Peter Karlsson sprang redan 1996 100 meter under tio sekunder. Nu ska löparen som var Sveriges snabbaste man, och hade det svenska rekordet i 27 år, bli ny klubbdirektör i MAI senare i vår.
– Det skall bli roligt att dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter. Ett bra mål är väl att alla stafetterna i landslaget fylls helt av snabba MAI-löpare, säger Peter Karlsson till Bloggen.
Hur dök MAI upp?
– Jag blev kontaktad och ju mer jag läste på om föreningen, desto mer växte intresset. När jag fick tillfälle att träffa och diskutera med styrelsen så kände jag att detta var en utmaning jag ville ta på mig tillsammans med alla i föreningen, menar Peter.
Du har tidigt sagt att MAI ska bli Sveriges bästa friidrottsförening?
– Det är ett bra mål och har flera dimensioner. Föreningen vill inte bara vara Sverigeledande på arenan utan även i verka för att man lyckas och mår bra utanför. Motion och idrottande gynnar prestation och att må bra i många former.
2020 blev Peter Karlsson klubbchef i Kville efter att ha bott och arbetat i Shanghai, Kina, i 15 år. Där startade han ett eget företag inom organisations- och ledarskapsutveckling med inriktning mot multinationella bolag.
Finns det något av dina år i Kina i ditt sätt att jobba inom friidrotten idag?
– Ja, att kommunicera tydligt och managera förväntningar. Det är ofta man har olika bild av vad som skall göras, hur, och när. När kommunikationen fungerar händer allt ofta snabbare och bättre än man först tänkt sig.
– Jag gillar uttrycket: man överskattar ofta vad man kan åstadkomma på tre år, och underskattar vad som är möjligt på tio. När man bygger en organisation är det viktigt att att arbeta långsiktigt och fira framstegen man gör på vägen.
Den tidigare Alingsåslöparen har hunnit bli 53 år. Han har fru och två barn, Vivian, Joey 20 år, och Kimberly 8 år. Det stora fritidsintresset är motorcyklar. Då har han hamnat på ett bra ställe i Sverige.
Bland internationella meriter kan nämnas en fjärde plats på 4×100 m vid EM 1994 och en åttonde plats vid VM i friidrott 1997 samt en femteplats på 4×100 m vid OS 1996.
Är OS-final i Atlanta 4×100 m det mest meriterande?
– Jag har varit med i två EM, 2 VM och ett OS utomhus. OS är det helt klar största att vara med på. 11000 aktiva är med i olika sporter. Att bli femma i OS med stafettlaget var härligt, Lars Hedner och Torbjörn Mårtensson från MAI och Patrik Strenius från KA2 var med och satte svenskt rekord, och som faktiskt står sig fortfarande.
– Det var så klart roligt att ta EM-brons på 60 meter inomhus i Globen också.
Du höll svenska rekordet på 100 meter med tiden 10,18 i 27 år. Tankar?
– Inte helt oväntat att det blev Henrik Larsson som tog rekordet till slut. Med tanke på att Christer Garpenborg hade sitt rekord på 10,25 i 19 år och jag mitt i 27 år, så var det verkligen dags. Hade varit roligt med ett svenskt rekord under 10 sekunder!
Töllsjöraketen som smeknamn har dykt upp då och då. Var kommer det ifrån?
– Det myntades av Hasse Sjögren, jag är uppväxt i en liten by som heter Töllsjö som ligger mellan Borås och Alingsås som jag förövrigt tävlade för hela min idrottskarriär.
Peter sprang redan 1996 100 meter under tio sekunder, dock i för stark medvind, i tyska Duisburg.
Vad minns du av 9,98?
– Jag hade sprungit på 10,18 i en tävling veckan före och på 10‚16 i försöken i nollvind, så jag visste att jag var i bra form. Det blev en tjuvstart i försöken och jag märkte att jag inte alls var med ens på skottet. Detta blev extra laddning, ville ju inte kasta bort ett lopp när jag var i så bra form!
– Kände att accelerationen blev extra lång och att vid 70 meter gick det så fort att jag faktiskt missade ett steg. Kom dock direkt in i löpningen igen och när jag gick i mål kom de andra i svenska stafettlaget med Lars Hedner i spetsen springande.
– Hedner ropade att klockan stannade på 9,88 på Donovan Bailey och du var inte långt efter, det kan vara under 10 sekunder!
– Han fick rätt och tiden blev 9,98 sekunder och jag hade nått mitt mål med min satsning, att springa under 10 sekunder på 100 meter.
Vad har du tagit med dig från din egen aktiva tid till klubbarbetet?
– Jag insåg tidigt vikten av att arbeta systematiskt, långsiktigt, och fokuserat. Att bygga starka team med tydliga och motiverande gemensamma mål är nyckeln till alla framgångar som betyder något. Detta tar jag med mig in i MAI.
– Det har varit en tuff tid för många föreningar under pandemin och efter. När ekonomin är ansträngd tvingas man se över sina prioriteter och “gamla sanningar”. Det är en jobbig men viktig process, och när man kommer ut på andra sidan är man ofta starkare och mer fokuserad och relevant. Tillsammans bygger vi ett MAI i vi är stolta över.
Broloppet igen nästa år. Ett oerhörd stor halvmara och ett stort motionsarrangemang.
Löptränar du själv något?
– Jag slutade träna 1999, och det har varit mycket sparsamt med träning sedan dess. Skulle vilja hitta en rutin för att motionera att springa långt är fortfarande inte riktigt min grej.
Vad minns du av Stadionområdet i Malmö. Hur vill du utforma det nya?
– Att ha en bra inomhus och utomhusarena är viktigt. Man spenderar mycket tid där, både som aktiv och ledare. Jag var med i processen när Sveriges största friidrottsarena ritades och byggdes i Göteborg, och hoppas kunna bidra till ett fantastiskt bra Stadionområde i Malmö. Det är många intressenter som behöver arbeta tillsammans för att det skall bli riktigt bra.
Foto: Deca Text&Bild och privat.