Wictor Petersson efter jobbiga 2022: ”Jag har blivit starkare på många sätt”

av | sep 30, 2022

Wictor Petersson hade stora förhoppningar inför 2022. Han ville etablera sig som mästerskapsdeltagare – men kroppen ville annat. Det lutade mer åt en förlorad säsong.

– Det blev ganska mycket stolpe ut, säger Wictor när Bloggen träffar honom i Atleticum en ruggig septemberdag.

– Utifrån kanske man kan betrakta det som ett missat år. Men jag har blivit starkare på många sätt. Jag har haft en ganska bra karriär tidigare och ett sådant här år ger perspektiv på saker och ting. Jag har inte behövt grubbla och tänka tidigare. Under året har jag inte alltid haft så skoj. Jag har fått testa min disciplin.

Wictor Petersson i kula brukar tillhöra namnen i mästerskapstrupperna som förbundskaptenen Kajsa Bergqvist tar ut.

Så det blev en tidig uttagning och ett inne-VM i Belgrad under innesäsongen.

– Jag gjorde 20,73 i en tävling i Malmö kort före VM. Men jag hade svårt att hantera ringen i Belgrad och jag kom bara tolva där. Jag var okej i kroppen men inte riktigt toppad.

Det blev som brukligt en träningsresa till USA under våren men säsongen tog inte fart. Skadeproblemen dök upp i stället.

– Skadan kom i maj. Jag gjorde en tävling i USA som inte alls gick bra. Två dagar senare kom smärtorna. Jag kunde inte ta i. Det handlade om någonting med höftböjarna. Röntgen gav ingenting. En överbelastning på något vis.

I nästan ett halvår har sedan problemen funnits där från och till.

– Jag är hel från skadan fast jag kan känna av punkten i höftböjaren ibland, men det är smärtfritt. Det kan jag hantera och det hindrar mig inte. Jag kan köra all träning jag vill.

Annat var det i somras då han gjorde några försök att bli en mästerskapsdeltagare vid EM i München.

– I somras var jag väl 70 procent. Jag försökte på SM. Jag ville köra. Ville till München. Men allting tog för lång tid, jag var inte där.

Tävlade Göteborgs GP och så SM där jag blev trea. Tänkte, ska jag kämpa för 20 meter i Finnkampen? Slutligen bestämde jag mig, nej, det blir ingenting.

Wictor hamnade med sina tankar framför teven istället när utomhussäsongen avslutades.

Vad blev fel? Ville han för mycket?

– Jag vet faktiskt inte. Innan jag åkte till USA hade jag ett jättebra läger i Montenegro med SOK-folket. Men det var ju en överbelastningsskada, så det kan ju ligga åt det hållet. Dessutom hade jag ökat tävlandet med en massa resor. Det hände så mycket saker som kom ganska snabbt. Överbelastning händer inte på en dag.

Wictor talar mycket om stolpe ut men att också 2022 inneburit en hel del förbättringar för honom som kulstötare.

– Jag har tränat på bra. Träningsresultaten är inte sämre det här året även om det inte blivit så många tävlingar. Jag har utvecklat saker tekniskt och blivit starkare. Jag har hunnit komplettera med annat kan man säga.

Han jobbar vidare med Staffan Jönsson i Malmö. Wictor bor på Lorensborg fem minuters gångväg från Stadionområdet i ett område där han känner sig hemma. När Wictor kör på egen hand finns ofta Staffan med i hörlurarna och via bilder i mobiltelefonen.

– Vi började med det under covidperioden och det fungerar väldigt bra. Det innebär att Staffan inte behöver vara med varje gång jag tränar, han har ju sitt jobb. Jag kör nio pass under veckan och har helgen ledigt. 

Satsningen som kulstötare på heltid fortsätter för Wictor som fyller 25 i maj och kanske inte ska betraktas som talang längre efter VM- och OS-starter och bästaresultatet 21,15.

– Jag har ett jobb och vill jobba vidare med det men kan inte det riktigt. Det är tråkigt naturligtvis. Men jag har fått en stor känsla av uppskattning för sporten när jag tvingats vara utanför. Jäkligt tråkigt sitta hemma när det är VM, EM, Finnkampen. Jag vill ju vara där och tävla. Polarna är där.

– I april började jag med en mental tränare, innan skadeproblemen kom. Det har varit skönt att ha.

Det är nu elva år sedan han följde med storasyster Marinda till Stadionområdet och blev kvar inom friidrotten i MAI.

– Marinda tränade slägga med Stellan Kjellander i gymnastiet och jag hängde på. Stötte lite kula som verkade kul. Stellan sa till Staffan: Kom och kolla. Och på den vägen är det.

Det blir en del ändringar inför 2023 men motivationen är det inget fel på.

– Jag kör fortfarande på heltid men vi ska ändra på upplägget ganska mycket. Det blir inte så mycket läger. Jag ska bara köra på en simpel väg. Inte så mycket klödd.

Just det, klödd. Wictor är ju uppvuxen i Göingetrakten. Inget klydd där inte.

– Jag ska köra från grunden igen. Det är rätt så skönt att bara vara hemma och göra jobbet. Jag är väldigt motiverad och hoppas göra ett riktigt bra år. Det blir inget USA, inte mycket läger över huvud taget. Mycket Malmö. Den lilla världen, den är inte så dum.

2023 finns ett inne-EM Istanbul i början av mars och ett ute-VM i Budapest i augusti.

Mästerskapstankarna finns där men Wictor är medveten om att resultatnivån måste upp igen för att ifrågakomma i mästerskapstrupperna.

– Sport är brutalt men också ärligt, konstaterar han.

Dela detta:

Hrelja försvarade sitt NM-guld – ”Nu är jag igång inför EM”

  Max Hrelja gjorde säsongsdebut på Malmö stadion genom att försvara sitt NM-guld på 110 m häck med tiden 13,84. – Det var lite struligt vid starten men huvudsaken är ju att vinna i ett mästerskap, säger Hrelja till Bloggen. Två timmar senare fick häckkillarna...

Julia utmanar Linda Haglunds rekord – ”Känns helt galet”

Sprinterdrottningen Julia Henriksson visar superform. I säsongspremiären i onsdags slog hon till med 11,19 på 100 m vid Dromia International Sprint and Relays Meeting i grekiska Vari. – Tiden var verkligen över förväntan och inget jag vågat hoppas på. Jag är otroligt...

Kasper jagar EM-plats på Stadion – ”Självsäker och lugn”

  Lördag och söndag avgörs Nordiska mästerskapen på Malmö stadion. Nio MAI-are tävlar och för Kasper Kadestål är det en viktig tävling. Han jagar en EM-plats på 400 m. – Nordenkampen på himmaplan är en del av min kvalsatsning inför EM. Minimum kravet tidsmässigt...

Bendéus skapade de stora galorna – så började allt i Malmö

Bengt Bendéus är Växjösonen som flyttade till Lund för att studera. Men han blev ingen långliggare i universitetsstaden utan blev en internationell affärsman. Bendéus hann även med att sätta Malmö och MAI på världskartan som ordförande och tävlingsledare för en gala...

Massor av MAI-form i Formia – ”Bara sol, pasta och stora leenden”

Nästan 30 MAI-are är på läger i italienska Formia. En välbesökt anläggning av svenska friidrottare genom åren och som tillhör den Italienska olympiska kommittén och det italienska idrottsförbundet.  – Bara sol, pasta och stora leenden från oss i Formia. Träningen sker...

Full fart mot Nationals – ”Snart faller allt på plats”

Angel Richmore fortsätter att imponera i USA. Personligt rekord igen vid tävlingarna i Walnut för en tid sedan, en förbättring med 86 poäng i sjukampen till 5 777 poäng. Och nu siktar hon på Nationals. – Efter inomhussäsongen har jag haft problem med min hälsena. För...

Thea på olympisk offensiv – “Jätteroligt läger”

Nu har MAI-talangen Thea Löfman också gått på olympisk offensiv. I Albufeira, Portugal, finns hon och tränare Stellan Kjellander, bland det 70-tal svenskar, aktiva och ledare, som på olika sätt ingår i den svenska olympiska satsningen. Femton av de allra största...

Fanny och “pojkvännen” – vilket kraftcentrum i Malmö

Fanny Roos med pojkvän. Den presentationen blev det lite lättsamt i Baltiska hallen tidigare i veckan när Fanny och Daniel Ståhl satte sig ner i intervjufåtöljerna vid en träff med friidrottsintresserade i Idrottsmuséets vänner. De hymlade lite kring...

William tillbaka med full kraft – ”Över förväntan”

Sprintern William Trulsson kom tillbaka med full kraft under inomhussäsongen. Svenskt juniorrekord på 400 m, personliga rekord på tre distanser, ny SM-medalj på seniorsidan och stora förhoppningar om en intressant JVM-sommar. – Jag är väldigt nöjd. Det var över...

Thea vann Europacupen – Jonas EM-klar

Thea Löfman vann Europacupen i kast och Jonas Glans kvalade in till EM i Rom. En bra internationell MAI-helg. Thea noterade 62,74 i första omgången i U23-klassen i portugisiska Leiria. Sedan fick MAI-tjejen till en fullträff i tredje när kastet mätte hela 68,08. Det...

Lyckat universitetsbyte för Angel: ”Det bästa jag gjort”

MAI:s Angel Richmore är i form i USA. Hon följde upp en stark femkamp i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships, med att bli sjua vid den amerikanska universitetsmästerskapen i Boston. – Äntligen kommer de efterlängtade resultaten, säger Angel...

Fanny nią i Glasgow – Tobbe trivs i hetluften

Fanny Roos blev nia kulfinalen vid inne-VM i Glasgow. Lite utanför de bästa men ändå med mersmak. Det fanns tendenser till att tekniken äntligen satt där men fungerade inte riktigt för en fullträff. – Det var surt, menar Fanny. Hon började fredagens längdfinal med...

Dela detta: