Två MAI-are sprang sistasträckorna när Sveriges båda stafettlag tog sig åtskilliga steg närmare en EM-start vid tävlingar i Tammerfors på onsdagskvällen.
Nu har MAI:s Londonfilial tagit fart mot en Münchenstart i augusti på 4×400 m.
– Vi förbättrade vår tid med nästan en sekund till 3.34,63, så det var kul. Det gjorde också att vi tog oss upp en placering i Europarankingen, berättar Linnea Killander.
MAI-tränaren David Vendel är en del av förbundets EM-satsning på långa stafetten. Motonet GP-galan i Tammerfors var första anhalt.
– Tjejerna förbättrade sin bästa tid inför EM och tog ett stort steg närmare deltagande. Grabbarna förbättrade sin andra tid med sju tionde, vilket gör dom mer eller mindre är klara. Två lopp och snitt räknas. Topp 16 gäller för kval. Sverige ligger 14:e för män och 16:e för kvinnor och Finland 19:e resp 14:e så vi har kommit överens med vårt östra grannland om att anordna ett par gemensamma kvaltillfällen, förtydligar Vendel.
Tjejerna sprang på 3.24,63 och i laget fanns Moa Hjelmer, Hanna Karlsson, Matilda Hellqvist och Linnea Killander. Finland noterade 3.33,85.
– Moa inledde med 54.1 från block och följdes av tre jämna varv: Hanna 53.3, Matilda 53.8 och Linnéa 53.4. Sluttiden 3:34.63 var faktiskt den snabbaste ett svenskt lag gjorde sedan EM i Berlin för fyra år sedan, poängterar Vendel.
Linnea Kellander är 29 år och har de fem senaste åren hållit till i London för att studera.
– I september har jag varit där i fem år. Jag blev klar med min Master i business management i London i juli 2020. Och nu jobbar jag deltid samtidigt som jag tränar.
Och det är inte vilket träningsgäng som helst. Det leds av den kände sprintern Linford Christie, med OS-, VM- och EM-guld från 1990-talet.
– Jag tränar fortfarande i London för Linford Christie. Är bara hemma i Malmö nu en vecka för stafett-SM och tävlingen här i Tammerfors. Men jag kommer tillbaka två veckor i juni och sen till SM.
– Just nu är jag svensklärare online för Berlitz, där jag hjälper vuxna som flyttat till Sverige för arbete med att lära sig svenska. Men letar nytt jobb.
Har brexit påverkat dig?
– Nej, skulle inte säga att det har påverkat mig särskilt mycket. Inte mer att man var tvungen att söka pre-settle visa om man bott där kortare än fem år och snart kan jag söka settle visa när jag bott där i 5 år.
Linnea Killander var med vid EM i Amsterdam 2016 och sprang i det korta svenska stafettlaget som slogs ut i försöken.
Bästatiden är 54,05 från Leigh i Storbritannien 2019.
– Jag är nöjd med min insats, alltid lite extra nervöst att ha sista sträckan. Jag visste att finskan på sista sträckan var deras snabbaste och att hon sprungit snabbt i år, så det skulle bli en tuff kamp. Men jag fick pinnen före finskan och tryckte iväg snabbt för att få en bra start runt kurvan, men blev omsprungen på bortre lång men höll ryggen bra till upploppet. Men jag sprang min bästa splittid på 4x400m hittills, så det är jag glad för och snabbare ska det bli.
– Både Finland och Sverige vill kvala till EM så det var en arrangerad tävling. Nästa tävling för stafettlaget är Bislett, Diamond League den 16/6 och då tävlar vi mot Norge och förmodligen något annat land också.
Killarna vann sitt lopp. Nick Ekelund Arenander förde pinnen i mål på 3.07,82. Finland noterade 3.08,56. I det svenska laget fanns Alexander Nyström, Felix Francois, Mattias Waernulf och Nick Ekelund Arenander.
Kasper Kadestål hade varit en av de fyra men fick lämna återbud på grund av förkylning liksom han gjorde på stafett-SM i helgen.
– Vi sprang vi med ett helt nytt sammansatt lag men även om vi hade tuffast möjliga motstånd från finska laget, så taggade killarna till och visade hög nivå och professionalism, utan att underskatta finnarna, som både är starka på hemmaplan och mot Sverige, och vi lyckades vinna och förbättra vår tid på rankningen. Dock finns det flera sekunder att hämta i växlingarna, så jag är verkligen inte orolig för, att det inte kommer gå snabbare senare i sommar! Det här är bara början, men redan nu så ser det riktig bra ut, menar Nick Ekelund-Arenander.
– Vi sprang jättebra på Finnkampen förra året när vi satte Finnkampsrekord, så vi är i princip nästan säkra på kval till EM, men man ska inte jubla för tidigt, därför är planerna med dom här små minilandskamperna mot Finland(1/6 i Tammerfors och 12/6 i Sollentuna) att ytterligare förbättra våra resultat, bli bättre stafettlöpare och lära känna varandra samt skapa en stafettkultur i Sverige, som på sikt ska ta det svenska rekordet på 4x400m och se till att vi alltid har lag med på samtliga stora mästerskap.