Sprinterdrottningen väljer MAI – ”Det kan ge mig jättemycket”

av | okt 17, 2022

Sveriges sprinterdrottning Julia Henriksson har valt att fortsättningsvis tävla för MAI.

– Det kan ge mig jättemycket med stafettsatsning, lag-SM och annat som jag inte haft möjlighet till i Helsingborg. Jag får bättre förutsättningar i Malmö. Det är en större klubb. Det är jätteroligt, jättebra, säger Julia Henriksson till Bloggen.

Julia Henriksson kramas om av Daniella Busk och Filippa Sivnert vid SM-segern i somras

Ett starkt sprint- och häckgäng från Helsingborg – innehåller även svenske mästaren på korta häcken Joel Bengtsson – under ledning av Kenth Olsson finns bland den ganska stora grupp som nästa säsong ska representera MAI.

Kenth tog kontakt med MAI:s klubbchef Mikael Wirstedt när det stod klart att IFK Helsingborg inte hade ekonomiska resurser att hjälpa sina sprintprofiler på mästerskapsnivå längre. Det blev en deal som passade båda parter. Samarbete kommer att ske på flera plan mellan föreningarna.

– Från IFK:s sida fanns inte möjligheter längre att elitsatsa. Då var det naturligt att gå över till Malmö. Det kommer att ge mig så många nya möjligheter, ett naturligt nästa steg i min karriär, säger Julia.

Julia tillsammans med tränarprofilen Kenth Olsson.

Även om rutinerade Daniella Busk lagt av finns det gott om stark sprint kvar i klubben med Filippa Sivnert, Nikki Anderberg och Wilma Rosenquist inte minst. En stafettkvartett med Julia på 4×100 m som skulle klara sig bra i landslagsdräkt också. En hel del av stafetträningen inför EM i somras gjordes i Helsingborg.

– Det finns alla möjligheter att springa riktigt bra. Kul att kunna bidra till ett lag, säger Julia.

– För mig känns det redan lite som hemma i Malmö. Jag har hängt mycket med Filippa, Nikki och Wilma tidigare. Jag har haft mycket att göra med tränarna Alex Tursell och David Vendel också. Jag känner mig välkomnad i klubben.

Fortfarande är det rutinerade Kenth Olsson som kommer att ha hand om träningsupplägget. Han har kvar en mindre grupp ytterligare som även representerar Helsingborg fortsättningsvis.

– Jättekul att jag har samma gäng som jag är van vid kvar, att det löst sig för hela gruppen.

Julia Henriksson som mästerskapsdebutant i München.

Har ni diskuterat ett upplägg hur träningen ska fungera mellan Malmö och Helsingborg?

– Vi är ett stort gäng helsingborgare så vi kommer oftast att träna i Helsingborg. Åtminstone inledningsvis. En gång i veckan kommer vi att åka ner till Malmö. Där finns andra resurser, en bra hall. Man måste utnyttja det.

Julia Henriksson avslutade utomhussäsongen med att bli sprinterdrottning i Finnkampen där hon vann både 100 m och 200 m. Men en växlingsmiss på 4×100 m förstörde trippelsegern för henne.

Ett genombrott massmedialt inte minst, blev det för 22-åringen från Bjuv.

– Det kändes jättebra. Jag hade haft det lite tufft på 200 m hela säsongen men inte fått till ett bra lopp, inte fixat alla delar i loppet. 

Stafettlöpare i landslaget

Kenth Olsson kan 200 m och matchade under period helsingborgaren Johan Wissman i världseliten på 200 m och inte minst 400 m.

För Julia har det varit IFK Helsingborg genom alla år.

– Jag är född och uppvuxen i Bjuv utanför Helsingborg. Jag bor där fortfarande. Det tar bara en kvart in till stan. Jag jobbar typ 60 procent i receptionen på en vårdcentral i centrala Helsingborg. Det fungerar jättebra. Jag kan anpassa mycket med jobb och träning.

– Kanske ska jag börja plugga men jag har inte bestämt mig än, inte hittat någon inriktning.

Julia ser inte klubbytet som något drastiskt.

– För mig kommer inte vardagen att förändras så mycket. Det blir Malmö någon gång mitt i veckan. Det ska bli kul att springa ihop med Malmötjejerna, få tuffa pass ihop. Det blir jättebra tror jag, säger Julia.

JSM-silvret som förändrade allt 2019.

Det har hela tiden handlat om sprint för Julia Henriksson.

– Jag började i sexan med friidrott. Efter nian tyckte jag det var tråkigt. Hade inte samma glöd. Det var rätt många som jag tränade med i tonåren som la ner. Då tappade jag också viljan och motivationen att träna. Så då tog även jag en paus.

Tankarna dök då istället upp om att göra lumpen.

– Jag gjorde mönstringen 2019 och blev godkänd och därefter blev jag placerad som logistiksoldat på Lv6 i Halmstad. Någon vecka innan inryckningen tog jag JSM-silver på 100 m, min första medalj i SM-sammanhang. Efter där kände jag att jag ville satsa på friidrotten och se hur långt jag kunde gå så jag ringde till Lv6 och till Rafael Askros som då var kapten för juniorlandslaget. Friidrottsförbundet kunde lösa ett intyg och försvarsmakten gick med på att ge mig uppskov i fem år.

– Nu i efterhand har jag kollat på mina sidor på rekryteringsmyndigheten där det står att mitt ärende är helt avslutat. Så det blir nog ingen lumpen för mig, men där och då hade jag tyckt det vara väldigt spännande. Men är väldigt glad att jag lyckades få uppskov så jag kunde satsa helhjärtat på friidrotten.

Hon gymmade och sprang lite på egen hand under några år men 2019 när hon var klar med gymnasiet lockade träningen på nytt.

– Redan sista terminen på gymnasiet fick jag chansen att åka med på ett träningsläger med friidrotten. Så då fick jag lite av en nystart. Sen när det gick så bra på JSM 2019, jag var ju inte alls tippad att ta ett silver.

– Jag började satsa igen och på den vägen är det. Karin Olsson Westergren blev min nya tränare och 2020 gick jag över till Kenth. Vi har kört i två år ungefär, kanske lite mer.

Julia Henriksson vinner SM på 100 m före Daniella Busk och Filippa Sivnert.

I somras kom första SM-guldet på seniornivå när hon vann 100 m före Daniella Busk och Filippa Sivnert. Persen på 100 m och 200 m är 11,37 (2021) och 23,15 (Finnkampen i Helsingfors 2022).

– Tidigare har det varit lite stolpe ut för min del. Har inte alltid fått till det. Jag riktar in mig på både 100 m och 200 m.

Men först blir det ett inne-SM i Atleticum i februari för Julia. Plötsligt är hon hemmahopp för arrangörsklubben MAI!

– Precis, det ska bli jätteroligt. Det har varit mycket i Atleticum för mig genom åren.

7,37 är hennes bästa tid på distansen, från inne-SM i Växjö. 

– Mitt mål att kvala till EM i Istanbul, ta kvalgränsen. Det kommer att bli mycket träning på 60 m den närmaste tiden.

– Under 2022 sprang jag 200 m och stafett vid EM i München. Jag vill bli en säker mästerskapslöpare. Det finns ett VM i Budapest nästa år.

Men det finns ytterligare ett mål som är större än något annat. 

– OS i Paris 2024 är mitt stora mål. Det är absolut något jag strävar efter, men det är väldigt svårt att komma med där, förklarar Julia. 

 

Filippa Sivnert, stafettkompis i landslaget och SM-trea 2020 på 100 m. Så här tycker hon om

– Jag tycker det känns jätteroligt. Vi är ju redan väldigt bra vänner så det är kul att detta kan leda till ett närmare samarbete. Stafettlaget blir ju också väldigt roligt, då vi har många bra tjejer att välja mellan nu!

 

Julia vinner Skararacet

Nyförvärv i MAI

Julia Henriksson  (IFK Helsingborg)

Joel Bengtsson  (IFK Helsingborg)

Xana Baxter (Hässelby SK)

Edvin Assarsson (Eslövs AI)

Ivano Bevanda (Eslövs AI)

Benjamin Kadestål (IK Finish)

Johanna Carlsson  (IFK Helsingborg)

Josephine Risberg Thoor (IFK Helsingborg)

Omar Chabaan  (IFK Helsingborg)

Vanja Blomberg (IFK Växjö)

Tilda Lilja (IFK Helsingborg)

 

Foto: Deca Text&Bild

Hrelja försvarade sitt NM-guld – ”Nu är jag igång inför EM”

  Max Hrelja gjorde säsongsdebut på Malmö stadion genom att försvara sitt NM-guld på 110 m häck med tiden 13,84. – Det var lite struligt vid starten men huvudsaken är ju att vinna i ett mästerskap, säger Hrelja till Bloggen. Två timmar senare fick häckkillarna...

Julia under drömgräns på 100 m – ”Medvind, men ändå 10,95!”

  Det rådde Juliafeber på Malmö stadion. Sprinterdrottningen Julia Henriksson sprang som första svenska tjej under elva sekunder på 100 m. Och den lilla skaran av friidrottsentusiaster fick se något alldeles extra i det som kan vara den sista riktigt stora...

Julia utmanar Linda Haglunds rekord – ”Känns helt galet”

Sprinterdrottningen Julia Henriksson visar superform. I säsongspremiären i onsdags slog hon till med 11,19 på 100 m vid Dromia International Sprint and Relays Meeting i grekiska Vari. – Tiden var verkligen över förväntan och inget jag vågat hoppas på. Jag är otroligt...

Kasper jagar EM-plats på Stadion – ”Självsäker och lugn”

  Lördag och söndag avgörs Nordiska mästerskapen på Malmö stadion. Nio MAI-are tävlar och för Kasper Kadestål är det en viktig tävling. Han jagar en EM-plats på 400 m. – Nordenkampen på himmaplan är en del av min kvalsatsning inför EM. Minimum kravet tidsmässigt...

Glans blickar mot Broloppet – ”Jag vill att segern ska gå till MAI”

  I Malmö tränas det för fullt för Broloppet nästa år. Halvmaran som på bara några timmar lockade 40 000 till start för några månader sedan.  MAI:s långlöpare Jonas Glans satsar på att vara med – och vinna! – Broloppet 2025 är verkligen ett lopp jag vill ställa...

Bendéus skapade de stora galorna – så började allt i Malmö

Bengt Bendéus är Växjösonen som flyttade till Lund för att studera. Men han blev ingen långliggare i universitetsstaden utan blev en internationell affärsman. Bendéus hann även med att sätta Malmö och MAI på världskartan som ordförande och tävlingsledare för en gala...

Massor av MAI-form i Formia – ”Bara sol, pasta och stora leenden”

Nästan 30 MAI-are är på läger i italienska Formia. En välbesökt anläggning av svenska friidrottare genom åren och som tillhör den Italienska olympiska kommittén och det italienska idrottsförbundet.  – Bara sol, pasta och stora leenden från oss i Formia. Träningen sker...

Full fart mot Nationals – ”Snart faller allt på plats”

Angel Richmore fortsätter att imponera i USA. Personligt rekord igen vid tävlingarna i Walnut för en tid sedan, en förbättring med 86 poäng i sjukampen till 5 777 poäng. Och nu siktar hon på Nationals. – Efter inomhussäsongen har jag haft problem med min hälsena. För...

Thea på olympisk offensiv – “Jätteroligt läger”

Nu har MAI-talangen Thea Löfman också gått på olympisk offensiv. I Albufeira, Portugal, finns hon och tränare Stellan Kjellander, bland det 70-tal svenskar, aktiva och ledare, som på olika sätt ingår i den svenska olympiska satsningen. Femton av de allra största...

Fanny och “pojkvännen” – vilket kraftcentrum i Malmö

Fanny Roos med pojkvän. Den presentationen blev det lite lättsamt i Baltiska hallen tidigare i veckan när Fanny och Daniel Ståhl satte sig ner i intervjufåtöljerna vid en träff med friidrottsintresserade i Idrottsmuséets vänner. De hymlade lite kring...

William tillbaka med full kraft – ”Över förväntan”

Sprintern William Trulsson kom tillbaka med full kraft under inomhussäsongen. Svenskt juniorrekord på 400 m, personliga rekord på tre distanser, ny SM-medalj på seniorsidan och stora förhoppningar om en intressant JVM-sommar. – Jag är väldigt nöjd. Det var över...

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea Löfman vann Europacupen i kast och Jonas Glans kvalade in till EM i Rom. En bra internationell MAI-helg. Thea noterade 62,74 i första omgången i U23-klassen i portugisiska Leiria. Sedan fick MAI-tjejen till en fullträff i tredje när kastet mätte hela 68,08. Det...

Lyckat universitetsbyte för Angel: ”Det bästa jag gjort”

MAI:s Angel Richmore är i form i USA. Hon följde upp en stark femkamp i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships, med att bli sjua vid den amerikanska universitetsmästerskapen i Boston. – Äntligen kommer de efterlängtade resultaten, säger Angel...

Fanny nią i Glasgow – Tobbe trivs i hetluften

Fanny Roos blev nia kulfinalen vid inne-VM i Glasgow. Lite utanför de bästa men ändå med mersmak. Det fanns tendenser till att tekniken äntligen satt där men fungerade inte riktigt för en fullträff. – Det var surt, menar Fanny. Hon började fredagens längdfinal med...

Inomhusspecialisten Fanny har 21 mästerskap – nu blir det final igen

  På fredag ska inomhusspecialisten Fanny Roos åter gå in i tävlingsringen på ett internationellt mästerskap när VM startar i Glasgow. MAI-aren har två EM-medaljer de senaste åren och var fyra senast på IVM. Har inomhus blivit något av en specialitet? – Jag vet...

Dela detta: