Sprinterdrottningen väljer MAI – ”Det kan ge mig jättemycket”

av | okt 17, 2022

Sveriges sprinterdrottning Julia Henriksson har valt att fortsättningsvis tävla för MAI.

– Det kan ge mig jättemycket med stafettsatsning, lag-SM och annat som jag inte haft möjlighet till i Helsingborg. Jag får bättre förutsättningar i Malmö. Det är en större klubb. Det är jätteroligt, jättebra, säger Julia Henriksson till Bloggen.

Julia Henriksson kramas om av Daniella Busk och Filippa Sivnert vid SM-segern i somras

Ett starkt sprint- och häckgäng från Helsingborg – innehåller även svenske mästaren på korta häcken Joel Bengtsson – under ledning av Kenth Olsson finns bland den ganska stora grupp som nästa säsong ska representera MAI.

Kenth tog kontakt med MAI:s klubbchef Mikael Wirstedt när det stod klart att IFK Helsingborg inte hade ekonomiska resurser att hjälpa sina sprintprofiler på mästerskapsnivå längre. Det blev en deal som passade båda parter. Samarbete kommer att ske på flera plan mellan föreningarna.

– Från IFK:s sida fanns inte möjligheter längre att elitsatsa. Då var det naturligt att gå över till Malmö. Det kommer att ge mig så många nya möjligheter, ett naturligt nästa steg i min karriär, säger Julia.

Julia tillsammans med tränarprofilen Kenth Olsson.

Även om rutinerade Daniella Busk lagt av finns det gott om stark sprint kvar i klubben med Filippa Sivnert, Nikki Anderberg och Wilma Rosenquist inte minst. En stafettkvartett med Julia på 4×100 m som skulle klara sig bra i landslagsdräkt också. En hel del av stafetträningen inför EM i somras gjordes i Helsingborg.

– Det finns alla möjligheter att springa riktigt bra. Kul att kunna bidra till ett lag, säger Julia.

– För mig känns det redan lite som hemma i Malmö. Jag har hängt mycket med Filippa, Nikki och Wilma tidigare. Jag har haft mycket att göra med tränarna Alex Tursell och David Vendel också. Jag känner mig välkomnad i klubben.

Fortfarande är det rutinerade Kenth Olsson som kommer att ha hand om träningsupplägget. Han har kvar en mindre grupp ytterligare som även representerar Helsingborg fortsättningsvis.

– Jättekul att jag har samma gäng som jag är van vid kvar, att det löst sig för hela gruppen.

Julia Henriksson som mästerskapsdebutant i München.

Har ni diskuterat ett upplägg hur träningen ska fungera mellan Malmö och Helsingborg?

– Vi är ett stort gäng helsingborgare så vi kommer oftast att träna i Helsingborg. Åtminstone inledningsvis. En gång i veckan kommer vi att åka ner till Malmö. Där finns andra resurser, en bra hall. Man måste utnyttja det.

Julia Henriksson avslutade utomhussäsongen med att bli sprinterdrottning i Finnkampen där hon vann både 100 m och 200 m. Men en växlingsmiss på 4×100 m förstörde trippelsegern för henne.

Ett genombrott massmedialt inte minst, blev det för 22-åringen från Bjuv.

– Det kändes jättebra. Jag hade haft det lite tufft på 200 m hela säsongen men inte fått till ett bra lopp, inte fixat alla delar i loppet. 

Stafettlöpare i landslaget

Kenth Olsson kan 200 m och matchade under period helsingborgaren Johan Wissman i världseliten på 200 m och inte minst 400 m.

För Julia har det varit IFK Helsingborg genom alla år.

– Jag är född och uppvuxen i Bjuv utanför Helsingborg. Jag bor där fortfarande. Det tar bara en kvart in till stan. Jag jobbar typ 60 procent i receptionen på en vårdcentral i centrala Helsingborg. Det fungerar jättebra. Jag kan anpassa mycket med jobb och träning.

– Kanske ska jag börja plugga men jag har inte bestämt mig än, inte hittat någon inriktning.

Julia ser inte klubbytet som något drastiskt.

– För mig kommer inte vardagen att förändras så mycket. Det blir Malmö någon gång mitt i veckan. Det ska bli kul att springa ihop med Malmötjejerna, få tuffa pass ihop. Det blir jättebra tror jag, säger Julia.

JSM-silvret som förändrade allt 2019.

Det har hela tiden handlat om sprint för Julia Henriksson.

– Jag började i sexan med friidrott. Efter nian tyckte jag det var tråkigt. Hade inte samma glöd. Det var rätt många som jag tränade med i tonåren som la ner. Då tappade jag också viljan och motivationen att träna. Så då tog även jag en paus.

Tankarna dök då istället upp om att göra lumpen.

– Jag gjorde mönstringen 2019 och blev godkänd och därefter blev jag placerad som logistiksoldat på Lv6 i Halmstad. Någon vecka innan inryckningen tog jag JSM-silver på 100 m, min första medalj i SM-sammanhang. Efter där kände jag att jag ville satsa på friidrotten och se hur långt jag kunde gå så jag ringde till Lv6 och till Rafael Askros som då var kapten för juniorlandslaget. Friidrottsförbundet kunde lösa ett intyg och försvarsmakten gick med på att ge mig uppskov i fem år.

– Nu i efterhand har jag kollat på mina sidor på rekryteringsmyndigheten där det står att mitt ärende är helt avslutat. Så det blir nog ingen lumpen för mig, men där och då hade jag tyckt det vara väldigt spännande. Men är väldigt glad att jag lyckades få uppskov så jag kunde satsa helhjärtat på friidrotten.

Hon gymmade och sprang lite på egen hand under några år men 2019 när hon var klar med gymnasiet lockade träningen på nytt.

– Redan sista terminen på gymnasiet fick jag chansen att åka med på ett träningsläger med friidrotten. Så då fick jag lite av en nystart. Sen när det gick så bra på JSM 2019, jag var ju inte alls tippad att ta ett silver.

– Jag började satsa igen och på den vägen är det. Karin Olsson Westergren blev min nya tränare och 2020 gick jag över till Kenth. Vi har kört i två år ungefär, kanske lite mer.

Julia Henriksson vinner SM på 100 m före Daniella Busk och Filippa Sivnert.

I somras kom första SM-guldet på seniornivå när hon vann 100 m före Daniella Busk och Filippa Sivnert. Persen på 100 m och 200 m är 11,37 (2021) och 23,15 (Finnkampen i Helsingfors 2022).

– Tidigare har det varit lite stolpe ut för min del. Har inte alltid fått till det. Jag riktar in mig på både 100 m och 200 m.

Men först blir det ett inne-SM i Atleticum i februari för Julia. Plötsligt är hon hemmahopp för arrangörsklubben MAI!

– Precis, det ska bli jätteroligt. Det har varit mycket i Atleticum för mig genom åren.

7,37 är hennes bästa tid på distansen, från inne-SM i Växjö. 

– Mitt mål att kvala till EM i Istanbul, ta kvalgränsen. Det kommer att bli mycket träning på 60 m den närmaste tiden.

– Under 2022 sprang jag 200 m och stafett vid EM i München. Jag vill bli en säker mästerskapslöpare. Det finns ett VM i Budapest nästa år.

Men det finns ytterligare ett mål som är större än något annat. 

– OS i Paris 2024 är mitt stora mål. Det är absolut något jag strävar efter, men det är väldigt svårt att komma med där, förklarar Julia. 

 

Filippa Sivnert, stafettkompis i landslaget och SM-trea 2020 på 100 m. Så här tycker hon om

– Jag tycker det känns jätteroligt. Vi är ju redan väldigt bra vänner så det är kul att detta kan leda till ett närmare samarbete. Stafettlaget blir ju också väldigt roligt, då vi har många bra tjejer att välja mellan nu!

 

Julia vinner Skararacet

Nyförvärv i MAI

Julia Henriksson  (IFK Helsingborg)

Joel Bengtsson  (IFK Helsingborg)

Xana Baxter (Hässelby SK)

Edvin Assarsson (Eslövs AI)

Ivano Bevanda (Eslövs AI)

Benjamin Kadestål (IK Finish)

Johanna Carlsson  (IFK Helsingborg)

Josephine Risberg Thoor (IFK Helsingborg)

Omar Chabaan  (IFK Helsingborg)

Vanja Blomberg (IFK Växjö)

Tilda Lilja (IFK Helsingborg)

 

Foto: Deca Text&Bild

Dela detta:

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Utvecklingsträff i Malmö – “Vi har en fantastisk stämning”

Ett 50-tal aktiva och ledare fanns i Malmö i helgen för en utvecklingsträff i långsprint och häck. Flera MAI-aktiva var bland de kallade till Atleticum över helgen och flera hade riktigt aktiva roller i träffen som plockats ihop av tidigare landslagssprintern Torbjörn...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Landslagssprinter flyttar till Malmö – ”Vill ha en nystart”

Landslagssprintern Thomas Jones har flyttat till Malmö och ska i fortsättningen tävla för MAI. – Jag vill ha en nystart, säger han. Han har hållit till i Växjö sedan han började gymnasiet. Nu har han nyss fyllt 22 år den flerfaldige SM-medaljören vill få riktigt fart...

Svenskt rekord av VM-tian Glans – ”Ett ovanligt lugn”

MAI:s Jonas Glans gjorde ett imponerande lopp när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Han sänkte även det svenska rekordet med tio sekunder till 13.32. – Inför loppet, både dagarna innan och under tävlingsdagen, kände jag ett ovanligt lugn. Jag blev...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...

MAI:s häckdubbel blev viktig – ”Verkligen en kämpaseger”

Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster. 14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt...

Tre MAI-segrar i Finnkampen: ”Otroligt roligt och stort”

  Det har blivit dubbelsegrar fyra år i följd. Efter den första dagen leder Sverige Finnkampen både på den manliga och den kvinnliga sidan. De svenskar herrarna har tre poängs ledning, 104-101, medan de blågula damerna har 114,5 mot Finlands 112,5 poäng. Massor...

Den långa vägen till Finnkampen – ”Glad att jag inte gett upp”

Josephine Risberg Thoor är en friidrottare som jobbat sig den långa vägen till landslaget. I Stockholm drar hon på sig de blågula landslagskläderna för första gången och hoppas på en riktigt bra Finnkampsdebut. – Det ska bli roligt. Framför allt glad att jag fortsatt...

Mot Finnkampen med hjälp av bikarbonat – ”Experimenterar lite”

  Friidrottslandslaget kastar sig från VM-staden Budapest till anrika Stockholms stadion och Finnkampen kommande helg. MAI:s Jonas Glans ansluter och gör en intressant start på 5000 m. – Framöver är planen, förutom Finnkampen, är sedan förhoppningsvis 10 000 m på...

Besviken Fanny missade guldkvällen – ”En process som tar tid”

  Det blev guldmedalj, kramar med svensk flagga, segerkyss av flickvännen och ärevarv för Armand Duplantis. Segerhöjden blev 6,10 och världsrekordförsöken gick inte den här kvällen i Budapest. Men suveränen gjorde vad han skulle och tog Sveriges andra guld. – Det...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...