Staffaneffekten gav Ståhl guldharmoni – Hrelja ville för mycket

av | aug 22, 2023

 

Daniel Ståhl är tillbaka på diskustronen. Det som hände i Budapest måndagen den 21 augusti 2023 kommer att bli ett stycke idrottshistoria.

VM-guld – i sista kastet.

Malmöeffekten – eller rent av Staffaneffekten.

Säkert. Till en del.

– En helt sjuk tävling och kväll, Galet stolt över Daniel och hans kast, det bäste diskuskastet genom alla tider i min bok, Och i det läget, säger Staffan till Bloggen.

Efter innesäsongen flyttade Daniel och flickvännen Fanny Roos in i en lägenhet i Malmö och Atleticum och Stadionområdet blev den nya träningsvardagen i Staffan Jönssons träningsgrupp.

En tidigare ganska oansenlig grupp även med svenska mått mätt. Staffan har hjälpt kulstötaren Wictor Petersson i flera år till att bli en mästerskapsman.

Valet för Fanny, när tränargurun Vésteinn Hafsteinsson av olika anledningar valde att flytta hem till Island, var naturligt. Fanny har under flera säsonger representerat MAI men har haft kvar träningsvardagen i Växjö.

I våras blev det ett uppbrott. Daniel hängde på till Malmö. Och under sommaren har han mellan stortävlingarna cyklat till Stadion och vandrat till kastplanen på andra sidan Stadiongatan.

Förbi MFF:s nya Stadionanläggning där dagen före Daniels VM-final MFF spelat 0-0 mot Daniels favoritlag Djurgården. Som en sann djurgårdare laddade han med att följa MFF och Djurgårdens envig i datorn. Friidrottsmässigt är det Spårvägen som gäller. Så kommer det säkert att fortsätta vara.

Jämförelser och nostalgitrippar har gjorts till Ricky Bruchs dagar och hans härjningar tillsammans med den specielle tränaren Kurt Alexandersson.

På 1970-talet höll det omaka paret till där Coopparkeringen är idag. Ståhls kastplan är modernare några hundra meter bort och det idrottsliga tänket också.

Tillsammans med Staffan – själv tidigare kastare på landslagsnivå under sina Heleneholmsår – letat efter det som gjorde honom till världens bäste diskuskastare i flera säsonger med OS-guld som topp. Staffan stod där på läktaren i blågul landslagsklädsel tillsammans med förbundskaptenen Kajsa Bergqvist och var först med att gratulera. Fint att se.

2022 blev en motgångens år även om de flesta idrottare skulle varit supernöjd.

Borta från medaljpallen i mästerskapen.

Något som känns – inte minst i skallen där all elitidrott avgörs vid tävlingstillfället.

Det började bli roligt igen. Staffan och Daniel resonerade sig fram till ett koncept som fyra månader senare gav ett VM-guld.

Överst på nytt.

En mästare i harmoni som kunde plocka fram det där lilla extra på bara knappt en minut sedan favoriten Kristjan Ceh kontrat på MAI-tränade Ståhl.

Ceh ledde till fjärde omgången då Daniel Ståhl passerade med en decimeter med 69,37. Men i sista svarade Ceh med 70,02. Tävlingens sista kast återstod och Daniel skickade iväg diskusen 71,46 – tidernas längsta mästerskapskast.

– Det år inte att förklara, sa en omtumlad Daniel Ståhl i snabbintervjuer efter guldkastet.

– Jag hade tusen procent fokus på vad jag behövde göra. Att bli så stor som möjligt. Ta i som fan. Det var obeskrivligt när det gick. Jag blev helt paff.

Det syntes.

Inledningsvis var det inte det stora jublet från Daniel Ståhl. Allt skulle sjunka in.

Guld. Mästare. På tronen efter tidernas final.

Var det Staffaneffekten?

Finns den?

Någonstans hittade i alla fall Daniel Ståhl urkraften än en gång.

I Malmö.

Otvetydigt är det så.

Med en MAI-tränare vid sin sida. Och i miljöer där Ricky Bruch skapat så många skrönor.

Det ska bli kul att följa vad 30-åringen Ståhl fortsättningsvis kan leka fram.

I Budapest kom det bästa resultat någonsin inne i en arena.

Till Daniels svenska rekord fattades bara 40 centimeter, detta utan hjälpande vind.

En av de bästa prestationerna någonsin.

Absolut.

Att jämföra med hinderlöparens Anders Gärderuds upploppsdramatik vid OS i Montreal 1976.

Och en del annat ska tilläggas…

Det tog inte många minuter så kom det på sociala medier: Ståhl given bragdguldvinnare!

Diskussionen kommer att finnas hela hösten fram till juryns decembermöte.

Det här var en bragd även om det momentet inte längre är dominerande i valet.

X X X

Max Hrelja har i år sänkt sitt personliga rekord på 110 meter häck med över två tiondelar. Han förbättrade det ytterligare en hundradel 13,42 i försöksloppet när han tog sig vidare till semifinal på VM i Budapest.

I den första semifinalen fick Max en sämre start och slog i den andra häcken rejält vilket gjorde att tiden i mål blev 13,60 och slutade sexa.

Lite besviken.

– Idag blev det för mycket löpning med vilja. Jag slår i de första häckarna och kapar hela min acceleration där och hamnar i en dålig position under resten av loppet. Tråkigt att det blev så i semifinalen men jag satsade allt och idag utförde jag det inte lika bra som i går. Överlag stort med VM och nöjd med att jag lämnar VM med ett nytt personbästa, säger Max till Bloggen.

Tränaren Niklas Fernström fanns på plats och förmedlar lite tankar från mästerskapsstaden.

– Han är i sin bästa form någonsin. Samtidigt som de man möter är de bästa i världen. De gör att han kommer för nära första häcken och går i den hårt och några häckar till i början av loppet. Sista halvan kommer han in i det men har då tappat för mycket i början. 

Men att han springer 13,60 i ett lopp med så måna islag som för att han mister rytmen första halvan visar att det finns bättre tider i honom, säger Niklas till Bloggen.

– Vi hoppas att det kommer i de tävlingar som är kvar i år. Först är det Finnkampen som Max ser fram imorgon mycket och tycker är en riktigt rolig tävling. Den 6 september bär det av till Italien och Rovereto en B-klassad tävling. Sen får vi se om det blir någon fler tävlingar efter det.

Det finns mer att ta ut. Och svenska rekordet 13,35 kan vara i fara när Max kommer igång igen och VM sjunkit in.

Några träningsdagar på Stadionområdet gör säkert susen.

Nästa år ska förbundets grengrupp sprint och häck få ett prestationscentra i Malmö. Något för Niklas Fernström att hålla i? Tidigare mästerskapslöpare och med stor träningskunskap. Why not?

X X X

Finnkampen är på gång första helgen i september. Två MAI-are har fått förtroendet ni Ungdomskampen. 

Ivano Bevanda ska springa 200 m och korta stafetten. William Trulsson står upptagen på 4×400 m men får säkert den vakanta platsen på 200 m om han inte tar seniorplatsen på Stockholms stadion på samma distans.

Foto: Deca Text&Bild

Dela detta:

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Utvecklingsträff i Malmö – “Vi har en fantastisk stämning”

Ett 50-tal aktiva och ledare fanns i Malmö i helgen för en utvecklingsträff i långsprint och häck. Flera MAI-aktiva var bland de kallade till Atleticum över helgen och flera hade riktigt aktiva roller i träffen som plockats ihop av tidigare landslagssprintern Torbjörn...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...

Landslagssprinter flyttar till Malmö – ”Vill ha en nystart”

Landslagssprintern Thomas Jones har flyttat till Malmö och ska i fortsättningen tävla för MAI. – Jag vill ha en nystart, säger han. Han har hållit till i Växjö sedan han började gymnasiet. Nu har han nyss fyllt 22 år den flerfaldige SM-medaljören vill få riktigt fart...

Svenskt rekord av VM-tian Glans – ”Ett ovanligt lugn”

MAI:s Jonas Glans gjorde ett imponerande lopp när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Han sänkte även det svenska rekordet med tio sekunder till 13.32. – Inför loppet, både dagarna innan och under tävlingsdagen, kände jag ett ovanligt lugn. Jag blev...

Glans gör VM-debut – “Länge varit ett mål”

MAI-löparen Jonas Glans är uttagen att springa VM på 5 km landsväg på söndag i Lettlands huvudstad Riga när mästerskapet lanseras på det internationella programmet. Glans tvekade inte när chansen kom upp att få vara med.  – Att delta på ett världsmästerskap har länge...

Sarah en talang utöver det vanliga – fyra segrar i GM

Sarah Berkani en talang utöver det vanliga i MAI. 13-åringen tog inte mindre än fyra segrar vid Götalandsmästerskapen föregående helg. Hon blev överlägsen vinnare på 60 m samt i slägga, diskus och kula. Sarah kastade över 57 meter i slägga. – För oss tränare är det en...

Landslagsungdomar med magiskt MAI-guld

Stafett-SM är avverkat och gamla mästarklubben Malmö AI är tillbaka på sprinttronen. Med tolv medaljer på stafett-SM i Södertälje blev MAI bästa klubb på stafettmästerskapen för femte året i rad. Facit blev 7 guld, 1 silver, 4 brons och totalt 14 topp-6-placeringar...

Grand slam i sprintloppen – ”Älskar SM med MAI!”

Grand Slam i sprint för MAI. Samtliga seniortitlar på 4x100 m och 4x400 m i Södertälje. Och återväxten verkar bra. Många ställde upp på udda och nya distanser. Häckspecialisten Johanna Carlsson sprang vid stafett-SM sitt första 400 m-lopp. Och det blev SM-guld direkt...

MAI på sprinttronen – ”Inget snack om saken”

  MAI är tillbaka på sprintertronen med full kraft. De favorittippade damerna vann överlägset och herrarna fick också till en fullträff på 4x100 m vid stafett-SM i Södertälje. – MAI Sveriges snabbaste klubb, säger Joel Bengtsson till Bloggen. Helsingborgaren tog...

VM-duo avslutade säsongen – ”En rolig tävling”

Två VM-deltagare avslutade sina säsonger i veckan. Fanny Roos smygstartade Bryssels Diamond League-gala på torsdagen med kvinnornas kultävling som avgjordes intill Belgiens nationalopera och Max Hrelja gjorde sitt sista häcklopp för säsongen i Italien. Fanny har nu...

MAI:s häckdubbel blev viktig – ”Verkligen en kämpaseger”

Max Hrelja kan nu även titulera sig Finnkampsvinnare. Svensk dubbelseger på 110 m häck tillsammans med Joel Bengtsson – 13,74 respektive 13,76 – som satte Elmo Lakka på plats. Han hade fem raka Finnkampsvinster. 14-8 med MAI-kompisen Anton Levin som femma. Betydligt...

Tre MAI-segrar i Finnkampen: ”Otroligt roligt och stort”

  Det har blivit dubbelsegrar fyra år i följd. Efter den första dagen leder Sverige Finnkampen både på den manliga och den kvinnliga sidan. De svenskar herrarna har tre poängs ledning, 104-101, medan de blågula damerna har 114,5 mot Finlands 112,5 poäng. Massor...

Den långa vägen till Finnkampen – ”Glad att jag inte gett upp”

Josephine Risberg Thoor är en friidrottare som jobbat sig den långa vägen till landslaget. I Stockholm drar hon på sig de blågula landslagskläderna för första gången och hoppas på en riktigt bra Finnkampsdebut. – Det ska bli roligt. Framför allt glad att jag fortsatt...

Mot Finnkampen med hjälp av bikarbonat – ”Experimenterar lite”

  Friidrottslandslaget kastar sig från VM-staden Budapest till anrika Stockholms stadion och Finnkampen kommande helg. MAI:s Jonas Glans ansluter och gör en intressant start på 5000 m. – Framöver är planen, förutom Finnkampen, är sedan förhoppningsvis 10 000 m på...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Julia avstår VM –  Maria tog första SM-guldet

Att Julia Henriksson skulle springa hem guldet på 60 m vid SM i Karlstad, överraskade nog ingen. Men att Maria Freij skulle stiga upp överst på pallen i Lisa Holtz arena efter 800-segern var däremot mer överraskande. – Ja, ibland överraskar man sig själv, sa Maria...

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

Häckutbildning till Max – ”Vi kan sparra varandra”

MAI har stolta häcktraditioner. Den senaste i raden att bli ett föredöme i grenen är Max Hrelja. Tillsammans med sin tränare, häckprofilen Niklas Fernström, höll han i helgen i förbundsregi en föreläsning i Höghammarhallen i Bollnäs. En utvecklingsträff inom ramen för...

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

Sten, sax, påse om segern i Yddingeloppet

  Marcus Asker vann långa klassen i Yddingeloppet föregående helg. Men det kunde lika gärna varit Sander Petri Bere som kunnat titulera sig mästare. Slumpen fick avgöra. – Det var många från vår träningsgrupp som deltog och så brukar det vara varje år. Jag och...

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

Johanna laddar om på Mallorca – ”Mitt andra hem”

MAI:s landslagsgarde börjar ta fart inför nästa säsong lite varstans i världen. Johanna Carlsson fick ett genombrott under 2023 och hon väljer en träningsvistelse på Mallorca där syster Ida bor för att etablera sig i landslaget. Johanna vann överraskande 100 m häck...