Ungdomsvinnaren på Olympiastadion – “Det är väl nice”

av | sep 2, 2022

William Trulsson är ett av de hetaste framtidsnamnen i svensk friidrott. Hans framfart under året diskuteras bland alla friidrottsintresserade. Det verkar inte finnas något stopp i utvecklingen.

David Vendel är tränaren som format OS-ettan och den svenske senior- och juniormästaren som den här helgen deltar i Ungdomsfinnkampen i Helsingfors.

– Fokus är att hålla Wille skadefri och bygga upp kroppen, säger David Vendel.

William själv försöker ta all uppståndelse med ro.

– Det är väl nice, inget som stör mig jättemycket. Det var lite mycket första dagarna efter SM, med mycket media. Men jag har inte uppfattat det så att folk vet vem jag är. Så det är ej någon jag reflekterar över, hälsar han Bloggen.

Så här skriver Sydsvenskan 3 september.

Bröt benet – nu är 16-åringen snabbast i Sverige

MAI-sprintern William Trulsson bröt skenbenet, men har kommit tillbaka med besked efter över ett års rehab.
16-åringen från Södra Sandby skrällde i sommar med guld på 200 meter i både ungdoms-OS och senior-SM.
– Skadan fick mig att inse att det är det här jag ville hålla på med, säger han.
Vi strålar samman på Malmö stadion, där William Trulsson finslipar växlingar med sina lagkompisar inför Finnkampen i Helsingfors.
Förutom stafetterna ska han springa 400 meter, men bara tävla i ungdomskampen, så vida det inte fattas folk på seniorsidan till laget i långa stafetten.
– Kajsa [Bergqvist, förbundskapten] har ringt ett par gånger denna veckan, för att hon ville lyfta upp honom, men vi säger nej. Det skulle inte förvåna mig om han hade vunnit hela skiten, men då blir det ännu mer media, säger William Trulssons tränare David Vendel.
Det började jobba tillsammans i år och det har varit ett exceptionellt bra år för den 16-årige talangen.
William Trulsson trampade igång utomhussäsongen på allvar i början juli när han sprang 200 meter på 20.86 i Halmstad. Det var den snabbaste tiden någonsin av en svensk i klassen pojkar 17 år och en putsning av hans eget personliga rekord med tre tiondelar.
Han följde upp det med att vinna ungdoms-OS i Slovakien på samma distans och blev sedan den yngste svenske mästaren någonsin på 200 meter.
– Det har bara flutit på hela året där jag typ ”persat” i varje tävling. Det tar liksom aldrig slut, men det tar väl slut någon gång, säger William Trulsson.

Så här skrev Friidrottaren efter USM om den nye MAI-stjärnan:

Malmö AI:s William Trulsson, 16, vann både 100 och 400 m på USM i Uppsala där segertiden på sistnämnda distans var lysande 47.29. Därmed förbättrade han Carl Bengtströms fem år gamla Sverige-bästa-tid i P17 trots att han är ett år yngre.

William vann 100 m på fredagen på 10.71 och så kom urladdningen i säsongsdebuten på 400 m på lördagen. Han hade bana sex och såg därför aldrig någon av konkurrenterna på väg mot 47.29 som innebar en segermarginal på hela tre sekunder. Och han hade marginalerna på sin sida eftersom 400 m häck-specialisten Carl Bengtströms Sverige-bästa-tid på 47.32 från 2017 förbättrades med tre hundradelar. Bara två 06:or har sprungit snabbare i världen i år.

Topptider på tre distanser

William, som har David Vendel som tränare, har haft en fantastisk sommar med Sverige-bästa-tider i P17 på alla tre sprinterdistanserna – 10.47 på 100 m i juni, 20.86 på 200 m i juli och 47.86 på 400 m i augusti. Den förstnämnda tiden förbättrades till 10.36 av Växjös Isak Hughes när han tog silver på ungdoms-EM för 17-åringar i Jerusalem, ett mästerskap som William valde att stå över.

Han satsade istället på 200 m på European Youth Olympic Festival för 16-åringar i Slovenien där han tog guld på 21.07.

En av de yngsta senior-SM-vinnarna

Första helgen i augusti debuterade William i senior-SM och vann 200 m med 13 hundradelar på 20.95 och blev därmed en av våra yngsta manliga SM-vinnare genom tiderna.

400 m-loppet i Uppsala var hans första individuella utomhus i år efter att i vintras ha vunnit IUSM på 48.75 och maj ingått MAI:s guldlag på 4×400 m där han hade 48.01 på tredjesträckan.

x x x

Säsongen går mot sitt slut och tränare David Vendel funderar i Bloggen kring framtidshoppet Trulsson och hur de lagt upp träningen.

”Då William springer så pass fort redan, så har vi(jag) varit noggrann med att inte tävla för mycket. Att tävla i perioder och sen lite längre perioder där han fått träna (4-5 pass i veckan).

Tävlade ca 1,5-2 veckor mellan tävlingar fram till Laxaspelen. Sen inga tävlingar fram till EYOF-SM och sen 3 veckor träning fram till USM-Finnkampen.

Planen efter inomhus var 200m fram till EYOF och kändes kroppen ok fick han köra SM. Därefter springa 2 x 400m (USM/Ukampen)

Träning mellan tävlingarna har varit sprintteknik, återhämtning, styrka och hållfasthet. Visst har han kört lite tuffare pass inför tex EYOF med som längst sprungit 180m och ingen mjölksyra. Ex ett pass 1,5 veckan innan EYOF (Dynamisk uppvärmning, Häckkoordination, Acc 2 x 30m och sen ”200m rytm” 180m vila 20min 160m.) Vi ligger sällan och pressar Maxtempo på träningar utan rytm.

Fokus kommer vara närmsta åren lära sig träna (bygga) hållfasthet.

Finns så mycket William kan utveckla: all styrka(Skivstång/Core/Förbyggande Rehabstyrka), mer hoppstyrka (vi har inte velat/kunnat hoppa med tanke på hans truma skada), Uthållighet (aerob), Accerlation/Start teknik finns mycket att utveckla där, mycket senare 3-4 år så kan han börja köra mer och tuffare löppass(Laktat) vilket kommer mycket senare.”

Viktigt är att ta det lungt och metodiskt , ha skoj, vara tonåring, få lagom med utmaningar utefter ålder-utveckling(tävlingar/motstånd) och hålla sig frisk/hel – det är min största uppgift.

I Ungdomskampen springer han 400m – 4x400m och 4x100m. Men framöver kommer han inte att ha huvudfokus på 400m – utan köra några lopp om året precis som nu, utan fokus kommer vara mot att utvecklas på dom kortare sprint först. Laktat fokus får komma senare.”

Foto: Deca Text&Bild

Dela detta:

Hrelja försvarade sitt NM-guld – ”Nu är jag igång inför EM”

  Max Hrelja gjorde säsongsdebut på Malmö stadion genom att försvara sitt NM-guld på 110 m häck med tiden 13,84. – Det var lite struligt vid starten men huvudsaken är ju att vinna i ett mästerskap, säger Hrelja till Bloggen. Två timmar senare fick häckkillarna...

Julia under drömgräns på 100 m – ”Medvind, men ändå 10,95!”

  Det rådde Juliafeber på Malmö stadion. Sprinterdrottningen Julia Henriksson sprang som första svenska tjej under elva sekunder på 100 m. Och den lilla skaran av friidrottsentusiaster fick se något alldeles extra i det som kan vara den sista riktigt stora...

Julia utmanar Linda Haglunds rekord – ”Känns helt galet”

Sprinterdrottningen Julia Henriksson visar superform. I säsongspremiären i onsdags slog hon till med 11,19 på 100 m vid Dromia International Sprint and Relays Meeting i grekiska Vari. – Tiden var verkligen över förväntan och inget jag vågat hoppas på. Jag är otroligt...

Kasper jagar EM-plats på Stadion – ”Självsäker och lugn”

  Lördag och söndag avgörs Nordiska mästerskapen på Malmö stadion. Nio MAI-are tävlar och för Kasper Kadestål är det en viktig tävling. Han jagar en EM-plats på 400 m. – Nordenkampen på himmaplan är en del av min kvalsatsning inför EM. Minimum kravet tidsmässigt...

Glans blickar mot Broloppet – ”Jag vill att segern ska gå till MAI”

  I Malmö tränas det för fullt för Broloppet nästa år. Halvmaran som på bara några timmar lockade 40 000 till start för några månader sedan.  MAI:s långlöpare Jonas Glans satsar på att vara med – och vinna! – Broloppet 2025 är verkligen ett lopp jag vill ställa...

Bendéus skapade de stora galorna – så började allt i Malmö

Bengt Bendéus är Växjösonen som flyttade till Lund för att studera. Men han blev ingen långliggare i universitetsstaden utan blev en internationell affärsman. Bendéus hann även med att sätta Malmö och MAI på världskartan som ordförande och tävlingsledare för en gala...

Massor av MAI-form i Formia – ”Bara sol, pasta och stora leenden”

Nästan 30 MAI-are är på läger i italienska Formia. En välbesökt anläggning av svenska friidrottare genom åren och som tillhör den Italienska olympiska kommittén och det italienska idrottsförbundet.  – Bara sol, pasta och stora leenden från oss i Formia. Träningen sker...

Full fart mot Nationals – ”Snart faller allt på plats”

Angel Richmore fortsätter att imponera i USA. Personligt rekord igen vid tävlingarna i Walnut för en tid sedan, en förbättring med 86 poäng i sjukampen till 5 777 poäng. Och nu siktar hon på Nationals. – Efter inomhussäsongen har jag haft problem med min hälsena. För...

Thea på olympisk offensiv – “Jätteroligt läger”

Nu har MAI-talangen Thea Löfman också gått på olympisk offensiv. I Albufeira, Portugal, finns hon och tränare Stellan Kjellander, bland det 70-tal svenskar, aktiva och ledare, som på olika sätt ingår i den svenska olympiska satsningen. Femton av de allra största...

Fanny och “pojkvännen” – vilket kraftcentrum i Malmö

Fanny Roos med pojkvän. Den presentationen blev det lite lättsamt i Baltiska hallen tidigare i veckan när Fanny och Daniel Ståhl satte sig ner i intervjufåtöljerna vid en träff med friidrottsintresserade i Idrottsmuséets vänner. De hymlade lite kring...

William tillbaka med full kraft – ”Över förväntan”

Sprintern William Trulsson kom tillbaka med full kraft under inomhussäsongen. Svenskt juniorrekord på 400 m, personliga rekord på tre distanser, ny SM-medalj på seniorsidan och stora förhoppningar om en intressant JVM-sommar. – Jag är väldigt nöjd. Det var över...

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea Löfman vann Europacupen i kast och Jonas Glans kvalade in till EM i Rom. En bra internationell MAI-helg. Thea noterade 62,74 i första omgången i U23-klassen i portugisiska Leiria. Sedan fick MAI-tjejen till en fullträff i tredje när kastet mätte hela 68,08. Det...

Lyckat universitetsbyte för Angel: ”Det bästa jag gjort”

MAI:s Angel Richmore är i form i USA. Hon följde upp en stark femkamp i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships, med att bli sjua vid den amerikanska universitetsmästerskapen i Boston. – Äntligen kommer de efterlängtade resultaten, säger Angel...

Fanny nią i Glasgow – Tobbe trivs i hetluften

Fanny Roos blev nia kulfinalen vid inne-VM i Glasgow. Lite utanför de bästa men ändå med mersmak. Det fanns tendenser till att tekniken äntligen satt där men fungerade inte riktigt för en fullträff. – Det var surt, menar Fanny. Hon började fredagens längdfinal med...

Inomhusspecialisten Fanny har 21 mästerskap – nu blir det final igen

  På fredag ska inomhusspecialisten Fanny Roos åter gå in i tävlingsringen på ett internationellt mästerskap när VM startar i Glasgow. MAI-aren har två EM-medaljer de senaste åren och var fyra senast på IVM. Har inomhus blivit något av en specialitet? – Jag vet...

Dela detta: