Staffaneffekten gav Ståhl guldharmoni – Hrelja ville för mycket

av | aug 22, 2023

 

Daniel Ståhl är tillbaka på diskustronen. Det som hände i Budapest måndagen den 21 augusti 2023 kommer att bli ett stycke idrottshistoria.

VM-guld – i sista kastet.

Malmöeffekten – eller rent av Staffaneffekten.

Säkert. Till en del.

– En helt sjuk tävling och kväll, Galet stolt över Daniel och hans kast, det bäste diskuskastet genom alla tider i min bok, Och i det läget, säger Staffan till Bloggen.

Efter innesäsongen flyttade Daniel och flickvännen Fanny Roos in i en lägenhet i Malmö och Atleticum och Stadionområdet blev den nya träningsvardagen i Staffan Jönssons träningsgrupp.

En tidigare ganska oansenlig grupp även med svenska mått mätt. Staffan har hjälpt kulstötaren Wictor Petersson i flera år till att bli en mästerskapsman.

Valet för Fanny, när tränargurun Vésteinn Hafsteinsson av olika anledningar valde att flytta hem till Island, var naturligt. Fanny har under flera säsonger representerat MAI men har haft kvar träningsvardagen i Växjö.

I våras blev det ett uppbrott. Daniel hängde på till Malmö. Och under sommaren har han mellan stortävlingarna cyklat till Stadion och vandrat till kastplanen på andra sidan Stadiongatan.

Förbi MFF:s nya Stadionanläggning där dagen före Daniels VM-final MFF spelat 0-0 mot Daniels favoritlag Djurgården. Som en sann djurgårdare laddade han med att följa MFF och Djurgårdens envig i datorn. Friidrottsmässigt är det Spårvägen som gäller. Så kommer det säkert att fortsätta vara.

Jämförelser och nostalgitrippar har gjorts till Ricky Bruchs dagar och hans härjningar tillsammans med den specielle tränaren Kurt Alexandersson.

På 1970-talet höll det omaka paret till där Coopparkeringen är idag. Ståhls kastplan är modernare några hundra meter bort och det idrottsliga tänket också.

Tillsammans med Staffan – själv tidigare kastare på landslagsnivå under sina Heleneholmsår – letat efter det som gjorde honom till världens bäste diskuskastare i flera säsonger med OS-guld som topp. Staffan stod där på läktaren i blågul landslagsklädsel tillsammans med förbundskaptenen Kajsa Bergqvist och var först med att gratulera. Fint att se.

2022 blev en motgångens år även om de flesta idrottare skulle varit supernöjd.

Borta från medaljpallen i mästerskapen.

Något som känns – inte minst i skallen där all elitidrott avgörs vid tävlingstillfället.

Det började bli roligt igen. Staffan och Daniel resonerade sig fram till ett koncept som fyra månader senare gav ett VM-guld.

Överst på nytt.

En mästare i harmoni som kunde plocka fram det där lilla extra på bara knappt en minut sedan favoriten Kristjan Ceh kontrat på MAI-tränade Ståhl.

Ceh ledde till fjärde omgången då Daniel Ståhl passerade med en decimeter med 69,37. Men i sista svarade Ceh med 70,02. Tävlingens sista kast återstod och Daniel skickade iväg diskusen 71,46 – tidernas längsta mästerskapskast.

– Det år inte att förklara, sa en omtumlad Daniel Ståhl i snabbintervjuer efter guldkastet.

– Jag hade tusen procent fokus på vad jag behövde göra. Att bli så stor som möjligt. Ta i som fan. Det var obeskrivligt när det gick. Jag blev helt paff.

Det syntes.

Inledningsvis var det inte det stora jublet från Daniel Ståhl. Allt skulle sjunka in.

Guld. Mästare. På tronen efter tidernas final.

Var det Staffaneffekten?

Finns den?

Någonstans hittade i alla fall Daniel Ståhl urkraften än en gång.

I Malmö.

Otvetydigt är det så.

Med en MAI-tränare vid sin sida. Och i miljöer där Ricky Bruch skapat så många skrönor.

Det ska bli kul att följa vad 30-åringen Ståhl fortsättningsvis kan leka fram.

I Budapest kom det bästa resultat någonsin inne i en arena.

Till Daniels svenska rekord fattades bara 40 centimeter, detta utan hjälpande vind.

En av de bästa prestationerna någonsin.

Absolut.

Att jämföra med hinderlöparens Anders Gärderuds upploppsdramatik vid OS i Montreal 1976.

Och en del annat ska tilläggas…

Det tog inte många minuter så kom det på sociala medier: Ståhl given bragdguldvinnare!

Diskussionen kommer att finnas hela hösten fram till juryns decembermöte.

Det här var en bragd även om det momentet inte längre är dominerande i valet.

X X X

Max Hrelja har i år sänkt sitt personliga rekord på 110 meter häck med över två tiondelar. Han förbättrade det ytterligare en hundradel 13,42 i försöksloppet när han tog sig vidare till semifinal på VM i Budapest.

I den första semifinalen fick Max en sämre start och slog i den andra häcken rejält vilket gjorde att tiden i mål blev 13,60 och slutade sexa.

Lite besviken.

– Idag blev det för mycket löpning med vilja. Jag slår i de första häckarna och kapar hela min acceleration där och hamnar i en dålig position under resten av loppet. Tråkigt att det blev så i semifinalen men jag satsade allt och idag utförde jag det inte lika bra som i går. Överlag stort med VM och nöjd med att jag lämnar VM med ett nytt personbästa, säger Max till Bloggen.

Tränaren Niklas Fernström fanns på plats och förmedlar lite tankar från mästerskapsstaden.

