Säker seger i SM-kval av herrarna – 10 MAI-are till NM i Köpenhamn

av | maj 19, 2023

Malmö AI:s herrar vann som väntat kvalet till lag-SM. Segerpoängen blev 82,5 och marginalen till tvåan Västerås var nästan nio poäng.

Åtta grensegrar i Högbo. En tog Jonas Glans på 5000 m.

– Vi vann, så det var ju trevligt och för egen del var det ett bra lopp där jag körde solo med en bra känsla utifrån förutsättningarna, säger han till Bloggen.

Jonas Glans, Malmö AI, 5000 meter

– Nu blir det ju final också i juli men vi har en väldigt grund trupp med alldeles för många grenar utan specialiserade atleter. Om MAI verkligen vill ta den här tävlingen seriöst så får klubben fokusera på att hitta en spjutkastare, släggkastare, stavhoppare, höjdhoppare och trestegshoppare. Annars kommer vi åka ner till kvalserien direkt igen.

Nu är i alla fall både herrarna och damerna i final i Sollentuna 8 juli.

Wictor Petersson vann dubbelt i diskus och specialgrenen kula. Där blev det banrekord på 18,66.

– Verkligen skönt och kul. Förhoppningen är att hitta nån form av stabilitet för säsongen, menade han.

Men det är inte bara grenvinnare som gör nytta i poängprotokollet. Mycket beröm fick Max ”Junior” Rosquist-Larsson. Han hoppade in som reserv på 400 m häck då Viktor Bondesson inte kunde springa. 

Väl på plats fick han även köra tresteg då Caleb Conable skadade sig i längdhoppet. En sträckning i baksidan av låret som kom från ingenstans.

– Ja vad ska man säga, alltid kul att kunna hjälpa laget. Det var en rolig dag, alltid kul att köra andra grenar som omväxling. Däremot så fanns där lite känsla kvar i trestegen från när jag tävlade i det för många år sedan. Resultaten i sig var väl inget att hänga upp i granen, men kan inte begära så mycket när jag inte har kört någon träning för 400 häck och tresteg. Kanske någonting man kör i framtiden igen men nu ska jag ladda om för en 110 m häck-säsong med start på Pannkaksspelen i Eslöv den 27 maj.

Det finns många olika nivåer i ett lag.

Max Hrelja vann korta häcken på tangerat personbästa 13,69 och jagar på mot NM-start i Köpenhamn om en vecka. Tre MAI-are till start i grenen. Förutom Hrelja, även Anton Levin och Joel Bengtsson hemma från USA-studier.

– En bra inledning på säsongen. Träningen har rullat på bra under en lång tid nu och vi har hittat ett riktigt bra driv och upplägg med häckpass och allt annat runt omkring. Det bidrar självklart att vi är många som springer bra på häcken just nu. Även om vi håller till på olika håll så triggar vi varandra till att springa snabbt, ingen vill ju vara sämre än någon annan. Vi vill flytta gränserna och göra något stort och då behöver vi varandra för att kunna sparra varandra. Joel kommer hem från USA nu så jag ser fram emot många högkvalitativa häckpass med bra drag i nu hela sommaren så vi kan trigga och pressa varandra ner mot riktigt snabba tider. Nu hoppas jag kunna bygga vidare på den här säsongsöppningen och kunna spänna bågen rejält i sommar!

Medeldistanstränaren Rizak Dirshe var nöjd med löparinsatser.

– Warsame Doley tog mycket poäng också då han vann 800m och tvåa på 1500m. Kul för Warsame efter ett tufft år med hälseneoperation så är han nog redo att för bra tider på 800m. Även unge Sander Bere gjorde ett fantastiskt jobb på hinder.

Kasper Kadestål tog en väntad seger på 200 m och har även han NM-start i sikte på 400 m.

– NM ska bli superkul. Det har verkligen blivit ett lyft för 400m i Norden de senaste åren. Jag tror stenhårt på att samtliga startklara svenskar kan visa på tider som slår även internationellt inom snar framtid. Dessutom har vi finbesök av både norrmän och danskar av rang.

1 Thomas Jones 01 IFK Växjö 10.49 6.00
2 Jean-Christian Zirignon 95 Malmö AI 10.61 5.00

Jean-Christian Zirignon summerar MAI-insatsen Kristi Himmelfärdsdag.

– Lag-SM blev väldigt lyckat. Vi vann komfortabelt poängkampen och personligen är jag nöjd med säsongsöppningen. Vi hade väldigt mycket medvind i loppet över 100 meter som jag hade svårt att kontrollera tekniken i, så sista 20 metrarna fick jag framåtrotation på löpningen. Trots det 10,61 i vind och en andraplats, vilket jag ser som bra träning i snabb fart inför säsongen. Inför stafetten så visste vi att vi förmodligen skulle vinna hela poängkampen. Vi ville dock inte riskera något så vi sprang med rätt säkra växlar och vann ändå överlägset. 

– Allt som allt en bra tävling och vad jag tar med mig från dagen är en uppskattning över att vi har så starka sprinters i klubben. Till exempel killar som Noha och Melvin gör starka insatser trots sin ringa ålder. Också kul att välkomna Omar till MAI med en ordentlig vinst. Framåt är det nu dags att ladda om för resten av säsongen, där nästa tävling mest troligt blir Kringelspelen i Södertälje eller Skararacet.

Så här gick det för MAI-arna

100 m – JC Zirignon – 2 – 10,61 – 5p 

200 m – Kasper Kadestål – 1 – 21,41 – 6 p

400 m – Nick Ekelund-Arenander – 2 – 48,93 – 5p

800 m – Warsame Doley – 1 – 2.03,88 – 6p

1500 m – Warsame Doley – 2 – 4.14,01 – 5p

5000 m – Jonas Glans – 1 – 14.07,47 – 6p

3000 hinder – Sander Petri Bere – 1 – 10.06,77 – 6p

110 m häck – Max Hrelja – 1 – 13,69 PB – 6p

400 m häck – Max Rosqvist-Larsson – 4 – 59,61 – 3p

Höjd – Melvin Vala Tefre – 5 – 165 – 1,5p

Stav – Samuel Eriksson – 4 – 431 – 3p

Längd – Caleb Conable – 3 – 6,99 – 4p

Tresteg – Max Rosqvist-Larsson – 5 – 12,42 – 2p

Kula – Wictor Petersson – 1 – 18,66 – 6p

Diskus – Wictor Petersson – 1 – 49,54 – 6p

Slägga – Arvid Mägi Theorin 4 – 43,05 – 3p

Spjut – Måns Bergström – 4 – 54,58 – 3p

4×100 m – JC Zirignon, Noah Karlberg, Melvin Vala Tefre, Omar Shabaan – 1 – 41,62 – 6p

X X X

MAI-are I NM i Köpenhamn 27-28 maj.

Herrar

Kasper Kadestål, 400 m

Joel Bengtsson, 110 m häck

Max Hrelja, 110 m häck

Anton Levin, 110 m häck

Wictor Petersson, kula

Kvinnor

Julia Henriksson, 100 m, 200 m, 4x100m

Filippa Sivnert, 100 m, 4x100m

Maria Freij, 800 m

Johanna Carlsson, 100 m häck

Mathilda Eriksson, diskus (55,48 som segerresultat i Norrköping i veckan)

 

Julia Henriksson kommer att ha en intensiv helg med två individuella starter och även kort stafett.

– Nästa helg drar säsongen igång och det ska bli väldigt roligt. Det har varit en träningsperiod nu sen inomhussäsongen så det är skönt att träning lättar och tävlingarna drar igång. Jag ser fram emot sommaren och alla tävlingar. första tävlingen blir nordiska mästerskapen där jag ska springa 100m, 200m och stafett. Spännande att starta säsongen med en landskamp och extra roligt att Johanna ska vara med. 100m går på lördagen och följs upp med stafett och 200 dagen efter. Jag hoppas kunna placera mig bra på respektive gren och hoppas på att springa snabbt. Eftersom det är första tävlingen för säsongen så är det svårt att sätta upp konkreta mål men såklart vill jag prestera bra och njuta av att vara där.

Filippa Sivnert fyller i:

– Superroligt med NM. Det blir en spännande säsongsöppning. Förhoppningen är såklart alltid att slå personbästa och ha en bra känsla inför säsongen. Sen ska jag ju också springa stafetten, och där hoppas vi också på bra lopp!

Foto: Deca Text&Bild

Dela detta:

Kanonpers av Hrelja – tre MAI-are vann i NM

Tre MAI-are blev nordiska mästare i helgen. Wictor Petersson inledde med en titel i kula på lördagen och Julia Henriksson och Max Hrelja följde upp med segrar andra dagen. Det var 60 år sedan NM avgjordes senast och nu var det dags i igen då Danmark och Köpenhamn stod...

Pers med tre meter av Thea – kan bli yngst i EM

Thea Löfman slutade trea i släggtävlingen i 23-klassen på Hallesche Werfertage i helgen. Det blev en riktig fullträff i sista omgången. Kastet mätte 66,74, vilket var en förbättring av det personliga rekordet med 3.22.  Snart 20-åriga Thea kastade dessutom Esbo,...

Rapport från MAI Norra: JC först ut på lag-SM – Anton siktar på NM

Malmö AI Norra har även samlat kraft inför utesäsongen tillsammans med massor av annat Malmöfolk i Formia. – Vi har haft en förberedelseperiod som varit lite upp och ner, berättar tränaren Tomas Avebäck för Bloggen. – Efter inomhussäsongen så hade vi fram till...

Öresundsbron firar 25 år med nytt Brolopp för 40 000 löpare

Det blir en ny löparfest på Öresundsbron – äntligen säger många motionärer. 2025 kommer ett nytt Brolopp att arrangeras, 25 år efter Broinvigningen från år 2000 då nästan 100 000 löpare var anmälda. Söndagen den 15 juni 2025 kommer den nya halvmaran att äga rum....

Malmöduon igång i Diamond League – Regnigt avslut i Formia

Så var MAI-tränaren Staffan Jönsson igång i Diamond League tillsammans med stjärnadepten Daniel Ståhl. Malmöduon har intresserade blickar på sig i det nya samarbetet som nyss inleddes. – Skönt att komma igång med tävlingarna. Sen är vi ju i lära känna varandra fasen...

Kasper tar fart i Kroatien – ”Flera som kan sporra varandra”

Ett stort sprintgäng från MAI är på plats i Kroatien för träning tillsammans med landslagslöpare från olika håll. Bland annat har det varit hårdträning på växlingar 4x400 m för Kasper Kadestål inte minst, under överinseende av huvudtränaren David Vendel, även han MAI....

Valborgshälsning från Formia – ”Givande och inspirerande”

Ett stort sprintinriktat MAI-gäng är på plats i italienska Formia. För en del är det en första kontakt med den fina olympiska träningsanläggningen. För nestorn i gruppen, Kenth Olsson, var första besöket för 58 år sedan… – Vi har varit här en vecka och det är...

MAI-are inspirerar I Albufeira – ”mycket bra för kast”

Delar av svenska landslaget i friidrott är i portugisiska Albufeira på ett gemensamt träningsläger. Ofta åker grengrupperna åt olika håll på träningsläger men med det här upplägget hoppas förbundsansvariga att man ska lära sig mer av varandra. MAI-tränaren Staffan...

Kastargänget till SOK-läger – ”Blivit lite show”

Det har snart gått en och en halv månad sedan kastarparet Fanny Roos och Daniel Ståhl etablerade sin träningsbas i Malmö. Efter intensiv grundträning är det nu dags för SOK-läger i Portugal för Fanny och Daniel och även Wictor Petersson som är fullt igång igen efter...

Julia doldisen i kastargruppen – Fanny MAI-bäst 2022

Träningsvardagen är kommen för kastarnas elitgrupp i Malmö. Med i den finns en nykomling i MAI och fortfarande något av en doldis. Julia Scharnell bytte från Eslöv till Malmö i början av året och fick plötsligt Sveriges hetaste kastarduo som träningskompisar. – Det...

Kastartjejer mot nya mästerskap – ”Sjukt rolig resa”

Europacupen i kast är gjord. Nu planeras för sommarens mästerskap för MAI:s släggkastare Thea Löfman och diskuskastare Mathilda Eriksson. – Sjukt rolig resa och jag tar med mig väldigt bra erfarenheter, säger Thea Löfman. Föregående helg bjöd på två MAI-insatser i...

Ståhl och Roos på plats i Malmö – “Extremt laddad för det här”

Så var den första träningen gjord. Samboparet Fanny Roos och Daniel Ståhl på plats i Malmö och Atleticum. För första gången lyssnade man till Staffan Jönsson som huvudtränare. – Jag har varit så extrem laddad för det här. Fullt ös i 45 minuter, sa Daniel Ståhl. Han...

Tea dubbel USM-medaljör – superkast av Erika

Tea Widgren blev dubbel medaljör vid USM i Västerås. Silver på 60 m och brons på 200 m i 15-årsklassen. – Helgen gick superbra. Jag är jättenöjd med mina placeringar och hoppas det kommer fortsätta så här. Det har varit många lopp vilket har både varit roligt men...

EM: Besviken Hrelja ut i försöken – Fanny ser fram emot Malmöflytten

Det blev ut i försöken för MAI:s häcklöpare Max Hrelja. Sexa i sitt försöksheat på 7,84 var knappast vad den svenske mästaren från Atleticum tänkt sig. – Jag ville för mycket. Fick kämpa, kämpa och kämpa. Så kan man inte springa häcklöp, säger Max Hrelja. SM-tiderna...

IEM: Brons till Fanny Roos – ”En bra stöt i alla fall”

Fanny Roos plockade samman all sin förmåga i sista omgången av kulfinalen i Istanbul - och fixade ett EM-brons. – En bra stöt i alla fall. Och det är ju den längsta som räknas, säger Fanny. 18,42 är väl inte något resultat som Fanny brukar skämma bort sina supporters...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Kanonpers av Hrelja – tre MAI-are vann i NM

Kanonpers av Hrelja – tre MAI-are vann i NM

Tre MAI-are blev nordiska mästare i helgen. Wictor Petersson inledde med en titel i kula på lördagen och Julia Henriksson och Max Hrelja följde upp med segrar andra dagen. Det var 60 år sedan NM avgjordes senast och nu var det dags i igen då Danmark och Köpenhamn stod...

Pers med tre meter av Thea – kan bli yngst i EM

Pers med tre meter av Thea – kan bli yngst i EM

Thea Löfman slutade trea i släggtävlingen i 23-klassen på Hallesche Werfertage i helgen. Det blev en riktig fullträff i sista omgången. Kastet mätte 66,74, vilket var en förbättring av det personliga rekordet med 3.22.  Snart 20-åriga Thea kastade dessutom Esbo,...