Sprinterdrottningen väljer MAI – ”Det kan ge mig jättemycket”

av | okt 17, 2022

Sveriges sprinterdrottning Julia Henriksson har valt att fortsättningsvis tävla för MAI.

– Det kan ge mig jättemycket med stafettsatsning, lag-SM och annat som jag inte haft möjlighet till i Helsingborg. Jag får bättre förutsättningar i Malmö. Det är en större klubb. Det är jätteroligt, jättebra, säger Julia Henriksson till Bloggen.

Julia Henriksson kramas om av Daniella Busk och Filippa Sivnert vid SM-segern i somras

Ett starkt sprint- och häckgäng från Helsingborg – innehåller även svenske mästaren på korta häcken Joel Bengtsson – under ledning av Kenth Olsson finns bland den ganska stora grupp som nästa säsong ska representera MAI.

Kenth tog kontakt med MAI:s klubbchef Mikael Wirstedt när det stod klart att IFK Helsingborg inte hade ekonomiska resurser att hjälpa sina sprintprofiler på mästerskapsnivå längre. Det blev en deal som passade båda parter. Samarbete kommer att ske på flera plan mellan föreningarna.

– Från IFK:s sida fanns inte möjligheter längre att elitsatsa. Då var det naturligt att gå över till Malmö. Det kommer att ge mig så många nya möjligheter, ett naturligt nästa steg i min karriär, säger Julia.

Julia tillsammans med tränarprofilen Kenth Olsson.

Även om rutinerade Daniella Busk lagt av finns det gott om stark sprint kvar i klubben med Filippa Sivnert, Nikki Anderberg och Wilma Rosenquist inte minst. En stafettkvartett med Julia på 4×100 m som skulle klara sig bra i landslagsdräkt också. En hel del av stafetträningen inför EM i somras gjordes i Helsingborg.

– Det finns alla möjligheter att springa riktigt bra. Kul att kunna bidra till ett lag, säger Julia.

– För mig känns det redan lite som hemma i Malmö. Jag har hängt mycket med Filippa, Nikki och Wilma tidigare. Jag har haft mycket att göra med tränarna Alex Tursell och David Vendel också. Jag känner mig välkomnad i klubben.

Fortfarande är det rutinerade Kenth Olsson som kommer att ha hand om träningsupplägget. Han har kvar en mindre grupp ytterligare som även representerar Helsingborg fortsättningsvis.

– Jättekul att jag har samma gäng som jag är van vid kvar, att det löst sig för hela gruppen.

Julia Henriksson som mästerskapsdebutant i München.

Har ni diskuterat ett upplägg hur träningen ska fungera mellan Malmö och Helsingborg?

– Vi är ett stort gäng helsingborgare så vi kommer oftast att träna i Helsingborg. Åtminstone inledningsvis. En gång i veckan kommer vi att åka ner till Malmö. Där finns andra resurser, en bra hall. Man måste utnyttja det.

Julia Henriksson avslutade utomhussäsongen med att bli sprinterdrottning i Finnkampen där hon vann både 100 m och 200 m. Men en växlingsmiss på 4×100 m förstörde trippelsegern för henne.

Ett genombrott massmedialt inte minst, blev det för 22-åringen från Bjuv.

– Det kändes jättebra. Jag hade haft det lite tufft på 200 m hela säsongen men inte fått till ett bra lopp, inte fixat alla delar i loppet. 

Stafettlöpare i landslaget

Kenth Olsson kan 200 m och matchade under period helsingborgaren Johan Wissman i världseliten på 200 m och inte minst 400 m.

För Julia har det varit IFK Helsingborg genom alla år.

– Jag är född och uppvuxen i Bjuv utanför Helsingborg. Jag bor där fortfarande. Det tar bara en kvart in till stan. Jag jobbar typ 60 procent i receptionen på en vårdcentral i centrala Helsingborg. Det fungerar jättebra. Jag kan anpassa mycket med jobb och träning.

– Kanske ska jag börja plugga men jag har inte bestämt mig än, inte hittat någon inriktning.

Julia ser inte klubbytet som något drastiskt.

– För mig kommer inte vardagen att förändras så mycket. Det blir Malmö någon gång mitt i veckan. Det ska bli kul att springa ihop med Malmötjejerna, få tuffa pass ihop. Det blir jättebra tror jag, säger Julia.

JSM-silvret som förändrade allt 2019.

Det har hela tiden handlat om sprint för Julia Henriksson.

– Jag började i sexan med friidrott. Efter nian tyckte jag det var tråkigt. Hade inte samma glöd. Det var rätt många som jag tränade med i tonåren som la ner. Då tappade jag också viljan och motivationen att träna. Så då tog även jag en paus.

Tankarna dök då istället upp om att göra lumpen.

– Jag gjorde mönstringen 2019 och blev godkänd och därefter blev jag placerad som logistiksoldat på Lv6 i Halmstad. Någon vecka innan inryckningen tog jag JSM-silver på 100 m, min första medalj i SM-sammanhang. Efter där kände jag att jag ville satsa på friidrotten och se hur långt jag kunde gå så jag ringde till Lv6 och till Rafael Askros som då var kapten för juniorlandslaget. Friidrottsförbundet kunde lösa ett intyg och försvarsmakten gick med på att ge mig uppskov i fem år.

– Nu i efterhand har jag kollat på mina sidor på rekryteringsmyndigheten där det står att mitt ärende är helt avslutat. Så det blir nog ingen lumpen för mig, men där och då hade jag tyckt det vara väldigt spännande. Men är väldigt glad att jag lyckades få uppskov så jag kunde satsa helhjärtat på friidrotten.

Hon gymmade och sprang lite på egen hand under några år men 2019 när hon var klar med gymnasiet lockade träningen på nytt.

– Redan sista terminen på gymnasiet fick jag chansen att åka med på ett träningsläger med friidrotten. Så då fick jag lite av en nystart. Sen när det gick så bra på JSM 2019, jag var ju inte alls tippad att ta ett silver.

– Jag började satsa igen och på den vägen är det. Karin Olsson Westergren blev min nya tränare och 2020 gick jag över till Kenth. Vi har kört i två år ungefär, kanske lite mer.

Julia Henriksson vinner SM på 100 m före Daniella Busk och Filippa Sivnert.

I somras kom första SM-guldet på seniornivå när hon vann 100 m före Daniella Busk och Filippa Sivnert. Persen på 100 m och 200 m är 11,37 (2021) och 23,15 (Finnkampen i Helsingfors 2022).

– Tidigare har det varit lite stolpe ut för min del. Har inte alltid fått till det. Jag riktar in mig på både 100 m och 200 m.

Men först blir det ett inne-SM i Atleticum i februari för Julia. Plötsligt är hon hemmahopp för arrangörsklubben MAI!

– Precis, det ska bli jätteroligt. Det har varit mycket i Atleticum för mig genom åren.

7,37 är hennes bästa tid på distansen, från inne-SM i Växjö. 

– Mitt mål att kvala till EM i Istanbul, ta kvalgränsen. Det kommer att bli mycket träning på 60 m den närmaste tiden.

– Under 2022 sprang jag 200 m och stafett vid EM i München. Jag vill bli en säker mästerskapslöpare. Det finns ett VM i Budapest nästa år.

Men det finns ytterligare ett mål som är större än något annat. 

– OS i Paris 2024 är mitt stora mål. Det är absolut något jag strävar efter, men det är väldigt svårt att komma med där, förklarar Julia. 

 

Filippa Sivnert, stafettkompis i landslaget och SM-trea 2020 på 100 m. Så här tycker hon om

– Jag tycker det känns jätteroligt. Vi är ju redan väldigt bra vänner så det är kul att detta kan leda till ett närmare samarbete. Stafettlaget blir ju också väldigt roligt, då vi har många bra tjejer att välja mellan nu!

 

Julia vinner Skararacet

Nyförvärv i MAI

Julia Henriksson  (IFK Helsingborg)

Joel Bengtsson  (IFK Helsingborg)

Xana Baxter (Hässelby SK)

Edvin Assarsson (Eslövs AI)

Ivano Bevanda (Eslövs AI)

Benjamin Kadestål (IK Finish)

Johanna Carlsson  (IFK Helsingborg)

Josephine Risberg Thoor (IFK Helsingborg)

Omar Chabaan  (IFK Helsingborg)

Vanja Blomberg (IFK Växjö)

Tilda Lilja (IFK Helsingborg)

 

Foto: Deca Text&Bild

Dela detta:

Bra fart på Helsingborgsgänget

Helsingborgsgänget har bra fart in i inomhussäsongen. Fina personliga rekord av Joel Bengtsson och Julia Henriksson i helgen. Joel sprang 7,70 på 60 m häck i Lubbock vid Texas Tech Open. Han var tvåa i finalen efter att ha vunnit sitt heat på 7,91. Joel sprang även...

Personbästa av Max i Århus ger EM-förhoppning

Max Hrelja inledde tävlingsåret på bästa sätt när han på en gala i danska Århus satte personligt rekord på 60 m häck. Med 7,72 i både försöksheatet och i finalen putsade han bort en hundradel på det personliga rekordet vilket också var svenskt säsongsbästa. –...

Fanny letar ny tränare – ”Till en början en chock”

Vésteinn Hafsteinsson avslutar sin tränarkarriär och samarbete med SOK. Det innebär också att MAI:s kulstötare Fanny Roos står utan tränare när inomhussäsongen är över. – Jag blev till en början väldigt chockad när han berättade att han ska sluta som tränare, men jag...

Julia satte EM-fart i säsongsstarten – ”det finns mer att hämta”

Julia Henriksson satte full fart i sitt första framträdande i MAI:s tävlingslinne. Hon rivstartade med 23,32 på 200 m i Quality Hotel Games i Växjö, en tid som gör henne till Sverigetvåa genom tiderna. Sedan även ett starkt lopp på 60 m. En distans som kan göra henne...

Svenskt rekord igen av Glans

Den 18 december satte Jonas Glans svenskt rekord på 10 kilometer väg i Paris. På söndagen putsade han den rekordtiden med en sekund i Valencia. Två svenska rekord på mindre än en månad. Han passerade fem km på 13.58 och hade en sekund sämre på den sista km varpå tiden...

Stark comeback av Wictor – bra SM-fart på Teneriffa

Innesäsongen börjar röra på sig. Wictor Petersson inledde med 20,68 vid tävlingar i Atleticum samtidigt som massor av MAI-are sprintat igång på Teneriffa. – Skönt att va igång igen. Kände jag hade mycket energi i kroppen men fick inte riktigt till tekniken,...

Inför ISM-8: Stavtalangen slutade – blev världsnamn i swimrun

Josefine Grahed skrällde och vann SM i stav 1997 på svensk rekordhöjd. En otippad seger vid SM i Atleticum. Men hon försvann lika snabbt från rubrikerna och slutade med friidrott. Idag tillhör hon en av världens främsta i swimrun och tävlar världen runt. – Det sägs...

Inför ISM-2: Ronny juniorvinnare på Sven-Åkes hemmasnickrade banor

Inte en enda MAI-aktiv topp 6 vid ”inne-SM” i Kombihallen 1983. Men det tändes ett hopp på medeldistans på juniorsidan i form av Ronny Olsson. – Jag kommer ihåg att jag vann ett 1500m-lopp. Men har inte riktigt koll på om det var SM eller inte, säger Ronny. Och det...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Bra fart på Helsingborgsgänget

Bra fart på Helsingborgsgänget

Helsingborgsgänget har bra fart in i inomhussäsongen. Fina personliga rekord av Joel Bengtsson och Julia Henriksson i helgen. Joel sprang 7,70 på 60 m häck i Lubbock vid Texas Tech Open. Han var tvåa i finalen efter att ha vunnit sitt heat på 7,91. Joel sprang även...

Personbästa av Max i Århus ger EM-förhoppning

Personbästa av Max i Århus ger EM-förhoppning

Max Hrelja inledde tävlingsåret på bästa sätt när han på en gala i danska Århus satte personligt rekord på 60 m häck. Med 7,72 i både försöksheatet och i finalen putsade han bort en hundradel på det personliga rekordet vilket också var svenskt säsongsbästa. –...

Fanny letar ny tränare – ”Till en början en chock”

Fanny letar ny tränare – ”Till en början en chock”

Vésteinn Hafsteinsson avslutar sin tränarkarriär och samarbete med SOK. Det innebär också att MAI:s kulstötare Fanny Roos står utan tränare när inomhussäsongen är över. – Jag blev till en början väldigt chockad när han berättade att han ska sluta som tränare, men jag...

Svenskt rekord igen av Glans

Svenskt rekord igen av Glans

Den 18 december satte Jonas Glans svenskt rekord på 10 kilometer väg i Paris. På söndagen putsade han den rekordtiden med en sekund i Valencia. Två svenska rekord på mindre än en månad. Han passerade fem km på 13.58 och hade en sekund sämre på den sista km varpå tiden...