– Han är i sin bästa form någonsin. Samtidigt som de man möter är de bästa i världen. De gör att han kommer för nära första häcken och går i den hårt och några häckar till i början av loppet. Sista halvan kommer han in i det men har då tappat för mycket i början. 

Men att han springer 13,60 i ett lopp med så måna islag som för att han mister rytmen första halvan visar att det finns bättre tider i honom, säger Niklas till Bloggen.

– Vi hoppas att det kommer i de tävlingar som är kvar i år. Först är det Finnkampen som Max ser fram imorgon mycket och tycker är en riktigt rolig tävling. Den 6 september bär det av till Italien och Rovereto en B-klassad tävling. Sen får vi se om det blir någon fler tävlingar efter det.

Det finns mer att ta ut. Och svenska rekordet 13,35 kan vara i fara när Max kommer igång igen och VM sjunkit in.

Några träningsdagar på Stadionområdet gör säkert susen.

Nästa år ska förbundets grengrupp sprint och häck få ett prestationscentra i Malmö. Något för Niklas Fernström att hålla i? Tidigare mästerskapslöpare och med stor träningskunskap. Why not?

X X X

Finnkampen är på gång första helgen i september. Två MAI-are har fått förtroendet ni Ungdomskampen. 

Ivano Bevanda ska springa 200 m och korta stafetten. William Trulsson står upptagen på 4×400 m men får säkert den vakanta platsen på 200 m om han inte tar seniorplatsen på Stockholms stadion på samma distans.

Foto: Deca Text&Bild

Dela detta:

Hrelja försvarade sitt NM-guld – ”Nu är jag igång inför EM”

  Max Hrelja gjorde säsongsdebut på Malmö stadion genom att försvara sitt NM-guld på 110 m häck med tiden 13,84. – Det var lite struligt vid starten men huvudsaken är ju att vinna i ett mästerskap, säger Hrelja till Bloggen. Två timmar senare fick häckkillarna...

Julia utmanar Linda Haglunds rekord – ”Känns helt galet”

Sprinterdrottningen Julia Henriksson visar superform. I säsongspremiären i onsdags slog hon till med 11,19 på 100 m vid Dromia International Sprint and Relays Meeting i grekiska Vari. – Tiden var verkligen över förväntan och inget jag vågat hoppas på. Jag är otroligt...

Kasper jagar EM-plats på Stadion – ”Självsäker och lugn”

  Lördag och söndag avgörs Nordiska mästerskapen på Malmö stadion. Nio MAI-are tävlar och för Kasper Kadestål är det en viktig tävling. Han jagar en EM-plats på 400 m. – Nordenkampen på himmaplan är en del av min kvalsatsning inför EM. Minimum kravet tidsmässigt...

Bendéus skapade de stora galorna – så började allt i Malmö

Bengt Bendéus är Växjösonen som flyttade till Lund för att studera. Men han blev ingen långliggare i universitetsstaden utan blev en internationell affärsman. Bendéus hann även med att sätta Malmö och MAI på världskartan som ordförande och tävlingsledare för en gala...

Massor av MAI-form i Formia – ”Bara sol, pasta och stora leenden”

Nästan 30 MAI-are är på läger i italienska Formia. En välbesökt anläggning av svenska friidrottare genom åren och som tillhör den Italienska olympiska kommittén och det italienska idrottsförbundet.  – Bara sol, pasta och stora leenden från oss i Formia. Träningen sker...

Full fart mot Nationals – ”Snart faller allt på plats”

Angel Richmore fortsätter att imponera i USA. Personligt rekord igen vid tävlingarna i Walnut för en tid sedan, en förbättring med 86 poäng i sjukampen till 5 777 poäng. Och nu siktar hon på Nationals. – Efter inomhussäsongen har jag haft problem med min hälsena. För...

Thea på olympisk offensiv – “Jätteroligt läger”

Nu har MAI-talangen Thea Löfman också gått på olympisk offensiv. I Albufeira, Portugal, finns hon och tränare Stellan Kjellander, bland det 70-tal svenskar, aktiva och ledare, som på olika sätt ingår i den svenska olympiska satsningen. Femton av de allra största...

Fanny och “pojkvännen” – vilket kraftcentrum i Malmö

Fanny Roos med pojkvän. Den presentationen blev det lite lättsamt i Baltiska hallen tidigare i veckan när Fanny och Daniel Ståhl satte sig ner i intervjufåtöljerna vid en träff med friidrottsintresserade i Idrottsmuséets vänner. De hymlade lite kring...

William tillbaka med full kraft – ”Över förväntan”

Sprintern William Trulsson kom tillbaka med full kraft under inomhussäsongen. Svenskt juniorrekord på 400 m, personliga rekord på tre distanser, ny SM-medalj på seniorsidan och stora förhoppningar om en intressant JVM-sommar. – Jag är väldigt nöjd. Det var över...

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea Löfman vann Europacupen i kast och Jonas Glans kvalade in till EM i Rom. En bra internationell MAI-helg. Thea noterade 62,74 i första omgången i U23-klassen i portugisiska Leiria. Sedan fick MAI-tjejen till en fullträff i tredje när kastet mätte hela 68,08. Det...

Lyckat universitetsbyte för Angel: ”Det bästa jag gjort”

MAI:s Angel Richmore är i form i USA. Hon följde upp en stark femkamp i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships, med att bli sjua vid den amerikanska universitetsmästerskapen i Boston. – Äntligen kommer de efterlängtade resultaten, säger Angel...

Fanny nią i Glasgow – Tobbe trivs i hetluften

Fanny Roos blev nia kulfinalen vid inne-VM i Glasgow. Lite utanför de bästa men ändå med mersmak. Det fanns tendenser till att tekniken äntligen satt där men fungerade inte riktigt för en fullträff. – Det var surt, menar Fanny. Hon började fredagens längdfinal med...

Dela detta: