmark och Köpenhamn stod...

Pers med tre meter av Thea – kan bli yngst i EM

Thea Löfman slutade trea i släggtävlingen i 23-klassen på Hallesche Werfertage i helgen. Det blev en riktig fullträff i sista omgången. Kastet mätte 66,74, vilket var en förbättring av det personliga rekordet med 3.22.  Snart 20-åriga Thea kastade dessutom Esbo,...

Säker seger i SM-kval av herrarna – 10 MAI-are till NM i Köpenhamn

Malmö AI:s herrar vann som väntat kvalet till lag-SM. Segerpoängen blev 82,5 och marginalen till tvåan Västerås var nästan nio poäng. Åtta grensegrar i Högbo. En tog Jonas Glans på 5000 m. – Vi vann, så det var ju trevligt och för egen del var det ett bra lopp där jag...

Rapport från MAI Norra: JC först ut på lag-SM – Anton siktar på NM

Malmö AI Norra har även samlat kraft inför utesäsongen tillsammans med massor av annat Malmöfolk i Formia. – Vi har haft en förberedelseperiod som varit lite upp och ner, berättar tränaren Tomas Avebäck för Bloggen. – Efter inomhussäsongen så hade vi fram till...

Öresundsbron firar 25 år med nytt Brolopp för 40 000 löpare

Det blir en ny löparfest på Öresundsbron – äntligen säger många motionärer. 2025 kommer ett nytt Brolopp att arrangeras, 25 år efter Broinvigningen från år 2000 då nästan 100 000 löpare var anmälda. Söndagen den 15 juni 2025 kommer den nya halvmaran att äga rum....

Malmöduon igång i Diamond League – Regnigt avslut i Formia

Så var MAI-tränaren Staffan Jönsson igång i Diamond League tillsammans med stjärnadepten Daniel Ståhl. Malmöduon har intresserade blickar på sig i det nya samarbetet som nyss inleddes. – Skönt att komma igång med tävlingarna. Sen är vi ju i lära känna varandra fasen...

Kasper tar fart i Kroatien – ”Flera som kan sporra varandra”

Ett stort sprintgäng från MAI är på plats i Kroatien för träning tillsammans med landslagslöpare från olika håll. Bland annat har det varit hårdträning på växlingar 4x400 m för Kasper Kadestål inte minst, under överinseende av huvudtränaren David Vendel, även han MAI....

Valborgshälsning från Formia – ”Givande och inspirerande”

Ett stort sprintinriktat MAI-gäng är på plats i italienska Formia. För en del är det en första kontakt med den fina olympiska träningsanläggningen. För nestorn i gruppen, Kenth Olsson, var första besöket för 58 år sedan… – Vi har varit här en vecka och det är...

MAI-are inspirerar I Albufeira – ”mycket bra för kast”

Delar av svenska landslaget i friidrott är i portugisiska Albufeira på ett gemensamt träningsläger. Ofta åker grengrupperna åt olika håll på träningsläger men med det här upplägget hoppas förbundsansvariga att man ska lära sig mer av varandra. MAI-tränaren Staffan...

Kastargänget till SOK-läger – ”Blivit lite show”

Det har snart gått en och en halv månad sedan kastarparet Fanny Roos och Daniel Ståhl etablerade sin träningsbas i Malmö. Efter intensiv grundträning är det nu dags för SOK-läger i Portugal för Fanny och Daniel och även Wictor Petersson som är fullt igång igen efter...

Julia doldisen i kastargruppen – Fanny MAI-bäst 2022

Träningsvardagen är kommen för kastarnas elitgrupp i Malmö. Med i den finns en nykomling i MAI och fortfarande något av en doldis. Julia Scharnell bytte från Eslöv till Malmö i början av året och fick plötsligt Sveriges hetaste kastarduo som träningskompisar. – Det...

Kastartjejer mot nya mästerskap – ”Sjukt rolig resa”

Europacupen i kast är gjord. Nu planeras för sommarens mästerskap för MAI:s släggkastare Thea Löfman och diskuskastare Mathilda Eriksson. – Sjukt rolig resa och jag tar med mig väldigt bra erfarenheter, säger Thea Löfman. Föregående helg bjöd på två MAI-insatser i...

Ståhl och Roos på plats i Malmö – “Extremt laddad för det här”

Så var den första träningen gjord. Samboparet Fanny Roos och Daniel Ståhl på plats i Malmö och Atleticum. För första gången lyssnade man till Staffan Jönsson som huvudtränare. – Jag har varit så extrem laddad för det här. Fullt ös i 45 minuter, sa Daniel Ståhl. Han...

Tea dubbel USM-medaljör – superkast av Erika

Tea Widgren blev dubbel medaljör vid USM i Västerås. Silver på 60 m och brons på 200 m i 15-årsklassen. – Helgen gick superbra. Jag är jättenöjd med mina placeringar och hoppas det kommer fortsätta så här. Det har varit många lopp vilket har både varit roligt men...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

MAI sexa i lag-USM – ”fantastiskt gäng”

MAI sexa i lag-USM – ”fantastiskt gäng”

Ett stort ungdomsgäng tävlade i Karlskrona i helgen och blev sjätte klubb i lag-USM. – Det var ett fantastiskt gäng ungdomar som vi ledare fick förmånen att hänga med under lag-USM, säger MAI-ledaren Fredrik Wennolf. – Alla i Karlskrona presterade över vad jag...

Kanonpers av Hrelja – tre MAI-are vann i NM

Kanonpers av Hrelja – tre MAI-are vann i NM

Tre MAI-are blev nordiska mästare i helgen. Wictor Petersson inledde med en titel i kula på lördagen och Julia Henriksson och Max Hrelja följde upp med segrar andra dagen. Det var 60 år sedan NM avgjordes senast och nu var det dags i igen då Danmark och Köpenhamn stod...

Pers med tre meter av Thea – kan bli yngst i EM

Pers med tre meter av Thea – kan bli yngst i EM

Thea Löfman slutade trea i släggtävlingen i 23-klassen på Hallesche Werfertage i helgen. Det blev en riktig fullträff i sista omgången. Kastet mätte 66,74, vilket var en förbättring av det personliga rekordet med 3.22.  Snart 20-åriga Thea kastade dessutom Esbo,...