Ungdomsvinnaren på Olympiastadion – “Det är väl nice”

av | sep 2, 2022

William Trulsson är ett av de hetaste framtidsnamnen i svensk friidrott. Hans framfart under året diskuteras bland alla friidrottsintresserade. Det verkar inte finnas något stopp i utvecklingen.

David Vendel är tränaren som format OS-ettan och den svenske senior- och juniormästaren som den här helgen deltar i Ungdomsfinnkampen i Helsingfors.

– Fokus är att hålla Wille skadefri och bygga upp kroppen, säger David Vendel.

William själv försöker ta all uppståndelse med ro.

– Det är väl nice, inget som stör mig jättemycket. Det var lite mycket första dagarna efter SM, med mycket media. Men jag har inte uppfattat det så att folk vet vem jag är. Så det är ej någon jag reflekterar över, hälsar han Bloggen.

Så här skriver Sydsvenskan 3 september.

Bröt benet – nu är 16-åringen snabbast i Sverige

MAI-sprintern William Trulsson bröt skenbenet, men har kommit tillbaka med besked efter över ett års rehab.
16-åringen från Södra Sandby skrällde i sommar med guld på 200 meter i både ungdoms-OS och senior-SM.
– Skadan fick mig att inse att det är det här jag ville hålla på med, säger han.
Vi strålar samman på Malmö stadion, där William Trulsson finslipar växlingar med sina lagkompisar inför Finnkampen i Helsingfors.
Förutom stafetterna ska han springa 400 meter, men bara tävla i ungdomskampen, så vida det inte fattas folk på seniorsidan till laget i långa stafetten.
– Kajsa [Bergqvist, förbundskapten] har ringt ett par gånger denna veckan, för att hon ville lyfta upp honom, men vi säger nej. Det skulle inte förvåna mig om han hade vunnit hela skiten, men då blir det ännu mer media, säger William Trulssons tränare David Vendel.
Det började jobba tillsammans i år och det har varit ett exceptionellt bra år för den 16-årige talangen.
William Trulsson trampade igång utomhussäsongen på allvar i början juli när han sprang 200 meter på 20.86 i Halmstad. Det var den snabbaste tiden någonsin av en svensk i klassen pojkar 17 år och en putsning av hans eget personliga rekord med tre tiondelar.
Han följde upp det med att vinna ungdoms-OS i Slovakien på samma distans och blev sedan den yngste svenske mästaren någonsin på 200 meter.
– Det har bara flutit på hela året där jag typ ”persat” i varje tävling. Det tar liksom aldrig slut, men det tar väl slut någon gång, säger William Trulsson.

Så här skrev Friidrottaren efter USM om den nye MAI-stjärnan:

Malmö AI:s William Trulsson, 16, vann både 100 och 400 m på USM i Uppsala där segertiden på sistnämnda distans var lysande 47.29. Därmed förbättrade han Carl Bengtströms fem år gamla Sverige-bästa-tid i P17 trots att han är ett år yngre.

William vann 100 m på fredagen på 10.71 och så kom urladdningen i säsongsdebuten på 400 m på lördagen. Han hade bana sex och såg därför aldrig någon av konkurrenterna på väg mot 47.29 som innebar en segermarginal på hela tre sekunder. Och han hade marginalerna på sin sida eftersom 400 m häck-specialisten Carl Bengtströms Sverige-bästa-tid på 47.32 från 2017 förbättrades med tre hundradelar. Bara två 06:or har sprungit snabbare i världen i år.

Topptider på tre distanser

William, som har David Vendel som tränare, har haft en fantastisk sommar med Sverige-bästa-tider i P17 på alla tre sprinterdistanserna – 10.47 på 100 m i juni, 20.86 på 200 m i juli och 47.86 på 400 m i augusti. Den förstnämnda tiden förbättrades till 10.36 av Växjös Isak Hughes när han tog silver på ungdoms-EM för 17-åringar i Jerusalem, ett mästerskap som William valde att stå över.

Han satsade istället på 200 m på European Youth Olympic Festival för 16-åringar i Slovenien där han tog guld på 21.07.

En av de yngsta senior-SM-vinnarna

Första helgen i augusti debuterade William i senior-SM och vann 200 m med 13 hundradelar på 20.95 och blev därmed en av våra yngsta manliga SM-vinnare genom tiderna.

400 m-loppet i Uppsala var hans första individuella utomhus i år efter att i vintras ha vunnit IUSM på 48.75 och maj ingått MAI:s guldlag på 4×400 m där han hade 48.01 på tredjesträckan.

x x x

Säsongen går mot sitt slut och tränare David Vendel funderar i Bloggen kring framtidshoppet Trulsson och hur de lagt upp träningen.

”Då William springer så pass fort redan, så har vi(jag) varit noggrann med att inte tävla för mycket. Att tävla i perioder och sen lite längre perioder där han fått träna (4-5 pass i veckan).

Tävlade ca 1,5-2 veckor mellan tävlingar fram till Laxaspelen. Sen inga tävlingar fram till EYOF-SM och sen 3 veckor träning fram till USM-Finnkampen.

Planen efter inomhus var 200m fram till EYOF och kändes kroppen ok fick han köra SM. Därefter springa 2 x 400m (USM/Ukampen)

Träning mellan tävlingarna har varit sprintteknik, återhämtning, styrka och hållfasthet. Visst har han kört lite tuffare pass inför tex EYOF med som längst sprungit 180m och ingen mjölksyra. Ex ett pass 1,5 veckan innan EYOF (Dynamisk uppvärmning, Häckkoordination, Acc 2 x 30m och sen ”200m rytm” 180m vila 20min 160m.) Vi ligger sällan och pressar Maxtempo på träningar utan rytm.

Fokus kommer vara närmsta åren lära sig träna (bygga) hållfasthet.

Finns så mycket William kan utveckla: all styrka(Skivstång/Core/Förbyggande Rehabstyrka), mer hoppstyrka (vi har inte velat/kunnat hoppa med tanke på hans truma skada), Uthållighet (aerob), Accerlation/Start teknik finns mycket att utveckla där, mycket senare 3-4 år så kan han börja köra mer och tuffare löppass(Laktat) vilket kommer mycket senare.”

Viktigt är att ta det lungt och metodiskt , ha skoj, vara tonåring, få lagom med utmaningar utefter ålder-utveckling(tävlingar/motstånd) och hålla sig frisk/hel – det är min största uppgift.

I Ungdomskampen springer han 400m – 4x400m och 4x100m. Men framöver kommer han inte att ha huvudfokus på 400m – utan köra några lopp om året precis som nu, utan fokus kommer vara mot att utvecklas på dom kortare sprint först. Laktat fokus får komma senare.”

Foto: Deca Text&Bild

Dela detta:

Tre MAI-segrar när Skåne vann i Eslöv – “Glad och stolt”

Det blev tre individuella MAI-segrar när Götalandsmästerskapen för 13-14 åringar genomfördes i helgen på Ekevalla idrottsplats i Eslöv. Vinsten för sprintern Tea Widegren på 80m var en av helgens stora överraskningar. Helgens främsta poängsamlare, Uros Brankovic,...

JC gjorde landslagsdebut i Finnkampen: ”Ger mig mersmak”

Mycket i sprinterväg handlade om unge William Trulsson och hans landslagsdebut i Finnkampen. Men i skymundan gjorde en annan MAI-are, Jean-Christian Zirignon, också debut i blågult 27 år gammal. – Det var verkligen jättekul och det ger mig mersmak att satsa hårdare...

Fanny analyserar svängigt 2022: ”Jag behöver höja min lägstanivå”

Det blev inte en så lyckad avslutning på Diamond League-säsongen för Fanny Roos. Hon stötte som längst 18,37 och det räckte till en sjätte plats i Zürich. Vann gjorde Chase Ealey från USA med en stöt på 20,19. – Så har det varit i tävlingarna hela året, upp och ner,...

Idel segrar för William i Finnkampen – “Helt sanslöst”

William Trulsson fick vara med både i ungdomskampen och i seniorkampen. När det var dags för de sista grenarna i Olympiastadion kastade förbundskaptenen Kajsa Bergqvist in MAI:s sprintertalang på sista sträckan på 4x400 m. Alexander Nyström sprang in Sverige i ledning...

Elin debuterar i landslaget – ”Jag hoppas bli en stjärna”

Ännu en MAI-are kastar sig in i landslaget. Elin Pihlström gör blågul debut i Ungdomsfinnkampen. En framåt tjej som vann 400 m på USM i helgen. Hon hoppas mycket av sin friidrottsframtid. – Jag hoppas bli en stjärna, säger Elin till Bloggen. Hon säger det med glimten...

Dramatik när MAI tog två hindermedaljer

Det var hinderdramatik när Marcus Asker vann 2000 m hinder i P17-klassen på Sollentunavallen vid JSM. Trots ett fall blev det ändå två medaljer till MAI och Marcus höll sig på benen men olyckan var framme för Sander Petri Bere i spurten. Segertid för Marcus 6.15,60....

Silver-Filippa till Helsingfors – Linnea och William på sprintertronen

MAI-duon från ungdoms-OS – Linnea Englund och William Trulsson – ställde sig som väntat på sprintertronen i Uppsala i 16-årsklassen. Snabbast på 100 m. – Jag är jätteglad. Jätteskönt att få ett 100 m-lopp som verkligen kändes bra i starten och allting, säger Linnea...

Filippa fick chansen i stafetten – ”Häftigt”

Filippa Sivnert fick sin chans att i det svenska stafettlaget på 4x100 m, och finalplatsen var inte långt borta. Sverige blev tionde lag med tiden 44,10 - 35 hundradelar från åttonde lag och sista finaltid. – Vi visste det skulle bli tufft men det var en häftig...

MAI-arna tar oss med bakom EM-kulisserna

MAI-gänget gladdes åt tidigare klubbkompisen Thobias Montlers silverpeng och det är laddat för nya medaljer nu när Daniel Ståhl ska in i finalringen i diskus och Armand Duplantis ta sats mot de höga stavhöjderna. Stämningen är på topp och det är många som stöttar...

Glans tia i EM-finalen – “fantastisk inramning”

Två svenskar startade i 5000-meterloppet och två svenskar slutade topp 10. Andreas Almgren sprang sig till en utmärkt fjärdeplats på en ny personlig rekordtid och MAI-aren Jonas Glans blev tia. – Väldigt nöjd med placeringen och det var en fantastisk inramning på...

Fanny EM-fyra – “en sur placering”

Fanny Roos blev fyra i EM-finalen i kula i München. – Nöjd är jag absolut inte, säger hon. Fanny kom till EM som en möjlig medaljör. Hennes nysatta svenska rekord på 19,42 var tredje längsta årsbästat. I finalen blev det en slutlig fjärdeplats på 18,55, nästan fyra...

Fem MAI-are till EM – “ska bara bli väldigt kul”

Fem MAI-are åker till EM i München. Fyra har varit med i mästerskapssammahang förr, men Filippa Sivnert gör debut på den här nivån. – Det känns som om jag hoppar över nånting. Jag har ju inte ens varit med i Finnkampen någon gång. Enda riktiga landslagsuppdragen är...

Williams första individuella seniorguld – Fannys artonde…

Sverige främste kulstötare Fanny Roos tog sitt artonde raka SM-guld. William Trulsson tog sitt första guld på seniorsidan. Det kommer att bli fler. – SM-guld, det trodde jag inte på, säger Sandbypågen William. – Jag var faktiskt lite osäker på start i SM. Kände mig...

Helsingborg före MAI-arna igen – svenskt rekord av Fanny

Även andra SM-dagen fanns Helsingborg i vägen för Malmös guldförhoppningar. Joel Bengtsson vann guldet på 110 m häck före Max Hrelja och Anton Levin. Den starka medvinden gjorde det svårt för många men de båda EM-uttagna löparna lyckades bäst och Helsingborgs-Joel...

Silver och brons räckte ända till EM i München

Silver och brons på 100 m räckte för att föra MAI-duon Daniella Busk och Filippa Sivnert rakt in i EM-truppen. Regerande mästarinnan Busk fick ge sig för Helsingborgs Julia Henriksson som befäste sin position som sprinterdrottning för tillfället. I finalen var Julia...

Thea MAI:s hopp i JVM – Wictor tillbaka och EM-uttagen

JVM är igång i Cali, Colombia. Thea Löfman är MAI:s representant i slägga. Förbundskaptenen Mikael Wennolf, tidigare MAI-sprinter som nu jobbar i IFK Lund, är full av beundran över Theas utveckling i år. – Fantastiskt kul att Thea övertygar i kastringen. Thea och...

Glans har bara börjat glänsa – “har hittat min modell”

VM hade knappt hunnit läggas till handlingarna och lovorden kring stavhoppande Mondo klinga av, förrän en av de mest oförutsägbara svenska friidrottarna plötsligt sprudlande glad stod bakom intervjumikrofonen igen. Jonas Glans upphör aldrig att förvåna. MAI-aren slog...

Dela detta:

Alex Tursell

Alex Tursell

Tränare

Rapporterar från tävlingsfältet

Richard Åkesson

Richard Åkesson

Redaktör

Rapporterar från mediatältet

Dramatik när MAI tog två hindermedaljer

Dramatik när MAI tog två hindermedaljer

Det var hinderdramatik när Marcus Asker vann 2000 m hinder i P17-klassen på Sollentunavallen vid JSM. Trots ett fall blev det ändå två medaljer till MAI och Marcus höll sig på benen men olyckan var framme för Sander Petri Bere i spurten. Segertid för Marcus 6.15,60....