Säker seger i SM-kval av herrarna – 10 MAI-are till NM i Köpenhamn

av | maj 19, 2023

Malmö AI:s herrar vann som väntat kvalet till lag-SM. Segerpoängen blev 82,5 och marginalen till tvåan Västerås var nästan nio poäng.

Åtta grensegrar i Högbo. En tog Jonas Glans på 5000 m.

– Vi vann, så det var ju trevligt och för egen del var det ett bra lopp där jag körde solo med en bra känsla utifrån förutsättningarna, säger han till Bloggen.

Jonas Glans, Malmö AI, 5000 meter

– Nu blir det ju final också i juli men vi har en väldigt grund trupp med alldeles för många grenar utan specialiserade atleter. Om MAI verkligen vill ta den här tävlingen seriöst så får klubben fokusera på att hitta en spjutkastare, släggkastare, stavhoppare, höjdhoppare och trestegshoppare. Annars kommer vi åka ner till kvalserien direkt igen.

Nu är i alla fall både herrarna och damerna i final i Sollentuna 8 juli.

Wictor Petersson vann dubbelt i diskus och specialgrenen kula. Där blev det banrekord på 18,66.

– Verkligen skönt och kul. Förhoppningen är att hitta nån form av stabilitet för säsongen, menade han.

Men det är inte bara grenvinnare som gör nytta i poängprotokollet. Mycket beröm fick Max ”Junior” Rosquist-Larsson. Han hoppade in som reserv på 400 m häck då Viktor Bondesson inte kunde springa. 

Väl på plats fick han även köra tresteg då Caleb Conable skadade sig i längdhoppet. En sträckning i baksidan av låret som kom från ingenstans.

– Ja vad ska man säga, alltid kul att kunna hjälpa laget. Det var en rolig dag, alltid kul att köra andra grenar som omväxling. Däremot så fanns där lite känsla kvar i trestegen från när jag tävlade i det för många år sedan. Resultaten i sig var väl inget att hänga upp i granen, men kan inte begära så mycket när jag inte har kört någon träning för 400 häck och tresteg. Kanske någonting man kör i framtiden igen men nu ska jag ladda om för en 110 m häck-säsong med start på Pannkaksspelen i Eslöv den 27 maj.

Det finns många olika nivåer i ett lag.

Max Hrelja vann korta häcken på tangerat personbästa 13,69 och jagar på mot NM-start i Köpenhamn om en vecka. Tre MAI-are till start i grenen. Förutom Hrelja, även Anton Levin och Joel Bengtsson hemma från USA-studier.

– En bra inledning på säsongen. Träningen har rullat på bra under en lång tid nu och vi har hittat ett riktigt bra driv och upplägg med häckpass och allt annat runt omkring. Det bidrar självklart att vi är många som springer bra på häcken just nu. Även om vi håller till på olika håll så triggar vi varandra till att springa snabbt, ingen vill ju vara sämre än någon annan. Vi vill flytta gränserna och göra något stort och då behöver vi varandra för att kunna sparra varandra. Joel kommer hem från USA nu så jag ser fram emot många högkvalitativa häckpass med bra drag i nu hela sommaren så vi kan trigga och pressa varandra ner mot riktigt snabba tider. Nu hoppas jag kunna bygga vidare på den här säsongsöppningen och kunna spänna bågen rejält i sommar!

Medeldistanstränaren Rizak Dirshe var nöjd med löparinsatser.

– Warsame Doley tog mycket poäng också då han vann 800m och tvåa på 1500m. Kul för Warsame efter ett tufft år med hälseneoperation så är han nog redo att för bra tider på 800m. Även unge Sander Bere gjorde ett fantastiskt jobb på hinder.

Kasper Kadestål tog en väntad seger på 200 m och har även han NM-start i sikte på 400 m.

– NM ska bli superkul. Det har verkligen blivit ett lyft för 400m i Norden de senaste åren. Jag tror stenhårt på att samtliga startklara svenskar kan visa på tider som slår även internationellt inom snar framtid. Dessutom har vi finbesök av både norrmän och danskar av rang.

1 Thomas Jones 01 IFK Växjö 10.49 6.00
2 Jean-Christian Zirignon 95 Malmö AI 10.61 5.00

Jean-Christian Zirignon summerar MAI-insatsen Kristi Himmelfärdsdag.

– Lag-SM blev väldigt lyckat. Vi vann komfortabelt poängkampen och personligen är jag nöjd med säsongsöppningen. Vi hade väldigt mycket medvind i loppet över 100 meter som jag hade svårt att kontrollera tekniken i, så sista 20 metrarna fick jag framåtrotation på löpningen. Trots det 10,61 i vind och en andraplats, vilket jag ser som bra träning i snabb fart inför säsongen. Inför stafetten så visste vi att vi förmodligen skulle vinna hela poängkampen. Vi ville dock inte riskera något så vi sprang med rätt säkra växlar och vann ändå överlägset. 

– Allt som allt en bra tävling och vad jag tar med mig från dagen är en uppskattning över att vi har så starka sprinters i klubben. Till exempel killar som Noha och Melvin gör starka insatser trots sin ringa ålder. Också kul att välkomna Omar till MAI med en ordentlig vinst. Framåt är det nu dags att ladda om för resten av säsongen, där nästa tävling mest troligt blir Kringelspelen i Södertälje eller Skararacet.

Så här gick det för MAI-arna

100 m – JC Zirignon – 2 – 10,61 – 5p 

200 m – Kasper Kadestål – 1 – 21,41 – 6 p

400 m – Nick Ekelund-Arenander – 2 – 48,93 – 5p

800 m – Warsame Doley – 1 – 2.03,88 – 6p

1500 m – Warsame Doley – 2 – 4.14,01 – 5p

5000 m – Jonas Glans – 1 – 14.07,47 – 6p

3000 hinder – Sander Petri Bere – 1 – 10.06,77 – 6p

110 m häck – Max Hrelja – 1 – 13,69 PB – 6p

400 m häck – Max Rosqvist-Larsson – 4 – 59,61 – 3p

Höjd – Melvin Vala Tefre – 5 – 165 – 1,5p

Stav – Samuel Eriksson – 4 – 431 – 3p

Längd – Caleb Conable – 3 – 6,99 – 4p

Tresteg – Max Rosqvist-Larsson – 5 – 12,42 – 2p

Kula – Wictor Petersson – 1 – 18,66 – 6p

Diskus – Wictor Petersson – 1 – 49,54 – 6p

Slägga – Arvid Mägi Theorin 4 – 43,05 – 3p

Spjut – Måns Bergström – 4 – 54,58 – 3p

4×100 m – JC Zirignon, Noah Karlberg, Melvin Vala Tefre, Omar Shabaan – 1 – 41,62 – 6p

X X X

MAI-are I NM i Köpenhamn 27-28 maj.

Herrar

Kasper Kadestål, 400 m

Joel Bengtsson, 110 m häck

Max Hrelja, 110 m häck

Anton Levin, 110 m häck

Wictor Petersson, kula

Kvinnor

Julia Henriksson, 100 m, 200 m, 4x100m

Filippa Sivnert, 100 m, 4x100m

Maria Freij, 800 m

Johanna Carlsson, 100 m häck

Mathilda Eriksson, diskus (55,48 som segerresultat i Norrköping i veckan)

 

Julia Henriksson kommer att ha en intensiv helg med två individuella starter och även kort stafett.

– Nästa helg drar säsongen igång och det ska bli väldigt roligt. Det har varit en träningsperiod nu sen inomhussäsongen så det är skönt att träning lättar och tävlingarna drar igång. Jag ser fram emot sommaren och alla tävlingar. första tävlingen blir nordiska mästerskapen där jag ska springa 100m, 200m och stafett. Spännande att starta säsongen med en landskamp och extra roligt att Johanna ska vara med. 100m går på lördagen och följs upp med stafett och 200 dagen efter. Jag hoppas kunna placera mig bra på respektive gren och hoppas på att springa snabbt. Eftersom det är första tävlingen för säsongen så är det svårt att sätta upp konkreta mål men såklart vill jag prestera bra och njuta av att vara där.

Filippa Sivnert fyller i:

– Superroligt med NM. Det blir en spännande säsongsöppning. Förhoppningen är såklart alltid att slå personbästa och ha en bra känsla inför säsongen. Sen ska jag ju också springa stafetten, och där hoppas vi också på bra lopp!

Foto: Deca Text&Bild

Dela detta:

Thea på olympisk offensiv – “Jätteroligt läger”

Nu har MAI-talangen Thea Löfman också gått på olympisk offensiv. I Albufeira, Portugal, finns hon och tränare Stellan Kjellander, bland det 70-tal svenskar, aktiva och ledare, som på olika sätt ingår i den svenska olympiska satsningen. Femton av de allra största...

Fanny och “pojkvännen” – vilket kraftcentrum i Malmö

Fanny Roos med pojkvän. Den presentationen blev det lite lättsamt i Baltiska hallen tidigare i veckan när Fanny och Daniel Ståhl satte sig ner i intervjufåtöljerna vid en träff med friidrottsintresserade i Idrottsmuséets vänner. De hymlade lite kring...

William tillbaka med full kraft – ”Över förväntan”

Sprintern William Trulsson kom tillbaka med full kraft under inomhussäsongen. Svenskt juniorrekord på 400 m, personliga rekord på tre distanser, ny SM-medalj på seniorsidan och stora förhoppningar om en intressant JVM-sommar. – Jag är väldigt nöjd. Det var över...

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea Löfman vann Europacupen i kast och Jonas Glans kvalade in till EM i Rom. En bra internationell MAI-helg. Thea noterade 62,74 i första omgången i U23-klassen i portugisiska Leiria. Sedan fick MAI-tjejen till en fullträff i tredje när kastet mätte hela 68,08. Det...

Lyckat universitetsbyte för Angel: ”Det bästa jag gjort”

MAI:s Angel Richmore är i form i USA. Hon följde upp en stark femkamp i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships, med att bli sjua vid den amerikanska universitetsmästerskapen i Boston. – Äntligen kommer de efterlängtade resultaten, säger Angel...

Fanny nią i Glasgow – Tobbe trivs i hetluften

Fanny Roos blev nia kulfinalen vid inne-VM i Glasgow. Lite utanför de bästa men ändå med mersmak. Det fanns tendenser till att tekniken äntligen satt där men fungerade inte riktigt för en fullträff. – Det var surt, menar Fanny. Hon började fredagens längdfinal med...

Pers och guld av Bevanda vid USM

Ivano Bevanda etablerar sig mer och mer som ett blivande stort sprinternamn i MAI. Vid USM i Örebro följde han upp två USM-guld utomhus från i somras med ett guld och personligt rekord på 60 m med 6,95. – Det känns bra. Lite grann som en lättnad. Jag var ganska...

SM-segraren Hrelja avstår VM – svenskt rekord igen av Julia

VM-kvalade Max Hrelja försvarade sitt SM-guld på 60 m häck i Karlstad. Men liksom för Julia Henriksson – som satte svenskt rekord igen på 200 m vid sin seger – avstår han VM-resa till Glasgow. – Tråkigt beslut att behöva ta men ett beslut i linje med vad vi bestämde...

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Utvecklingsträff i Malmö – “Vi har en fantastisk stämning”

Ett 50-tal aktiva och ledare fanns i Malmö i helgen för en utvecklingsträff i långsprint och häck. Flera MAI-aktiva var bland de kallade till Atleticum över helgen och flera hade riktigt aktiva roller i träffen som plockats ihop av tidigare landslagssprintern Torbjörn...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Landslagssprinter flyttar till Malmö – ”Vill ha en nystart”

Landslagssprintern Thomas Jones har flyttat till Malmö och ska i fortsättningen tävla för MAI. – Jag vill ha en nystart, säger han. Han har hållit till i Växjö sedan han började gymnasiet. Nu har han nyss fyllt 22 år den flerfaldige SM-medaljören vill få riktigt fart...

Dela detta:

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea Löfman vann Europacupen i kast och Jonas Glans kvalade in till EM i Rom. En bra internationell MAI-helg. Thea noterade 62,74 i första omgången i U23-klassen i portugisiska Leiria. Sedan fick MAI-tjejen till en fullträff i tredje när kastet mätte hela 68,08. Det...