Stig avled den 20 februari på det vårdboende där han tillbringade de sista månaderna av sitt liv.

I MAI och friidrottsvärlden var Stig mest känd som Nockey, det smeknamn han fick tidigt under sin långa tid i klubben.

Foto: Linda Axelsson

 

Han kom till MAI som 14-åring 1955. IFK Malmö hade lagt ner sin friidrottssektion och Stig valde att fortsätta i MAI. Han var som ung aktiv medeldistanslöpare, tränade i en grupp tillsammans med bland andra den blivande advokaten Leif Silbersky.

Några stora framgångar på löparbanan blev det inte, men Stig ville inte lämna klubbgemenskapen och blev så småningom ungdomsledare något år in på 60-talet. Han var med och organiserade utlandsresor för ungdomar och juniorer, han ställde ihärdigt upp som chaufför när MAI-bussen skulle transportera tonåringarna till tävlingar.

Efterhand började han hjälpa till med arrangemangen också, både bantävlingar och motionslopp. Med nitisk noggrannhet pusslade han ihop tidsprogram, startlistor och annat praktiskt. Engagemanget växte och han fick alltmer ansvarsfulla uppdrag. När Malmö Stadion, alltså gamla Stadion, fick allvädersbanor och MAI arrangerade både landskamper och Europacup i slutet på 70-talet var Stig med i tävlingsledningen. När det historiska första Broloppet genomfördes år 2000, med över nittiotusen löpare, var Stig projektledare. I oräkneliga MAI-arrangemang under åren stod han som tävlingsledare. Han verkade också en period som lagledare för MAI:s framgångsrika damlag på 70-talet.

”Civilt” arbetade Stig som byggingenjör hos Skanska, som han var trogen i trettiofem år. I jobbet ingick en del utlandsuppdrag, bland annat två år i Iran i början på 80-talet. Också privat var han en ivrig resenär, nyfiken på andra länder och kulturer. Det ledde bland annat till att han efter en resa till Calcutta engagerade sig i en by utanför den väldiga staden. Han satsade egna och insamlade medel på att modernisera skolbyggnaden och hjälpa till med idrottsutrustning. Under några år reste han till byn åtskilliga gånger och blev ett slags hedersmedborgare där.

Hans idrottsintresse var brett. Han åkte som supporter till många olympiska spel och friidrotts-VM. Han var stor Liverpool-fan och hade nästan klippkort på flyget för att se lagets hemmamatcher.

Stig var inte de yviga gesternas eller de stora ordens man. Han var snarare fåordig, ibland lite klurig, men hade alltid nära till skratt. Han var en stor och sann idealist, alltid med MAI:s bästa i fokus när han tog sig an ett uppdrag.

Stig Nockey Nilsson skulle ha fyllt 80 år den 6 april.

/ Ingvar Ek